Смекни!
smekni.com

Вплив маркетингу на комерційну діяльність (стр. 5 из 5)

Маркетингова політика підприємства містить у собі товарну, цінову, збутову політику, а також політикові просування товару на ринку. Саме за такою схемою буде викладена політика підприємства: від вибору товару, визначення його ціни, різних методів збуту до кінцевого етапу - просування товару, етапу на якому накопичується прибуток підприємства від продажу товару.

Товар для маркетолога складається із продукту, його підтримки й інструментів маркетингу. Підтримкою продукту називається сукупність заходів щодо транспортування, упакуванню, зберіганню й використанню продукту. У групу підтримки продукту входять наступні міри: усе, що допомагає продукту зберегти свої споживчі якості до продажу (консервація, упакування, зберігання), заходу для правильного використання продукту (інструкції, спосіб готування), що супроводжують товари (адаптери, акумулятори, шнури). До інструментів маркетингу відноситься дизайн, реклама, правильно налагоджений збут, міцний зв'язок із громадськістю.

Насамперед варто визначити який товар може називатися новим:товар, що не має аналогів на ринку, що є практичним втіленням наукового прориву природно називається новим товаром. Товар, що має якісну відмінність від свого попередника товару-аналога. Товар новий для певного ринку. Старий товар, що вже був на ринку, але знайшовши собі нове застосування.

Дослідження й розробка. На цьому етапі відбувається зародження товару, його ідеї. Збут товару поки ще нульовий, прибутки негативні.

Впровадження. На цьому етапі товар починає своє просування до споживача, відбувається активна рекламна кампанія, але при росту збуту прибуток продовжує рости в негативну сторону.

3) Етап росту. Найсприятливіший етап для виробника. Підприємство дістає значний прибуток, збут товару продовжує рости.

4) Етап зрілості. Товар випускається більшими партіями, збут росте вже не такими високими темпами, прибуток потроху знижується, тому що починається конкуренція.

5) Етап спаду. Збут різко падає, підприємство перестає випускати товар, прибуток дуже низький.

Одним з пунктів збутової політики підприємства є вибір оптимального каналу збуту. Канал збуту (розподілу) товару - це організація або людина, що займається просуванням й обміном конкретного товару (декількох груп товарів) на ринку.

На мою думку, збутова політика ТОВ універмагу „Добробут” є дещо застарілою, хоча й приносе стабільний дохід, та стабільний попит на товар.Я вважаю, що велику роль у просуванні товарів та підвищенні рівня конкурентно спроможності можна досягти шляхом проведення рекламних кампаній, і маркетингових досліджень, та шляхом збору, і залучення - первинної та вторинноїмаркетингової інформації.

ТОВ універмаг „Добробут” хоча й є одним з найстаріших та найвідоміших підприємств в Черкасах, але все ж таки він не створює великих проблем іншим підприємствам і вони не вважають його сильним конкурентом, тому, що універмагу не дає розвиватись в повну силу своїх можливостей „Центральний ринок” і створює проблеми пов’язані з попитом, та конкурентноспроможністю.

Як висновок до цього питання я хотів би запропонувати керівництву ТОВ універмагу „Добробут” розробити план рекламної кампанії для цього підприємства, а також залучити правові організації для того щоб відділити ТОВ універмаг „Добробут” від хаотичного продажу товарів приватними підприємцями на тереторії універмагу.

Маркетингову роботу в ТОВ універмазі „Добробут” здійснює торговий відділ, а також заввідуючий деректора Ольга Сименівна.

Висновки та пропозиції

Отже розглянувши тему курсової роботи видно, що маркетингова робота має дуже великий вплив на комерційну діяльність торгових підприємств, і є невід’ємною частиною кожного підприємства, яке бажає досягти значного конкурентно спроможного стану, стабільного попиту, стабільного дохіду, та потенціал серед споживачів.

Керівництву універмагу „Добробут” я б порадив би використовувати такі маркетингові підходи:

1. розробити план рекламної кампанії (адже реклама завжди потрібна на будь-якому з етапів розвитку підприємства)

· Інтернет риклама ( з детальною іформацією про магазин, та можливості купівлі товару шляхом грошових виплат через мережу інтернет)

· Реклама на телебаченні (Переважно на Черкаських телевізійних станціях)

· Плакати

· Різні форми друкованої реклами, тощо.

2. Аналіз ринку споживачів (визначення відсотки групи споживачів різного віку та надання їх переваги певним товарам)

3. Зниження цін на товари повсякденного попиту на короткий період часу (для підприємств на етапі росту)на мою думку це є вигідна маркетингова кампанія адже це – самореклама, і підвищення обізнаності покупців про підприємство.


Література

1. Учебное издание. Синецкий Борис Иванович - ОСНОВЫ КОММЕРЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ.

2. Інтернет журнал „Корпоративный менеджмент”

3. Герасимчук В.И. Розвиток підприємства. Діагностика, стратегія, ефективність.

4. Львов Н.А. Маркетинг - ключ к решению проблемы

5. "Конкурентноспособность" Стандарты и качество", 1990 г., №9, с 21-29.

6. НищевС.К.Маркетинг:необходимость и проблема анализа конкурентного положения предприятия на рынке.

7. Коммерческая деятельность. Учебник Ф.П.Половцева.

8. http://www.Корпоративный маркетинг.ru

9. Сутність маркетингу та його концепції (збірка лекції)

10. В. Кеворков, статья сайта www.marketing.divo.ru

11. В.К.Козлов, С.А.Уваров,В.В.Щербаков.СОДЕРЖАНИЕИ ОРГАНИЗАЦИЯ КОММЕРЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ.

12. http://www.marketing.spb.ru/conf/9/89.htm