Смекни!
smekni.com

Державне управління у сільському господарстві (стр. 2 из 3)

У межах своєї компетенції Агентство організує комплексне вивчення водних біологічних ресурсів з метою оцінки стану запасів і визначення загальних допустимих уловів цих ресурсів, проведення наукових досліджень з питань забезпечення діяльності рибопромислового комплексу; державний облік та державний моніторинг стану водних біологічних ресурсів, а також спостереження за діяльністю рибопромислових судів.

На нього покладено організацію будівництва рибопромислових суден для федеральних державних потреб та забезпечення виробничої діяльності у морських рибних портах, що знаходяться в його веденні; оформлення і видачі паспорта моряка.

Воно щорічно розподіляє квоти на вилов (видобуток) водних біологічних ресурсів як для вітчизняних рибопромислових організацій, так і для іноземних держав відповідно до міжнародних договорів РФ в області рибальства; розробляє та подає на державну екологічну експертизу пропозиції про загальні допустимих уловах водних біологічних ресурсів; забезпечує виконання міжнародних договорів РФ в області рибальства, рибного господарства і торговельного мореплавання.

Крім Мінсільгоспу має відношення Міністерство природних ресурсів РФ та підвідомчі йому Федеральне агентство водних ресурсів, Федеральне агентство і Федеральна служба по нагляду у сфері природокористування. Основними його завданнями є:

розробка і проведення державної політики, здійснення державного управління у сфері вивчення, відтворення, використання та охорони природних ресурсів, розробка та реалізація заходів, спрямованих на задоволення потреб економіки РФ в мінерально-сировинних, водних, лісових та інших природних ресурсах, забезпечення екологічної безпеки, збереження біологічного різноманіття, організації охорони і використання особливо охоронюваних природних територій, поводження з відходами (за винятком радіоактивних); комплексна оцінка та прогнозування стану навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів, забезпечення відповідною інформацією;

А також відповідно до покладених завдань здійснює такі функції у сфері реалізації державної політики у сфері природокористування та охорони навколишнього середовища: розробляє і організовує виконання федеральних цільових програм геологічного вивчення надр та розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального використання, відтворення та охорони водних об'єктів, попередження та ліквідації шкідливої ​​дії вод, використання, охорони, захисту лісового фонду і відтворення лісів, охорони навколишнього природного середовища, а також бере участь спільно з федеральними органами виконавчої влади та органами виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації у розробці та реалізації федеральних і територіальних цільових програм, що включають в себе питання природокористування, охорони навколишнього природного середовища, водо забезпечення населення та об'єктів економіки.

А також має відношення Російської академії сільськогосподарських наук. За ці роки багато поколінь економістів-аграрників своєю працею і науковими досягненнями перетворили інститут в найбільше наукова установа країни, займається економічними дослідженнями та розробкою галузевого програмного забезпечення.

Значний внесок учені інституту внесли у розробку теорії і практику прогнозування та індикативного планування, державного регулювання АПК в перехідній економіці, пост приватизаційного розвитку сільськогосподарських та інших підприємств АПК, соціального розвитку сільської місцевості, економічної поведінки особистих підсобних господарств.

3. Оценка нормативно-правової бази

До правових актів, що зачіпають різні питання організації, діяльності та управління у галузі сільського господарства, належать федеральні закони: "Про сільськогосподарську кооперацію" від 8 грудня 1995 р, "Про державний земельний кадастр" від 2 січня 2000 р, "Про карантин рослин .. "від 15 липня 2000 р.," Про обіг земель сільськогосподарського призначення "від 24 липня 2002 р., Земельний кодекс РФ., а також Федеральні і регіональні програми.

Важливе значення має Земельний кодекс РФ, прийнятий в 2001 р. Предметом його регулювання є відносини щодо використання та охорони земель РФ (крім земель сільськогосподарського призначення) як основи життя і діяльності народів, що проживають на відповідній території. Кодексом визначені види власності на землю (власність громадян та юридичних осіб, федеральна власність, власність суб'єктів Федерації, муніципальна власність), підстави її формування, прав обов'язки власників земельних ділянок, користувачів, землі, орендарів, а також їх відповідальність за земельні правопорушення.

Для збереження цільового використання земель сільськогосподарського призначення 24 липня 2002 був прийнятий ФЗ «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» (із змінами і доповненнями). Закон встановив правила і обмеження, які застосовуються до обороту земельних ділянок і часток вправі спільної власності на земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення. Але дія Закону не поширюється на земельні ділянки надані із земель сільськогосподарського призначення громадянам для індивідуального будівництва, ведення особистого підсобного і дачного господарства, садівництва, тваринництва і городництва. Оборот зазначених земельних ділянок регулюється Земельним кодексом РФ.

Основоположне значення для розвитку сільського господарства мають федеральні закони «Про селянське (фермерське) господарство» від 11 червня 2003 р., (Яке є об'єднання громадян, пов'язаних спорідненістю і (або) властивістю, що мають у спільній власності майно і спільно здійснюють виробничу та іншу господарську діяльність, засновану на їх особистій участі) та «Про особисте підсобне господарство» від 7 липня 2003 р ..

Вироблена в даний час сільськогосподарська продукція не забезпечує потребу населення в продуктах харчування і в країну як і раніше надходить багато імпортних продуктів (наприклад, м'ясо, цукор, рис, фрукти). У зв'язку з цим 3 грудня 2002 Урядом була прийнята Федеральна цільова програма «Соціальний розвиток села до 2010 року». У ній визначені конкретні заходи щодо державної підтримки АПК з виведення його з кризового стану, в якому він опинився після приватизації та проведених економічних реформ. Для розвитку сільське господарство потребує інвестицій. Потребувала розробці та методика ефективного використання коштів федерального бюджету на підтримку АПК. Тому 30 січня 2003 було прийнято постанову Уряду «Про реалізацію ФЗ« Про фінансове оздоровлення сільськогосподарських товаровиробників ».

Державна програма розвитку сільського господарства та регулювання ринків сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства на 2008 - 2012 роки. Її цілями є: сталий розвиток сільських територій, підвищення зайнятості та рівня життя сільського населення; підвищення конкурентоспроможності російської сільськогосподарської продукції на основі фінансової стійкості і модернізації сільського господарства, а також на основі прискореного розвитку пріоритетних під галузей сільського господарства, збереження і відтворення використовуються в сільськогосподарському виробництві земельних та інших природних ресурсів.

У рибній галузі теж є проблеми. Рибальський флот, на 70% складається з морально і фізично застарілих судів, не придатний для ефективної роботи. Чисельність працюючих у рибному господарстві скоротилася на 30%. Загрозливо зросла промислова навантаження на власні водні біоресурси. Тому Урядом 2 вересня 2003 схвалено Концепцію розвитку рибного господарства РФ на період до 2020 року. У ній сформульовані цілі, завдання, напрями і способи забезпечення, інтересів Росії в сфері ефективного використання водних біологічних ресурсів. Головною метою Концепції є збільшення до 2020 р. видобутку риби та морепродуктів в два рази, при цьому передбачається, що все добуте рибну сировину буде реалізовуватися в РФ, а на експорт - поставлятися готова продукція. Реалізації цієї концепції має служити прийнятий 20 грудня 2004 Федеральний Закон «Про рибальство та збереження водних біологічних ресурсів».

4.Органи контролю та нагляду

Федеральна служба з ветеринарного і фіто санітарного нагляду (Россільгоспнагляд), згідно з Положенням про неї, затвердженим постановою Уряду від -30 червня 2004 р., є федеральним органом виконавчої влади, що здійснює функції по контролю і нагляду у сфері ветеринарії, карантину та захисту рослин, використання пестицидів і агро хімікатів, забезпечення родючості ґрунтів, селекційних досягнень, охорони, відтворення, використання об'єктів тваринного світу, віднесених до об'єктів полювання,: водних біологічних ресурсів та середовища їх проживання, а також функції щодо захисту населення від хвороб, спільних для людей і тварин. Служба здійснює свою діяльність безпосередньо та через свої територіальні органи.

Служба здійснює нагляд за юридичними та фізичними особами, проводить експертизи, обстеження, дослідження, випробування, оцінку, відбір проб, зразків, огляд і огляд, відвідування підконтрольних об'єктів і суб'єктів, видачу висновків, а також інші роботи у встановленій сфері діяльності. Вона видає ліцензії на окремі види діяльності в галузі племінного тваринництва, елітного насінництва, здійснює діяльність зі зберігання зерна та продуктів його переробки.

Служба здійснює контроль за: дотриманням вимог законодавства: РФ у сфері ветеринарії та карантину рослин на Державному кордоні Російської Федерації та на транспорті, в тому числі вимог щодо забезпечення охорони території РФ від занесення з іноземних держав і розповсюдження заразних хвороб тварин, шкідників рослин, збудників хвороб рослин, рослин карантинного значення, ввезення небезпечних у ветеринарно-санітарному та фіто санітарному відношенні піднаглядних вантажів.