Смекни!
smekni.com

Державне управління у сільському господарстві (стр. 3 из 3)

Порядок здійснення державного ветеринарного нагляду визначено Законом РФ «Про ветеринарії» від 14 травня 1993 р. (із змінами та доповненнями), а фіто санітарного нагляду - Федеральним законом «Про карантин рослин» від 15 липня 2000 р. (із змінами і доповненнями).

Державний нагляд за технічним станом самохідних машин та інших видів техніки в Російській Федерації (Держтехнагляд). Відповідно до Положення про нього, затвердженим Урядом РФ 13 грудня 1993 р., він здійснюється єдиною системою органів, до якої входять: Головна державна інспекція з нагляду за технічним станом самохідних машин та інших видів техніки Мінсільгоспу Росії (Главдержтехнагляд Росії), державні інспекції органів виконавчої влади суб'єктів РФ, відповідні державні інспекції міст і районів.

Ці органи здійснюють нагляд: за технічним станом тракторів, самохідних дорожньо - будівельних та інших машин і причепів до них незалежно від їх приналежності в цілях забезпечення безпеки для життя, здоров'я людей, охорони навколишнього середовища; за дотриманням в АПК правил експлуатації машин та обладнання; встановленого порядку організації та проведення сертифікації робіт і послуг в області технічної експлуатації піднаглядних машин і устаткування.

5. Вопроси адміністративної відповідальності

Під адміністративним правопорушенням, як підстава адміністративної відповідальності розуміється винне, протиправне і суспільно-небезпечне діяння, яке посягає на встановлені правом і забезпечені адміністративно-правовими санкціями, правила поводження громадян і посадових осіб у сфері державного управління.

Загальна характеристика і види адміністративних правопорушень у сільському господарстві дані в 10 Главі КоАП РФ. У 14 статтях цього розділу докладно розглянуто склади і відповідальність за даний вид правопорушень.

У першій статті представлені порушення правил боротьби з карантинними шкідниками, хворобами рослин, бур'янами.

У другій статті зазначена відповідальність за порушення порядку ввезення та вивезення, а в третій за порушення правил виробництва, заготівлі, перевезення, зберігання, переробки, використання та реалізації під карантинної продукції (під карантинного матеріалу, під карантинного вантажу).

У статті четвертої говориться про невжиття заходів посадовою особою щодо забезпечення режиму охорони посівів, місць зберігання та переробки рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, що підлягають контролю в Російській Федерації, і конопель.

Стаття 5 - за неприйняття землевласником або землекористувачем заходів щодо знищення дикорослих рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, що підлягають контролю в Російській Федерації, і дикорослих конопель.

У статті 6 описані наслідки порушення правил карантину тварин або інших ветеринарно-санітарних правил. Логічно цю статтю доповнюють такі дві:

Приховування відомостей про раптове відмінку чи про одночасні масові захворювання тварин;

Порушення ветеринарно-санітарних правил перевезення чи забою тварин, правил переробки, зберігання або реалізації продуктів тваринництва;

Статті 9-10 визначають наслідки порушення правил проведення меліоративних робіт.

У статті 11 описуються наслідки порушення норм і правил ведення племінного тваринництва: 1. Реалізація або використання з метою відтворення племінної продукції (матеріалу) з порушенням вимог, встановлених законодавством про племінне тваринництво; 2. Порушення правил державної реєстрації племінних тварин і племінних стад.

У статті 12 приведено відповідальність за порушення правил виробництва, заготівлі, обробки, зберігання, реалізації, транспортування та використання насіння сільськогосподарських рослин, у статті 13 - порушення правил ведення відповідної документації; нарешті, в статті 14 - порушення порядку ввезення на територію Російської Федерації насіння сільськогосподарських рослин.

Санкція, в основному, накладення адміністративного штрафу в розмірі: для громадян від 3 до 20 мінімальних розмірів оплати праці (МРОТ), для посадових осіб від 5 до 40 МРОТ і для юридичних осіб від 50 до 400 МРОТ або адміністративне призупинення діяльності на строк до 90 діб.

управління державний сільський господарство


Висновок

З агропромисловим комплексом пов'язане життя і робота 35% російських громадян. І від того, як буде розвиватися ситуація в цій галузі, багато в чому залежить соціальний добробут всієї країни.

В результаті ліквідації монополії державної власності на землю в Росії, в ході економічних реформ створений новий клас земельних власників. У власність громадянам і організаціям передано 130 млн. га землі, які можуть вступати в повноцінний обіг, бути товаром.

Основними причинами щодо повільного розвитку галузі сільського господарства є:

низькі темпи структурно-технологічної модернізації галузі, оновлення основних виробничих фондів і відтворення природно-екологічного потенціалу;

несприятливі загальні умови функціонування сільського господарства, перш за все незадовільний рівень розвитку ринкової інфраструктури, що утруднює доступ сільськогосподарських товаровиробників до ринків фінансових, матеріально-технічних та інформаційних ресурсів, готової продукції;

фінансова нестійкість галузі, обумовлена ​​нестабільністю ринків сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, накопиченої декапіталізацією, недостатнім притоком приватних інвестицій на розвиток галузі, слабким розвитком страхування при виробництві сільськогосподарської продукції;

дефіцит кваліфікованих кадрів, спричинений низьким рівнем та якістю життя у сільській місцевості.

У цих обставин створення умов для сталого розвитку сільських територій, прискорення темпів зростання обсягів сільськогосподарського виробництва на основі підвищення його конкурентоспроможності стає пріоритетним напрямком аграрної економічної політики.

Динамічний та ефективний розвиток сільського господарства має стати не тільки загальноекономічної передумовою успішного вирішення більшості накопичених у галузі виробничих, фінансових, соціальних проблем, але й способом системного узгодження установок на подвоєння валового внутрішнього продукту, скорочення бідності та підвищення продовольчої безпеки країни, тобто має забезпечити успішну реалізацію всього комплексу цілей соціально-економічного розвитку країни в розглянутій перспективі.


Література

1. Конституція РФ від 12 грудня 1993р.

2. Кодекс про адміністративні правопорушення РФ від 30 грудня 2001р.

3. Земельний кодекс РФ від 25 жовтня 2001р.

4. Федеральний закон "Про сільськогосподарську кооперацію" від 8 грудня 1995

5. Федеральний закон «Про ветеринарії» від 14 травня 1993

6. Федеральний закон «Про карантин рослин» від 15 липня 2000

7. Федеральний закон «Про селянське (фермерське) господарство» від 11 червня 2003р.

8. Федеральний закон «Про особисте підсобне господарство» від 7 липня 2003

9. Федеральний закон «Про рибальство та збереження водних біологічних ресурсів» 20 грудня 2004

10. Федеральний закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» від 24 липня 2002

11. Федеральна цільова програма «Соціальний розвиток села до 2010 року» від 3 грудня 2002

12. Державна програма розвитку сільського господарства та регулювання ринків сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства на 2008 - 2012 роки. (Затверджена постановою Уряду Російської Федерації від 14 липня 2007 р. № 446).