Смекни!
smekni.com

Маркетингова програма будівельної фірми (стр. 3 из 6)

· ТОВ "Транс-Ойл" - вул. Народного Ополчення, 1

· ФПЗ "Веритас" - вул. Обсерваторна, 11

· АТ "Норд" - вул. Саксаганського, 73

· Компанія "ТEBODIN B.V." - вул. Эспланадна, 20

· ВАТ готель "Санкт-Петербург" - б. Шевченка, 4б

· ДП "Укрзалізниця" - вул. Лисенко, 6

· ВАТ "Моторсіч"

o вул. Шелковична, 30

o вул. Довженко, 14

o вул. Малиновського, 25

· ТОВ "Альфа-Тайм" - вул. О.Гончара, 41

· АКБ "Надра" - вул. Артема, 15

· АКБ "Національний Кредит" - вул. Тургеневська, 58/52

· Казіно "ГАБРИЭЛЛА" - Європейська площа, готель Дніпро

· Дискотека "MATRIX" - Європейська площа, готель Дніпро

· ТОВ "Українська реклама" - вул. Спасская, 37

· Клиніка "Медіком"- вул. Борщаговская, 129/131

Фірма побудувала і реконструювала більше 150 об'єктів житлового, адміністративного і промислового призначення, починаючи від невеликих офісів, квартир з авторським дизайном до великих торгівельних центрів, мереж торгівлі, медичних клінік, крупних банків, нічних клубів, представництв відомих вітчизняних і зарубіжних компаній. Роботи наших архітекторів перемагають національні і зарубіжні конкурси проектів. Але особливою гордістю будь-якої будівельної компанії завжди були спеціальні види робіт, можливість виробляти які мають лише компанії з висококваліфікованим інженерно-технічним персоналом.

Сильні та слабкі сторони компанії, можливості та загрози представимо у вигляді таблиці (табл. 1).

Таблиця 1 - Матриця SWOT-аналізу фірми „Проксіма”

Сильні сторони Слабкі сторони
Можливості

- індивідуальний підхід до клієнтів

- гнучка система управління

- ціни нижче середніх і не змінних на весь строк роботи

- незмінна якість

- щоденний контроль і наявність внутрішнього стандарту якості

- діяльність в Україні і за межами нашої країни

- значне розширення асортименту пропонованих послуг

- багато конкурентів

- відсутній відділ маркетингу

- насиченість ринку будівельно-монтажних послуг

Загрози

- значне розширення асортименту пропонованих послуг

- представлення гарантії на один рік

- відкритість компанії в інформаційному плані

- працюють професіонали вузької спеціалізації

- щорічно збільшуються об’єми представлених послуг

- вплив фінансово-економічної кризи на підприємства галузі

- зменшення обсягів іпотечного кредитування та, як наслідок, замовлень на будівництво

- збільшення процентних ставок по кредитах для населення та корпоративних клієнтів

- скорочення фінансуваня державних програм з будівництва

- зростання вартості будівельних матеріалів


4 Формулювання мети і завдань маркетингової програми

Основою виробничої діяльності фірми є маркетингова програма, що включає в себе основні напрямки та позиції, які могли б дозволити успішно працювати на ринку.

Основоположним моментом маркетингової програми є місія.

Місією підприємства є стабільна й рентабельна діяльність по наданню високоякісних будівельно-монтажних послуг вітчизняним та зарубіжним клієнтам.

На основі місії сформулюємо стратегічні цілі компанії на довгострокову перспективу за сферами:

1. Положення на ринку. Компанія «Проксіма» прагне стати лідером на ринку будівельно-монтажних послуг Київської області, подвоївши обсяги реалізації.

2. Інновації. Освоєння нових сегментів ринку (за віком, за рівнем доходу, за місцем проживання, ринку організацій) та впровадження сучасних технологій будівництва.

3. Маркетинг. Метою компанії є вихід на перше місце з реалізації будівельно-монтажних послуг; створення іміджу послуг як дуже якісних, доступних і надійних; удосконалення обслуговування клієнтів.

4. Виробництво. Пріоритетними цілями є: досягнення найвищої продуктивності праці, підтримання стабільно високої якості послуг, зниження витрат у порівнянні з основними конкурентами.

5. Фінанси. Загальна мета – збереження і підтримання на необхідному рівні усіх видів фінансових ресурсів та їх раціонального використання.

6. Управління персоналом. Забезпечення високого рівня оплати праці, покращення умов і мотивації праці.

На основі загальних цілей підприємства виділимо безпосередньо завдання маркетингової програми, які слід вирішити для їх досягнення:

1. Комплексне вивчення ринку.

2. Виявлення потенціального попиту та незадоволених потреб.

3. Створення такого асортименту послуг, який би задовольняв потреб споживачів у більшій мірі, ніж послуги кокурентів.

4. Планування та здійснення збуту.

5. Розробка заходів з удосконалення управління та організації виробництва.

6. Встановлення прийнятного для споживачів рівня цін та їх гнучкість.

Так як попит є повноцінним і стабільним, то на даному етапі найдоцільніше обрати підтримуючий вид маркетингу, який передбачає утримання існуючого рівня попиту та його стимулювання (посилення реклами, незначна модифікація послуг).


5 Стратегія маркетингу

Підприємство «Проксіма» на даному етапі займає стійкі ринкові позиції, стабільний розвиток і має на меті подальше зростання обсягів збуту, прибутку та масштабів діяльності. Тому. На наш погляд, необхідно обрати стратегію інтенсифікації існуючих можливостей та ресурсів фірми – інтенсивний ріст.

Стратегія глибокого проникнення на ринок (згідно до матриці розвитку товару і ринку І. Ансоффа) найбільше підходить фірмі. Вона означає збільшення обсягів збуту та ринкової частки підприємства без зміни його товарних-ринкових позицій за рахунок існуючих товарів на існуючих ринках. Може бути реалізована за двома напрямками:

1) підвищення обсягів збуту для існуючих споживачів:

· запевнити споживача збільшити обсяг споживання послуг,

· запевнити споживача збільшити частоту використання;

2) залучення до товарів підприємства нових споживачів, які користуються товарами конкурентів.

Стратегія глибокого проникнення на ринок характеризується низьким комерційним ризиком та реалізується за допомогою таких засобів, як:

· активізація рекламної діяльності;

· застосування засобів стимулювання збуту;

· підвищення рівня сервісного обслуговування товарів;

· розвиток збутової мережі;

Так як фірма “Проксіма” прагне у перспективі стати лідером на ринку, то відносно конкурентів їй необхідно обрати стратегію підвищення ринкової частки за існуючої місткості ринку. А це означає, що збільшення ринкової долі «Проксіми» можливе за умови зменшення часток конкурентів. Це досить агресивна стратегія, проте в умовах ринку вона ефективна.

Бути ринковим лідером – і вигідно, і складно. Вигідно тому, що найбільша ринкова частка означає високі прибутки, складно – тому що завжди існують фірми, які намагаються посунути лідера з його позицій, крім того, існують фірми, які намагаються скопіювати стратегію лідера, що може призвести до негативного впливу на імідж лідера. Але, на наш погляд, ця стратегія є привабливою.

У 2008 році фірма “Проксіма” реалізувала більше 20 проектів. У 2009 році передбачається 10-відсоткове збільшення обсягу реалізованих послуг із подальшим поступовим зростанням щорічно. Вона має для цього всі передумови. Проте. в сучасних умовах кризи, коли будівельна галузь є однією з найбільш постраждалих, прогнозувати важко. Та сподіваємося, що реалізація нової маркетингової програми сприятиме нейтралізації впливу кризи на фірму і запланований рівень зростання обсягів реалізованих послуг буде досягнутий.


6 Заходи комплексу маркетингу з виведення (просування) послуги на ринок

6.1 Товарна політика

Фірма “Проксіма” надає повний цикл ремонтно–будівельних послуг:

- будівля будинків,

- будівля споруд,

- проектування котеджів,

- дизайн інтер’єрів,

- комплексний ремонт квартир,

- електротехнічних сіток,

- проектування електричних систем,

- готові проекти котеджів.

Повний цикл будівеьно-монтажних робіт включає підготовчі роботи до будівництва, загальне та спеціалізоване будівництво будівель та споруд, монтаж будівельних конструкцій, роботи з облаштування будинків, роботи з завершення будівництва та оренду будівельної техніки з оператором. Включає нове будівництво, ремонт, розширення, реконструкцію будівель та інженерних споруд, монтаж збірних будинків або конструкцій на об'єкті, а також будівництво тимчасових об'єктів.

Загальне будівництво включає зведення закінчених будівель та споруд: житлових, адміністративних, громадських будинків, будівель спеціального призначення, сільськогосподарських будівель тощо, зведення шляхів, автострад, мостів, тунелів, залізниць, аеродромів, портів та інших морських та річкових об'єктів, іригаційних систем, санітарних систем, промислових об'єктів, трубопроводів, ліній електропередачі тощо. Ці роботи можуть виконуватися як для власних потреб, так і для третіх осіб.

Частина або практично всі роботи можуть передаватися на субпідряд.
Спеціалізоване будівництво включає зведення частин будівель чи інженерних споруд або підготовку до цих робіт.

До цієї групи включаються такі види робіт, як забивання паль, будівництво фундаментів, буріння свердловин для води, такі роботи, як бетонування, мурування, мостіння, монтаж риштовань, покрівельні роботи тощо.

Монтаж металевих конструкцій включається в секцію, якщо елементи конструкції невласного виробництва. Спеціалізовані будівельні роботи, зазвичай, виконуються субпідрядниками.

Роботи з облаштування будинків включають установлення різного роду зручностей, щоб надати будівлі функціональності. Такі роботи виконуються, зазвичай, на будівельному об'єкті, хоча деяка частина цих робіт може виконуватися в цехах. Сюди включаються сантехнічні роботи, установлення систем опалення та кондиціонування повітря, антен, систем сигналізації та інших електричних систем, систем автоматичного гасіння пожеж, ліфтів і механічних сходів тощо.