Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження ЧП "Фенаф" (стр. 2 из 4)

Окрім природно-кліматичних умов на наше підприємство роблять істотний вплив конкуренти в даному виді діяльності, оскільки теплоізоляцією займається ще ВАТ “Белтеплоїзоляция”, а інші види будівельно-монтажних і обробних робіт здійснює різні ремонтний-будівельні підприємства регіону (державні і приватні).

Специфіка діяльності маркетингових служб підприємства

На ЧП "Фенаф" повноваження побудовані за лінійним типом (усередині апарату). Принцип відповідності: повноваження і влада відповідають рівню відповідальності за виконання завдань.

Система оперативного управління виробництвом ЧП "Фенаф" будується на наступних принципах:

вибору технологічних процесів, розстановка кадрів і техніка по процесу з метою підвищення ефективності виробництва;

вибір методів здійснення робіт;

управління закупівлею матеріалів;

управління запасами на складах;

контроль якості.

Диспетчерська служба на підприємстві представлена диспетчером, який підкоряється начальникові ОГМ, і його основні функції пов'язані з виконанням підприємством інших робіт (автопослуг): веде заповнення і видачу путніх листів і інших документів, що відображають виконану водієм роботу; веде диспетчерську документацію; здійснює заправку автомобілів і ін.

Контроль на підприємстві грунтується на процесі, за допомогою якого керівництво отримує інформацію про дійсний стан справи по виконанню планів робіт і про хід рішення завдань. Кожен функціональний керівник здійснює контроль поточної діяльності на своїй ділянці, і загальний контроль здійснюється директором підприємства. Таким чином, помилки виявляються до того, як вони нашкодять досягненню цілей всього підприємства.

Контроль починається до рішення управлінських завдань, тобто до початку робіт і є попереднім. На цій стадії здійснюється аналіз результативності розроблених правил і процедур, а також виявлення оптимального варіанту майбутнього виробничого процесу. Тут аналізуються людські, матеріальні і фінансові ресурси. Далі здійснюється поточний контроль від початку господарської операції до моменту досягнення необхідного результату. Його метою є вчасно виявити відхилення від намічених планів і інструкцій, щоб не допустити серйозних помилок або збоїв в діяльності організації. І останній завершальний контроль – контроль результатів вирішених вже завдань. Він виконує дві основні функції: а) дає керівництву інформацію, необхідну для планування видів діяльності, подібних або відмінних від зробленої роботи, би) сприяє мотивації (заохочення за виконану роботу).

Бухгалтерський облік і звітність на підприємстві здійснюється службою бухгалтерського обліку і звітності, яка підпорядкована головному бухгалтерові підприємства.

Для поліпшення якості ухвалення управлінських рішень і для підвищення ефективності виробництва підприємство використовує персональні електронно-обчислювальні машини і сучасні інформаційні технології, які виражаються в сучасних програмних продуктах (наприклад, “1С-підприємство”, “Консультант+”).

Організація здійснення аналізу маркетингових досліджень. Система обробки інформації

Складовою частиною управління маркетингом є його організація. Вона включає:

- визначення структури управління маркетингом;

- підбір і розстановку кадрів відповідно до вибраної структури управління;

- встановлення має рацію і обов'язків співробітників служби управління маркетингом;

- створення необхідних умов для нормальної роботи співробітників, зайнятих рішенням маркетингових завдань;

встановлення необхідної взаємодії між відділами служби управління маркетингом і іншими відділами управління підприємством.

Служба управління маркетингом – сукупність всіх працівників, маркетингових проблем, що займаються рішенням, зосереджених у відповідних підрозділах, що знаходяться в безпосередньому підпорядкуванні віце-президента по маркетингу або маркетинг-директор.

Залежно від видів продукції, об'ємів виробництва, ємкості ринку можливі різні варіанти служб маркетингу: організація по функціях, по видах товарів, по ринках, по територіях. Нашому підприємству властивий варіант організації маркетингу по функціях.

У ЧП "Фенаф" відсутня окрема структура управління маркетингом. Управлінням маркетингом здійснюється директором підприємства. З цією метою він вивчає ринок збуту робіт і послуг, здійснює пошук нових постачальників матеріалів і нових замовників, крім того, займається зміцненням зв'язків з організаціями, з якими вже налагоджені економічні відносини, і проводить широку рекламу виконуваних організацією видів робіт і послуг.

Система прогнозування попиту споживачів

Для вдосконалення системи попиту і стимулювання збуту продукції ЧП "Фенаф" я пропоную врахувати людський чинник, тобто привернути висококваліфікованих фахівців для роботи на підприємстві з метою підвищення якості робіт, налагодити комунікаційні зв'язки з новими замовниками, а також розширити види реклами: розмістити рекламу в Internet, створити телевізійний рекламний ролик, і застосувати пряму поштову рекламу шляхом розсилки рекламних повідомлень можливим діловим партнерам.

Товарна політика підприємства, управління асортиментом, життєвий цикл товару.

Товарний асортимент – група товарів, тісно зв'язаних між собою через схожість їх функціонування, або внаслідок того, що їх продають одним і тим же групам клієнтів, або через одні і ті ж типи торгових закладів, або в рамках одного і того ж діапазону цін.

Товарний асортимент продукції підприємства ЧП "Фенаф" складається з переліку послуг, які воно надає:

земляні роботи;

роботи по пристрою зовнішніх інженерних мереж;

роботи по пристрою внутрішніх інженерних систем;

роботи по зведенню несучих і захищаючих конструкцій будівель і споруд;

роботи по захисту конструкцій і інженерних систем;

роботи по обробці конструкцій.

Існує чотири основні етапи життєвого циклу товару: вихід на ринок, зростання, зрілість, спад. Іноді розглядається етап насичення.

На етапі виходу на ринок підприємство організовує виробництво товару і виходить з ним на ринок. Вона поставляє лише обмежене число товарів, оскільки ринок не готовий до сприйняття різних модифікацій товару. На етапі зростання товар відповідає вимогам покупців, здійснюються повторні покупки, об'єми продажів значно ростуть. До цього часу на ринку збільшується число конкурентів, що приводить до зусиль конкурентної боротьби за позиції на ринку. На етапі зрілості об'єм продажів якийсь час ще трохи збільшується, потім стабілізується приблизно на одному і тому ж рівні, і, нарешті, декілька зменшується. Виділяють три стадії етапу зрілості: зрілість, що росте, стабільна зрілість, зрілість, що знижується. Далі слідує етап спаду – істотно скорочуються об'єми продажів, і зменшується прибуток від реалізації даного товару.

Товар ЧП "Фенаф" в даний час знаходиться на стадії стабільної зрілості, оскільки об'єм продажів збільшується трохи, наприклад за липень 2008 року склав – 6,0 млн. грн., за серпень 2008 року – 9,5 млн. руб., а за вересень 8,3 млн. грн. Етап виходу на ринок припав на серпень 2001 року у момент створення Комунального унітарного виробничого підприємства “Белоцерковьстрой” на базі майна Комунального унітарного підприємства житлово-комунального господарства.

Якість продукції визначається як сукупність властивостей продукції, обуславливающих її придатність задовольняти певні потреби відповідно до призначення. За міжнародним стандартом ИСО 8402-86, якість продукції (послуги) – сукупність властивостей і характеристик продукції (послуги), які додають їй здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби.

Рівень якості забезпечується управлінням якості. Управління якістю – сукупність методів, що включає контроль якості, збір і розподіл інформації про якість, розробку заходів, ухвалення оперативних рішень і їх реалізацію на всіх етапах виробництва, зберігання, транспортування, монтажу і експлуатації продукції. Рівень якості продукції (виконання робіт) на підприємстві ЧП "Фенаф" постійно підвищується.

Конкурентоспроможність продукції – це комплексна характеристика товару, що визначає його перевагу споживачем на ринку порівняно з аналогічними товарами конкурентів. Товар Суспільства конкурує з аналогічними видами товарів на високому рівні. Споживачами продукції є підприємства регіону, основними з яких є ВАТ “Нафтан”, НРУПТН “Дружба”, ВАТ трест № 16 р. Біла Церква, КУП ЖКХ.

Маркетингова цінова політика підприємства

Вибір політики цін заснований на оцінці пріоритетів діяльності підприємства ЧП "Фенаф". Кожна цінова політика володіє сукупністю як позитивних, так і негативних характеристик. Процес ціноутворення на підприємстві складається з наступних етапів: