Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження ЧП "Фенаф" (стр. 3 из 4)

- постановка мети (завдання) ціноутворення;

- визначення рівня попиту на продукцію даного вигляду;

- оцінка витрат виробництва і ступеня регулювання цін на продукцію;

- аналіз цін і товарів конкурентів;

- вибір методу ціноутворення;

- розрахунок початкової ціни виробу;

- облік впливу на ціну виробу додаткових чинників;

- встановлення остаточної ціни.

Існує безліч методів встановлення цін на продукцію: метод за витратами, метод з орієнтацією на попит, з орієнтацією на рівень конкуренції, методи для нових товарів, методи встановлення цін в рамках одного асортименту товару, контрактні ціни.

Проте наше підприємство не використовує жоден з вказаних методів. Ціни на послуги, що надаються підприємством, складаються на підставі базових цін рівня 2001 року із застосуванням індексів цін на будівельно-монтажні роботи. Індекс цін у вересні 2008 року по відношенню до вересня 2007 року склав 1,002. Таким чином, ціни на види робіт фактично залишаються фіксованими. У 2001 році використовувався метод встановлення цін за витратами.

Маркетингова комунікаційна політика підприємства.

Організація рекламної кампанії. Організація паблик рилейшнз.

Реклама – цілеспрямована дія на споживача за допомогою засобів інформації для просування товарів на ринку збуту. Метою реклами є реалізувати товар за встановленою ціною. Для підприємства ЧП "Фенаф" реклама переслідує пошук нових покупців для будівельно-монтажних робіт. Реклами бувають:

товарна – покликана стимулювати продаж окремих товарів;

інституційна – направлена в основному на створення іміджу фірми;

порівняльна – покликана дати зіставлення основних параметрів два або більш за товари;

конкурентна – забезпечує показ переваг товарів фірми в порівнянні з аналогічними товарами конкуруючих фірм;

інша.

Реклама послуг ЧП "Фенаф", що надаються, є товарною, оскільки метою її є пропозиція потенційним покупцям надання визначених тих або інших послуг. Витрати на її проведення складаються з інформування покупців продукції про виконувані підприємством послуги в засобах масою інформації. Для видів діяльності нашого підприємства реклама неефективна, оскільки в регіоні на ринку є чимала кількість підприємств, що займаються будівельно-монтажними роботами з налагодженими економічними зв'язками з потенційними споживачами. І фактично просування товару до споживача на ЧП "Фенаф" засноване на особистих комунікаційних зв'язках.

Основні прийоми стимулювання збуту: реклама, паблісіті, персональні продажі, стимулювання продажів.

Засобами стимулювання збуту є прямі відправлення товаропотребителю, торгові виставки і демонстрації, статті у пресі, вітрини в магазинах, прес-конференції і ін. Стимулювання збуту може стосуватися покупців, продавців, посередників.

Стимулювання покупців означає пропозиція комерційної вигоди тим, хто набуває товар, безкоштовне розповсюдження зразків, заміна купленого товару при виявленні несправності і ін. Стимулювання продавців означає різні види заохочення продавців. Стимулювання посередників направлене на спонуку посередників продавати товар з максимальною енергією - надання ним права знижок з продажної ціни, передача в безкоштовне користування і т.д.

У ЧП "Фенаф" властиві такі прийоми стимулювання збуту як реклама і стимулювання покупців.

Оскільки в ЧП "Фенаф" відсутній відділ маркетингу, за рекламну діяльність, як і за все поточне керівництво діяльністю підприємства, несе відповідальність директор.

Система стимулювання збуту. Канали розподілу і ефективність їх діяльності

Збут – це різноманітна діяльність, за допомогою якої продавець спілкується з покупцем. Збутом може займатися виробник, у випадках прямих контактів з кінцевим споживачем, або посередник.

Збут продукції підприємства ЧП "Фенаф" здійснюється у момент самого виробництва. Служба збуту як така на підприємстві не передбачена. Продукція до споживачів поступає в момент закінченням робіт, тобто використовується прямий канал розподілу. На нашому підприємстві є відділ матеріально-технічного забезпечення, який виконує функцію управління складуванням запасів матеріалів, необхідних для виконання робіт.д.ля зберігання запасів матеріалів на підприємстві є склад. Як товаросупровідна документація виступають акти виконаних робіт. Витрати руху товару нульові. Всі витрати складаються з витрат на виробництво продукції.

ЧП "Фенаф" реалізує цільовий маркетинг, оскільки його товар (будівельно-монтажні роботи) призначений для певного круга споживачів, тобто споживачів, що потребують даних послуг. Таким чином, підхід до сегментації ринку на нашому підприємстві заснований за принципом специфікації продукції. Специфікація наший продукції є основною змінною для сегментації ринку здійснюваних робіт (інакше кажучи, вироблюваних товарів).

Основним споживачем послуг нашого підприємства є НРУПТН “Дружба”. Частка йому наданих робіт в загальному об'ємі всіх виконаних робіт підприємства за 2008 рік складає 70,9%. Другим за величиною споживачем був КУП ЖКХ – 18,5%.

Ємкість ринку визначається як об'єм товару (у вартісному виразі або фізичних одиницях), який може бути реалізований на даному ринку зазвичай за рік. Ємкість ринку будівельно-монтажних робіт по нашому підприємству за останній 2008 рік склалася з об'єму виконаних робіт і склала в сумарному виразі 1103,9 млн. грн.

В даний час єдиним конкурентом для підприємства по основному виду будівельно-монтажних робіт (ізоляційні роботи) в Білоцерківській області є тільки підприємство ВАТ “Белтеплоїзоляция”, яке займає достатньо стійкі позиції в регіоні. Частка нашого підприємства на товарному ринку ізоляційних робіт регіону складає 7,0%.

Прогнозування товарного ринку в ЧП "Фенаф" побудоване на підставі виробничої програми, яка включає збільшення об'ємів будівельно-монтажних робіт по їх видах: сантехнічних, електромонтажних, пуско-налагоджувальних, отделочных. Цей прогноз короткостроковий - на 1 рік.

Планування маркетингової діяльності. Організація особистих продажів і пропаганди

Для здійснення будівельно-монтажних робіт ЧП "Фенаф" застосовує сучасні будівельний-обробні матеріали, які при їх експлуатації дозволяють зменшити тепловіддачу будівель і споруд, збільшити пластичність залізобетонних конструкцій, підвищити корозійну стійкість металоконструкцій за рахунок застосування лакофарбних матеріалів, стійких до агресивних середовищ. Застосування сучасних будівельно-монтажних інструментів дозволяє проводити роботи на рівні європейської якості.

Ізоляційні роботи виконуються екологічно чистими матеріалами мінерального походження, які збільшують термін служби теплоізоляції в 2 рази в порівнянні з матеріалами, що раніше застосовувалися, а також що мають вищі теплопроводящие характеристики.

При зведенні монолітних залізобетонних і бетонних конструкцій використовуються пластифікатори і гидрофубизаторы, які дозволяють понизити витрати матеріалів при виконанні робіт, збільшити термін служби конструкцій, що зводяться, і підвищити їх влагоустойчивость.

Застосування кремнійорганічних покриттів зовнішніх і внутрішніх інженерних систем дозволяє гарантувати повну відсутність зовнішньої корозії трубопроводів до 10 років і скоротити щорічні витрати на поточний ремонт трубопроводів. При пристрої каналізаційних систем використовуються пластмасові труби.

Технічна база виробництва нашому підприємству (яке реорганізоване з МКУПП “Белоцерковьстрой”) передана КУПП “Белоцерковьстрой” в серпні 2001 року. Устаткування і машини замінені на 30%. У найближчих 5 років підприємством планується відновити машини і устаткування на 60%.

Підприємством планується розширення видів будівельно-монтажних робіт шляхом отримання ліцензій на новий вигляд діяльності.

Підприємство здійснює інвестиційну діяльність у вигляді капітальних вкладень в нове устаткування (прямі інвестиції) і проводить технічне переозброєння підприємства, що діє, у вигляді застосування сучасних технологій і заміни старого устаткування і машин на нових, а також розширення підприємства, що діє, у вигляді введення нового вигляду будівельно-монтажних робіт.

Діяльність підприємства має вид інвестиційної стратегії, яка є розробкою і обгрунтуванням системи довгострокових цілей інвестиційної діяльності і вибором найбільш ефективних шляхів їх досягнення. Інвестиційна стратегія підприємства розроблена на найближчих 5 років. При оцінці ефективності інвестиційних вкладень підприємство виходить з термінів окупності проектів, оскільки заміна устаткування і розширення видів діяльності істотно збільшать прибутковість підприємства при наданні будівельно-монтажних робіт.

Виводи

В період проходження виробничої практики на підприємстві ЧП "Фенаф" вивчені основні методи організації виробництва і реалізації продукції шляхом вивчення звітних даних і нормативних матеріалів. Основною продукцією підприємства є будівельно-монтажні роботи.

Управління підприємством будується за принципом підпорядкування нижчестоячих ланок вищестоящим. Управління маркетингом здійснюється шляхом вивчення ринків збуту, попиту і пропозиції продукції, вивченням каналів руху товару, підприємство здійснює цільовий маркетинг. Основним споживачем послуг в 2008 році був НРУПТН “Дружба”, головним конкурентом по основній діяльності (ізоляційні роботи) - ВАТ “Белтеплоїзоляция”.

Інноваційна діяльність підприємства направлена на застосування в процесі виробництва нового устаткування, сировини і матеріалів. Інвестиційна діяльність безпосередньо пов'язана з інноваційною, оскільки підприємство здійснює капітельні вкладення в нове устаткування. Крім того, застосовує сучасні технології і здійснює заміну устаткування.