Смекни!
smekni.com

Маркетинговий план: теоретичне та практичне застосування (стр. 7 из 11)

Для будь-якої фірми найголовнішим є рентабельність, тобто отримання максимально можливого прибутку. А для будь якого споживача головним є отримання якісного товару за доступними цінами.

На сьогоднішній день близько 90% ринку СНН забезпечують чотири національних оператори – «Сандора» (ТМ Sandora (Classіc, Gold, «Фрукти світу», «Свіжі ягоди», «Українська класика»), «Дарунок», «Садочок», «Біла упаковка» (ОЗДП), «Сандорик»), «Вітмарк-Україна» (ТМ Jaffa, «Біла упаковка» (НЗДП), «Соковита»), «Ерлан» (ТМ «Біола», «Прем'єра»), «Рідна марка» (ТМ «Мрія», «Морс Лісова ягода», «Самий сік»).

3) Стратегічний напрям і план

Пропонуємо нашим споживачам та клієнтам найздоровіші і найкращі напої, тим самим збільшуючи акціонерну вартість компанії та рівень задоволеності наших співробітників.

Місія фірми «Мрія»:

Створюємо та пропонуємо українському споживачеві улюблені й найсмачніші соки, формуючи культуру споживання.

Використовуємо інноваційні технології й залучаємо найкращих фахівців для того, щоб стати найулюбленішою торговою маркою та найуспішнішою компанією на ринку.

Розвиваємо традиції, пропонуючи українцям нове, й презентуємо світові найкраще українське.

Формуємо смак!

Принципи фірми «Мрія»:

Прагнемо бути кращими.

Готові до ризику.

Працюємо командою.

Поважаємо і вимагаємо поваги

Чесні, порядні та відповідальніМи орієнтуємося на споживачаНаш головний актив – це люди.

Хочемо бути КОМПАНІЄЮ №1, Лідером:

Зберегти і закріпити лідерські позиції на соковому ринку України;

Зайняти лідерські позиції на ринку безалкогольних напоїв, розширюючи асортимент видів виготовленої продукції;

Бути лідером у інноваціях та технологіях, якості та ефективності, неперевершеній майстерності та професійності, сервісі для клієнтів та споживачів.

Через політику сегментації ринку, що її проводить фірма, втілюється у життя найважливіший принцип маркетингу-орієнтація на споживача.

Сегментація ринку – це розподіл споживачів на групи на основі фізиці в потребах, характеристиках чи поведінці і розроблення для кожної з груп окремого комплексу маркетингу.

Сегмент ринку складаються із споживачів, що однаково реагують на один і той самий набір стимулів маркетингу. Правильне виділення ринкового сегмента – половина комерційного успіху: 20-процентний сегмент певного ринку забезпечує 80% доходів та ПБ фірми. Стратегічним завданням на наступні 4 роки є розширення частки на ринку соків до 15% або більше.

Тм «Мрія» порівняно з 2007 роком збільшила продаж сокової продукції на 35% – до 20 млн. літрів.З кожним роком цей показник стрімко зростає.

В умовах насиченого ринку недостатню розробити новий якісний товар, встановити на нього оптимальну ціну і вибрати ефективні канали розподілу. Дедалі більшої ваги набуває складова комплексу маркетингу – методи просування товар, під якими розуміють сукупність маркетингових рішень, пов’язаних з комунікативністю. Система маркетингових комунікацій фірми спрямована на інформування, переконання, нагадуванням споживачам про її товар, підтримку його збуту, а також створення позитивного іміджу фірми.

Формування комунікаційної політики підприємства передбачає прийняття великої кількості різноманітних рішень, пов’язаних із визначенням цільової аудиторії, величини рекламного бюджету, створенням ефективних текстів рекламних звернень.

Реклама – це будь-яка платна не особистісна форма розповсюдження інформації про фірму та її товар. Реклама – це королева СМК.

Планування рекламної діяльності підприємства потребує прийняття різних рішень. Розроблення рекламної стратегії передбачає: визначення цільової аудиторії; розроблення концепції товару; вибір засобів розповсюдження реклами; створення рекламного звернення. Фірма «Мрія» рекламує свій товар на телебаченні, радіомовленні, а також у пресі.

Рекламне звернення є центральним елементом усієї реклами. Комплекс рішень щодо рекламного звернення охоплює широке коло питань, пов’язаних з творчим процесом: пошук ідеї звершення. Мотивові і аргументів, стильове вирішення звернення, написання рекламного тексту, сценарію, його втілення у рекламному ролику.

До заходів стимулювання збуту фірма використовує знижки цін, конкурси, купони. Більшість із них містить чітку пропозицію негайно зробити імпульсну покупку. Кожне підприємство мусить формувати свій ефективний комплекс маркетингових комунікацій, ураховуючи велику кількість факторів, зокрема характер продукту і тип ринку, стадію життєвого циклу товару, обрану стратегію його просування.

4) Ситуаційний аналіз

Метод SWOT, який використовується для аналізу середовища, являється широковизнаним підходом, який дозволяє провести сумісне вивчення зовнішнього і внутрішнього середовища. Методологія SWOT визначає спочатку сильні і слабкі сторони, а також загрози і можливості, а потім встановлює ланцюг логічних зв’язків між ними, які в подальшому можуть бути використані для формування стратегії організації. Для встановлення цих зв’язків складається матриця SWOT. Стратегії у матриці формуються на основі даних з таблиці.

Таблиця 3.1 SWOT-аналіз для ТМ «Мрія»

Внутрішні фактори Сильні сторони Слабкі сторони
Менеджмент Досвідчене керівництвоВідома торгова марка, хороша якість продукції та відносно невисока цінаАтакуючий маркетинг – завоювання значимої частки ринку та активна маркетингова підтримка брендів.Добре налагоджена система розповсюдження7% ринкуШирокий асортимент соків і нектарів, який відповідає смаковим перевагам споживача (100% цитрусові соки, соки з м'якоттю, оригінальні сокові суміші, легкі нектари, що втамовують спрагу).Cоки на відмінну від конкурентів не містять цукру.Соки позиціонуються в середньоціновому сегменті.Вартість упаковки в середньому становить 10% ціни товару.Нижча оптова ціна, ніж у конкурентів.Вдала спроба організації мерчандайзингуЗбільшення акціонерної вартості компанії за рахунок пропозиції споживачам та клієнтам найздоровійших і найкращих напоїв.Високоякісна сировина з Німеччини, Голландії, Ізраїлю; і українського походження, що використовує ТМ «Мрія», надходить. на комбінат у замороженому стані й лишається такою до розливу, що дозволяє зберігати всі первісні якості фруктів до переробки та є найбільш надійним засобом збереження всіх вітамінів і мінералів, що містяться в фруктах для створення натуральних, високоякісних сокових продуктів. Велика кількість конкурентів, які працюють в даній асортиментній та ціновій ніші.Неточність сегментації.Недостатня кваліфікація управлінського персоналуНедостатність фінансових ресурсів.
Маркетинг
Персонал
Фінанси
Виробництво
Дослідження та розробки
Зовнішні фактори Можливості Загрози
Споживачі Зростання культури споживання соків.Високий рівень знання споживачами торгової марки «Мрія».Динамічна маркетингова політика ТМ «Мрія» й розвиток взаємовигідного співробітництва зі своїми партнерами дає можливість випускати смачні й корисні соки та доносити їх до споживача в усі регіони нашої країни.Тісні стосунки з постачальниками та покупцями.Завоювання 12% ринку через 2 роки.На соковому комплексі ТМ «Мрія» працюють провідні спеціалісти України, які впроваджують новітні технології, що дозволяють виробляти сокову продукцію практично без втрати корисних якостей вихідної сировини.Сприятлива фіскальна політика держави, що зменшує конкурентний тиск з боку сокової продукції іноземного виробництва.Незначна кількість небезпечних конкурентів. Висока чутливість до ціни та прихильність до певної торгової маркиЗростання рівня конкуренціїФінансова криза почала позначатися на українських виробниках соків затримками розрахунків з ними торговельних мереж.Можливий неврожай фруктів, як наслідок, підвищення ціни на сировину.
Конкуренти
Постачальники
Економічна ситуація
Технологія
Законодавство

Оскільки ринок сокової продукції постійно зростає (так, за останній рік на 20–25%), а позиції лідерів України наскільки міцні, що не дають розвернутися на ринку потужним російським компаніям (про іноземні мова не йде через значну цінову різницю), то ТМ «Мрія» використовуючи потужну політику просування та вдалу диференціацію продукції прагне розширити свою частку на ринку сокової продукції і досягти 12% ринку. На ринку соків, по суті, один лідер – Сандора, на яку припадає майже 50% продажу. За решту 50% можна поборотися. Якщо ТМ «Мрія» продумає стратегію і як слід її профінансує, то може розраховувати на 10–12% ринку вже через два роки

Одним з найважливіших чинників зовнішнього середовища ТМ «Мрія» є демографічний, оскільки – це люди, а люди – це ринки. Беручи до уваги ті показники, згідно яких компанія визначає свій цільовий сегмент, проаналізуємо її потенційні можливості на ринку сокової продукції. З цією метою опишемо демографічну ситуацію в Україні.

За січень 2009 року населення України зменшилось на 27,8 тис. осіб і на 1 лютого 2009 року його кількість становила 46,1 млн. осіб.

Рис. 3.1 – Динаміка кількості населення

Зменшення населення відбулося виключно за рахунок природного скорочення – 28,8 тис. осіб, у той час як міграційний приріст становив 1 тис. осіб.Триває зростання народжуваності: у січні 2009 року в Україні народилось 42 тис. дітей, це на 0,4% більше порівняно з січнем 2008 року. Найвищий рівень народжуваності у Рівненській та Волинській областях (14,1 та 14 осіб на 1000 населення, відповідно), найнижчий – у Луганській, Сумській та Черкаській (по 9,1 особи на 1000 населення). Водночас зменшується смертність населення.