Смекни!
smekni.com

Маркетинговий план: теоретичне та практичне застосування (стр. 8 из 11)


Рис. 3.2. Динаміка народжуваності та смертності

За даними Держкомстату, чисельність зайнятого населення віком 15–70 років у середньому за 2008 рік становила 21 млн осіб та зросла на 67,6 тис осіб. Рівень зайнятості населення збільшився з 58,7% до 59,3%. Таке зростання відбулося як серед міського населення (з 57,4% до 58,2%), так і серед мешканців сільської місцевості (з 61,5% до 61,8%). Чисельність безробітних у середньому за 2008 рік зросла на 7,5 тис і становила 1,4 млн осіб. Рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці (МОП), залишився на рівні 2007 року та становив 6,4% економічно активного населення.Рівень безробіття в 2009 році, визначений за методологією Міжнародної організації праці, сягне 8,5–9,0% економічно активного населення.Відповідно до цільового ринку споживачами соків є в основному міське населення віком від 18 до 25 років, однаковою мірою соки цінують як чоловіки, так і жінки. Проте, не слід забувати про те, що демографічна ситуація в країні є досить складною. Скорочення населення є негативним фактором, так як зменшується місткість ринку, що є стратегічно важливо для підприємства.Наступним є економічний. Його вплив на підприємство є особливо відчутним в разі зменшення купівельної спроможності споживачів.


Табл. 3.2 – Основні економічні показники

Показник 2007 рік(звіт) 2008 рік(очікуване) 2009 рік(прогноз)
ВВП: номінальний (млрд. грн.)реальний темп зростання, % 712,9107,6 996,4106,8 1267,5106,0
Індекс споживчих цін (%):грудень до грудня попереднього року 116,6 115,9 109,5
Індекс цін виробників (%):грудень до грудня попереднього року 123,3 141,5 118,5
Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (млрд. грн.)Прибуток (млрд. грн.)Збиток (млрд. грн.) 135,9183,047,1 192,8256,363,5 247,4329,882,4
Витрати на оплату праці, млрд. грн. 231,6 330,0 430,0
Середньомісячна зарплатаномінальна (грн.)номінальна, скоригована на індекс споживчих цін, % до попереднього року 135115,0 187912,4 244917,3
Кількість зайнятих економічною діяльністю у віці 15–70 років, у середньому за рік (млн. осіб) 20,9 20,9–21,0 20,8–20,9
Рівень безробіття населення у віці 15–70 років (за методологією МОП), % до економічно активного населення відповідного віку 6,4 6, 4 9

Активізація інвестиційної діяльності, розвиток вітчизняного виробництва забезпечать реальне зростання ВВП у 2009 році на рівні 6%.Передбачається утримання інфляції в межах однозначного числа поряд із антиінфляційними заходами Уряду (прогноз інфляції на 2009 р. – 9,5%)

У проекті бюджету на 2009 рік передбачено, що фонд оплати праці у галузях зросте на 48,3%. При цьому передбачається, що розмір номінальної середньомісячної заробітної плати сягне 2449 гривні, що на 31,4% більше порівняно з 2008 роком та відповідає параметрам, закладеним у Генеральній угоді (не менше 25% щороку). Таке підвищення забезпечить випереджаюче зростання реальної заробітної плати (17,3%) порівняно з темпами зростання валового внутрішнього продукту (6%), що є також виконанням норми ГУ.

Зміни в науково-технічному зовнішньому середовищі можуть поставити організацію в безнадійно програшне конкурентне становище. Технологічні нововведення впливають на ефективність, з якою можна виготовляти продукцію і продавати, на те як можна збирати, зберігати і розподіляти інформацію, які послуги і нові товари очікують споживачі від організації. Сьогодні спеціалізацією ТМ «Мрія» є виробництво традиційних та інноваційних соків та нектарів. Компанія «Мрія» продовжує розширювати виробничі потужності, впроваджуючи сучасні системи керування якістю й безпекою виробництва за світовими стандартами ISO, GMP, HACCP та ін. Сокові виробничі потужності ТМ «Мрія» оснащені високопродуктивними лініями з виробництва натуральної сокової продукції високої якості. Завдяки технології т. зв. «безконтактного виробництва», всі технологічні процеси було комп'ютеризовано. Розлив сокової продукції провадиться в абсолютній чистоті та умовах стерильності. На комбінаті встановлене та функціонує високотехнологічне обладнання шведської компанії «Tetra Pak» (3 виробничі лінії 4-х форматів), що оснащене сучасною електронікою. Асептична технологія «Tetra Pak» дозволяє робити абсолютно натуральні соки, не використовуючи в процесі виробництва консервантів та інших шкідливих домішок. При цьому існує можливість їх тривалого зберігання без застосування холодильного обладнання. На соковому комплексі Корпорації працюють провідні спеціалісти України, які впроваджують новітні технології, що дозволяють виробляти сокову продукцію практично без втрати корисних якостей вихідної сировини (фруктів, ягід і овочів). Завдяки ультрасучасному оснащенню підприємства та високим професійним якостям співробітників, уся сокова продукція ТМ«Мрія» є смачним і корисним продуктом.

Вподобання споживачів щодо соків грунтуються сьогодні, насамперед, на їх купівельних можливостях, а не на прихильності до тих чи інших видів напоїв. Тож бажання споживати та реальне споживання з цієї причини не співпадають.

Як свідчать результати маркетингових досліджень, основними споживачами соку є молоді люди віком 18 – 25років, які проживають у містах. І хоча соки як продукт цінують однаковою мірою й чоловіки та жінки, проте за кількістю споживачів все ж таки переважають жінки.

Основні мотивації споживання соків серед міського населення розподіляються наступним чином:

як джерело вітамінів – 48,3%

як натуральний продукт – 26,1%

як смачний напій – 8,6%

як вітчизняний продукт – 3,4%

як напій, що втамовує спрагу – 3,0%

Дослідження купівельної поведінки споживачів свідчать про невисокий ступінь їх прихильності до певної торгової марки. Були визначені такі типи покупців стосовно їх ставлення до торгових марок:

Покупці, які орієнтовані на одну марку – 6,7%.

Покупці,

які орієнтовані на 2–3 визначені марки – 41,4%.

Нестійкі споживачі – 34,1%.

Щодо смакової прихильності споживачів, то найбільшу перевагу українські споживачі надають апельсиновому, томатному, яблучному, персиковому, ананасовому, мультивітамінному, абрикосовому соковим смакам.

Компанія «Мрія» в якості свого цільового сегменту розглядає споживачів віком 18–25 років, що становить 60%, 26–40 років – 20%, а також 41–65 років – 20%. Наші споживачі віддають перевагу простим сокам (75%), ніж з м'якоттю (25%). Споживачі віддають свою перевагу картоновій упаковці (40%) та поліетиленовій – 20%, решта розділилася між пластиком і папером.

Провівши анкетування, ми дійшли висновків, що для 70% споживачів відіграє роль фірмове ім'я у прихильності до виробу.

Однією з найбільш актуальних проблем галузі є дефіцит вітчизняної сировини для виробничих потреб.За таких умов українські виробники соків і нектарів орієнтуватимуться переважно на імпортну сировину, а це приведе до подорожчання кінцевої продукції, що, у свою чергу, може відбитися на купівельній спроможності рядового споживача. Необхідна соціальна державна програма розвитку садівництва й овочівництва, участь законодавчої і виконавчої влади у вирішенні проблем галузі, зокрема, з розробки і просування проектів нормативно-правових актів, регулюючих виробництво продукції і функціонування ринку сокової продукції.

5) Товарно – ринкова спрямованість.

Фірма «Мрія» планує вийти на ринок продуктових товарів з новою продукцією. А саме натуральний сік який виготовлений з натуральних екологічно чистих продуктів. Який містить вуглеводи – 11,0 г, білки – 0,4г Енергетична цінність – 48 ккал. Що передбачає:

- Перед початком розроблення новинки підприємство хоче ретельніше вивчити смаки і уподобання даної цільової групи споживачів. Для того заплановано провести опитування громадян в даному регіоні черз особисте опитування;

- розширення асортименту сокової продукції на ринку;

- задоволення зростаючого попиту споживачів.

- розширити базу поставок;

- завоювання більшої долі на ринку соків;

- формування товарного асортименту відповідно до запиту споживачів;

- забезпечення конкурентоспроможності товару;

- проведення PR-кампанії.

- проведення рекламної кампанії.

- змінна дизайну упаковки;

- розробка каналів збуту;

- розробка бренду.

Цільові ринки

Ринок сокової продукції України характеризується сьогодні досить високим рівнем конкуренції, який викликаний, в першу чергу, значними розбіжностями між реальною місткістю ринку та виробничими потужностями сокової галузі. Низька купівельна спроможність потенційних споживачів та недостатньо сформована культура споживання соків в Україні загострюють конкуренцію між вітчизняними виробниками цієї продукції.

Здавалося б, найбільше значення за складної економічної ситуації в країні мало б належати ціновій конкуренції, проте місцеві постачальники сокової продукції продовжують міцно утримувати позиції в одній ціновій ніші та більше уваги приділяють саме заходам нецінової конкуренції.

Найбільші частки ринку та найміцніші конкурентні позиції належать таким торговим маркам, як Sandora, «СМАК», Galichina, Jaffa, «Мрія». Проте конкурентні позиції цих марок значно відрізняються в залежності від регіону. У м. Києві склалась досить напружена конкурентна боротьба між 6 провідними торговими марками соків: Sandora (9,1% ринку). Дар (7,9%), «Мрія» (7,8%), «СМАК» (6,4%), Galichina (6,4%)

Цільові сегменти ТМ «Мрія»:

- споживачами соку є молоді люди віком 18 – 25років, які проживають у містах;

- соки як продукт цінують однаковою мірою й чоловіки та жінки, проте за кількістю споживачів все ж таки переважають жінки.