Смекни!
smekni.com

Особливості сегментації міжнародних цільових ринків (стр. 7 из 11)

Фондовіддача зростає лише тоді, коли темпи підвищення продуктивності праці випереджають темпи збільшення її фондоозброєності. А так як в таблиці 4 ми можемо спостерігати за тим, що продуктивність праці зростає швидкими темпами і складає 22,40, порівняно з 2006р зросла на 849,78%, або на 20,04 – то ця закономірність є правдивою.

Фондомісткість 2008 року показує, що було використано 4,77 основних виробничих фондів для виробництва 1тис.грн. Цей показник зменшився порівняно з 2006 роком на 7,52 (61,17%).

До елементів внутрішнього середовища даного промислового підприємства відносяться наступні: персонал, ресурси, технології, цілі, стратегія та інше.

Персонал – основна рухлива сила організації, головний ресурс підприємства. СМНВО озброєний могутнім кадровим потенціалом, постійно відбувається підвищення кваліфікаційного рівня та ступеня освіти робітників підприємства.

З таблиці 4 ми бачимо що кількість персоналу на даному промисловому підприємстві досить велика, але за останні роки спостерігається тенденція до зниження чисельності персоналу, це може бути викликано за рахунок автоматизації виробництва. Оскільки підприємство веде досить різноманітну діяльність, на ньому працюють фахівці найрізноманітніших спеціальностей – робітники різних професій, інженери, економісти, фінансисти, технологи, бухгалтери, маркетологи та інші.

Таблиця 4

Динаміка середньорічної чисельності працівників та ефективність використання робочої сили

Показники 2006 2007 2008 2008 до 2006р. (+) 2008 до 2006р.(%)
Середньорічна чисельність працівників 20480 20463 20417 -63 99,69%
Середньорічний фонд заробітної плати, тис. грн. 155204 268169 180007 24803 115,98%
Фонд одного працівника, тис. грн. 7,58 13,11 8,82 1,24 116,34%
Річна продуктивність праці 2,36 22,50 22,40 20,04 949,78%
Валова продукція, тис. грн. 48301 125515 119702 71401 247,83%

Аналізуючи дані таблиці можна помітити, що в ВАТ "СНВО ім. М.В.Фрунзе" середньорічна чисельність працюючих на 2008 рік складає 20417чол., порівняно з 2006 роком вона скоротилась на 63 чол., або на 31%.

Збільшився фонд заробітної плати на 24803тис. грн., тобто на 15,98%. Відповідно збільшився фонд зарплати одного робітника в 2008році, порівняно з 2006 на 1,24тис. грн.., або на 16,34%, але, порівняно з 2007, вона зменшилась на 4,29тис. грн. Річна продуктивність праці збільшилась на 849,78%, або на 20,04.

Підвищення науково-технічного рівня виробництва забезпечують науково-впроваджувальні конструкторсько-технологічні підрозділи, розробки яких відповідають рівню досліджень спеціалізованих науково-дослідних установ. У ВАТ розроблена, впроваджена та ефективно діє система управління якістю продукції, яка є частиною загальної системи управління виробництвом. Сьогодні система управління якістю включає всі елементи, регламентовані національними та міжнародними стандартами в цій області. Створена система охоплює всі етапи життєвого циклу продукції - від проектування до монтажу та сервісного обслуговування обладнання, а також регламентує процедури управління персоналом, документацією, обладнанням і виробничими процесами. У ВАТ функціонують служба технічного контролю, відділ неруйнівних методів контролю, центральна заводська, метрологічна лабораторії, науково-виробничий центр, створено блок випробувальних стендів.

ВАТ має в м. Суми дочірнє підприємство "Завод обважнених бурильних та ведучих труб", створене на базі існуючого спеціалізованого підрозділу з метою підвищення ефективності управління та максимізації прибутку.

На позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ, які відбулися 12.11.2008р., акціонерами було прийняте рішення про створення на базі непрофільних структурних підрозділів ВАТ ряду спеціалізованих бізнес-одиниць у формі товариств з обмеженою відповідальністю під єдиним брендом "Фрунзе" з метою зняття навантаження з фонду оплати праці працівників основного виробництва ВАТ. На сьогоднішній день створені сім таких підприємств: ТОВ "Фрунзе - Спецодяг", ТОВ "Фрунзе - Кисень", ТОВ "Фрунзе - Флора", ТОВ "Фрунзе - Авто", ТОВ "Фрунзе - Будіндустрія", ТОВ "Фрунзе - Профіль", ТОВ "Фрунзе - Сервіс".

З метою виконання виробничих замовлень створені і функціонують філії в Казахстані, Туркменистані, Азербайджані. Крім того, ВАТ має два представництва в м. Москва та м. Київ, завданням яких є проведення маркетингових досліджень з просування продукції ВАТ на вітчизняному та закордонних ринках, взаємодія з партнерами в частині укладання контрактів тощо.

У складі ВАТ функціонують дитячий оздоровчий центр "Чайка", клуб "Юний технік", поліклініка, стадіон, палац культури, дві бази відпочинку та інші об'єкти соціальної інфраструктури.

2.2 Стан маркетингової діяльності на підприємстві

Вивченням ринків займається департамент з зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу, а саме: виявляє нові сегменти ринків, вивчає їх кон’юнктуру та аналогічну продукцію конкурентів, укладає та реалізує контракти, а також планує виробництво замовлень тощо.

Потенційних клієнтів, які можуть бути замовниками товарів, робіт, послуг знаходять спеціалісти служби маркетингу та планування виробництва. Потім інформація про потенційних клієнтів з країн далекого зарубіжжя передається до департаменту зовнішньоекономічної діяльності.

При укладанні зовнішньоекономічних контрактів імпорту пошуком потенційних постачальників займається служба постачання. Потім інформація про знайдені варіанти контрагентів передається до департаменту ЗЕД, де спеціалісти, з урахуванням митних, транспортних, податкових витрат, складають конкурентний лист. Один із запропонованих у конкурентному листі варіантів затверджується головою правління.

Для приведення до виконання зовнішньоекономічних контрактів, підприємство зареєстроване у органах митної служби, доказом чого є картка реєстрації, яка дійсна протягом року після видачі. Крім того співробітники митної служби вимагають довідку про валютні цінності, що знаходяться за кордоном (така довідка видається щомісяця у податковій інспекції).

Дирекція по ЗЕД і маркетингу складається з п'яти департаментів: департаменту по правовому забезпеченню, департаментуреалізації устаткування, департаменту по ЗЕД, департаменту планування, депортамента дослідженьринку і реклами.

Дирекція по ЗЕД і маркетингу займається вивченням ринків: виявленням їх нових сегментів, вивченням їх кон'юнктури і аналогічної продукції конкурентів, укладенням і реалізацією контрактів, а також само плануванням виробництва відповідно "портфеля" замовлень.

Департамент ЗЕД виділений в окремий структурний підрозділ для укладення контрактів з представниками країн далекого зарубіжжя і реалізації зобов'язань по них, враховуючи специфіку даної роботи. При роботі з іноземними клієнтами виникають проблеми - викликані відмінністю мов, культур, національного законодавства, вирішувати які зобов'язані фахівці департаменту.

Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства має на увазі розробку стратегічних напрямків зовнішньоекономічної політики і поведінки підприємства на закордонних ринках, складення планів зовнішньої торгівлі і формування оптимальної структури органів управління зовнішньоекономічної діяльності, її координація з іншими видами роботи фірми, облік та контроль ефективності операцій на зовнішніх ринках, інформаційне забезпечення рішень у сфері економічних відносин з закордонними партнерами.

Це потребує від ВАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» як суб’єкта світового ринку високого професіоналізму, знання практики і звичаїв ведення зовнішньої торгівлі, її форм і методів, уміння проводити комплексні дослідження закордонних ринків та відбирати для своєї роботи найбільш перспективні й оптимальні із них. Але все це не можливо без наявності компетентних кадрів у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

При виході на зовнішній ринок підприємство приймає ряд стратегічних рішень, а саме:

- на який саме ринок виходити;

- коли саме і яким чином організувати вихід на вибраний зовнішній ринок;

- яку товарну, цінову політику проводити, як будувати збутову, товаророзподільчу сітку та як формувати політику просування (рекламу, паблік рілейшенз, персональний продаж, стимулювання збуту, участь у виставках і т.п.);

- як організувати відповідний підрозділ і структуру, що будуть уповноважені проводити роботу у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

- персонал якої якості і в якій кількості потрібен буде для проведення зовнішньоекономічної діяльності (потрібно розглянути усі питання що входять до системи управління персоналом, а саме: його підбір та найом, використання та мотивація, навчання та вивільнення тощо).

Дирекція ЗЕД та маркетингу несе відповідальність за зовнішньоекономічну діяльність ВАТ, вивчення ринку, планування асортименту продукції, розробку нової продукції, розподіл готової продукції, стимулювання ринку збуту тощо.

До складу Дирекції ЗЕД та маркетингу входять:

- департамент з зовнішньоекономічної діяльності ;

- виробничо - договірний департамент;

- департамент дослідження ринку та реклами