Смекни!
smekni.com

Стратегія ефективного використання прибутку на підприємстві (стр. 7 из 9)

6. Пропорції розподілу прибутку формують рівень забезпечення додаткової соціальної захищеності працівників. В умовах низької дієвості державних форм соціального захисту зайнятих працівників, ця роль розподільного механізму прибутку на підприємстві дозволяє доповнити їх мінімальну соціальну захищеність.

7. Характер розподілу прибутку робить вплив на рівень поточної платоспроможності підприємства. Виплати прибутку, передбаченого до споживання власниками і персоналом підприємства, здійснюються, як правило, в грошовій формі, тобто у формі основного активу, що забезпечує платоспроможність за невідкладними фінансовими зобов'язаннями. При великому об'ємі виплат прибутку на цілі споживання, рівень платоспроможності підприємства в поточному періоді може істотно знизитися.

Розподіл прибутку здійснюється відповідно до спеціально розробленої політики, формування якої є однією з найбільш складних задач загальної політики управління прибутком підприємства. Ця політика покликана відображати вимоги загальної стратегії розвитку підприємства, забезпечувати підвищення його ринкової вартості, формувати необхідний об'єм інвестиційних ресурсів, забезпечувати матеріальні інтереси власників і персоналу.

Основною метою політики розподілу прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства, є оптимізація пропорцій між її частинами, що капіталізуються і споживаною, з урахуванням забезпечення реалізації стратегії його розвитку і зростання його ринкової вартості.

Виходячи з цієї основної цілі в процесі формування політики розподілу прибутку підприємства розв'язуються наступні задачі:

а) забезпечення отримання власниками необхідної норми прибутку на інвестований капітал;

б) забезпечення пріоритетних цілей стратегічного розвитку підприємства за рахунок частини прибутку, що капіталізується;

в) забезпечення стимулювання трудової активностіі додаткового соціального захисту персоналу;

г) забезпечення формування в необхідних розмірах резервного і інших фондів підприємства.[10]

З урахуванням реалізації цих основних задач здійснюється безпосередній розподіл прибутку підприємства. В процесі формування політики розподілу прибутку підприємства забезпечується його використання по основних напрямах (см.рис. 1.1).

За наведеною схемою пропонується сформувати пріоритетні напрямки використання прибутку підприємства на 2006 рік.

Таблиця 3.2

Напрямки використання чистого прибутку

ТОВ «СПП ЛАНА» на 2006 рік

НАПРЯМИ Сума розподіленого прибутку
грн. %
Засоби, спрямовані на інвестування виробничого розвитку 1410000 89,13
Засоби, спрямовані на формування резервного та інших страхових фондів 79000 4,99
Засоби, спрямовані на виплату доходів власникам майна 40000 2,53
Засоби, спрямовані на матеріальне стимулювання та соціальний розвиток персоналу 53000 3,35
Всього 1582000 100

Отже, як ми бачимо значну частину будуть займати кошти, спрямовані на інвестування виробничого розвитку–1410000 грн. Вони в себе включають:

- кошти, спрямовані для вкладення на депозитний рахунок у банку – 400000 грн., що в свою чергу дасть змогу отримати додатковий прибуток;

- кошти, спрямовані на закупівлю виробничої техніки – 1010000 грн., для технічного переозброєння підприємства, що в свою чергу дасть змогу ефективно керувати процесом виробництва з меншими затратами.

Для вкладання коштів на депозитний рахунок пропонується взяти передові банки по району та проаналізувати їхні пропоновані програми по вкладенню коштів на депозитний рахунок, дати оцінку та обрати найкращій шлях вкладання коштів.

У Михайлівському районі передовими банками є Приват-банк та Райфазен банк Аваль. Ці банки більшими обсягами займаються кредитуванням юридичних та фізичних осіб, займаються зберіганням коштів на рахунках, приймають вклади, пропонуючи найбільш вигідні умови. Проаналізуємо програми та умови вкладення грошових коштів на депозитні рахунки, що пропонують ці банки.

Таблиця 3.3

Програми та умови вкладання коштів на депозитні рахунки

ПОКАЗНИКИ Приват-банк проект MAESTROENTERPRISE Райфазен банк Аваль вклад підприємницький Переваги в показниках з погляду підприємства
Приват-банк Райфазен банк Аваль
Мінімальний вклад 5000 (грн., дол. США, євро) 10000 (грн., дол. США, євро) + -
Річні відсоткові ставки по депозиту:- грн.- дол. США- євро

13,5%

9%

8%

13%

6,5%

4,3%

+

+

+

-

-

-

Виплата відсотків по депозиту В кінці терміну В кінці терміну - -
Можливість поповнення депозитного вкладу ні ні - -

Отже, ми бачимо, що Приват-банк пропонує більш вигідні умови для вкладання коштів підприємства на депозитний рахунок, про свідчать і процентні ставки по вкладу, і можливість вкладання меншої суми. Таким чином з пропонуємих програм обираємо проект MAESTROENTERPRISE Приват-банку.

Таким чином за обраною програмою можна зробити прогноз отримання прибутку при вкладенні на депозитний рахунок Приват-банку суми у 400000 грн. (обрана національна валюта, так як при перерахунку на іноземну валюту підприємство буде нести додаткові втрати та сума по відсотках при перерахунку буде меншою) на рік під 13,5% річних.

Сума по %-х = Сума вкладу * Ставка депозиту (3.3)

Сума по %-х = 400000 грн. * 13,5%=54000 грн.

Тобто, при вкладанні суми у 400000 грн. на депозитний рахунок до Приват-банку за проектом MAESTROENTERPRISE підприємство має змогу отримати додатковий прибуток в сумі 54000 грн.

Наступним кроком серед шляхів ефективного використання прибутку підприємства є спрямування коштів на закупівлю виробничої техніки для технічного переозброєння підприємства, що в свою чергу дасть змогу ефективно здійснювати процес виробництва з меншими затратами.

Пропонується суму грошових коштів, що залишається із засобів, спрямованих на інвестування виробничого розвитку, спрямувати на закупівлю техніки для збирання врожаїв сільськогосподарських культур, а саме двох комбайнів марки «JohnDeere2066».

Цей вибір обумовлений тим, що дане товариство використовує у своїй діяльності для збирання врожаю застарілу техніку (5 комбайнів марки СК-5 «Нива»), що за своїми характеристиками значно поступаються запропонованим маркам та несуть великі втрати врожаю. Вибір щодо комбайнів пропонуємої марки обумовлений тим, що вони вже проявили себе з кращих сторін, переважаючими характеристиками над тою маркою, що використовує ТОВ «СПП ЛАНА» та іншими марками. Розглянемо деякі основні технічні характеристики комбайнів марок СК-5 «Нива» та «JohnDeere 2066».

Таблиця 3.4

Технічні характеристики комбайнів марок

СК-5 «Нива» та «JohnDeere 2066»

Показники СК-5 «Нива» «JohnDeere 2066»
Продуктивність по збору врожаю за площею, га за 1 день до 12 до 40
Продуктивність по врожаю, тон за 1 годину до 10 до 20
Витрати палива, л на 1 га 15-18 20-22

Розглянувши основні показники можна сказати, що використовуємі сільськогосподарські машини для збирання врожаю на підприємстві значно поступаються пропонуємим.

Таблиця 3.5

Розрахунок суми на закупівлю техніки

Показники Значення
Ціна комбайна марки «JohnDeere 2066», дол. США 100000
Кількість, шт. 2
Курс гривні по відношенню до дол. США 5,05
Сума, дол. США 200000
Сума, грн. 1010000

Отже на закупівлю 2-х комбайнів марки «JohnDeere 2066» необхідна сума у 1010000 грн.

Ефективність використання комбайнів на підприємстві показують отримані доходи та понесені витрати і як результат - отриманий прибуток.

Розглянемо показники використання комбайнів у ТОВ «СПП ЛАНА»

Таблиця 3.6

Показники використання комбайнів марки

СК-5 «Нива» у ТОВ «СПП ЛАНА»

Показники Значення
Зібрана площа, га 2221
В т.ч.: зернових 1495
соняшник 726
Валовий збір, ц:
зернові 33749
соняшник 9304
Урожайність, ц/га:
зернові 22,6
соняшник 12,8
Витрати палива усіма комбайнами, л
на 1 га 90
на всю площу 199890
Ціна палива, грн/л 4,0
Витрати палива усіма комбайнами, грн.
на 1 га 360
на всю площу 799,560
Кількість днів збору врожаю:
зернових 25
соняшник 12
Виручка від реалізації продукції,:
а) з 1 ц, грн.
зернових 54,9
соняшник 250,7
б) усього, тис. грн. 4187,8
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 2997,2
Прибуток від реалізації продукції, тис. грн. 1190,6

Отже при використанні нинішніх комбайнів ТОВ «СПП ЛАНА» отримало за 2005 рік прибутку у 1190,6 тис. грн. Але при цьому був дуже розтягнутий період збирання врожаю з-за низької продуктивності машин, що веде за собою незаплановані втрати врожаю, затрати палива, знижується врожайність тощо.