Смекни!
smekni.com

Сутність маркетингу та його сучасна концепція (стр. 5 из 13)

Маркетингові посередники, крім перерахованих функцій, у рамках системи маркетингу здійснюють і такі функції, як стандартизація і нормування, маркування товарів, страхування, яке забезпечують функцією страхових підприємств.

Особа, відповідальна за розробку комплексу маркетингу, має виявити, чи правильно визначено й оцінено потреби, які підприємство намагається задовольнити. Зворотний зв'язок дозволяє зробити висновок, чи ефективні обрані елементи маркетингу, чи задовольняє попит споживача.

Друга частина мікросередовища — підприємство, його внутрішнє середовище.

Результати діяльності підприємства залежать як від внутрішнього, так і від зовнішнього середовища. До внутрішнього середовища підприємства належать: оргструктура підприємства (забезпечує управління діяльністю, розробку, виробництво і просування товару, відносини з постачальниками, а також із фінансовими та іншими зовнішніми органами); персонал (кваліфікація кадрів, раціональне використання їх); виробництво; маркетинг, фінанси, організаційна культура; імідж.

Чинники внутрішнього середовища є контрольованими, тобто вони піддаються управлінню з боку керівництва підприємства, тоді як чинники зовнішнього середовища — неконтрольовані, (тобто вони не піддаються управлінню) і потребують пристосування підприємства до себе. Пристосування підприємства до зовнішнього середовища відбувається шляхом застосування маркетингу. Без повного розуміння взаємозв'язку між внутрішніми і зовнішніми чинниками маркетингова діяльність не дасть потрібного результату. Для правильної побудови комплексу маркетингу необхідно:

1)щоб кожний із внутрішніх елементів, особливо товар, ціна, просування товару (включно з рекламою, стимулюванням збуту, прямим маркетингом), розподіл, збут, було узгоджено з кожним зовнішнім елементом;

2)крім того, внутрішні елементи мають бути збалансовані між собою. Здатність правильно "змішувати" елементи (mіх — суміш, змішувати) є основою основ маркетингу. Деякі підприємці домагаються блискучих результатів, покладаючись на свою інтуїцію, інші шукають розв'язання проблем, систематично аналізуючи і плануючи свої дії. Ідеальним є комбінація того й іншого.

Підприємство має дуже уважно ставитися до змін у зовнішньому середовищі.

Для вчасної адаптації до змін, що відбуваються в маркетинговому середовищі, необхідно систематично проводити його діагностику.

Діагностика маркетингового середовища торговельних підприємств здійснюється шляхом SWOT -аналізу (див. таблицю).

Характеристика етапів SWOT -аналізу маркетингового середовища

Етапи SWOT-аналізу Мета Напрям дослідження Результати
Моніторинг основних факторів макросередовища під­приємства Визначити значущість зовнішніх чинників, можливості і небезпеки для підприємства Вивчення стану політико-правових, економічних, соціально-демографічних, технологічних, екологіч­них, культурних чинників Ступінь впливу, характер впливу, темпи зміни чинників, можливі варіанти відповідних дій підприємства, профіль мак-росередовища
Дослідження мікросередовища підприємства Визначити можливості і ступінь впливу факторів на підприємство Вивчення споживачів, постачальників, кон­курентів, посередників, контактних аудиторій Можливість і ступінь впливу, панівні чинники, можливі варіанти відповідних реакцій підприємств, про­філь мікросередовища
Маркетинговий зріз внутрішнього середовища підприємства Визначити сильні і слабкі сторони підприємства Вивчення діяльності підприємства у сфері використання елементів комплексу маркетингу Сильні і слабкі сторони, маркетингова компетенція підприємства, профіль внутрішнього маркетингового середовища підприємства

Після проведення дослідження стану маркетингового середовища розробляють його профіль та матрицю SWOT-аналізу (див. таблиці).


Профіль маркетингового середовища підприємства

Чинники середовища Важли- вість для галузі Вплив на під- приємство Спрямова- ність впливу Ступінь важливо- сті
1 2 3 4 5 (2*3)
Макросередовище :
РЕSТ-чинники
1. Політико-правові:
1.1. Ставлення уряду до підприємництва 3 3 + 9
1.2. Антимонопольна політика 2 1 + 2
1.3. Податкова політика 3 3 - 9
1.4. Сертифікація товарів і послуг 2 2 + 4
РАЗОМ 24
2. Економічні:
2.1. Рівень зайнятості (безробіття) 3 3 - 9
2.2. Інфляція 3 3 - 9
2.3. Спад виробництва 3 3 - 9
2.4. Купівельна спроможність населення 3 3 - 9
РАЗОМ 36
4. Технологічні:
4.1. Науково-технічний прогрес 1 1 + 1
4.2. Інновації 1 1 + 1
4.3. Технологічні можливості - - - -
РАЗОМ 2
Мікросередовище:
1. Споживачі 3 3 + 9
2. Постачальники 3 2 + 6
3. Конкуренти 2 1 - 2
РАЗОМ 17
Маркетинговий зріз внутрішнього
середовища:
1. Товарна політика 3 3 + 9
2. Цінова політика 3 3 + 9
3. Політика розподілу 2 3 + 6
4. Комунікаційна політика 24
РАЗОМ

Профіль маркетингового середовища дає узагальнену характеристику основних чинників макро-, мікросередовища та маркетингового зрізу внутрішнього середовища.

Матриця SWOT узагальнює виявлені в процесі діагностики маркетингового середовища можливості та загрози з боку зовнішнього середовища, а також сильні і слабкі сторони внутрішнього середовища.

Маркетингове середовище — це сукупність активних суб'єктів, сил і чинників, які впливають на результати маркетингової діяльності підприємства, на досягнення поставленої мети.

Маркетингове середовище становлять макросередовище і мікросередовище. Макросередовище представлено силами широкого соціального плану, такими як чинники політико-правового, економічного, соціально-демографічного, технологічного і культурного характеру (РЕSТ-чинники).

Таблиця 3.4. Матриця — SWOT для підприємства

Зовнішнє середовищеВнутрішнє середовище Можливості1. Розширення кола потенційних покупців2. Вихід на нові ринки3. Впровадження нових
технологій4. Зв'язки з новими постачальниками5. Маркетингові дослідження6. Розширення рекламної
діяльності7. Доступність інформації про діяльність конкурентів
Загрози1. Падіння обсягів виробництва2. Зниження платоспроможного попиту3. Нестабільність правового регулювання4. Суворість податкового законодавства5. Зміна смаків споживачів6. Тиск із боку конкурентів7. Невигідні умови
постачальників
Сильні сторони1. Висока популярність підприємства2. Висока компетентність фахівців3. Висока ринкова частка в товарообороті галузі4. Якісна система контролю за якістю товарів5. Тенденція зниження витрат обігу6. Низькі ціни на товари7. Висока продуктивність праці Силаі можливості Силаі загрози
Слабкі сторони1. Безприбутковість2. Низька ефективність використання матеріальних і фінансових ресурсів3. Застарілі обладнання і технології4. Низькі маркетингові можливості5. Слабкі конкурентні позиції6. Низькі можливості у сфері НДДКР7. Неефективна оргструктура Слабкістьі можливості Слабкістьі загрози

Резюме:

Макросередовище – це фактори, які впливають на фірму та її мікросередовище і які вона не може контролювати, воно представлено силами широкого соціального плану.

Мікросередовище представлено силами, що мають безпосереднє відношення до самого підприємства та його можливостей з обслуговування клієнтури, тобто чинниками безпосереднього оточення та чинниками внутрішнього середовища підприємства.

До чинників безпосереднього оточення належать: споживачі та інша клієнтура, постачальники, маркетингові посередники, клієнти, конкуренти і контактні аудиторії.

До внутрішнього середовища підприємства належать: оргструктура підприємства, персонал, система передачі інформації (виробництво, управління, маркетинг, фінанси, організація, культура, імідж).

Діагностика маркетингового середовища торговельних підприємств здійснюється такими етапами: моніторинг основних факторів макросередовища підприємства, дослідження мікросере-довища підприємства, маркетинговий зріз внутрішнього середовища підприємства.

Завершується дослідження стану маркетингового середовища розробкою його профілю та матриці SWOT.

Література:

1. Маркетинг - підручник - Л.В. Балабанова, 2004р.

2. Маркетинг – навчальний посібник – Н.О. Бородкіна, 2007р.

3. Маркетинг – навчальний посібник – Ю.Є. Петруня, 2007р.

4. Маркетинг - підручник – С.С. Гаркавенко, 1998р.

Контрольні запитання і завдання

1.Дайте визначення маркетингового середовища підприємства і назвіть його складові.