Смекни!
smekni.com

Тканини бавовняні. Характеристика асортименту господарських виробів з пластичних мас (стр. 2 из 4)

За обробкою бязі бувають гладкофарбованими і набивними. На відміну від ситців набивання бязей може бути одно- і двостороннім. Більш поширеними є бязі з одностороннім набиванням малюнків.

Для набивання бязей використовується обмежене число малюнків, переважно на бязі наносяться малюнки у вигляді подовжніх смужок, дрібних кліток, імітуючі пістрявотканні малюнки. Переважають на бязях грунтові малюнки. Набивні бязі застосовують для виготовлення робочого одягу (верхніх чоловічих сорочок, жіночих суконь, дитячих костюмів) і інших виробів. Останнім часом на бязі, як і на ситці, наносяться модні сучасні малюнки, переважно сюжетного орнаменту.

Гладкофарбовані бязі випускаються темних кольорів –– чорного, синього, сірого. Бязі звичайно мають жорстку обробку, а іноді і лощену.

Сатини виділені в окрему групу за ознакою особливостей структури, зокрема переплетення. Ці тканини виробляються сатиновим чи атласним переплетенням і тому характеризуються рівною, гладенькою поверхнею. Характерною особливістю для всіх сатинів є використання в утку більш тонкої пряжі, ніж в основі. Сатини ділять на кардні і гребінні.

Кардні сатини виробляються із кардної пряжі. Залежно від лінійної густини вживаної пряжі кардні сатини ділять на середні і напівтонкі. Середні сатини виробляються із такої же за товщиною пряжі, як ситці, напівтонкі сатини виробляються із більш тонкої пряжі. Гребінні сатини містять по одній чи по обох системах гребінну пряжу. Залежно від товщини вживаної пряжі гребінні сатини ділять на напівтонкі і тонкі.

Залежно від виду обробки сатини бувають вибіленими, гладкофарбованими, набивними. Тонкі сатини звичайно піддаються мерсеризації. Гребінні сатини піддаються також спеціальним видами обробки: кольоровому і стійкому тисненню, глянсовій обробці, пігментному друку і т.д. Серед безлічі малюнків для сатинів особливе місце займають декоративні малюнки. Вони призначені для халатів, завіс і покривал. Використовуються сатини для підкладки, жіночих суконь, халатів, сарафанів, чоловічих сорочок, ватяних ковдр, виготовлення спецодягу, наволочок, а також завіс, драпіровок і інших цілей.

Тканини для суконь. Тканини для суконь по кількості артикулів і об'єму виробництва займають одне із перших місць в асортименті продукції бавовняної промисловості. До тканин для суконь відносяться власне сукняні тканини, сорочкові і блузочні. Залежно від сезонності, особливостей структури і виду пряжі чи ниток ці тканини можна підрозділити на демісезонні, літні і зимові.

Демісезонні тканини. Серед сукняних тканин на частку демісезонних припадає найбільше число артикулів. Сюди віднесені сорочкові і сукняні тканини, вироблені із одиночної, крученої, чистобавовняної і змішаної пряжі. За своїми основними властивостями ці тканини займають проміжне положення між тканинами літніми і зимовими і використовуються переважно для пошиття демісезонного одягу. Демісезонні сорочкові і сукняні тканини виробляються полотняним, саржевим і дрібновізерунчастим переплетеннями. При цьому більше 50% артикулів цих тканин випускаються пістрявотканими, інші –– гладкофарбованими, набивними, вибіленими. Велику частку в асортименті сукняно-сорочастих демісезонних тканин займають сорочкові тканини: поплін, репс, тафта, і ін. На сорочкові тканини припадає більше 60% випуску всіх демісезонних тканин.

Попліни виробляються із гребінної крученої і однониточної пряжі полотняним переплетенням. В результаті більшої товщини по основі і використання по утку товщої пряжі утворюються дрібні поперечні рубчики. Попліни є основозастилочними тканинами. За обробкою вони бувають мерсеризованими, вибіленими, гладкофарбованими і набивними.

Репси, на відміну від поплінів, мають більш рельєфний поперечний рубчик, велику масу і меншу густину по основі і утку. Репс випускається гладкофарбованим і вибіленим мерсеризованим.

Тафта, на відміну від репсу, більш тонка і легка тканина. Виробляється із крученої гребінної пряжі по основі і утку. На поверхні тафти утворюються більш дрібні і менш рельєфні рубчики, ніж в репсу. Унаслідок вживання по основі і утку крученої пряжі, високої густини пряжі по основі і мерсеризації тафта володіє високою зносостійкістю. Тафта застосовується для пошиття чоловічих сорочок, жіночих і дитячих суконь.

Всі названі тканини бувають із звичною обробкою, мерсеризованими чи з обробкою, що вимагає мінімального гладження після прання.

До групи пістрявотканних сорочкових тканин входять шотландки, плетінки, і ін. На частку цих тканин припадає більше 50% загального випуску сорочкових бавовняних тканин. Основна маса цих тканин виробляється із кардної пряжі.

Шотландки виробляють, як правило, саржевим переплетенням із гребінної чи кардної пряжі. В основі використовується кручена пряжа, а в утку –– одиночна пряжа. Шотландки характеризуються багатоколірними клітками, які утворюються унаслідок вживання для їх вироблення ниток різних кольорів.

Кашемір –– тканина саржевого переплетення. Виробляється із пряжі різної лінійної густини по основі і утку. Типові артикули кашеміру виробляються по типу миткалі. Залежно від виду обробки кашеміри бувають гладкофарбованими і набивними. Використовуються вони для пошиття жіночих і дитячих суконь.

Шерстянка –– тканина крепового переплетення, вироблена по типу бязей, але на відміну від бязей, характеризується помітно більшою товщиною по основі і меншою, ніж у бязі, по утку. Шерстянка внаслідок особливостей структури володіє шерстистістю на дотик. За цією ознакою ця тканина і одержала свою назву. Випускається шерстянка гладкофарбованою і набивною. Особливістю набивних малюнків шерстянки є імітація фактури шерстяних тканин. Дрібні штрихи, пунктири, крапки і неяскраві, приглушені кольори підкреслюють фактуру шорсткої тканини. Застосовують шерстянку для пошиття жіночих суконь.

Піке Характерною особливістю цієї тканини є наявність на лицьовій поверхні подовжніх рубчиків, кліток і ромбів. Виробляється із гребінної пряжі. Випускається піке вибілене, гладкофарбоване і набивне. Це вельми добротна тканина, що використовується для пошиття чоловічих сорочок, дитячих костюмчиків, піжам, жіночих літніх костюмів, блуз і інших виробів.

Літні тканини. Це сукняні і сорочкові тканини, відмінні від демісезонних тканин перш за все меншою масою і більш низькою товщиною. Для виробництва цих тканин використовується гребінна і кардна пряжі. Унаслідок особливостей структури (малої товщини, невеликої маси, вживання гладкої гребінної пряжі) ці тканини характеризуються високої повітро- і паропроникністю.

Характерною особливістю літніх тканин є те, що більшість артикулів випускається мерсеризованими. За видом обробки серед літніх тканин значну частку займають вибілені тканини чи забарвлені в світлі і яскраві тони.

Літні тканини виробляються переважно полотняним і похідним від нього переплетеннями, і лише незначна кількість артикулів тканин цієї підгрупи виробляється жакардовим переплетенням. Найпоширенішими літніми тканинами є наступні: батист, каніфас, майя і деякі інші.

Батист –– м'яка тонка тканина полотняного переплетення із гребінної пряжі. Батисти виробляються мерсеризованими набивними, гладкофарбованими і вибіленими. Їх застосовують для пошиття жіночих суконь, блуз, нічних сорочок, носових хусток і інших виробів.

Каніфас –– тканина дрібновізерунчатого переплетення з характерними дрібними вафельними ткацькими малюнками на фоні полотняного переплетення. Виробляється із пряжі, як правило, набивної, рідше гладкофарбованої і вибіленої.

Майя –– напівпрозора тканина полотняного переплетення із гребінної пряжі. Це літня легка тканина, невеликої товщини, виробляється мерсеризованою, переважно набивною, рідше гладкофарбованою і вибіленою. Майя –– одна із поширених сукняних тканин. Тканина оформляється переважно малюнками рослинного орнаменту.

Маркізет –– легка прозора тканина, вироблена із гребінної крученої пряжі в основі і утку. Завдяки вживанню крученої пряжі ця тканина характеризується підвищеною пружністю і деякою жорсткістю. Виробляється маркізет мерсеризованим, звичайно набивним, іноді випускається гладкофарбованим і вибіленим. Використовується маркізет для пошиття жіночих суконь і блуз.

Вуаль –– тонка, напівпрозора тканина із гребінної пряжі особливого сукання по основі і утку. Вуаль, так само як і маркізет, характеризується підвищеною пружністю, жорсткістю і сипучістю.

До літніх сукняно-сорочастих тканин можна віднести також напівшовкові тканини, що виробляються бавовняною промисловістю. Це тканини з віскозними комплексними нитками в утку. В напівшовкових тканинах, що виробляються шовковою промисловістю, бавовняна пряжа використовується в утку. Найпоширенішими є сукняні жакардові тканини із гребінної пряжі в основі і віскозних комплексних ниток в утку. Сюди відносяться крепи сукняні, шотландки, зефір і інші тканини.

Зимові тканини. До зимових відносяться тканини, що мають велику товщину і одно- чи двостороннє начісування. Виробляються ці тканини із кардної і апаратної пряжі. При цьому в утку використовується товща пряжа невисокого сукання. Тканини виробляються полотняним, саржевим, а іноді і півторашаровим переплетенням, вибіленими, гладкофарбованими і набивними. За рахунок уточних ниток на ворсувальних машинах утворюється щільне густе начісування. Найпоширенішими зимовими тканинами є фланель, бумазея і байка.

Фланель –– це найпоширеніша зимова тканина. Її виробляють полотняним і рідше саржевим переплетенням з двостороннім начісуванням. Деякі артикули містять в утку до 20% віскозного штапельного волокна. Випускають фланель набивною, гладкофарбованою і рідше пістрявотканою. При набиванні фланелі використовуються різні за орнаментом і масштабом малюнки. Фланель застосовується для пошиття жіночих і дитячих суконь, домашніх халатів, блуз, піжам, теплої білизни для дорослих і дітей.