Смекни!
smekni.com

Тканини бавовняні. Характеристика асортименту господарських виробів з пластичних мас (стр. 4 из 4)

Асортимент господарських товарів із пластичних мас (ТГП) за функціональним призначенням поділяють на чотири групи:

− посудогосподарські;

− для ванної кімнати і туалету;

− для саду і городу;

− побутові меблі і предмети для інтер’єру житлових приміщень та догляду за ними.

За способом виробництва:

− виливання під тиском;

− екструзія;

− пневматичне формування;

− гаряче пресування;

− штампування;

− каландрування.

За видами полімерів:

− поліетилен;

− полістирол;

− полівінілхлорид;

− оргскло.

За конструкцією:

− розбірні/нерозбірні;

− з кришкою і без неї;

− з ручкою і без неї;

− на ніжці;

− на піддоні.

За фасоном:

− конічна, фігурна, циліндрична, овальна форма;

− обробка краю, обробка борту.

За розмірами:

− ємність в л, см3.;

− діаметр;

− ширина;

− висота.

За комплектністю:

− поштучний;

− комплектний;

− набори;

− прибори.

За типами обробок:

−безбарвна, кольорова обробка;

−гладка обробка (одно- і багатобарвна);

−гравіювання;

−деколь;

−шовкографія;

−фотодрук;

−металізація;

−трафаретна печатка;

−наколір;

−ажур;

− живопис.

Вироби посудогосподарські. Група посудогосподарських виробів із пластичних мас займає основне місце в виробництві і споживанні ТГП як за номенклатурою, так і за валовим випуском. Вироби групи, що аналізується, відрізняються різноманітним внутрішньовидовим асортиментом, в структурі якого виділяють підвиди по конструкції і фасонам. Посудогосподарські вироби випускають різних розмірів і обробляють вищеназваними типами обробок. Виробляють посудогосподарські вироби із пластичних мас, дозволених для контакту з харчовими середовищами.

Посудогосподарські вироби за призначенням (з урахуванням властивостей речовин, що контактують) ділять на дві підгрупи:

1. вироби, що контактують з харчовими продуктами;

2. вироби, що не контактують з харчовими продуктами.

1. Вироби, що контактують з харчовими продуктами

Асортимент цієї підгрупи по більш вузькому призначенню підрозділяють на три розряди:

1.1. вироби для сипких харчових продуктів;

1.2.вироби для холодних харчових продуктів;

1.3. вироби для гарячих харчових продуктів.

Вироби для сипких харчових продуктів об'єднують штучний посуд для зберігання і дозування крупи, муки, солі, спецій, вермішелі і інших продуктів: банки господарські, цукорниці, кухлі і стакани мірні, перечниці, сільниці, чайниці, а також вази і кошики для цукерок і печива, хлібниці, місткості для овочів, лотки для сервіровки. Комплектами випускають лише банки господарські і прилади для спецій. Їх виготовляють переважно із полімерів нескладних форм і обробок.

Вироби для холодних харчових продуктів об'єднують штучний і комплектний посуд для зберігання і подачі до столу продуктів рідкої і твердої консистенції, а також кухонне обладнання. Асортимент виробів для холодних харчових продуктів відрізняється різноманітністю видів (більше 60 найменувань) і обробок. Близько 70% всіх видів відносяться до штучного посуду. До них належать: для рідких продуктів (бідони, пляшки для туристів, глеки, компотниці, молочники, соусники, фляги, ковші, чарки, сифони,); для продуктів нерідкої консистенції (бутербродниці, блюда для торта, тарілки десертні, контейнери для хліба і яєць, корзини і коробки для продуктів, сирниці, оселедниці, салатники, лотки для маргарину); місткостями для холодильників; судинами для засолки, зберігання м'яса, овочів і фруктів; сумками-холодильниками і т.д. До комплектного посуду відносять набори для салату, варива, ягід, сметани і соків. Асортимент кухонного обладнання включає вироби для обробки продуктів: дошки обробні, кремозбивалки, овочерізки, качалки, соковижималки, тертки, фруктомийки і ін.

Вироби для гарячих харчових продуктів об'єднують посуд, ножі і вилки, виготовлені із термостійких полімерів. Для гарячої їжі випускають: блюда, бульонки, друшляки, кавники, кухлі, миски, супниці, сита зливні, ложки.

2. Вироби, що не контактують з харчовими продуктами. Стандартне найменування цієї підгрупи –– інші вироби господарського побуту. В асортимент підгрупи включена невелика кількість предметів для кухні: губки і щітки для миття посуду, корзини для паперів, совки для сміття, сушарки, підставки для чайника, ящики для кімнатних рослин.

Вироби для ванної кімнати і туалету. В групі за призначенням виділяють дві підгрупи:

1. санітарно-технічне устаткування для санвузлів (ванн і туалетів);

2. обладнання для санвузлів.

По кількості видів і валовому випуску ця група значно поступається першій групі.

Вироби для саду і городу. Асортимент виробів для саду і городу порівняно вузький. Промисловість випускає бачки для технічних рідин, дощовальники, місткості для вирощування, лійки, зрошувачі садові, насадки для шлангів, плодозйомники, ящики для інструментів.

Побутові меблі і предмети для інтер'єру житлових приміщень та догляду за ними. Частка цієї продукції в загальному випуску товарів із пластичних мас невелика. Залежно від виконуваної функції виділяють дві підгрупи:

1. побутові меблі;

2. предмети для інтер'єру (вази і кашпо для квітів, бордюри, карнізи і ін.).


II.Практичне завдання

1. Вивчення асортименту і споживчих властивостей керамічного посуду

№з\п Наймену-вання виробу Вид кераміки (склад) Декору-вання Розмір, форма, фасон Призначення (комплектність)
1. Кавовий сервіз Порцеля-на Деколь, глазур Чашки – форми зрізаного конуса, розширені доверху, з фігурною ручкою, V=100 см3;Блюдця – квадратної форми, плоскі, на піддоні, довжина сторони 11 см.;Цукорниця – форми зрізаного конуса, розширена доверху, V=250 см3;Молочник – форми зрізаного конуса, розшире-ний донизу, з ливничком і ручкою, V=350 см3;Ложки – овальної форми, довжина 10 см. Посуд для приймання напоїв –– кавовий(сервіз)

2. Вивчення асортименту парфумерно-косметичних товарів

№ з\п Наймену-вання виробу Призна-чення Консис-тенція Колір, запах Склад Упаку-вання, вага, виробник
1. S.O.S. PureControl матуючий антибак-теріаль-ний тональ-ний крем Крем тональ-ний для маску-вання дефек-тів шкі-ри Консис-тенція рідка, кремо-подібна Колір пас-тель-ний, запах лег-кий, такий, що відпо-відає дано-му ви-ду про-дук-ції Aqua/Water, Propylene Gly-col, Titanium Dioxide, Mineral Oil, Stearic Acid, Cetearyl Alco-hol/Ceteareth-20, Isopropyl, Myris-tate, Cyclo-methicone, PVP, Glycerin, Silica, Dimethicone, Methyl Poly-methacrylate, Magnesium Alu-minum Silicate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Steara-te, Arctium Lap-pa (Burdox Extract)/Calendu-la Officinalis/ Citrus Limonum (Lemon Ext-ract)/Humulus Lupulus (Hops Extract)/ Hype-ricum Perfora-tum/Salvia Offi-cinalis (Sage Ext-ract)/ Saponaria Officinalis, Poly-acrylamid/Poly-decene/Laureth-7, Phenoxyetha-nol/Methylparaben/Butylparaben/ Ethylparaben/ Propylparaben, DMDM Hydan-toin, Triethanola-mine,Fragrance, PEG-26/Laura-mide DEA/Lactic Acid/Sulfur, Zinc PCA, Triclosan, Alcohol Denat, Cl 77491, Cl 77-492, Cl 774999,Disodium EDTA. Упакова-но в полі-мерному тюбику V=30 мл., виробник EVELINE Cosmetics Польща, м.Лешно-воля, вул. Житня 19, 05-506

3. Вивчення асортименту і споживчих властивостей побутових товарів зі скла

з\п

Наймену-вання

виробу

Вид скла

(склад, колір)

Спосіб

виготов-лення

Оздоб-лення Розмір, місткість, форма

Призначення

(комплектність)

1. Бокал Кришталеве скло(барійове –– силікатне скло, що містить 10% Ba, прозоре з блакитним відтінком) Видування Алмазна грань V=150 см3; конічна форма, розштрений доверху, на середній нешліфованій ніжці Посуд для приймання напоїв –– столовий (поштучний)

Висновки

Бавовняні тканини класифікують за різними ознаками. За призначенням виділяють такі типи бавовняних тканин: для білизни; сукняно-сорочасті; для суконь; ворсові тканини; тканини для підкладки; костюмно-пальтові тканини.

Залежно від особливостей структури білизняні тканини можна підрозділити на три підгрупи: бязі (бязі, полотна і тканина наджиму), миткалі (муслін, мадаполам, миткаль, шифон, маль-маль і чалма) і спеціальні тканини (білизняні тканини грінсбон і тик-гумка).

Асортимент сукняно-сорочастих тканин найчисленніший. До нього вклячають такі групи тканин: ситці, бязі, сатини.

Залежно від сезонності, особливостей структури і виду пряжі чи ниток

тканини для суконь можна підрозділити на демісезонні (попліни, репси, тафта, шотландки, кашемір, шерстянка, піке) , літні (батист, каніфас, майя, маркізет, вуаль) і зимові (фланель, бумазея і байка).

До ворсових тканин належать такі види тканин, як вельвет-корд, вельвет-рубчик, оксамит, напівоксамит.

Найпоширенішими тканинами в групі підкладочних є: коленкор, саржа рукавна, тканина бортова, тканина кишенькова, тик-гумка.

Залежно від особливостей обробки і призначення костюмно-пальтові тканини поділяються на гладкофарбовані (діагоналі, молескіни, полотна плащові і палаткові, саржі, рогожки і репси.), меланжеві та пістрявотканні (трико, коверкот, тканина костюмна) і зимові (сукно, вельветони і замша).

Асортимент господарських товарів із пластичних мас (ТГП) за функціональним призначенням поділяють на чотири групи: посудогосподарські; для ванної кімнати і туалету; для саду і городу; побутові меблі і предмети для інтер’єру житлових приміщень та догляду за ними. Кожна з цих груп в свою чергу поділяється на дрібніші підгрупи. Окрім того асортимент ТГП поділяють за рядом інших ознак: за способом виробництва, за видами полімерів, за конструкцією, за фасоном, за розмірами, за комплектністю, за типами обробок.


Список використаної літератури

1. Бендарчук М.С., Полікарпов І. С. Товарознавство сировини, матеріалів та засобів виробництва. Навчальний посібник. –– К.: Центр навчальної літератури, 2006. –– 560 с.

2. Власова А. В. Основи товарознавства непродовольчих товарів. Навчальний посібник. –– К.: Центр навчальної літератури, 2006. –– 208 с.

3. Сирохман І. В., Завгородня В.М. Товарознавство пакувальних матеріалів і тари: Підручник. –– К.: Центр навчальної літератури, 2005. –– 614 с.

4. Товароведение и организация торговли непродовольственными товарами: Учебное пособие для начального профессионального образования /Под ред. А. Н. Неверова, Т. И. Чалых. –– М.: ПрофОбрИздат, 2001. –– 464 с.

5. Товароведение непродовольственных товаров: Учебное пособие для торговых вузов /Агбаш В. Л., Елизарова В. Ф., Лойко Д. П. И др. –– 2-е изд., перераб. –– М.: Экономика,1989. –– 495 с.

6. Товароведение непродовольственных товаров /Под ред. Л. И. Байдаковой. –– К.: Вища школа. Головное издательство, 1987. –– 360 с.