Смекни!
smekni.com

Товарознавство промислових товарів (стр. 2 из 4)

Плетені вироби. Тасьма - це вузькі смужки з діагональним розташуванням ниток, тасьма розтягується по ширині, тасьмою легко обробляти кути і закруглення. Тасьма буває плетена і в'язана. За призначенням тасьму розрізняють декоративну і прикладну. Декоративно-обробна тасьма - в'юн, меблева, з воланом і др.; прикладна тасьма - еластична корсетна. Шнури відрізняються від тасьми спіралеобразним розташуванням ниток. Окрім плетених, шнури бувають кручені і виті. За призначенням шнури розрізняють одежний-допоміжні, Прикладні і декоративні. Одежний-допоміжні - капелюшний шнур є еластичною серцевиною з оплеткой з бавовняних і віскозних ниток. Прикладні шнури - обувний шнур і петельний. Декоративно-обробні шнури: сутаж - обробний шнур з поглибленням в середині; синелька - має бавовняну серцевину з віскозним ворсом; меблевий, шторний і ін. Вимоги до якості стрічок, тасьми, шнурів. Стрічки, тасьма, шнури повинні мати красивий зовнішній вигляд, рівномірне забарвлення; не повинні мати дефектів ткання, плетіння.

Швейна галантерея. До асортименту швейної галантереї відносять предмети жіночого і чоловічого туалету, вироби з художнім розписом, строчеви шиттє вироби. Предмети жіночого туалету - грації, напівграції, корсети, бюстгальтери, пояси, пояси-панталони. Предмети чоловічого туалету - краватки, помочи, чоловічі пояси і ін. Краватки розрізняють трьох різновидів - краватки-самов'язи, регати, бантики. У краваток-самов'язів - широкий зовнішній кінець, шийка, прилегла до коміра сорочки, і вузький кінець. Вузол зав'язують широким кінцем навколо вузького. Краватка є модним доповненням і в дамському одязі. Він добре поєднується із звичайною блузою, блузою типу чоловічої сорочки і навіть з блузою з великим вирізом. Вироби з художнім розписом використовуються для доповнення ансамблю одягу, для оформлення інтер'єру житлових і громадських приміщень. Асортимент виробів з художнім розписом включає хустки, шарфи, косинки, кашне, комірці, штори, покривала, скатертини і ін. Тканини для цих виробів прикрашають різними способами - фотофільмпечать, трафаретна, аерографна розпис, батік, витравна, рельєфна вишивка і ін.

Батік - художній розпис на білих світлих шовкових або бавовняних тканинах органічними фарбниками. На тканину заздалегідь наносять резервуючий склад (різний по складу залежно від способу батіка - холодного або гарячого). Фарби наносять на виріб, для закріплення малюнка тканину запарюють, а потім промивають. Вироби з батіком - яскраві, барвисті, малюнки однакові на обох сторонах тканини.

Вільний розпис - нанесення на тканину малюнка кистю або ватяним тампоном. Для такого способу характерні нечіткі контури малюнка. Вільний розпис по техніці виконання близький до акварельного розпису. Трафаретний розпис - нанесення малюнка через пластини з прорізами. Малюнки, як правило, нескладні. Гардиново-тюлеві вироби і мережива. Гардиново-тюлеві вироби і мережива - це полотна тюлеві, гардинові мережива і штучні вироби. Асортимент тюлевих і гардинових полотен різноманітний за типом машинного виконання, по початковій сировині, малюнку переплетень, обробці. Полотна різні по ширині - від 70 до 350 див. Залежно від типу машин виробляють гардиново-човникове (гардиновий тюль), уточно-в'язане, основов'язанок, а також неткане гардинове полотно. Мережива можуть бути машинні і ручної роботи, за призначенням - кружева-прошва і кружева-край.

Металева галантерея. Асортимент металевої галантереї різноманітний: для виготовлення виробів металевої галантереї застосовують чорні і кольорові метали, а також сплави. Чорні метали. З чорних металів найчастіше застосовують вуглецеві, леговані стали. Сталь - це сплав заліза з вуглецем (вуглецю не більше 2,14%). З кольорових металів використовують алюміній, мідь, хром, олово, срібло, золото, а з їх сплавів латунь (мідь з цинком), нейзильбер (сплав міді, цинку і нікелю), мельхіор (мідно-нікелевий сплав), бронзу (мідь з оловом). Срібло і золото, нікель і хром застосовують для декоративно-захисного покриття, щоб надати виробам красивому зовнішньому вигляду і захистити від корозії. У виробництві галантерейних виробів застосовують коштовні, напівкоштовні, вироби камені і камені органічного походження, а також стекло, кераміку, пластмаси і ін. Перли утворюються в раковинах молюсків. Корали - вапняна маса скелетів морських організмів. Янтар - викопна затверділа смола хвойних дерев. Асортимент металевої галантереї. Металеву галантерею підрозділяють за призначенням на підгрупи: приладдя для шиття і рукоділля; предмети прикраси; одежна фурнітура; приладдя для гоління і стрижки волосся; приладдя для туалету; приладдя для куріння; предмети домашнього ужитку. Приладдя для шиття і рукоділля: голки, спиці, гачки, наперстки, п’яльця вишивальні. Голки за призначенням бувають звичайні, штопальні, вишивальні, мішкові, такі, що кушнірують, для сліпих. Поверхня голок полірується і нікелюється. Предмети прикраси від ювелірних виробів відрізняються дешевшими матеріалами і простотою виконання. Прикраси для рук - кільця і браслети - виготовляють з латуні, мельхіору, бувають гладкі і зі вставками, з скла і матеріалів виробів. Прикраси для шиї - ланцюжки, кольє, намиста, медальйони, кулони, намиста. Прикраси для голови - сережки, кліпси, обідки для волосся, діадеми.

Одежна фурнітура. У асортимент одежної фурнітури входять кнопки, гачки і петлі, застібки-блискавки, ґудзики і ін. Застібки-блискавки випускають різної довжини - від 12 до 70 см і більш, з роз'ємним замком і нероз'ємні. Приладдя для гоління і стрижки волосся включає леза, бритви, машинки для стрижки волосся, шпильки, шпильки і інші вироби. Бритви розрізняють по конструкції: клинкові, безпечні, електричні, механічні. Приладдя для туалету - пудрениці, пульверизатори, туалетні прилади, мильниці, манікюрні, педикюр набори, запонки, бігуді, затиски для краваток, фени для сушки і уклала волосся, шпильки. Шпильки бувають безпечні, звичайні, декоративні, капелюшні. Приладдя для куріння - портсигари, сигаретниці, попільнички, запальнички і ін. Предмети домашнього ужитку - вішалки доладні, ріжки для взуття, кільця і затиски для завіс, свічники і ін. Вимоги до якості металевої галантереї. Вироби металевої галантереї повинні відповідати вимогам стандартів і технічних умов.

Шкіряна галантерея Виробу шкіряної галантереї виробляють з натуральних і штучних шкір, плівкових матеріалів, тканин, трикотажу і інших допоміжних матеріалів. Допоміжні матеріали застосовують для того, що скріпляє деталей і обробки виробу: нитки, гати, шпильки, клей, фурнітура - пряжки, замки, кнопки. Натуральні шкіри отримують з шкур великої рогатої худоби, кіз, овець, свиней, оленів і ін. Шкури піддають дубленню хромовому, комбінованому, жировому, алюмінієвому і ін. Натуральні шкіри виробляють з лаковою поверхнею, з кольоровим тонуванням, тисненням, обробкою перловим патом і ін.

Для виробництва шкіряної галантереї застосовують натуральні шкіри: з шкур великої рогатої худоби - опоєк, виросток, напівшкіряник, ялівка, бичок; з шкур кіз - шевро і козлина. Шевро - шкіра з шкур кіз, площею до 60 дм2 з красивим узором мерєї; з шкур овець виробляють шеврет, що нагадує на вигляд шевро, але що відрізняється малою міцністю, щільністю і більшою тягучою. Свинячі хромові шкіри мають грубу зернисту лицьову поверхню, крізні пори від видаленої щетини. Застосовується шкіра жирового дублення - замша, яка виробляється з шкур оленя, лося, опойка, кіз. Замша має високі гігієнічні властивості, стійка до води. Шкіра лайка - алюмінієвого дублення, виробляється з шкур ягнят, брикаються. Після намокання стає жорсткою. У виробництві галантерейних виробів широко застосовуються штучні і синтетичні матеріали, плівкові та інші допоміжні. Шкіряно-галантерейні вироби ділять на три підгрупи: приладдя туалету - сумки, рукавички, ремені, рукавиці; приладдя для зберігання грошей, документів, господарських речей; дорожнє приладдя - валізи, саквояжі, дорожні мішки, багажні ремені, несесери. Сумки розрізняють за призначенням (жіночі, чоловічі, сумки-візитки, молодіжні, спортивні, дорожні, господарські і ін), по вигляду матеріалу, по конструкції (жорсткі, полужорсткі і м'які), особливостям виготовлення. Рукавички. Асортимент підрозділяють на чоловічі, жіночі, дитячі, спеціальні (для спортсменів, мисливців і ін). Розмір рукавичок і рукавиць визначається по обхвату в сантиметрах грона руки посередині між підставами великого і вказівного пальців.

Дзеркала Для виробництва дзеркал застосовують скло, метали, деревину, пластмаси, лаки, фарби і інші матеріали. Скло застосовують поліроване і неполіроване, а для дзеркальної плівки використовують азотнокисле срібло і алюміній. Дзеркала часто фацетірують - зрізають край скла під певним кутом до поверхні і полірують зріз. Фацет може бути різної форми і ширини. Асортимент дзеркал. Дзеркала підрозділяють за призначенням: дорожні, кишенькові, сумочні, ручні, настільні, для гоління, настільні трельяжі. Вимоги до якості дзеркал. Якість дзеркал залежить від якості використовуваних матеріалів, технології виробництва і обробки. Скло дзеркала повинне бути рівномірної товщини, без дефектів. Дзеркальна поверхня повинна бути покрита подвійним захисним шаром емалі, фарби або лаку. Фацет повинен бути добре відполірований, відшліфований і однаковий по всьому периметру. Маркірують дзеркала з вказівкою товарного знаку підприємства-виготівника, сорту, артикулу, дати виготовлення і номера стандарту. Етикетка прикріпляється на лицьову сторону виробу. Упаковують дзеркала парами, складаючи лицьовими сторонами всередину, і прокладають між ними по всій поверхні гофрований картон або папір. Зберігання галантерейних товарів. Галантерейні товари зберігають в сухих, опалювальних і провітрюваних приміщеннях при відносній вологості 60-65% і температурі повітря 12-18°С. При підвищеному вмісті в повітрі вологи можливі корозія виробів металевої галантереї, розбухання і деформація виробів з шкіри. При підвищеній вологості руйнується металевий шар дзеркал і на нім утворюються чорні плями, лакування і поліровка щіток, дзеркал і інших виробів блякнуть. При зниженій вологості і підвищеній температурі втрачають еластичність, деформуються і стають сухими шкіряні вироби. Недопустимі різкі коливання температур при зберіганні виробів з металевими деталями, оскільки вони можуть запотівати, покриватися вологою і швидко іржавіти. Галантерейні вироби необхідно оберігати від прямих сонячних променів, від пилу, пошкодження моллю і гризунами.