Смекни!
smekni.com

Товарознавство промислових товарів (стр. 3 из 4)

3. Споживчі властивості керамічних побутових товарів

Основними типами кераміки є наступні:

Фарфор - тонкокерамічний виріб з щільним черепком білого кольору, що спікся, блискучим в зламі, з голубуватим відтінком. Його підрозділяють на два види: твердий і м'який.

До складу твердого фарфору входять 50% глинистих речовин і по 25% плавніше. У структурі обпаленого при 1380-1420оС черепка кристалічна фаза складає 30-35%, склоподібна фаза - 40-60, газова фаза - 5-7%. Тому твердий фарфор відрізняється високим ступенем спекання (водопоглинення 0,1-0,2%), міцністю, термічною і механічною стійкістю. Просвічує в товщині до 2,5 мм, при ударі видає чистий звук. Використовується при виготовленні посуду і художніх виробів. До твердого фарфору по своїх властивостях близький низькотемпературний фарфор. Низькотемпературний фарфор містить 41-46% глинистих речовин і 45-52% плавнів, що дозволяє понизити температуру випалення до 1180оС. Він характеризується високою міцністю. У тонкому шарі не просвічує, оскільки покривається непрозорою глазур'ю. Застосовується такий фарфор в основному для виготовлення посуду, призначеного для підприємств громадського харчування.

М'який фарфор випускають декількох різновидів. У нашій країні виготовляють м'який кістяний і високопольовошпатовий фарфор. М'який кістяний фарфор відрізняється високим вмістом в масі плавнів - 53% польового шпату і кістяної золи, глинистих речовин - 32% і кварцових (стощителей) - 15%. Зважаючи на це його обпалюють при 1260оС; у структурі черепка до 85% склоподібної фази. Черепок дуже тонкий, високої білизни і просвітлюваності (до 4 мм). Проте, кістяний фарфор має меншу, ніж твердий фарфор міцність і термостійкість. Використовують його для виготовлення високохудожньої чайної і кавового посуду, декоративних виробів.

М'який польовошпатовий фарфор призначений в основному для художньо-декоративних виробів. Тонкокаменне виробу мають несерпанковий білий або забарвлений в сіруваті, блакитні, бежеві тони черепок, що спікся, з водопоглинанням 0,5-3,0%. Вони відрізняються підвищеною механічною міцністю і термостійкістю. Застосовують їх у виробництві посуду і художніх виробів, а деякі різновиди - для жаростійкого кухонного посуду.

Напівфарфор - це тонкокерамічні вироби з несерпанковим білим або забарвленим черепком з водопоглиненням 0,5-5,0%. З напівфарфору виготовляють посуд різного призначення і художньо-декоративні вироби. Фаянс є тонкокерамічними виробами з пористим несерпанковим черепком білого кольору з жовтуватим відтінком. У нашій країні виробляють твердий фаянс з водопоглинанням 9-12%. Він містить 60-63% глинистих речовин і лише 5-15% плавнів. Тому основною фазою черепка, обпаленого при 1250-1280оС, є кристалічна. Склоподібна фаза (близько 20% об'єму) розташовується між структурними елементами черепка, забезпечуючи їх зв'язок, але не заповнюючи пір. Загальна пористість 26-30%. Зважаючи на високу пористість фаянс завжди глазурують, але і в цьому випадку він схильний до вологісному набуханню. При ударі фаянс видає глухий звук. Він відрізняється нижчою в порівнянні з фарфором міцністю і термостійкістю. Знижена термостійкість фаянсу обумовлена високим термічним розширенням легкоплавкої глазурі і різкою відмінністю її по складу від гліністо-кварцового черепка. Фаянс використовують у виробництві посуди, головним чином їдальні, і художніх виробів.

Майоліка - це тонкокерамічні вироби з пористим несерпанковим черепком. Їх підрозділяють на два види: майолікові вироби з мас на основі глин і з мас на основі кольорових глин. Водопоглинення майоліки з білим черепком - 12%, з кольоровим - 16%. Майоліка менш міцна і термостійка, чим фаянс, але виключно декоративна. Гончарна кераміка - це грубокерамічні вироби з грубозернистим природно забарвленим черепком. Виробляють їх з гончарних глин з добавками зтощувателів; водо поглинання - 15-16%; частково або повністю покривають легкоплавкою глазур'ю. З гончарної кераміки виготовляють господарський посуд і частково декоративні вироби.

По наявності глазурі керамічні вироби підрозділяють на глазуровані і неглазуровані. Глазур може бути прозорою і заглушеною, безбарвною і кольоровою (одно - і багатоколірними), з поверхнею блискучою, матовою, іризуючої, з малюнком "кракле" та інші.

Споживчі властивості керамічних товарів.

Споживчі властивості керамічних товарів визначаються функціональними, ергономічними, естетичними достоїнствами авторського зразка, властивостями кераміки і якістю виготовлення виробів. Пористість - це вміст відкритих і замкнутих пір в черепку. Відкрита пористість характеризується величиной водопоглинання і змінюється від 0,1% у фарфору до 16% у майоліки. Із збільшенням пористості знижується міцність виробів, їх термостійкість, хімічна стійкість, гігієнічність, декілька підвищується білизна.

Білизна - здатність дифузна відображати світло - є важливий показник естетичних властивостей фарфоро-фаянсових виробів. Залежить вона головним чином від присутності в масах і глазурі офарблюючих оксидів - (Fe2O3, TiO2 і інших), режиму випалення. Білизна твердого фарфору - 60-65%, кістяного - 74-78%.

Просвітленість, тобто властивість пропускати світло, властива тільки твердому і м'якому фарфору. Вона залежить від кількості склоподібної фази в структурі пористості. Блиск глазурі - здатність поверхні виробу дзеркально відображати світло - визначається складом глазурі і станом поверхні. Наявність у складі глазурі оксидів калія, барію, свинцю підвищує блиск, а дефекти глазурі - наколювання, оспини - знижують його.

Механічні властивості кераміки, як і стекла, характеризуються високими показниками міцності при стисненні і низькими при розтягуванні, вигині, ударі. Так міцність твердого фарфору при стисненні 450-550 Мпа, при розтягуванні 40, а при ударі - всього 0,1-0,2 Мпа. Глазур фарфору відрізняється високою твердістю - 7 одиниць мінералогічної шкали, глазур фаянсу - 6, глазур майоліки - 5 одиниць. Тверда глазур добре протистоїть стиранню, дряпанню, довгий час зберігають гладкість і блиск поверхні. Механічні властивості кераміки залежать від складу і структури черепка і глазурі, стану поверхні. Термічна стійкість виробів багато в чому обумовлюються властивостями глазурі і її узгодженістю з черепком по термічному розширенню. Термостійкість посуду з твердого фарфору не менше 165оС, фаянсовою з безбарвною глазур'ю, - 145, з кольоровою глазур'ю - 115, майолікового посуду - 130-150оС.

ГОСТ 4.69-81 "Посуд фарфоровий і фаянсовий. Номенклатура показників" Встановлює Наступний перелік показників, які враховують при розробці стандартів і оцінці якості виробів:

показники призначення - лінійні розміри і місткість, встій на поверхні, величина водопоглинання, термостійкість;

показники надійності - опір вигину, удару, відриву приставних деталей, міцність на стирання глазурі і декору, їх кислото і щолочестійкість;

естетичні показники - білизна, просвітлюваність черепка, блиск глазурі, точність відтворення авторського зразка і еталону, показники цілісності композиції, досконалість форми і декору.

Чинники формування споживчих властивостей і асортименту керамічних товарів

Споживчі властивості і асортимент керамічних виробів формуються на стадіях розробки і виготовлення і залежать від досконалості форми і конструкції авторського зразка, властивостей кераміки, ретельності виготовлення серійної або масової продукції. У свою чергу якість виготовлення виробів визначається характером технології і точністю її дотримання.

Сировина для виготовлення керамічних товарів.

Сировину для виготовлення керамічних товарів підрозділяють на матеріали для черепка, глазур і матеріали для декорування.

Матеріали для черепка - це пластичні глинисті речовини (глина, каолін), отощаючі (кварцові) матеріали і плавні. Глина - тонкодісперсна гірська порода, що є сумішшю різних мінералів, - водних алюмосилікатів (каолініт і ін). Глини підрозділяють по вогнетривкості, здібності до спеканню, забарвлення. У виробництві фарфору і фаянсу використовують вогнетривкі, біложгучі глини (не більше 0,8-1% оксидів заліза), в гончарному виробництві - легкоплавкі глини.

Каолін - найбільш цінний глинистий матеріал, що відрізняється високою вогнетривкістю, але слабкою пластичністю; зважаючи на менший зміст офарблюючих домішок він має майже чисто-білий колір. У основі керамічного виробництва лежать характерні властивості глинистих матеріалів - здатність утворювати з водою пластичне тісто і легко формуватися, зберігати зв'язність в сухому стані і набувати міцності і твердості після випалення. Глинисті матеріали, особливо каолін, підвищують білизну, міцність, хімічну і термічну стійкість обпалених виробів.

Стощювателів - непластичні матеріали (кварц, кварцовий пісок), які регулюють пластичність, скорочують усадку виробів при сушці і випаленні, формують структуру черепка при випаленні.