Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза якості імпортних косметичних товарів (стр. 8 из 10)

Всі косметичні вироби повинні бути забезпеченні анотацією українською або російською мовою з вказівкою способу застосування.

Ці товари повинні транспортуватися в закритихсухих і чистих залізничних вагонах, контейнерах, а також по воді в чистих трюмах, з дотриманням правил перевезення легкозаймистих і горючих рідин.

Відомості, що характеризують даний косметичний засіб|кошт|, — це відомості для споживачів. Вони наносяться|завдаються|безпосередньо на упаковку і включають призначення засоби|кошти| і ефект від застосування|вживання|, спосіб застосування|вживання|, основні компоненти.

Розфасовані косметичні вироби упаковують|пакують|в коробки або пачки, що забезпечують збереження товарів при транспортуванні, обклеюють бандеролями з|із|клейової плівки, паперу. Маркування транспортної тари повинно відповідати вимогам стандарту, якщо необхідно, наносять|завдають| маніпуляційні знаки («Верх», «Не кидати», «Скло»).

Умови збереження якості косметичних товарів

Косметичні товари повинні транспортуватися в закритихсухих і чистих залізничних вагонах, контейнерах, а також по воді в чистих трюмах, з дотриманням правил перевезення.

При транспортуванні і зберіганні коробки і ящики з косметичнимитоварами повинні бути встановлені кришками вгору.

До парфумерно-косметичних засобів пред'являються наступні вимоги: вони повинні зберігати властивий їм запах на протязі визначеного часу, період якого, в залежності від виду товару, коливається від 50 до 30 годин. Стійкість запаху визначають органолептичним методом.

Косметичні вироби повинні відповідати наступним вимогам: їхня консистенція повинна бути однорідною, без сторонніх включень поверхня рівною, колір і запах повинен відповідати кольору і запаху зразка-еталона, мазок декоративної косметики, нанесений на шкіру, повинен бути рівним, без крупинок, однорідного кольору або з блиском, маса (брутто, нетто) одного виробу повинна відповідати даним зразка-еталона, робота висувного механізму повинна бути рівною і вільною, без пошкодження вмісту, не допускається мимовільне випадання засобів декоративної косметики (губна помада, компактна пудра) з індивідуальної тари, температура краплепадіння повинна бути не нижче +30°С. Вироби, що мають температуру краплепадіння нижче +50°С, при користуванні деформуються внаслідок розрідженої консистенції.

По окремих товарах у контрактах обумовлюється термін придатності з моменту виготовлення.

Приймання косметичних товарів

Кожна партія косметичних товарів, що надходить в торгову мережу, повинна супроводжуватися документом встановленої форми, що засвідчує якість товарів.

Партією в роздрібній торговій сітці вважають однойменну продукцію, отриману по одній накладній або рахунку.

Товари, що прийняли на оптові бази або вроздріб, перш за все піддаються перевірці на справністьі правильність упаковки. Оптові базиперевіряють розкриттям цехової упаковки 15—20 % косметично - парфумерних товарів, що прийшли на базу. Приймання косметичних товарів за якістю всередині справної упаковки проводиться на складі або в магазині кінцевого одержувача. Для цього є видимим не менше 3% виробів від партії, що вчинила, але не менше трьох місяців. При невідповідності органолептичним або фізико-хімічних показників вимогам стандартів вся партія прийманню не підлягає.

При невідповідності косметичних товарів затвердженим зразкам по зовнішній обробці флаконів, упаковці, маркуванні і за наявності сторонніх домішок проводять повторну перевірку, для чого знову відбирають зразки в кількості не менше 3% партії, що перевіряється. При незадовільних результатахповторної перевірки хоча б по одному показнику всю партію бракують. За наявності 3% і менш продукції з указанимидефектами бракують тільки зразки з дефектами.

Якщо постачальник косметичних товарів не згоден з оцінкоюодержувача, а також при виникненні у одержувача сумнівів як товар по фізико-хімічних показниках проводять арбітражний аналіз в нейтральній лабораторії або у Всесоюзному науково-дослідному інституті синтетичних і натуральних запашних речовин. Зразки для проведення арбітражногоаналізу відбираються відповідно до правил, встановленими відповідними стандартами та технічними умовами.Забраковані товари повертаються виробнику за його рахунок. Від вартості товарів неналежної якості стягаєтьсяштраф відповідно до Положення про поставку товарів народного споживання за дане порушення.


5. ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕФЕКТІВ ІМПОРТНИХ КОСМЕТИЧНИХ ТОВАРІВ.

До дефектів косметичних виробів відносять:

ГУБНА ПОМАДА

· Порушення цілісності корпусу пеналу – зовнішні ознаки – при відкриванні кришки пеналу і викручуванні олівця губної помади основа відокремлюється від корпусу. Причина виникнення – порушення процесу виробництва.

· Не працює механізм подачі олівця з пеналу – губна помада не викручується. Причина – порушення технології зборки пеналу.

· Раковина на олівці губної помади – заглиблення на поверхні олівця. Причина виникнення – попадання повітря в масу при дозуванні.

ЛАКИ ДЛЯ НІГТІВ

· Розрив флакону. Причина – надлишкова доза вмісту.

· Випадання стержню з пензликом з ковпачка – погане кріплення стержня в ковпачку.

· Ковпачок не відгвинчується – причина – попадання лаку на зовнішню частину шийки при розливі.

ТУШ ДЛЯ ВІЙ

· Порушення цілісності механізму балону. Зовнішні ознаки – при відгвинчуванні ковпачка випадає внутрішня частина балону. Причина виникнення – погане кріплення деталей балону.

· Витікання туші з балону – поверхня балону забруднена тушшю. Причиною є відсутність герметичності, відсутність мембрани всередині балону.

· Відсутність вмісту в балоні. Причина – порушення технології.

· Туш суха – ознака – тверда консистенція. Причиною є порушення рецептури, температурного режиму і термінів зберігання.

КОМПАКТНА ПУДРА

· Порушення амальгами дзеркала – зовнішні ознаки – відшарування амальгами, плями, темні крапки, смуги. Причиною виникнення є відмокання дзеркала. Виробничий дефект.

· Тріщини в основі пудрениці – причиною є розбіжність розміру блоку з гніздом.

· Випадання дзеркала з кришки пудрениці – недостатнє закріплення дзеркала клеєм або обтяжною деталлю.

· Забруднення поверхні пудри – зовнішні ознаки – на поверхні пудри маються сторонні включення. Причина – забруднення при пакуванні чи транспортуванні.

У практиці зустрічаються дефекти: розбите дзеркало, розбитий або роздавлений корпус пудрениці; відколи або щербини на кришці, які є, як правило результатом механічних впливів.


6.Організація проведення експертизи імпортних косметичних товарів на матеріалах магазину «Астера».

Експертиза імпортних косметичних виробів здійснюється відповідно до затвердженого зразка-еталону або дублікату зразка-еталона, технічних умов контрактів, технічних і медичних сертифікатів, Інструкції про порядок перевірки якості і кількості імпортних товарів експертами ТПП і методикою проведення експертизи імпортних парфумерно – косметичних товарів.

Кількість товару, що складає кожну партію, значиться в специфікації інопостачальника.

У пакувальних листах, вкладених або наклеєних на вантажне місце, вказується кількість виробів у кожному ящику.

Кількість товару перевіряється відповідно до даних, зазначених в специфікації інопостачальника, пакувальних листах і маркуванні.

Перевірка якості товару здійснюється як органолептичним методом, так і лабораторним методом.

Експертиза здійснюється відповідно до завдань, які поставлені перед експертом, основними з яких є:

визначення відповідності кількості даним специфікації інофірми (пакувальних аркушів, маркування на тарі);

визначення якості товару за органолептичними показниками (за результатами лабораторного дослідження);

встановлення відповідності якості товару зразку-еталону.

Експертизу косметичних товарів необхідно проводити вспеціальних приміщеннях при дотриманні санітарно-гігієнічних умов. Перед тим як приступити до експертизи, експерту необхідно звернути увагу на умови зберігання косметичних товарів, оскільки якість їх здатна змінюватись при низьких і високих температурах та їхніх коливаннях, підвищенню вологості і під впливом сонячних променів.

Косметичні вироби повинні транспортуватися і зберігатися в приміщенні при температурі не нижче +5°С і не вище +18°С, відносної вологості повітря 55 - 70%. При температурі нижче +5°С парфумерні рідини мутніють, в емульсійних кремах викристалізовується вода, що приводить їх до повного руйнування. При температурі вище норми і зберіганні товару поблизу опалювальних приладів можливий випар парфумерних рідин, розрідження, витікання, зміна кольору.

Вироби декоративної косметики на жировій основі повинні зберігатися в сухих складських приміщеннях при температурі повітря не нижче 0°С і не вище 25°С. Не допускається зберігання виробів в близько до тепло обігрівальних приладів. Гарантійних строк зберігання жирних рум’ян, блиску, бальзамів для губ, тіней для повік – 12 міс., з для виготовлення.

При підвищеній вологості етикетки на флаконах відклеюються, пакування набухає, пліснявіє, в результаті чого втрачається товарний вигляд.

Визначення кількості

Кількість виробів експерт перевіряє під час розкриття місць, після ретельного огляду стану пакування, шляхом викладення виробів із транспортної тари і суцільного підрахунку.

Перевірка кількості виробів, які надані експерту в цеховому пакуванні, не проводиться.

У випадку встановлення експертом невідповідності кількості в тарних місцях на маркуванні яких зазначені прізвища пакувальника або його номер, ці дані фіксуються в акті експертизи.

Перевірка кількості виробів, що мають індивідуальне пакування, проводиться шляхом підрахунку одиниць виробів без порушення цілісності целофану або паперу з фірмовими знаками. Якщо при цьому експерт зовнішнім оглядом знайшов дефект або сліди витікання вмісту, індивідуальне пакування таких виробів розкривається і встановлюється причина утворення дефекту.