Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку керамічної цегли та розробка маркетингової стратегії ТОВ "Євротон" (стр. 2 из 4)

Розглянемо графік динаміки темпів зростання/зниження обсягів будівельних робіт.

З графіку видно, що обсяги будівельних робіт, тобто попит на цеглу знижувався кожного року, а у 2009 році обсяги будівництва, через світову економічну кризу, впали майже до критичного рівня. Але у 2010 році обсяги будівництва потихеньку починають збільшуватися, а отже і обсяги продажів також збільшуються.

Крім оцінки попиту, для кожного підприємства дуже важливим є вивчення ємності ринку Отже, розглянемо ємність ринку керамічної лицьової цегли України 2004-2007рр. та прогноз до 2015, який був вирахуваний у 2007 році:

З поданого вище графіка видно, що, навіть найпесимістичніші очікування щодо зміни ємності ринку лицьової цегли, все ж таки передбачають його зростання.

А тепер, давайте подивимося на реальну картину ємності ринку лицьової цегли України в 2007-2010роках:


З наведених вище графіків, ми можемо побачити, що прогнозовані зміни ємності ринку дуже значною мірою відрізняються від реально представлених даних за той самий період часу.

Такі ж дані можна порівняти і щодо ринку клінкерної цегли України.

Ємність ринку керамічної клінкерної цегли України 2004-2007рр. та прогноз до 2015, який був вирахуваний у 2007 році:

Також розглянемо реальний стан справ:

Отже, з представлених вище графіків, ми бачимо, що ємність ринку лицьової цегли у період 2007-2010 рр. зменшилася на 60,20%, у той час, як ємність ринку клінкерної цегли зросла за цей же період на 99,16%.

Крім ємності ринку, для розробки маркетингової стратегії варто знати основних конкурентів, та їх долі ринку.

З інформації поданої у графіку, ми можемо бачити, що ТМ «Євротон» являється достатньо значним гравцем на ринку лицьової цегли. До того ж, доля ринку, яку займає ТМ «Євротон» безперервно збільшується, через адекватне співвідношення ціни та якості, що не може не радувати.

Розглянемо також долі ринку гравців на ринку клінкерної цегли:

З наведеного графіка можна вирішити, що при появі на ринку нового гравця – ТОВ «Керамейя», позиції ТМ «Євротон» значно похитнулися.

Тепер ми підійшли до визначення управлінської проблеми, а саме: до зниження частки ринку клінкерної цегли ТМ «Євротон»

Розглянемо причини виникнення цієї проблеми:

Виробничі потужності ЗАТ «Роздільський керамічний завод», який є виробником керамічної клінкерної цегли ТМ «Євротон», дозволяють, при наявних умовах, випускати лише 7 млн.ум.шт. клінкерної цегли на рік. Спочатку цього об’єму було достатньо, проте з часом, споживачі почали звертати все більше уваги на клінкерну цеглу, через її міцність, надійність, зовнішній вигляд та екологічну безпеку. І саме у розпал «Клінкерного буму» у 2007 році відкрився новий завод з виготовлення тої ж таки клінкерної цегли «Керамейя», продуктивність якого складає 30 млн.ум.шт клінкерної цегли на рік. До того ж кольорова лінійка цегли ТОВ «Керамейя» (Додаток 1) значно ширша, у порівнянні з кольоровою лінійкою ТМ «Євротон».

Отже, якщо ТМ «Євротон» хоче збільшити займану долю ринку, має бути збільшена потужність виробничої лінії, розширення та вдосконалення кольорової лінійки клінкерної цегли.

Для вирішення цієї проблеми, у тому ж таки 2007 році, компанія «Євротон» розпочала будівництво одного з найбільших в Східній Європі заводу з виробництва клінкерної та керамічної лицьової цегли.

Запланована потужність нового заводу становить 60 млн.ум.шт клінкерної цегли на рік.

При визначенні управлінської проблеми та її вирішенні, виникає маркетингова проблема: відвойовування частки ринку клінкерної цегли у конкурентів ТМ «Євротон».

Дуже доцільним буде питання: «Чи буде користуватися попитом клінкерна цегла ТМ «Євротон» після доволі коштовного будівництва та запуску нового заводу?»

Саме для вирішення даного питання і було проведено маркетингове дослідження.

Перед тим, як проводити саме дослідження, варто розглянути основного конкурента ТМ «Євротон», ТОВ «Керамейя», та порівняти конкурентне становище продукції обох підприємств, для того, щоб визначити, чи варто взагалі будувати новий завод.

1.2 Порівняльна характеристика керамічної клінкерної цегли виробництва ТМ «Євротон» та ТОВ «Керамейя»

По-перше варто трохи розповісти про основного конкурента ТМ «Єротон», ТОВ «Керамейя».

ТОВ «Керамейя» створено в 2007 році за підтримки американського інвестиційного венчурного фонду Horizon Capital.

«Керамейя» спеціалізується на виробництві клінкерної керамічної цегли — лицювального стінового матеріалу, який займає найвищий якісний сегмент серед будівельних матеріалів.

«Керамейя» — це бренд, що об'єднує декілька напрямків керамічних матеріалів, які вже виробляються, або почнуть вироблятись в найближчій перспективі. Так, під продуктовим брендом «Клінкерам» пропонується клінкерна керамічна цегла виробництва «Керамейя», а під брендом «Теплокерам» будуть пропонуватись крупноформатні поризовані керамічні блоки.

Виробнича база «Керамейя» розташована в м. Суми. Потужність лінії з виробництва клінкерної цегли — 30 млн.шт. на рік.

Проконсультувавшись з експертами у даній області, я можу сказати, що клінкерна цегла ТМ «Євротон» та ТОВ «Керамейя» знаходиться на одному рівні за якісними ознаками (Водопоглинання, марка), а відрізняються за кольоровою гаммою, та текстурною лінійкою. ТМ «Євротон» випускає клінкерну цеглу чотирьох кольорів, а ТОВ «Керамейя» - 13 кольорів та відтінків. Проте, клінкерна цегла виробництва ТМ «Євротон» має однаковий колір не залежно від партії виробництва, а колір клінкерної цегли виробництва ТОВ «Керамейя» буде різним у кожній партії (через технологічні особливості виготовлення), що не дуже добре впливає на зовнішній вигляд будівель. До того ж, продивившись та порівнявши прайс-листи обох підприємств (Додаток 2; Додаток 3), варто зазначити, що клінкерна цегла ТМ «Євротон» дешевша за клінкерну цеглу ТОВ «Керамейя».

Врахувавши всі ці фактори, можна сказати, що будівництво нового заводу ТМ «Євротон» буде доцільним, при запуску у виробництво нової кольорової лінійки керамічної клінкерної цегли. А місце, яке вибрано для будівництва нового заводу, та сировинна база, що існує неподалік від цього місця створюють чудові умови для задоволення цієї умови.

До того ж, у ТМ «Євротон», при запуску нового заводу, з’явиться як кажуть, «козир в рукаві». На даний момент, завод з випуску керамічної клінкерної цегли знаходиться у місті Новий Роздол, Львівської області, а сировину привозять із міста Краматорськ, Донецької області. Через це, ціна на клінкерну цеглу вища. А новий завод розпочали будувати саме у Краматорську. Отже, з запуском нового заводу, знизяться витрати на постачання сировини, що знизить собівартість продукції і, у свою чергу дозволить компанії «Євротон» знизити ціни на клінкерну цеглу, одночасно збільшивши виробничі можливості підприємства.

З’ясувавши, таким чином, що продукція ТМ «Євротон» є конкурентоспроможною і будівництво нового заводу є доцільним, варто повернутися до маркетингової проблеми та визначити, хто саме буде споживачем керамічної клінкерної цегли ТМ «Євротон» і, чи вдасться підприємству відвоювати свою частку українського ринку керамічної клінкерної цегли.

1.3 Визначення типу дослідження, методів збору первинної та вторинної інформації

Маркетингове дослідження – це наукове дослідження, спрямоване на систематичний збір, відображення і аналіз фактографічної інформації щодо потреб, думок, мотивацій, відносин, поведінки окремих осіб і організацій, пов'язаних з маркетингом, тобто всіма аспектами просування на ринку певних товарів і послуг, а також підготовки цієї інформації до прийняття маркетингових рішень.

Перед тим, як проводити дослідження, необхідно визначити, який саме тип досліджень доцільно буде використовувати.

Існують наступні типи досліджень:

Пошукові маркетингові дослідження – ціллю пошукових маркетингових досліджень є пошук проблеми та проникнення в її суть. Пошукові маркетингові дослідження носять попередній характер і видають попередні результати. Тому, результати пошукових маркетингових досліджень потребують подальшого дослідження.

Описові (дескриптивні) маркетингові дослідження – полягають в описі ринкових характеристик та визначаються заздалегідь сформульованими гіпотезами.

Причинно-наслідкові (казуальні) маркетингові дослідження – досліджують причинно-наслідкові зв’язки, визначають зв’язок і роль однієї або кількох змінних, та контроль за іншими проміжними змінними.

Щоб приймати хороші рішення, потрібні хороші дані. Тому дослідники повинні уважно оцінювати якість отриманих вторинних даних (це інформація, яка була попередньо зібрана для інших цілей), також, вони повинні бути уважними при збиранні первинних даних (це інформація, що збирається уперше для даної конкретної цілі), тобто слідкувати за їх релевантністю, точністю, акуратністю та об’єктивністю. Це може бути якісним чи кількісним дослідженням.