Смекни!
smekni.com

Електронна торгівля в сучасному світі (стр. 1 из 2)

РЕФЕРАТ

Тема: Електронна торгівля в сучасному світі

Зміст

1. Переваги використання Інтернету

2. Організація комерційного бізнесу в Інтернеті

3. Проведення угоди купівлі-продажу в Інтернеті

Література

1. Переваги використання Інтернету

Однією з найважливіших функцій торгівельної організації на виробника продукції є оперативний облік потреб споживачів з моментальними діями по їх реалізації. Доступ до ринків в режимі реального часу є нагальною потребою. Основу глобального кібернетичного простору складає Інтернет. При використання Інтернету торгівельні організації отримують наступні переваги:

По-перше, можливості опублікування рекламної та іншої інформації. Розповсюдження інформації по Інтернету в 720 разів швидше та в 350 разів дешевше розповсюдження поштовим зв¢язком.

По-друге, дуже часто зміни в політиці цін та продукції, що пропонується, відбуваються швидше, ніж з¢являється реклама в засобах масової інформації. В результаті реклама являється непотрібною та збитковою. При використанні Інтернету зміст інформації та реклами може бути змінений скільки разів, скільки це необхідно.

По-третє, Інтернет надає клієнтам можливість базового доступу в магазин, виставочний салон, на склад або оптову базу, в інші торгівельні організації для ознайомлення з товаром, що продається, його вибору та замовлення.

По-четверте, Інтернет використовується для інтерактивної взаємодії з клієнтом, який може проводити всі торговельні операції по купівлі товару, в тому числі й оплату. Часто товари в Інтернеті дешевші, ніж у звичайних магазинах, оскільки фірми не витрачають гроші на утримання торгівельної точки та обслуговуючого персоналу.

По-п¢яте, торгівельні організації можуть користуватися фінансовою та товарною інформацією в режимі реального часу, використовуючи для цього стандартний набір технічних засобів для створення свого web-сайта або webсервера та відносну дешевизну каналів зв¢язку.

По-шосте, комп¢ютерні системи в Інтернеті мають можливість забезпечити зв¢язок та обслуговування клієнтів 24 години на добу, сім днів на тиждень. При цьому замовлення на продукцію можуть прийматися не тільки в будь-який час, але і з будь-якого місця планети.

По-сьоме, відвідати декілька Інтернет-магазинів, розташованих в різних містах і країнах, набагато простіше, ніж звичайні торгівельні точки в одному районі міста, а якщо не вдалося знайти потрібний товар, то можна залишити замовлення. Добре організований Інтернет-магазин має налагоджену систему інформаційної підтримки, покупець має можливість розглянути декілька варіантів, порівняти їх та зробити правильний вибір, що непросто зробити навіть у звичайному магазині.

Таким чином, Інтернет дозволяє торгівельним організаціям зменшити витрати, пов”язані з рекламою та реалізацією продукції, розширити ринок збуту та в кінцевому результаті збільшити обсяг продажу.

2. Організація комерційного бізнесу в Інтернеті

Для організації в Інтернеті власного комерційного бізнесу необхідно, перш за все, створити свою Інтернет сторінку (web-сайт). Під Інтернет-сторінкою слід розхуміти об”єднань під певним ім”ям порцію інформації, що розташована на комп”ютері постачальника послуг - Інтернет - провайдера і належить якій-небудь організації або приватній особі. Така сторінка може мати багато інших сторінок. В залежності від кількості сторінок, змісту, структури та виконуваних функцій web-сайти можна класифікувати. Наприклад, невеликий web-сайт складається з 3-5 сторінок і містить мінімум інформації про фірму. Повноцінний web-сайт має 15 - 20 сторінок, лічильник відвідувачів, книгу відвідувань, форму для електронної пошти.

Наступним етапом в ефективному використанні досягнень Інтернету є створення web-сервера. Він містить значний обсяг інформації, інтегрований з базами даних, інтерактивний, має оригінальний дизайн і власну систему пошуку інформації. На відміну від web-сайта web-сервер характеризується різноманітністю набору програмних і технічних засобів. Витрати на створення web-серверу є достатньо високими - до 15 - 18 тис. дол. США, в той час як мінімальна місячна оплата за зберігання web-сайта об”ємом до 25 МГб даних складає всього 100 дол.

Будь-які сторінки мають однакову структуру. Із всіх питань, що виникають при створенні комерційної web-сторінки, формування і зміст є найбільш важливими та складними.

Web-сторінка повинна містити:

інформацію про фірму - історію створення, основні досягнення, мету бізнесу, відгуки клієнтів та партнерів;

пропозиції продукції або послуг фірми, які складаються з їх характеристики, моделей каталогу продукції, прайс-листа, умов поставки та сервісного обслуговування, опису переваг продукції;

розділ технічної підтримки, консультацій, рекомендацій та особливостей застосування продукції;

додаткову інформацію про свою галузь та суміжні галузі у вигляді огляду, аналізу основних подій, побочних новин;

спеціальну форму для замовлення продукції фірми, лічильник числа відвідувачів, спеціальний перелік питань для відвідувачів web-сторінки (стать, вік, освіта, хобі, рівень доходів, як дізналися про фірму, що шукають і чи знаходять потрібну продукцію, чому здійснюють ту чи іншу покупку).

Єдине поняття електронної торгівлі на даний час відсутнє. У Всесвітній торговій організації під електронною торгівлею розуміється виробництво, реклама, продаж та розповсюдження товарів з використанням телекомунікаційних мереж. Інші практикують цей термін як електронне ведення бізнесу. Є спеціалісти, які розуміють електронну торгівлю як комерційні угоди, що здійснюються за допомогою електронних засобів зв”язку.

В нашій країні поняття “електронна торгівля” практикується як купівля-продаж товарів та послуг через електронні мережі, в тому числі через Інтернет. Це передбачає отримання доступу в Мережу для пошуку торгового партнера, вибору товарів та послуг, оформлення замовлення, забезпечення гарантії платежу, поставки товарів або надання послуг та отримання продавцем їх договірної вартості.

В електронній комерції існує декілька бізнес-моделей.

Перша модель - це компанія-компанія (В2В). Працюючи за цією моделлю, компанія використовує електронні засоби зв”язку для обміну даними з комерційними партнерами, що дозволяє компанії краще керувати матеріально-виробничими запасами, прогнозувати попит та підвищувати якість замовлень, що виконуються.

Друга модель бізнесу - це компанія-замовник (В2С), коли компанія використовує електронні засоби зв”язку для взаємодії із замовниками. В результаті у замовника з”являється можливість проводити аналіз ринку і робити покупки як в робочі, так і в неробочі години. Компаніям в цьому випадку простіше отримувати інформацію від клієнтів та надавати послуги у відповідності до вимог конкретного замовника.

Третя модель - це компанія-співробітник (В2Е). Компанія використовує електронні засоби зв”язку для інформування своїх співробітників та отримання від них необхідних даних. Ці відомості можуть являти собою навчальні матеріали, інформацію відділу кадрів, оцінку результатів діяльності і т.д.

Четверта модель електронного бізнесу - це компанія-партнер (В2Р). в цьому випадку компанія використовує електронні засоби зв”язку для взаємодії з комерційними партнерами, до яких належать банки, акціонери, ринкові або галузеві об”єднання та органи державної влади.

Суб”єктами електронної торгівлі можуть бути фізичні та юридичні особи, що мають доступ до системи Інтернет в Типовому законі про електронну торгівлю Комісії ООН по праву міжнародної торгівлі вони називаються укладачем, адресатом та посередником.

В якості укладача - продавця в електронній торгівлі, як правило, виступає електронний магазин. Він являє собою об". єднання комп”ютерних даних та їх розташування з метою ведення торгівлі в Інтернеті. Як правило, електронні магазини виконують функції реклами і торгівлі за каталогами, пропонують інтерактивні засоби спілкування з покупцем, включаючи обробку та виконання замовлень.

Все частіше відкриваються портали (від грецького т”портал” - архітектурно оформлений вхід у будівлю), які являють собою сукупність інформації про пропозиції товарів (послуг), систему укладання угоди. Портал слугує першою web-сторінкою, в яку входять користувачі Інтернету. Його особливістю є надання ряду послуг, каталогу web-сторінок, механізму пошуку. У ряді випадків в порталі одночасно присутня система електронних платежів, так званий Інтернет-банкінг. З порталу починається вхід до Мережі, звідки можна потрапити в багато торгових точок.

Адресатом-покупцем віртуального магазину може бути як фізична, так і юридична особа (приватна, корпоративна, державна), але обов”язково має бути користувач Інтернету.

Покупець спочатку визначає свою потребу в якій-небудь продукції, потім знайомиться з інформацією про неї по Інтернету, шукає, де можна здійснити покупку, порівнює всі можливі варіанти (ціну, якість та властивості товару, рівень обслуговування, репутацію виробника і т.д.) і лише потім придбає. Процес продажу може включати переговори про ціну, кількість і строки доставки товару та інші особливі умови.

Основною відмінністю електронної торгівлі є використання електронного документообігу, яке приносить ряд суттєвих переваг. Перевага електронної торгівлі полягає і в тому, що вона створює можливість зниження витрат обігу. Електронна торгівля забезпечує збільшення оперативності отримання інформації про товар, попит потенціальних покупців і скорочує цикл виробництва та продажу, усуває посередницьку ланку, що знижує споживчу вартість товару.

3. Проведення угоди купівлі-продажу в Інтернеті

Відповідно до Типового закону про електронну торгівлю Комісії ООН по праву міжнародної торгівлі термін “торгівельна угода" слід практикувати широко, щоб він охоплював всі торгівельні відносини, як договірні, так і позадоговірні.