Смекни!
smekni.com

Маркетинговий аналіз парфумерної продукції (стр. 1 из 3)

1. Товар в системі маркетингу

1.1 Характеристика об’єкта дослідження

«AVON» - світовий лідер по прямих продажах, який пропонує найбільший в світі асортимент косметичної продукції. Компанія AVON заснована в 1886 році Дейвідом Х.МакКоннеллом в США під назвою «Каліфорнійська Парфюмерна Компанія». Першим виробом був парфюмерний набір. 2 листопада 1896 року надрукований перший каталог. Каталог AVON і зараз є основним робочим інструментом представників «avon» у всьому світі. Щорік з'являється більше 600 мільйонів каталогів AVON. У 1900 році в асортимент продукції включена косметика. В 1928 році назва AVON вперше з'явилася на продукції у зв'язку з введенням нової серії косметичних засобів. В 1939 році ім'я компанії було офіційно змінене на "Ейвон Продактс, Інк." (Avon Products, Inc.). В червні 1989 AVON стала першою компанією, яка оголосила про припинення випробувань нових косметичних засобів на тваринах. 4,9 мільйонів представників співробітничають з AVON в 145 країнах.

Головний офіс AVON знаходиться в Нью-Йорку. В «Avon Products, Inc.» працює 43 тисячі офісних співробітників. Річний зворот компанії - 7,7 млрд. доларів США. - В 1999 році компанія AVON почала нову рекламну кампанію "Let''s Talk". Назва кампанії в українській версії - "ПОГОВОРИМО". Вона несе в собі ідею, відповідну одному з основних принципів роботи AVON, особистому контакту з клієнтом.

1.2 Рівні товару для повного усвідомлення споживацьких потреб. Властивості товару, які найбільш важливі для споживачів

Про здоров'я і красу волосся потрібно піклуватися щодня. І, зрозуміло, без такого косметичного засобу, як шампунь, обійтися неможливо. Шампуні розрізняються між собою концентрацією основних компонентів і вмістом спеціальних біологічно активних добавок. Крім того, для різних типів волосся (нормальних, жирних, сухих) використовуються різні види шампунів.

Дослідження ринку шампунів було проведене в м. Дніпропетровську. Для збору первинних даних був вироблений анкетний опит. У анкеті відбито 25 питань. Анкета представлена в зручній тестовій формі з варіантами відповідями для респондента. Чисельність респондентів – 30 чоловік. Як спосіб комунікації з респондентами при проведенні дослідження була застосована вулична бесіда. Було сформовано п'ять груп. Перша група була сформована з людей молодше 18 років, друга – з людей від 18 до 25 років, четверта – від 35 до 55 і п'ята – старше 55 років. Як інструмент дослідження застосовувалася анкета – Додаток 1

Вибірку, отриману в процесі відбору учасників дослідження, можна охарактеризувати як суб'єктивно зміщену, оскільки в ній помітно переважання двох специфічних підгруп: що вчаться у віці від 18 до 25 років і що працюють у віці від 25 до 35 років. Всього було опитано 42 людини, з яких 12 не відповіли на всі питання і, отже, анкети, заповнені ними, не прийняли участі в обробці інформації, отриманої в ході дослідження. При проведенні опиту було приділено увагу наступним питанням:

1. Хто є постійним споживачем товару;

2. Який атрибут товару понад усе значимий для покупця;

3. Які марки мають найвищий рейтинг у покупців;

4. Як співвідноситься марка товару з демографічними, психографічними і поведінковими характеристиками покупця;

5. Який вплив на поведінку покупця надає реклама;

6. Які пропозиції, побажання і скарги в адресу виробників товару є у покупців.

Далі слідує опис виводів, зроблених після проведення дослідження. Оскільки в дослідженні брали участь люди, що належать до різних половозрастних і соціальних груп, результати, отримані після опиту груп і вуличних співбесід, можна розповсюдити на весь ринок.

Основні групи споживачів шампунів фірми «Avon».

Як показало дослідження, найактивніше використовують шампуні фірми «Avon» молоді люди у віці від 18 до 35 років.

Діаграма 1 ілюструє сегментацію ринку ринку споживачів шампунів фірми «Avon» на основі чинника віку.

Діаграма 1

З діаграми 1 видно:

1. 48% споживачів шампунів відносяться до вікової групи від 18 до 25 років, яку можна розділити на підгрупи.

Студенти. Це молоді, в більшості своїй акуратні, доглядаючі себе, знаходяться завжди в центрі уваги люди. Великий вплив при виборі шампунів на них надають реклама. Зі всіх видів реклами на цю групу споживачів найбільший вплив робить реклама по каталогах фірми «Avon»

Мета придбання – завжди бути доглянутим, акуратним. Покупці цієї групи віддають перевагу товару з хорошим якостям. Такі ж чинники, як ціна і практичність, особливої ролі не грають. Можна передбачити, що покупець віддасть перевагу шампуню відомої марки, навіть якщо ціна його перевищує ціну товару з аналогічними якостями, але менш відомою.

Найбільш популярними марками серед споживачів даної групи є наступні: «Advance Techniques» 250 (для щоденного відходу, для в'юнкого волосся, для додання волоссю гладкості і блиску, для забарвленого волосся).

Основними побажаннями, які висловлювалися в даній групі споживачів, були наступні. Поліпшити якість, додаючи різні вітаміни корисні для волосся, виробляти шампуні з екстрактами різних трав. Багато споживачів висловлювали пропозиції про оновлення дизайну.

2. Наступною по величині групою споживачів шампунів є вікова група від 25 до 35 років (33%).

До цієї вікової групи увійшли жінки і чоловіки з вищою освітою або що працюють на постійній основі, досягли висот, працюють з людьми, яким необхідно бути охайними, акуратними, доглянутими. Це енергійні люди, що піклуються про придбання і підвищенні статусу. При покупці шампуні вони можуть орієнтуватися як на рекламу, так і на ради друзів, колег. Дана група осіб набуває товару з міркування практичності. Найбільш популярними марками серед споживачів даної групи є наступні: Шампуні «Advance Techniques» 250 (для щоденного відходу) Шампунів «Advance Techniques» 750 (шампунь / обполіскувач для волосся 2 в 1 «Здорове сяяння») Шампунів «Naturals» 400.

3. 11% споживачів шампуні відносяться до вікової групи молодше 18 років.

Виводи відносно переваг даної підгрупи були підлітки. Це життєлюби, експериментатори. Їх мотиви і поведінка при покупці продуктів парфумерії у великій мірі схожі з поведінкою споживачів першої розглянутої групи. Найбільш популярними марками серед споживачів даної групи є наступні: Шампуні «Naturals» 200, «Advance Techniques» 250. Пропозиції виробникам шампунів в цій групі споживачів аналогічні тим, що висувалися першою групою.

4. Наступна група споживачів шампунів незначна від 35 до 55 років (5%) і старше 55 років (1%). Ці групи можна об'єднати в одну групу старше 35 років. Дана група людей, в основному, користується шампунями інших виробників, що продаються в магазинах, в дрібних торгівельних крамницях. Вибираючи шампуні, в першу чергу, дивляться склад шампунів, екстракт трав, вітаміни. А оскільки шампуні фірми «Avon» замовляються по каталогах, склад неможливо поглянути.

Попит на шампуні фірми «Avon» високий, оскільки потреба в шампунях висока; ціна в порівнянні з конкурентами низька; рівень якості висока; сезонні коливання не впливають; види шампунів фірми «Avon» для всяких типів волосся, тобто на різні смаки і переваги.

1.3 Позиціонування товарутааналіз конкурентоспроможності товару в порівнянні з аналогічним товаром конкурентів

Етап 1. Порівняння споживчих властивостей товарів, що існують на ринку. Зі всієї сукупності споживчих властивостей виділимо два найбільш значимих: якість і ціну. Порівняємо якість і ціну шампунів «Шампунь для забарвленого волосся» від «Avon»; «Шампунь для забарвленого волосся «Яскраві і Сяючі» від Oriflame і «Шампуня Яскравість Кольору для сухого волосся і забарвленого волосся» від Faberlic. Для оцінки якості використовували 5 ті бальну систему вигляду:

Оцінка якості шампунів:

1. Шампунь для забарвленого волосся «Advance Techniques» від «Avon» 5
2. Шампунь для забарвленого волосся «Яскраві і Сяючі» від Oriflame 4
3. Шампунь для сухого волосся і забарвленого волосся «Shampoo for Normal» від Fleur de Sante 3

Ціна шампунів

1. Шампунь для забарвленого волосся «Advance Techniques» від «Avon» 28 грн.
2. Шампунь для забарвленого волосся «Яскраві і Сяючі» від Oriflame 37 грн.
3. Шампунь для сухого волосся і забарвленого волосся «Shampoo for Normal» від Fleur de Sante 41 грн.

Якість

5__ Т1

4__ T2

3__ T3

2__

1__

Ціна

15 25 35 45 55

Мал. 1. Порівняння споживчих властивостей шампунів.

Етап 2. Виявимо думки покупців про споживчі властивості, які вони хочуть бачити в шампунів (Мал. 2)

Якість