Смекни!
smekni.com

Рекомендації споживачам щодо вибору ноутбука (стр. 3 из 4)

Правильна відповідь - ціна на лептоп залежить від функціональності й технологічності моделі, матеріалів, з яких він зроблений, якості зборки, від позиціювання своєї продукції фірмою-виготовлювачем, дизайну, кількості засобів, витрачених на рекламу конкретної моделі, наявності встановленої операційної системи.

Фактори, які впливають на ціни на ноутбуки

Ці фактори ділять на технічні (функціональні) і нетехнічні (експлуатаційні).

1. Функціональні можливості ноутбука

Чим простіше ноутбук, тим він дешевше коштує. Недорога модель має одноядерний процесор, невеликий по ємності вінчестер (60-80 Гб), інтегровану в материнську плату відеокарту початкового рівня, найпростішу двоканальну звукову карту, оперативну пам'ять не більше 512 Мб. При цьому матриця, на основі якої зроблений дисплей ноутбука, також найпростіша й недорога.

Із засобів комунікації можуть бути тільки рознімання USB. Як бачимо, низька ціна цілком виправдана.

Більш дорогий ноутбук буде мати потужніший процесор, більше оперативної пам'яті, кращу відеокарту.

А як буде оснащений ноутбук з топової лінійки? Лептоп ціною в районі 2000-3000 у. о буде мати багатоядерний процесор, що відрізняється низьким енергоспоживанням, місткий і дуже швидкий вінчестер, окрему професійну відеокарту, 2 Гб оперативної пам'яті, високоякісну звукову карту.

Можливості підключення такого ноутбука воістину безмежні. Тут й WiFi, і Bluetoth, і HDMI, і DVI і багато чого іншого. За допомогою численних роз’ємів до такого лептопа можна буде підключити практично будь-який пристрій: сканер, принтер, модем, веб-камеру, плазмову панель.

Незайвим буде згадати про те, як ціна ноутбука впливає на час його автономної роботи. Дорогі комплектуючі, застосовувані в лептопах, відрізняються не тільки збільшеною продуктивністю, а й помітно меншим споживанням електроенергії. Тому, як правило, більше дорогий ноутбук працює від акумулятора довше, ніж більше дешевий.

2. Експлуатаційні характеристики

Ряд матеріалів, які застосовують при виробництві ноутбуків, і варіації дизайнів дуже різноманітні. Наприклад, недорогі моделі найчастіше зроблені з матового пластику. Зовнішній вигляд виконаний у лаконічному й строгому стилі. Нічого зайвого.

Ноутбуки середньої цінової категорії можуть похвалитися гарними лаковими, глянсовими поверхнями, підсвічуванням деяких функціональних клавіш. Такий лептоп виглядає на порядок цікавіше.

Дорогі моделі - це політ дизайнерської думки. Часто їхній корпуси виготовлені зі шліфованої сталі або алюмінію, самі екзотичні навіть оброблені деревом, шкірою й стразами. Колірна гама вже не складається із двох основних квітів: чорного й сріблистого. Тут і рожевий, і червоний, і жовтий, і фіолетовий.

Розповідь про оригінальні й гарні ноутбуки була б неповною без згадування продукції фірми Apple. Американська компанія Apple, мабуть, реальний піонер в області дизайну ноутбуків. Фахівці саме цієї фірми вперше задумалися про зовнішній вигляд комп'ютерної техніки й поставили перед собою завдання робити не просто якісну й надійну продукцію, а гарну й цікаву з погляду споживача. Завдяки Apple у моду ввійшов полірований спеціальним образом метал, так званий браш (brush). При використанні цього методу обробки на металевій поверхні створюються тонкі фактурні смужки. Крім того, відмітним знаком всіх ноутбуків Apple є блискуче (а іноді навіть цвітне) яблучко на передній кришці. Це яблучко - символ Apple, а для багатьох шанувальників фірми по усім світі ще й знак високої якості й оригінального дизайну.

Останнім часом дуже популярною тенденцією стало зменшення товщини електронних пристроїв. «Схудли» і мобільні телефони, і КПК. Не залишилися осторонь від цього й ноутбуки. Останні моделі значно зменшилися в товщині. Наприклад, Apple MacBook Air (Z0ER0000S) має товщину всього лише 19.4 мм. Це пристрій не став менш функціональним, незважаючи на товщину, порівнянну з тонким блокнотом.

Правильне позиціювання продукції важливо для кожного виробника ноутбуків. Адже репутацію необхідно довго й важко заробляти, а втратити її дуже просто. Так і з ноутбуками. Перед тим, як почати випуск тієї або іншої моделі, маркетологи компанії ретельно зважують і дуже точно прораховують потенційного покупця. Правильно підібраний споживчий сегмент нової моделі ноутбука - це застава успішних продажів. Тому в модельних лінійках завжди є пропозиції для різних категорій покупців. І модель бізнесу-класу ніколи не буде коштувати, як модель для домогосподарок, навіть якщо собівартість цих ноутбуків буде близька і й технічні характеристики схожі, однаково відділ маркетингу їх штучно розділить по різних цінових нішах.

Масштабні рекламні кампанії також впливають на ціну конкретної моделі (або серії). Ми, як покупці самі розуміємо, у яку сторону.

Якщо ви купуєте ноутбук із встановленою операційною системою (на даний момент це найчастіше Windows Vista), то її вартість також входить у ціну ноутбука, хоча, потрібно відзначити, ви купуєте її зі значною знижкою.

Отже з часом стає зрозуміло, чому вартість ноутбуків така різна. При виборі лептопів корисно зрівняти ціни в декількох магазинах. І обов'язково заглянути в інтернет-магазин по можливості. Напевно знайдеться місце, де модель, що сподобалась буде коштувати дешевше.

5. Дитячі ноутбуки

Якщо малюк зовсім вже підріс, роки пролетіли непомітно, іграшки-брязкальця залишилися в давній давнині, і наступного дня народження ваша дитина просить подарувати йому ноутбук. Можна уявити собі ступінь вашої розгубленості. Що робити, якщо ваша дитина просто хоче лептоп і не затрудняє себе вибором конкретної моделі? Від широти асортиментів розбігаються очі, навіть якщо ви - не мешканець великого міста, як, приміром, Київ.

Все не так складно, як може здатися з першого погляду.

Вибір ноутбука залежить від декількох факторів: підлога, вік дитини, передбачуваний для покупки бюджет.

Дитячі ноутбуки: хлопчик або дівчинка?

Ноутбуки для дівчинок

Якщо у вас дочка, і вона вчиться в середніх або старших класах, то обираний апарат повинен відповідати наступним вимогам: гарний зовнішній вигляд, невеликі розміри. Дівчинки грають набагато менше, ніж хлопчики, зате обожнюють спілкування в онлайні. Тому добре, якщо ноутбук оснащений вбудованою веб-камерою і мікрофоном. Хоча технічні характеристики дівчинку не так сильно хвилюють, як дизайн. Тому вона завжди вибере гарний, а не функціональний лептоп. Швидше за все, вона віддасть перевагу який-небудь гламурній моделі. Яскраві кольори, особливо відтінки рожевого, інкрустація каменями, лаковий корпус і дисплей будуть вітатися голосними захватами більшості подруг. Приміром, бордовий Sony Vaio VGN-CR31ZR/R. RU3 вразить будь-яку дівчинку. Крім бордового, є ще рожевий Vaio VGN-CR31SR/P. RU3 і білий Vaio VGN-CR11SR/W.

А що ця модель зможе ще, крім як порадувати око? Вона має на борті солідне оснащення: продуктивний й ощадливий процесор, великий обсяг оперативної пам'яті на 2 Гб, можливість бездротового підключення до мережі інтернет за допомогою технології Bluetooth і багато чого іншого.

Крім того, прикладом дуже гарних ноутбуків, які можуть скорити серця й гаманці одним лише своїм зовнішнім виглядом, може бути продукція фірми Apple.

Приміром, модель Apple MB061 виробляється у двох кольорах: чорному та білому, і пропонується по досить скромній, як для Apple, ціні. За порівняно невелику суму ви одержите якість і функціональність легендарної американської компанії. А ваша дитина буде в захваті від дизайну ноутбука й цвітного яблучка (логотипа компанії на задній кришці).

Юні послідовниці образа гламурних дівчат напевно будуть у захваті від моделей LG й Samsung:

Samsung X65 (NP-X65A005/SEK);

LG P300-S. AP22R1;

LG W1-J655R1.

Samsung X65 (NP-X65A005/SEK) - дуже стильний й оригінальний ноутбук. Компактні розміри й мала товщина пристрою не змогли перешкодити фірмі-виробникові вмістити в ньому 2 гігабайти оперативної пам'яті DDR2 667Mhz, вінчестер на 200Gb і процесор Intel Core 2 Duo T7500 (2.2GHz).

Ноутбук для сина

Хлопчики більш вимогливі до іграшок і програм, відповідно, ноутбук повинен бути функціональніший. Вони навряд чи захочуть користуватися гламурним й блискучими лептопами.

Моделі для хлопчиків повинні мати можливість мережевого підключення до багато-користувацьких ігор. Таке підключення можна створити за допомогою звичайних проводів, а можна за допомогою бездротових технологій Bluetooth й Wi Fi. Ігри розраховані на декількох учасників зараз дуже популярні серед дітей. Крім усього іншого, вони розвивають товариськість і комунікабельність.

Для виробників комп'ютерної техніки - це давно вже не секрет, рівно й те, що дійсно подобається маленьким чоловікам. Як, втім, і дорослим - машини. До чого ж тут машини? Все просто: для того, щоб зрозуміти це, необхідно подивитися на моделі лептопів Asus VX2S (VX2S-T770XCDUAW), Asus VX2S (VX2S-T770BCDUAW), Asus VX3 (VX3-T930XFGUAW) Black, Yellow.

Крім видатних можливостей і високої функціональності, ці ноутбуки примітні своїм зовнішнім виглядом. Зовнішній вигляд цих пристроїв фірма Asus розробляла разом з дизайнерським центром Lamborghini. Як відомо, Lamborghini - відомий на увесь світ виробник спортивних автомобілів преміум-класу. Для багатьох автолюбителів це не просто дуже швидкі й дуже дорогі автомобілі. Це дійсний фетиш.

Який хлопчик або чоловік відмовиться володіти хоч невеликим шматочком цього фетиша? От чому ці лептопи будуть із радістю прийняті будь-якою дитиною. До слова варто відзначити, що у фірми Asus є ще серія Ferrari. Так що є, над чим задуматися. У цих моделей є тільки один невеликий недолік - ціна.

З таким комп'ютером ваша дитина зможе й пограти в сучасну й тому вимогливу до ресурсів іграшку й освоїти корисні навички по роботі з комп'ютером.

Від віку сина або дочки сильно залежить, наскільки тендітний можна вибирати лептоп. Якщо дитина зовсім маленька, то сміло купуйте недорогий комп'ютер, що не шкода буде викинути через кілька років.