Смекни!
smekni.com

Маркетингові дослідження на підприємстві (стр. 6 из 15)

Оскільки темпи економічного розвитку України на 2009 рік прогнозуються менш інтенсивними, чим були в 2008, то найімовірніше тенденції минулого року перенесуться на рік нинішній, але будуть реалізовуватися більш повільно. Проте, можна чекати приходу на ринок нових дослідницьких технологій, і навіть нових компаній. [2]

2.2 Загальна характеристика діяльності маркетингового агентства «UMG: RI»

Українська Маркетинговая Група (UMG®) представлена на ринку з 1994 року і є одним із лідерів в галузі маркетинговых досліджень на Україні.

Ukrainian Marketing Group - Research International – міжнародна дослідницька компанія – лідер на ринку України. UMG-RI – офіційний представник Research International в Україні. Research International - світовий лідер у маркетингових дослідженнях і входить до складу Kantar Group, що займає 4-ое місце у світі, по даним Honomichl Top 25 Global Research Organizations.

UMG-RI надає Клієнтам послуги високої якості завдяки вдумливому, стратегічному підходу до досліджень, новітнім закордонним технологіям, адаптованим до особливостей ринку, багаторічному досвіду діяльності в Україні, високій кваліфікації своєї команди й багаторівневій системі контролю якості даних. Постійна турбота про Клієнта - відмітна риса UMG-RI.

Членство в міжнародних організаціях компанії представлено наступним чином:

· ESOMAR — Європейська Організація для Вивчення Суспільної думки й проведення маркетингових Досліджень

· AMA — Американська Маркетингова Асоціація

· УАМ — Украинская Асоціація Маркетингу

· ACC — Американська Торговельна Палата, Україна.

UMG-RI виконує дослідницькі проекти в Україні, Беларусії, Росії, Молдові, Казахстані, Узбекістані, Арменії та інших країнах СНГ, в Західній Європі та США. Загальний процес досліджень компанії укладається у наступну схему (рис.2.2.).

Компанія UMG-RI виконує багато досліджень та використовує різноманітні методи.

Кількісні методи базуються на опитуваннях певної кількості респондентів і дозволяють одержати чисельне значення досліджуваних величин, параметрів і характеристик.

Базу кількісних методів досліджень формують математичні й статистичні моделі. Відмітна характеристика кількісних досліджень - чітко певний формат даних, що збираються: всі респонденти відповідають на одні тих же питань, задані в тому самому порядку відповідно до анкети.

Якісні дослідження використовуються для виявлення глибинних почуттів, установок, очікувань, що дійсно наближає дослідника до розуміння поводження споживачів.

Мети якісних досліджень:

· вивчення особливостей сприйняття споживачами різних товарів і послуг, а також очікувань (від категорії / марки/ продукту/ послуги);

· глибинне вивчення мотивації споживачів, що впливає на споживче поводження, а також бар'єрів і стереотипів, пов'язаних з маркою/категорією/продуктом і їхнім споживанням;

· дослідження купівельного поводження, звичок споживання;

· вивчення позиціонування товару або послуги;

· вивчення іміджу компанії / марки в очах споживачів, її емоційних і раціональних переваг, вигід і цінностей;

· генерування ідей;

· розробка й тестування впакування, назви, рекламних концепцій і роликів; визначення інформаційних бар'єрів, що перешкоджають сприйняттю рекламної продукції (соціальні стереотипи й установки, культурні й субкультурні міфи й упередження, особливості сприйняття кольору й форми й т.п.);

· оглядові/настановні дослідження ринку;

· виявлення "словника споживача" для подальшого використання в розробці комунікації.

Ефективний інструмент оцінки якості обслуговування за допомогою фахівців, що виступають у ролі покупця - методика "таємничий покупець" - допомагає вдосконалити систему обслуговування споживачів, розробити/поліпшити її стандарти, а також розробити тренінги для персоналу й систему мотивації/заохочення. Найбільш корисна як інструмент виміру й поліпшення якості сервісу в сфері торгівлі й послуг.

Дана методика дає можливість:

· оптимально й найбільше об'єктивно оцінити недоліки якості сервісу з боку власного персоналу з метою подальшого усунення або коректування виявлених недоліків;

· проаналізувати конкурентні переваги за допомогою оцінки аналогічних об'єктів конкурентів;

· розробити й увести в дію ряд індексів, на основі яких здійснювати мотивацію власного персоналу

Методика дає можливість проаналізувати діяльність компанії, а також її конкурентів з позиції споживача. "Таємничий покупець" використовується для:

· оцінки якості обслуговування компанії й порівняння її з конкурентами;

· оцінки вміння персоналу вести діалог по телефоні;

· оцінки якості інтернет-послуг (під час перевірки звичайно виміряється швидкість і інформативність відповідей на запити відвідувачів, залишені на web-сторінці);

· роздрібний аудит - перевірка наявності товарів, розташування, розміщення POS-матеріалів;

· вивчення акцій по стимулюванню збуту.

Комплексні проекти, що сполучають споживчий аналіз, макроекономічне прогнозування й розробку стратегії, є негласною спеціалізацією UMG-RI. Як правило, запит на проведення таких досліджень може бути сформований в одному питанні: " чи будувати завод?", "У нас падають продажі, що робити?".

UMG-RI має успішний досвід проведення комплексних галузевих досліджень. За останні 3 роки компанією було проведено більше 20 таких проектів в "non FMCG" галузях - високотехнологічних секторах, сфері послуг для таких клієнтів як: Вольногірський скляний завод, Моторола, Утел/Укртелеком, Фокстрот, CityBank, Ренесанс Капітал, BIZPRO, Telenor, Фармак, Ощадбанк і т.д. Це показує глибоке знання й розуміння різних бизнесов компанією, а також зацікавленість у розвитку бізнесу своїх клієнтів.

Метою комплексного дослідження може бути підтримка/не ухвалення рішення виходу на ринок, збереження лідируючих позицій клієнта, пошук незайнятих сегментів і незадоволених потреб ринку, підвищення конкурентоспроможності реалізованих інвестиційних проектів, пошук ефективних коштів задоволення потреб різних категорій реальних і потенційних споживачів і т.д.

У грудні 2007 р. компанія UMG-RI відкрила новий дослідницький напрямок, що спеціалізується на ad-hoc проектах у сфері медицини й фармації. У рамках даного напрямку об'єднаний експертний досвід фахівців компанії в аналізі фармацевтичного ринку й передові, що відмінно зарекомендували себе, дослідницькі методики UMG-RI.

Компанією пропонуються дослідницькі рішення всьому комплексу завдань, що виникають на різних стадіях життєвого циклу продуктів (як OTC, так і RX).

Спектр здійснюваних проектів охоплює питання: позиціонування й репозиціонуваання препаратів; оцінки їхнього сприйняття й застосування; сегментування аудиторії, визначення її потенціалу й максимально привабливих ринкових ніш; цінові рішення; тестування різноманітних елементів рекламної комунікації на будь-яких стадіях їхньої розробки.

Робота ведеться з усіма сегментами цільової аудиторії: лікарями різних спеціальностей, фармацевтами, кінцевими споживачами (залежно від специфіки продукту, цілей і завдань дослідження).

Співробітники компанії постійно працюють над підтримкою й відновленням бази даних лікарів різних спеціальностей по Україні. База лікарів завжди лежить в основі формування вибірок кількісних досліджень, забезпечуючи змістовне й кількісне відображення всіх параметрів генеральної сукупності для максимальної точності одержуваних результатів. Крім того, база даних лікарів полегшує пошук докторів різних спеціальностей і контакт із ними для залучення до участі в різних якісних дослідженнях. Чітке фіксування часу й виду дослідження, у якому взяв участь конкретний фахівець, виключає можливість виникнення ефекту «професійного респондента» серед докторів.

Такий підхід відрізняє обов'язкова наявність експертної оцінки ситуації й рекомендацій на підставі проведених досліджень.

В UMG-RI також існують наступні процедури, що сприяють підвищенню якості виконання польових робіт:

· + 10% додатковий анкет робляться в ході кожного дослідження

· аудиозапись інтерв'ю під час центральних локаций

· повторні інтерв'ю з потенційними учасниками ФГИ

· постійний персональний код для кожного інтерв'юера

Розглянемо основні економічні показники діяльності підприємства в розрізі декількох періодів, починаючи з II кварталу 2006р.

Почнемо розгляд з показників платоспроможності підприємства.

У таблиці 2.1. представлений розрахунок загального коефіцієнта покриття по 8 періодам діяльності підприємства. Загальний коефіцієнт покриття визначається виходячи з міркування, що ліквідних коштів у підприємства повинне бути досить для виконання короткострокових зобов'язань, тобто значення даного показника не повинне опускатися нижче 1. Оптимальне значення від 2 до 2,5. Загальний коефіцієнт покриття = (кошти + короткострокові фінансові вкладення + дебіторська заборгованість + запаси - видатки майбутніх періодів) / короткострокові зобов'язання.

Оптимального загального коефіцієнта покриття фірма досягла лише в II кварталі 2007 року й на сьогоднішній день залишається в такому положенні. Протягом інших розглянутих періодів коефіцієнт не опускався нижче припустимого мінімального значення. Виходить, можна зробити висновок про те, що UMG-RI є платоспроможним і може відповідати по своїх короткострокових зобов'язаннях у повному обсязі.

2. Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Коефіцієнт абсолютної ліквідності – відношення загальної суми грошових коштів, їх еквівалентів та поточних інвестицій управителя до його поточних зобов'язань. У сучасних економічних умовах припустимим уважається коефіцієнт, рівний 0,1. Якщо даний коефіцієнт постійно (протягом декількох періодів часу) перевищує 0,5, то платоспроможність підприємства вважається високою. Достатнім є коефіцієнт у діапазоні від 0,2 до 0,25.