Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення проведення експертизи якості макаронних виробів (стр. 5 из 6)

Було вибрано 5 зразків. Зовнішній огляд зразків: пакування, маркування макаронних виробів, які ми будемо розглядати в наступному підпункті.

3.2 Експертиза пакування та маркування

Засобами товарної інформації, що використовуються в процесії пакування товарів, є маркування й технічна документація.

Маркування — це текст, умовні позначення або рисунки, а також інші допоміжні засоби, нанесені на тару або на товар, і призначені для ідентифікації товару або окремих його властивостей, доведення до споживача інформації про виробників та про кількісні та якісні характеристики товару.

Основними функціями маркування є інформативна, ідентифікативна, мотиваційна та емоційна.

Інформативна функція маркування є основною. Найбільша питома вага припадає на основоположну й споживчу інформацію, найменша — на комерційну. Така сама інформація дублюється і в товаросупровідних документах. Необхідність дублювання зв'язують Ц ідентифікаційною функцією маркування і товаросупровідних доку ментів: вони забезпечують наочність пересування товарних партій на всіх етапах товарообороту. Емоційна та мотиваційна функції маркування взаємозв'язані, що зрозуміло без зайвих пояснень.

Залежно від розміщення маркування поділяють на :

Виробниче торгове маркування — це текст, літерні чи цифрові позначення або умовні рисунки, нанесені виробником на товар, упаковку та інші носії інформації. Виробниче маркування має відповідати вимогам вітчизняних і міжнародних стандартів, бути чітким, наочним, однозначним і достовірним.

Торгове маркування — це текст, умовні позначення або рисунки, нанесені продавцем на товарні й касові чеки, упаковку, різноманітні цінники або експлуатаційні документи (паспорт тощо).


Таблиця 3.1. Вимоги до пакування та маркування

ГОСТ 875-92Вимоги до етикетування Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4 Зразок 5
показ. відхил показ. відхил. показ. відхил. показ. відхил. показ. відхил.
1 назва харчового продукту Ґатунок вищий група В - Макаронні вироби грипи А, вищого ґатунку - Група А ґатунок вищий - Група А, клас 1 - Група В, клас 1 -
2 назва та повна адреса і телефон виробника, адресу потужностей (об'єкта) виробництва ВАТ«Макаронна фабрика» - ЗАО«ЮРОПФУДСГБ» - ОАО«МАКФА» - ВАТ «Султан елеватор мельничко макаронний комплекс» - ТОВ«СТРІЛЕЦЬ» -
3 Маса нетто, грамм 400 Не зар. 500 Не зар. 450 Не зар. 250 Не зар. 1000 Не зар.
4 склад харчового продукту у порядку переваги складників Борошно пшеничне вищого ґатунку, вода питна - Борошно вищого ґатунку з твердої пшениці, вода. Без харчових добавок та барвників - Борошно з твердої пшениці вищого ґатунку, вода - Борошно з твердої пшениці вищого ґатунку, вода - Борошно з твердої пшениці вищого ґатунку, вода -
5 калорійність та поживну цінність із вказівкою на кількість білка, ккал 337 - 344 - 344 - 344 - 332 -
6 дату виробництва тастрок придатності 29.10.2006Термін зберігання-24 міс. - 29.09.2006Термін зберігання-24 міс. - 13.07.2006Термін зберігання-24 міс - 31.08.2006Термін зберігання-24 міс - 20.05.2006Термін зберігання-24 міс -
7 номер партії виробництва - - 21-А - Код А №09n14 - - - - -
8 умови зберігання та використання Зберігати в сухих провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря не більше 70% і температура не вище 300С - Зберігати в сухих провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря не більше 70% і температура не вище 300С - Зберігати в сухих провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря не більше 70% і температура не вище 300С - Зберігати в сухих провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря не більше 70% і температура не вище 300С - Зберігати в сухих провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря не більше 70% і температура не вище 300С -
9 застереження щодо споживання харчового продукту певнимикатегоріями населення - - - - - - - - - -

Провівши експертизу пакування та маркування, ми бачимо, що маркування всіх зразків відповідають вимогам ГОСТ 875-92 [14].

3.3 Експертиза якості макаронних виробів за органолептичними показниками

Органолептична оцінка макаронних виробів проводиться за ГОСТ 14849-69 “Изделия макаронные. Методы испытаний”, а норми якості наведено в ГОСТ 875-92 “Изделия макаронные. Общие технические условия”.

Органолептичні показники, які повинні визначатись за даними стандартами:

- колір,

- стан поверхні і форма,

- смак і запах,

- стан виробів після варіння.

Колір макаронних виробів залежить від якості борошна і додаткової сировини та має бути однотонним: кремовим - для 1-го класу із борошна з твердої пшениці, чисто білим - для 1-го класу із борошна з м'якої пшениці, білим із незначним жовтуватим відтінком - для 2-го класу із борошна з твердої пшениці, білим із сіруватим відтінком - для 2-го класу із м'якої пшениці.

Поверхня має бути гладкою у виробів 1-го класу, допускається невелика шорсткість у виробах 2-го класу. Вироби повинні мати правильну форму (допускаються невеликі згини, викривлення). Поверхня має бути без помітних крапок і краплин, без білих смуг та плям. Поверхня на зламі у пресованих виробів - скловидна.

Для визначення кольору, стану поверхні і форми середній зразок макаронних виробів розміщують на гладкій поверхні, обережно переміщують і розглядають.

Смак і запах визначають до і після варіння. Макаронні вироби повинні мати властивий їм смак і запах, не мати гіркого, кислого або стороннього присмаку, плісняви.

Смак макаронних виробів визначають під час жування одної-двох наважок масою 1 г кожна.

Запах визначають таким чином: 20 г подрібнених макаронних виробів висипають на чистий папір, зігрівають диханням, для підсилення запаху наважку переносять у стакан, обливають гарячою водою. Температура якої становить 60°С, потім воду зливають[14].

Важливий показник якості макаронних виробів - стан виробів після варіння. Макаронні вироби мають бути м'якими, еластичними, не втрачати форми, не злипатися, не утворювати грудок, не розвалюватися по швах. Варильна вода - ледь каламутна. Найкращі варильні властивості притаманні макаронним виробам із твердих сортів пшениць, середні - виробам із високоскловидних м'яких пшениць і найгірші – виробами із звичайного хлібопекарського борошна.

Варильні властивості макаронних виробів характеризуються такими показниками:

- тривалість варіння до готовності,

- кількість увібраної води,

- втрати сухих речовин,

- міцність зварених виробів,

- ступінь злипання.

За органолептичними показниками визначають – колір, поверхню, смак, запах, відповідність виробів після варіння (табл.3.2.).


Таблиця 3.2. Органолептична оцінка досліджуваних зразків

Найменуванняпоказників Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4 Зразок 5 Вимоги ГОСТ
Колір Однотонний з жовтуватим відтінком Однотонний з жовтуватим відтінком Однотонний з жовтуватим відтінком Однотонний з жовтуватим відтінком Однотонний з жовтуватим відтінком Однотонний з кремовим чи жовтуватим відтінком, відповідає сорту муки
Поверхня Гладка Гладка Гладка Гладка Гладка Гладка, допускається незначна широхуватість
Смак без стороннього присмаку без стороннього присмаку без стороннього присмаку без стороннього присмаку має сторонній присмак Властивий даному виду виробів, без стороннього запаху
Запах без сторонніх запахів без сторонніх запахів без сторонніх запахів без сторонніх запахів Має сторонній запах Властивий даному виду виробів, без стороннього запаху
відповідність виробів після варіння Відповідають вимогам стандарту Відповідають вимогам стандарту Відповідають вимогам стандарту Відповідають вимогам стандарту Відповідають вимогам стандарту При варінні до готовності виробів не повинні втрачати форму

Аналізуючи таблицю 3.2., можна зробити висновок, показники якості зразка №5 є задовільними і не відповідають вимогам ГОСТ 875-92[14].

3.4 Дослідження фізико-хімічних показників якостімакаронних виробів

Експертиза фізико-хімічних показників макаронних виробів також проводиться за ГОСТ 14849-69 “Изделия макаронные. Методы испытаний”, а норми якості наведено в ГОСТ 875-92 “Изделия макаронные. Технические условия”.