Смекни!
smekni.com

Формування маркетингової стратегії ЗАТ "Оболонь" (стр. 2 из 4)

Види цілей фірми

Ознаки Групи цілей
За змістом (за предметом, сферами діяльності фірм) а) економічні; б) соціальні; в) виробничі; г) організаційні; д) технологічні; е) політичні; є) наукові; ж) естетичні; з) психологічні; к) екологічні.
За спрямованістю на середовище а) зовнішні; б) внутрішні.
За розміром а) максимальні; б) мінімальні.
За горизонтом планування (часовим) а) довгострокові (стратегічні); б) середньострокові (тактичні); в) короткострокові (оперативні).
За сферою дії а) глобальні; б) регіональні; в) вищі; г) проміжні; д) національні; е) локальні.
За ієрархією а) цілі підприємства; в) цілі структурних підрозділів і функціональних служб.
За сумісністю а) сумісні, взаємодоповнюючі; б) індиферентні (незалежні); в) конкурентні.
За вимірюваністю а) а)переважно кількісні; б) якісні.
За відношенням до бізнесу а) комерційні; б) некомерційні (суспільні).
За персоніфікацією а) індивідуальні (особисті); б) групові.
За характером діяльності а) цілі функціонування; б) цілі розвитку.
За стадіями життєвого циклу а) цілі створення; б) цілі розвитку; в) цілі згортання.

Цілі встановлюються в усіх сферах діяльності підприємства: щодо позиції на ринку, по обсягах виробництва і асортименту, по доходах і рентабельності, по фінансах, по інноваціях, по постачальниках, клієнтах, стейкхолдерах, по збуту, по виробничих і трудових ресурсах, по менеджменту, маркетингу, по організації виробництва і оплаті праці, у соціальній сфері тощо.

З метою узгодження цілей, доведення до різного рівня виконавців і забезпечення виконання, особливу увагу слід приділити такому важливому етапу їх формування як побудова ієрархії (дерева) цілей.

Ієрархія цілей означає конкретизацію цілей більш високого рівня в цілі нижчого рівня та доведення їх до кожного виконавця. Тобто йдеться про рангування, декомпозицію цілей.

Співвідношення цілей різних рівнів в ієрархії таке: а) цілі вищого рівня завжди мають ширший характер і більший часовий інтервал для досягнення; б) цілі нижчого рівня є засобом досягнення цілей вищого рівня. В цілому, якщо ієрархія цілей побудована правильно, то кожний підрозділ, досягаючи своїх цілей, робить внесок у досягнення цілей підприємства в цілому.

Ієрархія, рангування проводяться за допомогою декомпозиції цілей, яка вимагає побудови «дерева цілей».

«Дерево цілей» - це графічне зображення взаємозв'язку і підпорядкованості цілей, що відображає розподіл місії і мети на цілі, підцілі, завдання та окремі дії.

Вимоги до побудови „дерева цілей» наступні:

а) на кожному рівні сукупність цілей, підцілей, завдань по винна відповідати обсягам і вкладатися в строки виконання цілей вищого рівня;

б) відсутність суперечностей між цілями що знаходяться на різних рівнях „дерева цілей»;

в) декомпозиція місії і мети на всіх рівнях повинна проводитись за одним і тим же методологічним підходом;

г) цілі усіх рівнів мають бути виражені в конкретних обсягах, строках з визначенням конкретних виконавців (відповідальних).

Одним з найважливіших вимог до побудови „дерева цілей», що забезпечує найвищу результативність їх досягнення, є забезпечення узгодженості, зв'язку між цілями різного порядку. При цьому слід враховувати наявність двох видів зв'язків між цілями - горизонтальних і вертикальних.

Дерево цілей можна побудувати і за методом забезпечення необхідних умов для досягнення мети. Спочатку подається головна мета. Нижче - цілі першого рівня або головні умови досягнення мети: економічні, матеріально-технічні, організаційні, соціальні тощо. Ще нижче йдуть цілі другого рівня або заходи (роботи) по забезпеченню умов, зазначених на першому рівні. Дальше подаються цілі заходи третього рівня, які створюють сприятливі умови для виконання цілей другого рівня і т.д.

Цілі підприємства не бувають незмінними. Зміна середовища, неточна його оцінка при формуванні цілей, порушення вимог їх формування, виявлена практикою невірна постановка окремих цілей, закладений при формування чи породжений зміною середовища конфлікт цілей - все це вимагає постійного перегляду цілей, розв'язання їх конфлікту. При цьому, слід підкреслити, що перегляду і уточненню підлягають не всі цілі відразу. Частковий же перегляд і уточнення називають коректуванням цілей.

Практична частина

1. Яку з концепцій управління маркетингу використовує ваше підприємство? Поясніть, чому.

2. Охарактеризуйте склад маркетингового середовища вашого підприємства.

3. Визначити сильні та слабкі сторони підприємства.

4. Побудувати "дерево цілей" для вашого підприємства.

5. Побудувати сітку розвитку товару і ринку для вашого підприємства, підібрати для неї відповідні заходи.

6. Описати ширину та глибину асортименту продукції підприємства.

7. Які канали розподілу продукції використовує ваше підприємство?

8. Які методи просування продукції використовує ваше підприємство?

У практичній частині роботи розглянемо ЗАТ «Оболонь»

1. Компанія «Оболонь» використовує концепцію соціально-етичного маркетингу

«Оболонь» прагне мінімізувати втручання в навколишнє природне середовище. У 1998 році був здійснений запуск власної котельні, яка дозволила значно покращити екологічний стан довкілля. В 2002 році в Олександрії (Кіровоградська обл.) розпочала роботу лінія з переробки ПЕТф пляшок потужністю 500 кг на годину. У 2008 році в Олександрії запущено установку з переробки ПЕТф пляшки на бандажну стрічку потужністю 125 кг на годину. В містах України, зокрема у Києві, Сімферополі, Запоріжжі та Красилові, встановлюються контейнери для роздільного збору ПЕТф пляшок.

Основи екологічного керування:

постійний контроль та аналіз впливу виробництва на навколишнє середовище;

вдосконалення технологій відповідно до екологічних аспектів;

мінімізація шкідливих викидів завдяки використанню найсучаснішого обладнання;

виховання екологічної свідомості персоналу шляхом забезпечення довідковою інформацією, інструкціями та навчальними матеріалами;

постійний радіологічний контроль на заводі компанії на всіх рівнях виробничого процесу.

http://www.obolon.ua/ua/partnership/Eco/

2. Маркетингове середовище ЗАТ «Оболонь»

мікросередовище

1. Постачальники (ВАТ «Дятьківці»,

«Славутський солодовенний завод» та ін. )

http://kolomyya.org/business/dyatkivtsi/

http://www.rada.com.ua/rus/catalog/8254/

2. Посередники ( ТОВ « Торгово-транспортна

компанія», ТОВ «Агросервіс», ТД «Марс» та ін.)

http://www.ukrtransport.com/TTK

http://uadrinks.info/links/?cid=59

3. Конкуренти (ЗАО «Сармат», ТОВ «Росинка» та ін.)

http://telegrafua.com/221/economics/2676/print

http://www.investgazeta.net/kompanii-i-rynki/ konkurencija-na-puzyrkah-153158/

4. Контактні аудиторії (ЛІГА:ЗАКОН, Промінвестбанк)

http://www.yur-gazeta.com/article/1245/

http://www.pib.com.ua/pibnow.php.ua

5. Маркетингове внутрішнє середовище

ЗАТ «Оболонь» (Головний офіс: відділ зв'язків з громадськістю, відділ кадрів, відділ матеріально-технічного постачання, відділ операційного управління Південного регіону (АР Крим, Херсонська область,Миколаївська, Одеська обл.), відділ торгового маркетингу, відділ екскурсій, відділ експорту та ін. Оболонь в Україні : Чернігівська область, Хмельницька область та ін.)

http://www.obolon.ua/ua/company/contacts/

6.Клієнтурні ринки(«Таврия-В», «Сільпо» та ін.)

http://www.prometr.com.ua/category /analytic/all/2623

Маркетингове середовище ЗАТ «Оболонь»

макросередовище

1. Демографічні чинники

Суспільно-економічні процеси,

що відбувалися в Україні протягом ХХ століття, спричинили демографічну кризу. Українська держава стоїть перед численними викликами, зумовленими нею.

http://www.viche.info/journal/1916/

2. Економічні чинники

Основним чинником є економічна криза.

http://www.business-realty.com.ua/_articles_2326.html

3. Природні чинники

Проблема захисту середовища існування людини від подальшої денатурації та виснаження набуває глобального характеру і стає проблемою віку, від своєчасного і радикального вирішення якої залежить життя та здоров'я не тільки нинішнього, а й майбутніх поколінь.

http://www.eco-live.com.ua/content/zabrudnennya-teritorіi-promislovimi-vіdkhodami-v-ukraїnі

4.Науково–технічні чинники

Динамізм матеріального виробництва і великий об’єм вже накопичених науково- технічних знань визивають прискорення темпів НТП.

http://ecorezerv.ucoz.ua/publ/1-1-0-3

5.Політичні чинники

Діє УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА Про Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=816%2F2007

6. Культурні чинники

Сучасна українська культура за своєю історичною долею стоїть дещо перед іншими проблемами, ніж культури багатьох європейських країн, зокрема нагальною є проблема формування дійсно національної ідеї, яку б у рівній мірі сприймало населення усіх регіонів нашої держави.

http://www.rb.com.ua/ukr/politics/analytics/2007/353.html

3.Матриця SWOT-аналізу ЗАТ «Оболонь»

Сильні сторони1.Відповідальність структури апарату управління;2.Високий рівень кваліфікованого персоналу;3.Можливість розширення асортименту продукції;4.Технічна оснащеність;5.Перевірені та надійні поставщики;6.Випуск високоякісної продукції;7.Налагоджені канали збуту;8. Конкурентоспроможність. Слабкі сторони1. Високі затрати на виробництво;2.Відсутність інформаційного забезпечення всіх структурних підрозділів.
Загрози1. Низька оплата праці;2. Поява конкурентів;3. Недосконалість податкової політики, що ускладнює роботу через нечіткість, незрозумілість та можливості можливих протиріч в окремих моментах законодавства;4. Зниження попиту в зв’язку з зниженням доходів населення, що виявляється у зменшенні продажів;5.Відсутність заохочення працівників та системи їх мотивації;6. Боротьба за сировинні зони. Можливості1. Підвищення якості виробництва;2. Розширення каналів збуту;3. Впровадження інновацій;4. Розробка та практична реалізація стратегічних рішень;5. Введення нової технологічної лінії;6. Розширення товарного асортименту;7.Підвищення рівня продуктивності праці;8. Зацікавленість іноземних партнерів у співробітництві, зокрема, інвестуванні проектів.

4. Дерево цілей ЗАТ «Оболонь»