Смекни!
smekni.com

Удосконалення надання послуг в ресторані "Не гони" (стр. 5 из 13)

Макросередовище ресторану «Не гони».

Макросередовище – сили широкого соціального масштабу, які впливають на мікросередовище (фактори демографічного, економічного, природного, науково-технічного, політичного та культурного характеру) [22].

Демографічні фактори впливають на збільшення (зменшення) певного споживчого сегмента ресторану, а отже, це призводить до зміни рівня потреб. Аналізуючи демографічні фактори, маркетологи мережі «Синдикат Смаку» враховують такі чинники:

• рівень народжуваності;

• статевовікова структура населення;

• міграція населення;

• середньостатистична кількість дітей у сім'ї.

Усі перелічені демографічні фактори мають прямий вплив на визначення обсягів виробництва продукції для певного споживчого сегмента. Аби уникнути перевиробництва або недостатнього рівня виготовлення продукції та для задоволення потреб споживачів, служба маркетингу постійно вивчає динаміку демографічних факторів. В даний час основний вплив на ресторан «Не гони» має тенденція до збільшення народжуваності населення і появи нового сегменту – діти. Враховуючи даний чинник в ресторані було організовано дитячій клуб по вихідним (діти співають дитяче караоке, святкують свої Дні Народження, вчаться готувати, приємно проводять час).

Вивчення економічних факторів дозволяє ресторану спрогнозувати тенденції щодо купівлі товарів різних категорій. Існують різні норми споживання одного і того ж товару (послуги) представниками різних класів населення (за економічним критерієм). Тому маркетологи мережі досліджують динаміку належності населення до певного класу. Економічні фактори є одними з найголовніших в маркетинговому середовищі, так як вони впливають на купівельну здатність відвідувачів ресторану, їх кількість та характер послуг і товарів, які вони придбають. Ресторан «Не гони» орієнтований на споживачів з середнім рівнем доходу, тому при збільшенні його частки на ринку, ресторан має велику кількість споживачів, і високий прибуток. Цей фактор також безпосередньо впливає на коло постійних клієнтів ресторану, які відвідують «Не гони» не тільки для харчування, але й для підтримування свого статусу.

Фактори природного середовища (дефіцит сировини, забруднення довкілля тощо). Чомусь маркетологи мережі не зважають на ці фактори, але це має прямий вплив на підвищення ціни на ресурси та продукти, що веде до підвищення цін в меню ресторану. А це, в свою чергу, впливає на формування конкурентних переваг продукції ресторану і призводить до збільшення нових споживачів.

Політичні фактори мають вплив на діяльність фірми через законодавчі акти. В Україні діє ціла низка законодавчих актів, які регулюють діяльність у сфері маркетингу. Перелік цих нормативних документів відповідно до сфер застосування. Для регулювання діяльності ресторану використовуються нормативні акти, які регулюють діяльність закладів харчування, зокрема Закон від 01.12. 2005р. «Про захист прав споживачів», від 06.07.1995р. «Про застосування реєстрів розрахункових операцій у сфері торгівлі і громадського харчування та послуг», від 24.02.1994 р. «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» з наступними доповненнями, підзаконними актами Кабінету Міністрів України, Міністерств економіки, фінансів, внутрішніх справ, Державно-податкової адміністрації.

Маркетологи мережі «Синдикат смаку» своєчасно відстежують вплив різних факторів макросередовища підприємств на фактори мікросередовища і на основі їх виробляють доцільні маркетингові рішення. Під дією змін макро- і мікросередовища мережа «Синдикат Смаку» може змінювати товарну, цінову, збутову, рекламну політику, маркетингову політику комунікацій і застосовувати в більшій мірі міроприємства sales – promotion.

2.2 Аналіз послуг, які надаються в ресторані «Не гони»

Послуги ресторанного господарства визначаються виконавцем відповідно до типу, класу, і якщо це передбачено нормативними актами України – підтверджуються органом сертифікації відповідно до державного стандарту. Підприємства ресторанного господарства, які реалізують алкогольні, тютюнові вироби, зобов’язані мати ліцензію на цей вид діяльності [6].

Ресторан «Не гони» має ліцензію на продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів, ліцензію на більярдний зал.

Послуги, які надає ресторан «Не гони»:

· Послуги харчування. Ресторан пропонує гостям класичні страви італійської, американської та японської кухонь, оригінальні страви авторської кухні, а також великий асортимент страв, приготованих на мангалі (весь асортимент страв та напоїв, вихід та ціни, дивитись додатки Г, Д, Е, Ж).

· Послуги з виготовлення кулінарної продукції і кондитерських виробів. Виготовлення кулінарної продукції з меню, виготовлення тортів на замовлення.

· Послуги з організації споживання і обслуговування. Обслуговування споживачів здійснюється офіціантами, причому декілька офіціантів володіє англійською мовою, це дає змогу підприємству обслуговувати іноземних гостей. (Середній чек в ресторані складає 150-200 грн.).

· Послуги з реалізації кулінарної продукції. Замовлення та доставкастрав з меню додому та в офіс.

·Послуги з організації дозвілля:

- Музичне обслуговування. В ресторані кожного дня з 21.30 і до 6.00 працює караоке, усі бажаючі можуть заспівати, їм допомагають бек-вокалістки. По п’ятницях працює дискотека, на якій можна почути хіти минулих літ (диско 80, диско 90), популярні російські і зарубіжні хіти від DJ.

- Проведення концертів, програм вар’єте. Кожної п’ятниці та суботи, а також у свята, влаштовуються різні тематичні вечори, на яких виступають відомі танцюристи, співаки, артисти. Наприклад, вже частими гостями української естради стали Віталій Бондарчук, Олександр Кварта, приїжджали також «Брати кролики» та ін. Під час тематичних вечорів працюють анімація і дівчата–топлес.

-Надання більярдної зали.

-Організація урочистостей. Організація корпоративних свят, весіль, банкетів, фуршетів, випускних вечорів, дитячих свят з клоунами і розважальними програмами

-Футбол на великому екрані.

Прейскурант цін на послуги ресторану «Не гони» наведені в таблиці 2.2.

ресторан послуга обслуговування

Таблиця 2.2. Прейскурант цін на послуги ресторану «Не гони»

Послуга Ціна
Виготовлення торта на замовлення 250 грн.
Доставка страв 20% від вартості замовлення.При замовленні страв на 250 грн. – доставка безкоштовна
Караоке 40 грн. з людини.Понеділок – безкоштовно.
Вхід на тематичну вечірку 60 грн.
Більярд 20 грн./год.
Футбол на великому екрані безкоштовно

З метою визначення якості послуг, наданих в ресторані «Не гони», будо проведено дослідження. В Інтернеті та в «книзі скарг та пропозицій» аналізувалися відгуки споживачів, після чого аналізувався рівень обслуговування у ресторані. Виставлялися оцінки за 5-бальною системою. (таблиця 2.3).

Таблиця2.3. Рівень обслуговування у ресторані за запропонованими критеріями (за 5- бальною системою)

Рівень обслуговування, бали: (кількість балів усього/ кількість респондентів) = 23,8.

Ціна середньої покупки: 150-200 грн.

Наведемо графічний приклад обробки даних про наявність послуг ресторанного господарства, що надає ресторан (рис. 2.2).

Загальна кількість послуг громадського харчування згідно з ГОСТ 30523-97 складає 33, а досліджуваний ресторан надає 18, тому у відсотковому вигляді про наявність послуг можна представити наступним чином:

64,71%

35,29%

Рисунок 2.2. Обробка даних про наявність послуг ресторанного господарства, що надає ресторан «Не гони».

64,71% – загальна кількість послуг ресторанного господарства (ГОСТ 30523-97);

31,25% – послуги, які надає ресторан.

Для обробки даних за таблицею 2.3 необхідно підбити суму оцінок за кожним критерієм та за кожним респондентом. Так теоретична ( максимальна) сума оцінок з кожного критерію складає 50 балів, за кожним респондентом – 25, сума балів усього - 250.

Рівень обслуговування у підприємстві харчування(теоретичний):

250/10 = 25 балів

Ціна середньої покупки визначається наступним чином: фіксується ціна покупки кожного респондента, суму усіх покупок розділити на кількість покупок (дані зазначені в табл. 2.3).

За показниками таблиці отримали наступні дані: культура обслуговування – 48 балів, що становить 96% від теоретичного, комфорт зали – 48 (96%), асортимент страв – 47 (94%), рівень цін – 46 (92%), якість продукції – 49 (98%).

Сума балів усього склала 238, тобто загальний рівень обслуговування становить 95,2% від теоретичного. Результати оброблення даних таблиці можна представити у наступному вигляді (рис.2.3).

Рисунок до таблиці 2.3. Рівень обслуговування в ресторані «Не гони».

2.3 Аналіз меню