Смекни!
smekni.com

Міжнародна маркетингова діяльність ЗАТ "Росава" (стр. 2 из 3)

У випадку з ЗАТ “РОСАВА”, яка являється експортером на ринки пострадянських країн, то можна стверджувати, що основний експортний напрямок вибрано правильно, один недолік і серйозни конкурент — виробники з Китаю, де розташовані виробництва найбільш провідних шинних заводів. В цьому випадку, якщо РОСАВА не зможе втримувати свої позиції по низькій ціні, завойовування ринку припинятиметься, в тому числі зменшуватиметься, що призведе до повернення лише на втічизняний ринок.

Також пропонуємо розглянути специфіку ринку пострадянських країн, а саме країн СНД.

шинний маркетинг сегментація

Виробництво легкових шин в СНД в 2009 р. в порівнянні з попереднім роком зазнало скорочення на 35%. Виробництво легковантажних шин в 2009 р. знизилося в порівнянні з попереднім роком на 21%.

Обсяг виробництва вантажних шин в 2008 р. склав 6797,5 тис. шт. У 2009 р. обсяг випуску шин даного виду скоротився 63%.

Знизилося виробництво сільськогосподарських шин 53%. в 2009 р.

Слід констатувати скорочення сукупного випуску шин в СНД 43%

Так, обсяг російського ринку легкових шин в натуральному виразі склав в 2008 р. 39373,0 тис. шт., у 2009 р. він знизився до 24576,0 тис. шт.

Обсяг ринку легковантажних шин в 2009 р. склав 3376,9 тис. шт. в порівнянні з 4378,2 тис. шт. в 2008 р.

Обсяг ринку вантажних шин в 2009 р. значно скоротився по відношенню до попереднього року: з 7285,8 тис. шт. в 2008 р. до 4347,1 тис. шт. в 2009 р.

Значно скоротився обсяг реалізації у провідного російського виробника ВАТ «Нижнекамскшина». У 2009 р. цей завод реалізував на внутрішньому ринку 1314,8 тис. вантажних шин протів 2393,3 тис. шт. роком раніше. Частка підприємства в натуральному виразі знизилася з 32,8% в 2008 р. до 30,2% в 2009 р.

Обсяг ринку вантажних шин (для кар'єрної, дорожньої, будівельної, промислової і вантажно-розвантажувальної техніки) скоротився з 361,9 тис. шт. в 2008 р. до 222,8 тис. шт. в 2009 р. Найбільшими гравцями на цьому ринку є вітчизняні виробники Волтайр і Красноярський шинний завод, білоруська Белшина та зарубіжні Bridgestone (Японія), Deestone (Таїланд), Armour (Китай), Kenda (Китай), Trelleborg (зроблений компанією Kenda Rubber Industrial Co . Ltd. / Xuzhou Xugong Tyres Co. Ltd, Китай), Linglong (Китай), Solideal (Шрі-Ланка), Watts (Китай), Zhejiang Huntington (Китай).

Обсяг ринку сільськогосподарських шин зменшився в 2009 р. майже на 42%. Помітні позиції на цьому ринку займають в основному вітчизняні, білоруські та українські виробники: ШК Амтел-Поволжье, Алтайський шинний комбінат, Волтайр, Омскшіна, Уралшіна, Петрошіна, Белшина (Білорусь), Дніпрошина (Україна) і Росава (Україна) . Серед зарубіжних виробників, представлених на російському ринку сільськогосподарських шин, виділяються Deli (Індія), Firestone (Японія), Mitas (Німеччина).

Імпорт на даний ринок в натуральному вираженні зменшився на 40,7%, а у вартісному на 38,8%.

У п'ятірку компаній (без урахування брендів), що лідирують в 2009 р. за обсягом імпорту легкових шин в натуральному вираженні, увійшли:

1. Yokohama - 2096,5 тис. шт. (Проти 1571,1 тис. шт. В 2008 р.).

2. Bridgestone - 2062,9 тис. шт. (Проти 1993,1 тис. шт. В 2008 р.).

3. Continental - 1121,3 тис. шт. (Проти 2915,4 тис. шт. В 2008 р.).

4. Michelin - 797,6 тис. шт. (Проти 1845,3 тис. шт. В 2008 р.).

5. Sumitomo - 732,4 тис. шт. (Проти 943,1 тис. шт. В 2008 р.).

У п'ятірку компаній (без урахування брендів), що лідирують в 2009 р. за обсягом імпорту вантажних шин в натуральному вираженні, увійшли:

1. Michelin - 198,8 тис. шт. (Проти 415,9 тис. шт. В 2008 р.).

2. Bridgestone - 140,5 тис. шт. (Проти 214,4 тис. шт. В 2008 р.).

3. Aeolus Tyre - 105,0 тис. шт. (Проти 110,7 тис. шт. В 2008 р.).

4. Goodyear - 87,4 тис. шт. (Проти 105,9 тис. шт. В 2008 р.).

5. Hangzhou Zhongce Rubber - 56,8 тис. шт. (Проти 84,2 тис. шт. В 2008 р.).

Серед провідних світових виробників спад обсягів імпорту шин всіх видів в 2009 р. в порівнянні з 2008 р. показали практично все: Nokian - 87,1%, Pirelli - 85,5%, Goodyear - 77,6%, Continental - 60,5 %, Michelin - 53,1%.

До цього списку можна додати компанію Росава, спад склав 68,2%.

Меншим було падіння імпорту японських компаній: Sumitomo - 23,5%, Toyo - 21,2%, Bridgestone - 0,2%.

Серед великих компаній зростання показала тільки японська Yokohama: + 33,3%.

Згідно даних, наданих директором по маркетингу ЗАТ “РОСАВА” загальний обсяг ринку світових шин, що охоплює РОСАВА коливається в межах 1-2%, причому яких-небудь стратегічних дій, які б дали змогу відвоювати більшу частку ринку не проводилися. Про товарно-розподільчу політику, яка і покаже можливості завоювання ринків, буде написано в іншому розділі.

Отже, можна зробити висновок, що ринок шин зараз перебуває в кризі, але у звяку з нарощуванням обертів азійського ринку шин та виробництва автомобілів, що даний напрямок являється дуже потужним.

3. Сегменти

Легкові шини ділять на три класи: А - преміальний, Б - середній і С - бюджетний. В пострадянських країнах недорогі шини для недорогих автомобілів займає 42% ринку. Через прийдешнього падіння доходів населення і скорочення автокредитування учасники автомобільного ринку зараз роблять ставку на просування бюджетних авто. Оскільки третина всієї її продукції розрахована на первинну комплектацію нових авто, це дозволить виробнику наростити обсяги виробництва і збільшити частку на ринку. Тим часом у недорогому класі (шинами з радіусом 13-14 дюймів комплектуються, як правило, малолітражні недорогі авто) білоцерківська шина - монополіст (близько 60% ринку в Україні, Росія та Білорусь 38-40%).

В минулому році споживач за "ім'я" переплачувати не поспішав, в результаті чого в преміум-сегменті (представлений брендами Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear і ін) продажу літніх шин впали на 50%. У середньому ціновому сегменті (бренди Hankook, Nokian, Pirelli, Yokohama і ін) ситуація трохи краще, падіння там становило всього 32%. Низький ціновий сегмент (бюджетний) (бренди "Росава", "Сибур Російські Шини", "Амтел", "Дніпрошина", Debica та ін) в 2009 р., в порівнянні з 2008 р., втратив 25%.


"У сегментах відбулися деякі зміни. Найбільше скоротився преміальний сегмент, деякі споживачі звернули увагу на продукцію середнього класу і не хочуть платити просто за бренд. Люди готові віддати перевагу менш відомим маркам, що не поступається за якістю преміального бренду, але реалізованим за більш вигідними цінами ", - розповідає пан Федоров.

Якщо у найдешевшому сегменті їй вдалося завоювати лідерські позиції (основні конкуренти тут - білоруське підприємство «Белшина» і російське «Амтел»), то за середній клас доведеться поборотися з провідними світовими брендами (зараз у цьому сегменті компанія утримує 15%). Фахівці очікують заміщення дорогих імпортних шин продукцією внутрішнього виробництва. Ця тенденція визначить розвиток ринку легковий гуми на найближчий рік.

Крупний замовник легковий шини - російський гігант ВАТ «АвтоВАЗ». Для автомобілів Lada компанія «Росава» постачає в середньому близько 40 тис. шин на місяць (у деякі місяці доходила до 100 тис. штук). На білоцерківське підприємство припадає 15-20% шин, що закуповуються заводом «АвтоВАЗ».

«Росава» постачає гумовими сумішами одного з лідерів світового ринку покришок (назва бренду не розголошується, оскільки зараз партнери в стадії продовження контракту) для подальшої переробки і формування. За такою ж схемою білоцерківський завод працює з німецькою компанією Continental. Саме виробництва заготовок для подальшого виробництва шин «Росава» приділяє велику увагу під час кризи. Підготовка гумових сумішей - це окремий напрямок бізнесу, яке ми маємо намір розширювати. Виробництво напівфабрикатів вигідно українському заводу. До структури компанії входить колишній завод "Валса", де є якісні резіносмесітелі і найсучасніший підготовчий цех в СНД. Його виробничі потужності надмірні (до шестисот тонн на добу), тому освоїти їх для власних потреб "Росава" не в змозі. Цього об'єму вистачить на комплектування половини європейських шинних заводів.

Звичайно, завантажити потужності, - добре, однак виробництво брендованого продукту - завдання більш амбіційна. Приступити до її реалізації менеджмент вирішив, почавши з виробництва брендованого продукту з аутсорсингу. Ця схема, коли виробник за рецептурою та технології випускає шину під чужим торговельною маркою на власних потужностях, вже апробується російськими компаніями, які розміщують замовлення на виробництво своєї шини на українському заводі. РОСАВА хоче налагодити аналогічну співпрацю з світовими брендами, для чого нам потрібно розширити виробництво, придбати нове обладнання. Це питання півтора року. Коли наприкінці 80-х у Китай прийшли світові автоконцерни, китайські виробництва були для них лише дешевої майданчиком з випуску автомобілів. З часом китайці, перейнявши досвід і технології, методики, стали випускати власні бренди, які сьогодні поширилися по всьому світу. "Росава" отримає можливість навчитися робити дорогі брендові шини, вийти в більш дорогі сегменти вже зі своєю торговою маркою.

"Росава" - не поспішає переходити до випуску автопокришок більш високого класу. Українські виробники вперто тримаються принципу "довговічність і надійність", випускаючи більш жорсткі, але зносостійкі колеса. Західні виробники давно приділяють більше уваги безпеці та комфорту, що призводить до подорожчання шин і часто знижує їх зносостійкість, хоча деякі гранди, наприклад, Michelin, вже впоралися з цією проблемою. Дорікати компанію "Росава" за інертність безглуздо: її продукція орієнтована на масового споживача, який навряд чи погодиться платити більше. Однак розвиток шинного бізнесу і збереження положення на ринку неможливо без продукції преміум-сегмента. Справа в тому, що собівартість виробництва покришок різних класів суттєво не відрізняється. Сировина і матеріали складають 25% їх вартості, 30% припадають на оплату праці. , Що залишилися 45-50% (в преміум-групі до 70%) - плата за технології і ноу-хау. У бюджетних шин остання складова приблизно 15-20% ціни на них. Виробники таких покришок заробляють на колесі в чотири-п'ять разів менше, ніж шинні гранди, а значить, не мають ресурсів для розвитку технологій. З часом вони будуть з'їдені сильнішими конкурентами.