Смекни!
smekni.com

Міжнародна маркетингова діяльність ЗАТ "Росава" (стр. 3 из 3)

Цю тенденцію підтверджує статистика: за кілька років кількість шинних компаній в Європі скоротилося з 111 до 83. Сьогодні близько 60% світового ринку автомобільних шин належать "великій трійці" - компаніям Michelin, Bridgestone і Goodyear. З 70 млрд доларів, щорічно обертаються на світовому ринку шин, на частку гігантів припадає 46 млрд. Фірма Goodyear і її дочірня компанія Sumitomo освоюють 18 млрд, а Bridgestone та Michelin - по 14 млрд доларів. Маленькі незалежні компанії чинять опір тиску китів лише на регіональних ринках, прикрившись, як щитом, високими ввізними митами. Не так давно російська компанія Amtel, несподівано для багатьох аналітиків, за 256 млн доларів придбала голландську шинну компанію Vrederstein, пояснивши це бажанням підняти загальний імідж компанії та перейти зі своєю продукцією у вищий і більш дохідний сегмент (шини Vrederstein намагаються продавати в Росії дорожче продукції трійки китів). Росіяни збираються вкласти близько 120 млн євро в організацію виробництва шин цієї марки в Росії і навіть змінили назву на Amtel-Vrederstein. Саме з цими планами компанії експерти пов'язують відмову росіян від намірів знову стати власниками білоцерківської компанії "Росава", хоча ще в червні цього року вони отримали дозвіл Антимонопольного комітету України на придбання більше 50% акцій заводу. Однак, на думку експертів, після вступу Росії до СОТ і поетапного зниження ввізних мит Amtel не зможе протистояти вторгненню грандів світової шинної індустрії. Тому нинішні зусилля керівництва компанії направлені на збільшення її капіталізації з метою вигіднішого подальшого перепродажу.

На думку директора агентства "Маркет Репорт" Сергія Яременко, однією з основних проблем українських виробників шин є їх прив'язка до російських джерел сировини. Це означає, що вартість вітчизняної продукції завжди буде вищою за російську. На відміну від північних сусідів ми не маємо повного циклу виробництва шин, а створення власного заводу з виробництва каучуку потребують мільярдних інвестицій. Такі гіганти, як Goodyear, останнім часом відмовляються від непрофільних активів - власного виробництва сировини.

Нинішні тенденції - стирання кордонів між сегментами, тобто якщо раніше найдорожча шина була дорожче найдешевшої в одному розмірі в середньому в 2,5 рази, то тепер - менше ніж в 2 рази. Йде перерозподіл в сегментах: йдуть від крайнощів - і від самої дешевої, і від самої дорогої продукції. Різниця між дешевими і середніми за ціною шинами скоротилася, споживачам немає особливого сенсу заощаджувати на шкоду якості. А в дорогому сегменті не всі готові переплачувати за бренд першої лінійки. Багато хто вже готові придбати шини простіші, але при цьому дешевше. Взагалі, десегментація характерна для всього європейського ринку - схожі процеси спостерігаються і у Великобританії, і в Німеччині, і в інших країнах.

4. Цінова, товарно-розподільча політика

Необхідний стратегічний підхід до задач експортної товарної політики на будь-якому рівні адміністративного і технічного управління. Це означає, що прийняті рішення повинні бути обґрунтованіз погляду тактичних інтересів, але разом з тим не суперечити кінцевим цілям маркетингупідприємства.

Товарна політика фірми-експортера складається в проведенні систематичного пошуку шляхів підвищення конкурентноздатності вироблених товарів за рахунок поліпшення якості, оптимізації асортименту, створення нових товарів.

На міжнародному ринку шин Росава знаходиться на стадії зрілості та насичення і в даному випадку, головне, що потрібно утримувати дані позиції, аби не перейти в стадію занепаду, тому необхідно дотримуватися новітніх технологій.

Виробництво шин - складний технологічний процес, тільки підготовка і змішування гумової суміші проходить до дев'яти етапів. Інноваційні розробки та унікальну рецептуру гуми виробники десятиліттями тримають у найсуворішій таємниці. «У шинному бізнесі існує кілька світових лідерів, які в змозі профінансувати розробки нових технологій», - пояснює Марек Гавлик. Тим часом фінська компаніяNokian Tyres підшукує майданчик під будівництво власного заводу в Східній Європі. Вона відчуває великий дефіцит виробничих потужностей, оскільки має в своєму розпорядженні всього двома заводами - у Фінляндії та Росії. У цьому році фіни вели переговори про створення потужного підприємства в Україні, в Луганській області.

Виробники шин, які комплектують автомобілі світових брендів, йдуть на первинний ринок, оскільки це потужний рекламний інструмент. Багато покупців, які купують нове авто з певною маркою шин, зазвичай на заміну ставлять цей же бренд, вважаючи його оптимально підібраним розробником авто.

Розглядаючи розподільчу політику «Росави», то її можна зобразити наступним чином:


Якоїсь нетипової розподільчої політики не передбачено, що і зумовлює низьку конкурентоздатність підприємства на світових ринках. Головне в розподільчій політиці робити акцент на виробника автомобілів. Нарощування автомобільного виробництва дає додаткові можливості в майже безконкурентного сегменті первинної комплектації. Зарубіжні бренди не хочуть співпрацювати з місцевими виробниками авто, оскільки закупівельна ціна одного колеса дуже низька (в середньому 20 доларів). У будь-якій країні на первинній комплектації заробітки набагато менше, ніж на вторинному ринку. Автовласник часто після покупки автомобіля удосконалить його, пристосовуючи під себе, а вже на безпеці (хороша гума саме її і забезпечує) він тим більше не економить. За статистикою, шини однакового радіусу з подвійною різницею в ціні розкуповуються у співвідношенні 1:4, з перевагою більш дорогого варіанта. Виробники шин, які комплектують автомобілі світових брендів, йдуть на первинний ринок, оскільки це потужний рекламний інструмент. Багато покупців, які купують нове авто з певною маркою шин, зазвичай на заміну ставлять цей же бренд, вважаючи його оптимально підібраним розробником авто.

Цього року оператори ринку розраховують на торішні обсяги і навіть насмілюються сподіватися на незначне зростання. Це буде можливо завдяки відкладеному з 2009 р. попиту, який фахівці оцінюють в 20%. Крім того, в 2010 р. прийде час міняти гуму тим, хто купив авто в 2007-2008 рр.., А адже саме на цей період припав сплеск авто продажів. Цього року як раз прийшов час заміни шин на автомобілях, які були продані 2-3 роки тому. А це були рекордні роки з продажів нових авто. Тому оператори ринку очікують зростання ринку щодо 2009 р. на 5-7%. У 2010 р. споживачі будуть віддавати перевагу шинам низьких і середніх цінових сегментів.

Цінова експортна політика «Росави» дуже складна і формується виключно експортним відділом маркетингу, який не дає можливості прослідкувати за даними.Через велику частку тіньових поставок будь-якими точними даними про дійсний стан на ринку не володіє ні одна консалтингова компанія. Оцінки імпорту будуються на припущенні, що середньостатистичний власник авто в середньому змінює шини раз на три-чотири роки, тобто купує хоча б одну шину на рік.


Висновок:

Отже, провівши коротке дослідження експортної діяльності експортера ЗАТ «РОСАВА можна стверджувати, що дане підприємство, хоч і займає лідируючі позиції на вітчизняному ринку, на зовнішніх ринках знаходиться на посередніх позиціях (залежно від країни ринку), а частіше взагалі в аутсайдерах ринку; цінова політика хоч і знаходиться в нижніх цінових сегментах, але через недорозвинену розподільчу політику та небажання удосконалювати бренд «РОСАВА», значно програє конкурентам. Також хочеться зазначити, що з експансією європейських заводів в Азії та країнах Східної Європи, утримувати позиції експортеру буде значно важче.