Смекни!
smekni.com

Загальні відомості про компанію Житомирське ЗАТ "Ліктрави" (стр. 3 из 4)

Побудова ринкового профілю ЗАТ «Ліктрави» в сегменті фіточаїв показана в таблиці 4.2.

Таблиця 4.2 – Карта ринкового профілю фіточаїв ЗАТ «Ліктрави»

Діапазон цін, грн. за упаковку Вид фіточаю
Трав`яний Фруктовий Квітковий Змішаний Для схуднення
1 2 4 5 6 7
4-6
1 2 3 4 5 6
6-8 Низькі ціни
8-10 Середні ціни
10-12
12-14
14-16
16-18
20-22
24-26 Високі ціни
26-28
30-32
32-34
36-38
40-42
42-44

Як бачимо з карти ринкового профілю, продукція ЛІКТРАВИ представлена майже в усіх видах чаїв (крім фруктових) в низькому та середньому цінових сегментах. Ціни до 12 грн. Продукція «Ліктрави» відсутня у високому ціновому сегменті, хоча її якість досить висока, і велика кількість продукції виготовлена з ексклюзивної сировини. Доцільною є спроба вийти на вищий ціновий сегмент з принципово новим асортиментом фіточаїв з нової сировини [2].

5. Аналіз ступеня відповідності товарної номенклатури потребам ринку

Аналіз ринку фіточаїв України показує, що сьогодні спостерігається розвиток сегментів трав`яних та фруктових (де Ліктрави й досі не представлені) фіточаїв. Останнім часом відчувається поступове звуження сегменту дешевого чаю (основний ринок збуту ЗАТ «Ліктрави»). Поширюється середньо ціновий та преміум-сегмент. Характерною ознакою українського ринку фіточаїв є гнучкість асортименту: окремі позиції виводяться на ринок, інші зникають.

Помітним є те, що у натуральному вигляді обсяги ринку фіточаїв не зростають, а зростають лише у грошовому еквіваленті. Збільшується частка пакетованого чаю на противагу вагового. Зростають продажі ексклюзивного, ароматизованого, екзотичного чаїв.

Отже, відповідно до тенденцій на ринку можна зробити висновки щодо товарної номенклатури ЗАТ «Ліктрави» та її відповідності потребам ринку. Видно, що асортименту підприємства не вистачає для ефективної конкуренції, бо відсутнє представлення ЗАТ «Ліктрави» у сегменті фруктових чаїв, що активно нині розвивається в Україні. Ліктрави в основному представляє продукцію низького цінового сегменту, але це не раціонально. Бо продукція стає неконкурентоспроможною через суб`єктивне уявлення споживачів про неї – «якщо низька ціна продукції, то й низька якість в порівнянні з імпортними чаями». У високому сегменті – від 25 грн. підприємство зовсім не представлене, хоча б могло отримувати великі прибутки на ексклюзивних чаях до того ж власних розробок відомих вчених [3].

Підприємство має точно враховувати потреби ринку і вчасно виводити з товарної номенклатури чаїв найменш необхідні фіточаї, яким споживачі перестали віддавати перевагу. На зміну їм має вироблятися нова продукція.

Підприємство вчасно і вдало перейшло на використання фільтр-пакетів для пакування продукції, значно зменшивши частку вагового чаю, що перестав користуватися попитом.

На рис. 5.1. проаналізовано позитивні та негативні моменти щодо розробки номенклатури фіточаїв в ЗАТ «Ліктрави».



Позитивні сторони

розробки номенклатури фіточаїв

Негативні сторони


Рис. 5.1 – Позитивні і негативні сторони розробки існуючої номенклатури фіточаїв для ЗАТ «Ліктрави»

6. Розроблення заходів щодо модифікації товарної номенклатури підприємства

Для модифікації товарної політики, необхідно переглянути вже існуючий асортимент фіточаїв підприємства, щоб виділити ті, виробництво яких є найменш пріоритетним і бажано зовсім зняти їх з виробництва. Так як чаї на основі байхового листа є новинкою, то на даний момент немає необхідності переглядати їх асортимент з метою збору інформації про їх продажі на більшу перспективу. Чаї П.П.Печерського є ексклюзивними за своїм складом, а тому мають мало конкурентів і немає необхідності в знятті яких-небудь одиниць продукції.

Існує необхідність в аналізі товарної групи фіточаїв на основі суданської троянди, що має 8 позицій, не всі з яких даюсь високу рентабельність. Аналіз виконаємо в таблиці 6.1.

Таблиця 6.1 – Аналіз асортиментної групи «Фіточаї на основі суданської троянди»

Назва Об`єм продажів в рік, грн. Собівартість, грн. Рентабельність, % % від загального об`єму продаж
Ароматний 138725,1 4-92 20 27,63
Чудовий 125400 5-10 16 24,98
З ехінацеєю 95550,5 6-00 10 19,03
Аромат полів 75400 4-68 20 15,02
Без проблем 10200,3 4-92 11 2,03
Чингісхана 7533 4-74 6,5 1,5
Грація 16444 6-96 7 3,28
Грація плюс 32772,8 7-14 11 6,53

Найменш рентабельними є фіточаї «Грація» та чай «Чингісхана». Напевне, низький попит на чаї «Грація» пов`язано з тим, що виведений чай «Грація плюс» швидко завоював прихильність споживачів, майже не відрізняючись за складом від чаю «Грація», але з додатковими складовими. Висновком є поступове зняття з виробництва цих чаїв на користь виведення новинок.

Стратегією ЗАТ «Ліктрави» є розширення меж ринку, а суттєвим чинником цього є виробництво нових видів чаю. Зокрема, пропозиція відсутньої асортиментної групи – фруктових чаїв, як мінімум з 4 смаками та виробництво екзотичних модних чаїв, від продажу яких вже одержали великі прибутки конкуренти – це парагвайські чаї «Мате», африканські чаї «Райбуш», червоний китайський «Пу-ер» та т. ін. Ці чаї з упевненістю можна позиціонувати в преміум-сегменті, встановлюючи ціни на них вище 25 грн за упаковку.

Можливі новинки асортименту фіточаїв ЗАТ «Ліктрави» показано в таблиці 6.2.

Таблиця 6.2 – Новинки фруктових фіточаїв, які можна запропонувати для модифікації товарної номенклатури ЗАТ «Ліктрави»

Назва чаю Склад Собівартість Вигляд
Яблучно-апельсиновий Яблуко, шипшина, апельсинова шкірка. 10-15
Полунично-малиновий Яблуко, малина, аромат полуниці. 10-20
Лимонний Яблуко, лимон. 10-30
Персиковий Яблуко, шипшина, персик. 10-25

7. Розроблення системи заходів щодо посилення товарної марки і бренда

товарний бренд асортимент збут

На ринку фіточаїв не брендованому товару робити нічого, тому особливого значення для будь-якої компанії, що працює в цьому сегменті, набувають заходи з посилення власної торгової марки .

Для посилення бренду «Ліктрави» рекомендується [4]:

1) Обов`язкові періодичні маркетингові дослідження ринку (аналіз потреб, наявних конкурентів, розвитку брендів фіто чаїв та ін.);

2) Реклама:

- Вдосконалення корпоративного сайту (більше інформації про новини компанії, ілюстрації продукції, докладніша інформація про місця купівлі);

- Реклама через місцеве телебачення (спрямована на інформування споживача про асортимент продукції);

- Аналогічна реклама на телебаченні 5 регіонів (Полтавська, Київська, Харківська, Чернігівська, Кіровоградська обл.);

- Розміщення реклами на сайті м. Житомир;

- Розсилки електронної реклами;

- Банери;

- Реклама в газетах (інформування споживачів про ціни, знижки, місцезнаходження підприємства);

- Роздача буклетів клієнтам компанії (у яких міститиметься інформація про склад продукції, її ілюстрації, акцентуватиметься увага на новинках);

3) Всіляке «обігрування» важливих подій, з якими пов`язана компанія (наприклад, освячення настоятелем Свято-Михайлівського кафедрального собору будівництва сховища рослинної сировини та лабораторно-побутового корпусу ЗАТ «Ліктрави»).

4) Акцент на тому, що вся сировина для виробництва заготовлюється в екологічно чистих регіонах [8].

8. Економічне обґрунтування заходів з підвищення ефективності товарної політики

Витрати на виробництво фіточаїв складатимуть 200000 грн. Порахуємо необхідні витрати на заходи з підвищення ефективності товарної політики в таблиці 8.1.

Таблиця 8.1 – Витрати на заходи з підвищення товарної політики ЗАТ «Ліктрави»

Захід Частота проведення Залучені матеріальні засоби Варість, грн. в рік
Маркетингові дослідження 1 раз в півроку Спеціаліст Канцелярські товари (папір, картриджі), інтернет-ресурси 2000150
Удосконалення сайту 1 раз в рік Спеціаліст 1500
Реклама в місцях продажу Постійно - 4800
Реклама на сайті м. Житомир Постійно - 3500
Буклети Постійно Замовлення друку 980
Всього 12930

Нормальною для продукції фіточаїв вважається рентабельність в 20% та більше. Тому необхідно, щоб ці витрати дали додатковий прибуток у розмірі 40000 грн., що цілком можливо.

Висновки

Отже, в даному дослідженні було проведено аналіз товарної політики житомирського підприємства «Лікарські трави» по виробництву фармацевтичної продукції. У ході дослідження було проаналізовано основні фінансові показники товариства – прибуток, рентабельність, ліквідність активів, доходи та витрати та ін.