Смекни!
smekni.com

Загальні відомості про компанію Житомирське ЗАТ "Ліктрави" (стр. 4 из 4)

Визначено, що асортимент продукції даної компанії складає понад 120 найменувань, що включають лікувальні та профілактичні засоби, такі як трави, фіточаї, фітованни, рослинні олії, дієтичні добавки та ін. Виявлено, що основну частину споживачів продукції підприємства складають люди з високим рівнем доходу, що купують її для профілактики захворювань (23%).

Аналіз товарної номенклатури по роках (2007-2009 рр.) показав, що вона збільшувалася з появою нових категорій товарів, як збільшувалася і реалізація продукції.

Більш поглиблено у роботі вивчалася номенклатура фіточаїв та товарна політика підприємства щодо цієї категорії продукції. Була прорахована глибина номенклатури – 3, насиченість – 140,

Аналіз одержуваного прибутку від реалізації фіточаїв показав, що надходження стабільно росли разом з підвищенням обсягів реалізації.

У роботі було побудовано карту ринкового профілю фіточаїв виробництва ЗАТ «Ліктрави». Виявлено, що продукція «Ліктрави» поки що не представлена в асортиментній групі фруктових чаїв, незважаючи на зростання їх популярності на ринку. Фіточаї представлені в групі з низькими та середніми цінами, та не охоплюють групу високих цін.

Проаналізовано позитивні і негативні сторони розробки товарної номенклатури.

Для модифікації товарної політики, необхідно переглянути вже існуючий асортимент фіточаїв підприємства, щоб виділити ті, виробництво яких є найменш пріоритетним і бажано зовсім зняти їх з виробництва.

Стратегією ЗАТ «Ліктрави» є розширення меж ринку, а суттєвим чинником цього є виробництво нових видів чаю. Зокрема, пропозиція відсутньої асортиментної групи – фруктових чаїв, як мінімум з 4 смаками та виробництво екзотичних модних чаїв, від продажу яких вже одержали великі прибутки конкуренти – це парагвайські чаї «Мате», африканські чаї «Райбуш», червоний китайський «Пу-ер» та т. ін. Ці чаї з упевненістю можна позиціонувати в преміум-сегменті, встановлюючи ціни на них вище 25 грн. за упаковку.

Таким чином, товарну політику підприємства «Ліктрави» можна вважати ефективною. Слід лише більше уваги приділяти аналізу існуючих потреб споживачів та відповідно їм модифікувати товарну номенклатуру, не оминаючи найбільш затребувані товарні категорії.

Список використаних джерел

1. Кучеренко В. Д., Ткаченко Н. Б. Маркетингова товарна політика: Підручник / Київський національний торговельно-економічний ун-т. — К. : КНТЕУ, 2005. — 186с.

2. Ілляшенко С. М. Маркетингова товарна політика: Підручник для студ. вищ. навч. закл.. — Суми : Університетська книга, 2005. — 232с.

3. Асортимент фіточаїв на ринку України // Товари і ринки. - №1. – 2009. – с. 16-20.

4. Буднік О. Удосконалення організації маркетингу ЗАТ «Ліктрави» // Економічний аналіз. - №4. – 2009. – с.177-181.

5. Чимирис І. Тепло твого чаю, або Якому сорту надати перевагу // Україна молода. – 2007. - №192. – с. 8.

6. Щербатий К. Досвід поколінь від «Ліктрав». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.obriy.pib.com.ua/2007/13_07/02.shtml. - Заголовок з екрану.

7. ЗАТ «Ліктрави». Фінансові результати. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.smida.gov.ua/emitents/year/?id=40776&did=66. – Заголовок з екрану.

8. Житомирский завод «Лектравы» строит новый корпус для хранения сырья и современной лаборатории [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.zhitomir.info/news_60792.html. - Заголовок з екрану.

9. Офіційний сайт ЗАТ «Ліктрави». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.liktravy.com.ua/ - Заголовок з екрану.

10. Поліщук С. Фіточаї в Україні». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://delo.ua/ekonomika/makroekonomika/direktor-kompan-ekoprodukt-serg-pol-segment-trav-fruktovogo-chaju-sklada-4-8-zagalnogo-rinku-chav-66870/. – Заголовок з екрану.