Смекни!
smekni.com

Удосконалення управління підприємством за допомогою маркетингу (стр. 16 из 17)

Але вільні фінансові засоби з метою максимізації прибутку необхідно вкладати в акції своїх партнерів-постачальників, тобто виробників лікеро-горілчаної продукції та мінеральних вод, що дозволить крім отримання додаткового прибутку за рахунок дивідендів, поліпшити ділові стосунки з постачальниками та до того ж дасть можливість впливати на вартість закупівлі товарів у них.

Але виявлено і головний резерв збільшення прибутку – зниження витрат обігу (збільшення рівня витрат вплинуло негативно, викликавши зниження товарообороту на: -2159,154 тис. грн.)

Також до шляхів оптимізації оптового товарообігу необхідно віднести вирівнювання сезонності продажів (піки продажів приходяться на святкові періоди, а по групі безалкогольних напоїв – на літній сезон), поліпшення структури асортименту. Та головним напрямом оптимізації повинно стати прискорення оборотності товару до нормативних значень, шляхом стимулювання оптових покупців засобами маркетингу.

Як основні напрямки формування маркетингоорієнтованої системи ТОВ «Спроба» на перспективу можна виділити:

- створення адекватної ринку організаційної структури. Мова йде про створення відділу маркетингу, але для початку ввести посаду маркетолога, що працюватиме у відділі постачання та збуту. Це дасть змогу постійно аналізувати маркетингову ситуацію на ринку, вчасно реагувати на зміни і відповідно вести ефективну маркетингову політику;

- формування комплексної системи торговельного обслуговування (впровадження послуг по доставці товару безпосередньо в роздрібні магазини). Реалізація даного напрямку істотно підвищить прибутковість ТОВ «Спроба», буде сприяти поліпшенню якості обслуговування;

- проведення раціональної асортиментної політики, що враховуватиме сезонні коливання, прогнозування обсягів попиту та ін.;

- удосконалювання методів стимулювання контрагентів (шляхом проведення конкурсів посередників, лотерей та ін..)

- раціональне розміщення головного офісу та складських приміщень ТОВ «Спроба», що окрім доступності для більшості реалізаторів, зекономить витрати на доставку товарів.

- впровадження та удосконалювання сучасних прогресивних методів продажу товарів (варто впровадити продаж товарів по каталогах, зразках, попередніх замовленнях, оформлення замовлень через Інтернет;

- впровадження прогресивних форм організації та стимулювання праці працівників торговельних підприємств, шляхом введення залежності зарплати від загального результату діяльності підприємства, тобто прибутку;

Формування маркетингоорієнтованої системи управління неможливе без заходів, спрямованих на поліпшення використання матеріально-технічної бази. Варто впроваджувати комп’ютерні системи управління підприємством (на даний час комп’ютеризовані лише облікові та бухгалтерські операції). Як основний напрямок модернізації торговельної мережі ТОВ «Спроба» можуть бути запропоновані реконструкція та технічне переозброєння складів та торгових залів з метою створення сучасних умов зберігання та транспортування (необхідно цілком механізувати труд вантажників), що дозволить скоротити їх кількість, строки вантажно-розвантажувальних робіт та їх якість.

У результаті реалізації намічених заходів передбачається збільшення як економічного, так і соціального ефекту.

Отже, розглянуті форми взаємозв'язку показників відіграють велику роль у системі економічного управління товарообігом на оптовому торговельному підприємстві.


Додатки

дОДАТОК1

Визначення маркетингу(за кн. «Маркетинг» під ред. Л.Г. Багієва [1])

Автор Зміст
Котлер Ф. Маркетинг – рід діяльності, направлений на задоволення потреб споживача за допомогою обміну
Абрамішвілі Г.Г. Сьогодні марктетинг – своєрідна філософія провадження ділових операцій
Американська асоціація маркетингу Маркетинг представляє собою процес планування і здійснення замислу, ціноутворення, просування і реалізацію ідей, товарів та послуг за допомогою обміну, задовільняючого цілі окремих осіб та організацій
Еванс Дж Р. Маркетинг – передбачення, управління і задоволення попиту на товари, послуги, організації, людей, території і ідеї за допомогою обміну.
Пашкус Ю.В. Маркетинг – значення комплексне, воно включає всі види діяльності, пов’язані з обміном між людьми або стрнами, напрямок яких – задоволення потреб та бажань споживачів.
Швальбе Х. Маркетинг – сумма всіх дій в рамкках політики товарообігу з метою створення, підтримки та розширення ринку.
Нішлаг Р., Дихтль Е., Хершген Х. Маркетинг – послідовна орієнтація на прямо або побічно пов’язаних з ринком рішень на потреби споживача.Маркетинг сьогодні розуміється як орієнтований на ринок підприємницькй стиль мишлення, який відрізняється творчим, систематичним і іноді агресивним характером.
Ламбен Ж.-Ж. Маркетинг – одночасно філософія бізнесу і активний процес.
Голубков Е.П. Маркетинг згідно з його широким розуінням – це соціально-управлінський процес, за допомогою якого шляхом створення продукту та їх обміну отримують те, в чому вони мають потребу.
Кафедра маркетингу СПбГУЕФ Маркетинг – це філософія ті інструментарій взаємодії хозяйнуючих суб’єктів соціально-економічної системи з приводу вивчення, створення, задоволення попиту кінцевих споживачів, їх потреб в товарах а послугах з метою отримання прибутку або отримання інших результатів.
Мефферт Х. Маркетинг – орієнтоване на ринок управління підприємством, яке зосереджується в плануванні, координації та контролі всієї діяльності підприємства, пов’язаної з діючим та потенційним ринком.
Район У. Маркетинг може бути визначен як діяльність, що містить дізнавання потреб, створення товарів та послуг, що задоволняють ці потреби. Рівно як формування, а звідси – розширення попиту на ці товари та послуги.
Кулаков С.Н. Суть сучасного маркетингу – підприємницька діяльність, що перетворює потреби покупця на прибутки підприємства.
Данілов-Даніельян В. Все, що є об’єктом цієї дисципліни, є проекцією підприємницької діяльності на ось ринку.

дОДАТОК 2


Основні принципи маркетингу

дОДАТОК 3

Основні види діяльності в розрізі функцій маркетингу

Функції Види діяльності
Маркетингові дослідження Збір і обробка інформації в економічній, торговельній, виробничій, споживчій, товарній, збутовій і комунікаційній сферах
Вивчення ринку і кон’юнктури
Дослідження й аналіз отриманої інформації
Дослідження маркетингових заходів
Дослідження конкурентоспроможності товарів товаровиробників
Вивчення мотивації покупок, закономірності поведінки покупців на ринку
Типологія споживачів і сегментація ринку
Формування і подання заявок та замовлень на виробництво і поставку товарів
Розробка пропозицій для відновлення асортименту вдосконалення продукції, що випускається
Формування торговельного асортименту
Участь у комісіях і художньо-технічних радах з атестації товарів за категоріями якості
Розробкаі плануванняасортиментута якості товарів і послуг Здійснення контролю якості товарів
Закупівля товарів
Вишукування додаткових товарних ресурсів
Визначення поточних і перспективних потреб покупців
Участь у формуванні асортиментної політики товаровиробників з орієнтацією на ринок з урахуванням життєвого циклу виробів
Формування торговельного асортименту із забезпеченням пріоритету споживачів
Закупівля товарів з урахуванням споживчих властивостей цін, стійкості характеристик, конкурентоспроможності
Інтеграція торговельної і виробничої політики
Реалізація товарів
Збут і розподіл Планування товарообігу в асортиментному розрізі
Встановлення господарських зв’язків і здійснення договірних відносин
Маневрування товарними ресурсами
Надання додаткових послуг
Транспортування
Складування
Здійснення правової і претензійної роботи
Планування й управління торговельною діяльністю: розробка і здійснення планів реалізації, підготовка прогнозів кон’юнктури, ведення звітності, аналіз продажу, управління торговельним персоналом, підготовка фінансового кошторису, вибір каналів збуту, розробка і виконання планів організації продажу, організація торговельної комунікації
Здійснення рекламної політики шляхом використання засобів масової інформації, проспектів, буклетів, каталогів
Рекламаі стимулювання збуту Стимулювання працівників збуту: матеріальне заохочення, конкурси на кращу професійну майстерність тощо
Стимулювання попиту: організація виставок, вітрин; демонстра­ція зразків товарів, упаковка; заохочення покупців: зниження ціни, вручення сувенірів, премій, купонів, проведення конкурсів; поставка товарів безплатно, субсидіювання реклами і т. ін.
Відгуки в пресі

дОДАТОК 4


Типові проблеми застосування маркетингу

дОДАТОК 6

Характеристика основних переваг і недоліків окремих видів торговельних підприємств