Смекни!
smekni.com

Сертифікація ліцензування управління якістю продукції (стр. 4 из 7)

Якщо відмова під час проведення періодичних випробувань не може бути напевно приписана конкретній помилці в проведенні випро­бувань, або помилці у технологічному процесі, що розпізнається, питання про порядок подальшого постачання з використанням сертифіката та зна­ку відповідності вирішує орган з сертифікації одним з таких способів:

— використання безперервного контролю;

—зміну порядку відбору вибірки;

—зміни періодичності випробувань вибірки.

Виробничі партії, що відбраковано під час випробувань за партіями можуть бути знов подані на випробування після розбракування, при цьо­му повинен передбачатись більш жорсткий план контролю порівняно з тим, який виконувався під час випробувань за партіями. Жодна партія продукції, що сертифікується, або її частина не повинна подаватися на випробування за партіями більш як двічі, якщо інше не зазначено в нормативному документі. Партія продукції, що сертифікується, може скла-датися тільки з однієї або з кількох виробничих партій при умові, що:

— продукція з виробничих партій виготовляється за одних і тих самих умов (матеріали, процеси, устаткування і та ін.);

— контроль якості та контроль у ході процесу виготовлення відбувається в необхідному обсязі згідно з інструкціями відповідних підрозділів підприємства, погодженими з Головним контролером;

— результати контролю показують стосовно кожної виробничої партії, що якість матеріалів і технологічний процес підтримується в межах, необхідних для виготовлення продукції, яка задовольняє вимо­ги нормативних документів;

— період часу, протягом якого виробничі партії можуть комплек­туватись в одну партію продукції, що сертифікується, не перевищує терміну, встановленого органом з сертифікації продукції.

Сертифікаційний протокол випущених партій, крім результатів випробувань, повинен містити:

— назву підприємства;

— позначення та назву нормативного документа на продукцію.

— назву та позначення продукції;

— дату, яка визначає період часу, що охоплюється протоколом випробувань випущених партій;

— позначення кожного випробування;

— заяву про правильність відомостей протоколу, засвідчену Голов­ним контролером.

Сертифікаційний протокол випробувань випущених партій повинен вміщати результати випробувань на надійність за час заявленого терміну служби за показниками, що встановлені в нормативному документі, у

вигляді загальної кількості випробувальних зразків та кількості виявлених дефектів. В разі необхідності наводять первісні, проміжні та кінцеві зна­чення характеристик.

Сертифікаційний протокол випробувань випущених партій не по­винен вміщати результати випробувань виробничих партій, що забраковані під час випуску з виробництва.

Відомості сертифікаційного протоколу випробувань випущених партій є власністю підприємства, і не можуть розголошуватись без його дозволу.

У протоколах за результатами випробувань на підприємстві по­винні зазначатись відмови, які виявлені в ході будь-яких випробувань на відповідність. Ці протоколи повинні зберігатись на підприємстві у поряд­ку і надаватись органу, що здійснює технічний нагляд.

Порядок здійснення робіт з атестації виробництва

Основні етапи робіт

Порядок здійснення робіт з атестації виробництва в загальному випадку передбачає виконання таких етапів:

— подання заявки (якщо атестація запроваджується за ініціативою підприємства);

— попереднє оцінювання;

— складання програми та методики атестації;

— перевірка виробництва і атестація його технічних можливостей;

— технічний нагляд за атестованим виробництвом;

Подання заявки

У випадку, коли атестація виробництва запроваджується за ініціа­тивою підприємства, воно складає заявку за формою, наведеною в додат­ку Д. 2.3.1., яку направляє до органу з сертифікації продукції разом з двома примірниками інструкції з атестації технічних можливостей та відомостями про виробництво відповідно до додатку Д. 2.3.2.. Якщо атес­тація виробництва запроваджується за вимогою органу з сертифікації продукції, то два примірники інструкції з атестації технічних мож­ливостей та відомостей про виробництво надаються органу сертифікації на його запит.

Попередня оцінка

Попередня оцінка виконується комісією експертів органів з серти­фікації продукції в погоджені строки. Склад комісії експертів затверд­жується керівником органом з сертифікації продукції.

Попередня оцінка містить:

— експертизу вихідних матеріалів, наданих підприємством;

— складання висновку щодо готовності підприємства до запро­вадження атестації виробництва.

Експертиза вихідних матеріалів повинна передбачати:

1) перевірку відповідності показників і характеристик продукції, уста­новлених технічною документацією, до вимог стандартів та інших нор­мативних документів, що поширюються на продукцію та технологічні процеси її виготовлення;

2) оцінку достатності контрольних операцій і випробувань, перед­бачених технологічною документацією, для забезпечення певності в пов­ноті відповідності продукції, яка випускається, вимогам стандартів, що на неї розповсюджуються:

3) перевірку відповідності переліку показників технологічних мож­ливостей виробництва, що атестується, до переліку показників і харак­теристик продукції, що випускається;

4) оцінку повноти програми випробування для підтвердження техніч­них можливостей виробництва, що атестується;

5) оцінку правильності вибору головних етапів технологічного про­цесу;

6) оцінку слушності методів випробувань для підтвердження техніч­них можливостей виробництва, що атестується;

7) наявність системи контролю якості виготовлення в ході техноло­гічного процесу, зокрема контроль матеріалів та комплектуючих виробів;

8) перевірку показників точності засобів вимірювання і контролю, що застосовуються, вимога конструкторської і технічної документації щодо дозволених відхилень показників і характеристик;

9) перевірку наявності системи метрологічного забезпечення засобів вимірювань, контролю та випробувань, які застосовуються. Комісія експертів може в разі необхідності:

— запитувати у підприємства іншої відомості, якщо вони необхідні для попередньої оцінки;

— направляти власного представника для збирання додаткової ін­формації безпосередньо на підприємство.

За результатами попередньої оцінки складається висновок, в якому показуються готовність підприємства до атестації виробництва та доцільність проведення подальших етапів робіт. Висновок підписує керів­ник комісії експертів. В разі негативного висновку підприємство може вдруге направити матеріали заявки про атестацію.

Складення програми та методики атестації

Програма та методика атестації розробляється комісією експертів, що виконували попередню оцінку. Програма та методика атестації зат­верджується керівником органу з сертифікації продукції.

Програма та методика атестації повинна вміщати об'єкти перевірки, процедури перевірки та правила прийняття рішень. В програмі та мето­диці атестації допускається посилання на інструкцію з атестації технічних можливостей.

Перевірка виробництва і атестація його технічних можливостей

Основним завданням перевірки виробництва є оцінка відповідності інформації, що наведена у вихідних матеріалах, фактичному стану безпо­середньо на підприємстві, а також проведення необхідних випробувань для атестації технічних можливостей виробництва.

Перевірка здійснюється комісією експертів, яка призначається керівником органу з сертифікації продукції, до якої входять експерти, що виконували попередню оцінку, та фахівець, компетентний в оцінці відповідної технології. Перевірка виконується відповідно до затвердженої та методики атестації.

Перед початком робіт комісії її експерти разом з керівником під­приємства:

— розглядають мету та завдання перевірки;

— обмірковують програму та методику атестації;

— встановлюють форми спілкування між членами комісії, керів­ництвом та працівниками підприємства

За результатами перевірки комісія протягом місяця складає звіт. якій містить аналіз результатів перевірки та обґрунтовані висновки.

Звіт повинен містити таку інформацію:

— відомості про всі вироби, що використовувались для підтверд­ження технічних можливостей виробництва;

— таблицю меж підтверджених технічних можливостей;

— одержані результати випробувань для підтвердження технічних можливостей та стислу інформацію щодо виявлених відмов, дефектів і та ін.

Звіт підписують усі члени комісії і затверджує керівник органу з сертифікації.

Термін дії атестату встановлюється органом з сертифікації, але не більше як три роки.

Технічний нагляд за атестованим виробництвом

Протягом терміну дії атестату орган з сертифікації здійснює нагляд за стабільністю якості виготовлення продукції. Процедура технічного на­гляду вибирається відповідно до методів атестації виробництва.

До технічного нагляду на підставах угод можуть залучатися тери­торіальні центри стандартизації і метрології.

За результатами технічного нагляду орган з сертифікації може при­пинити дію атестату виробництва.

Продовження дії атестату виробництва.

Для продовження терміну дії атестату підприємство не пізніше як за три місяці до закінчення дії атестату, направляє до органу з серти­фікації матеріали. Далі виконуються роботи та оцінюється необхідність виконання подальших етапів з урахуванням результатів технічного наг­ляду за період дії атестату виробництва.