Смекни!
smekni.com

Ситуаційний аналіз умов збутової діяльності Київського торгівельного представництва ЗАТ Галичина (стр. 4 из 14)

Виробництво та реалiзацiя кисломолочної групи товарiв забезпечує стабiльнiсть фiнансових потокiв Підприємства протягом найближчих двох-трьох рокiв. Підприємство має обсяги виробництва та реалiзацiї продукцiї до 75,0 тис. тонн на рiк, включаючи молоко, протягом 2008 року, 97,5 тис. тонн на рiк, включаючи молоко, протягом 2009 року, планує 115,3 тис. тонн на рiк, включаючи молоко, протягом 2010 року. Підприємство має на метi досягти понад 12 % українського ринку молокопродуктiв.

Маркетингова стратегiя будується на створеннi нацiонального бренду "Галичина". Має вiдбутися кардинальна диференцiацiя брендiв "Галичина" та "Двi корiвки", "12 вiтамiнiв". Маркетинговий бюджет витрачається на просування ключового асортименту у торгових мережах категорiї А та на пiдготовку першого запуску телереклами. Так, маркетинговий бюджет 2008 року склав розмiр 28,4 млн. гривень.

Дистрибуцiйна стратегiя у поточному та наступному роках нацiлена на забезпечення присутностi продукцiї у значних торгових центрах у великих мiстах України, створення вiддiлу по роботi iз VIP -клiєнтами, набiр терито-рiальних менеджерiв та мерчандайзерiв. Стратегiчним проектом Підприєм-ства на 2008-2010 роки передбачається будiвництво тваринницької ферми у Карпатському регiонi, яке дозволить уникнути дефiциту сировини та, вiдповiдно, мiнiмiзує витрати.

Ринкова позиція.

Рейтинг найбiльших виробникiв кисломолочних продуктiв за 2007 -2009 рік очолює "Галактон", який входить до групи компанiй "Юнiмiлк". Серед iнших лiдерiв, якi входять в ТОР-5, експерти видiляють ВАТ "Харкiвський мiськмолкомбiнат" (Wimm-Bill-Dann), ЗАТ "Донецький мiськмолзавод №2", молочну фабрику "Рейнфорд" та ВАТ "Кременчуцький мiськмолзавод" ("Юнiмiлк"). Питома вага даних пiдприємств у сумарному виробництвi кисломолочних продуктiв оцiнюється на рiвнi майже 40%.

ЗАТ "Галичина" є один з лiдерiв ринка молока Захiдної України.

Сезонний характер проявляється не стiльки в виробництвi, скiльки в коливаннi цiн на молочну продукцiю протягом року. Так у листопадi-груднi та у квiтнi-липнi зазвичай спостерiгається зниження цiн на продукцiю молочної галузi на 10-15 %, що вiдповiдає аналогiчної тенденцiї свiтового ринку. Водночас в iншi мiсяцi цiни на молочну продукцiю пiдвищуються внаслiдок зростання закупiвельних цiн на молоко, яке помiж iншим стимулюється збiльшенням експорту сировини в Росiю та до iнших країн-сусiдiв.

Основними споживачами послуг ЗАТ "Галичина" є ТК "Iнтермаркет", "Метро", ТОВ "Еталонмолпродукт", ВАТ "Шумський маслозавод", Холодокомбiнат Львiв, Агро ЛТД, ТзОВ "Ременiвський молокозавод", "Сiльпо", "Фуршет", "Волиньпак", "Агроконтракт", "Велика кишеня", ПП "Релiквiя", "Еко", ПП "Тиверiя", "Хлiбна хата", Рiвненськi торгiвельнi мережi, ТзОВ "Станiславська торгова компанiя", ПП "Дем'ян-сервiс", ВКФ "Нектар", ТОВ "ДАСТОР", ЗАТ "Трускавецькурорт", ТзОВ "Львiвхолод", Агрокорн-Кiровоград, ПП "Продекспорт", "Добротвiрська" ТЕС та iншi.

Основнi конкуренти ЗАТ „Галичина” - " ВАТ "Wimm-Bill-Dann", " ВАТ "Галактон", " ТОВ "Молочний дiм" (корпорацiя "Фаннi"), " ЗАТ "Лакталiс-Миколаїв", " ТОВ "Молочна фабрика "Rainford", " ТОВ "Торговий дiм "Захiдна молочна група". Щодо львiвського ринку молочних продуктiв, то загалом вiн формується завдяки двом основним чинникам - потужностi роботи підприємств молокопереробної галуза Львівщини i завозу цієї продукцiї з iнших областей рiзними фiрмами. На Львiвщинi нараховується майже 25 пiдприємств молочної галузi рiзних форм власностi. Серед найпотужнiших окрiм ЗАТ "Галичина" - ВАТ "Львiвський мiський молокозавод" (торгова марка "Комо"), ТзОВ "Львiвський мiський молочний комбiнат" (торгова марка "Добряна"), ВАТ "Бродiвський завод сухого знежиреного молока", ВАТ "Рава-Руський молокозавод", ВАТ "Жидачiвський сир завод", ВАТ "Самбiрський молокозавод". Крiм того, на молочному ринку Львiвського регiону реалiзується молочна продукцiя корпорацiї "Фаннi", ООО "ТД "Ласуня", ТОВ "Люстдорф Україна", ВАТ "Галактон" та iншi.

Можливi фактори ризику в господарськiй дiяльностi Підприємства.

Завдяки налагодженiй системi внутрiшнього контролю за дiяльнiстю, що здiйснюється керiвними органами Підприємства, вiдпрацьованiй технологiї роботи, впровадженiй схемi розмежування повноважень та контролю за роботою, коло факторiв ризику Підприємства у господарськiй дiяльностi значно звужено.

Інтелектуальні ресурси. На підприємстві існує власний маркетинговий відділ, що займається розробкою політики збуту нової продукції компанії, надає виробничим підпрозділам компанії пропозиції по удосконаленню технічних показників уже існуючих товарів.

3. Аналіз товарного асортименту молочної продукції ЗАТ „Галичина”

Як товар за задумом - молочна продукція ЗАТ „Галичина” - це продукти, які виробляються з чистого карпатського молока. Екологічно чиста сировина Галичини, висока культура молочарства, традиційна для цього регіону, та сучасні західні технології дозволяють створити продукт високої якості зі справжнім молочним смаком.

Основні торгові марки компанії асоціюються з мальовничим ландшафтом Прикарпаття та Закарпаття: „Галичина“, „Молочар“ та „Чабани“. Асортимент продукції: молоко, сметана, кефір, йогурт, маслянка, сир кисломолочний, сир твердий, сир натурального копчення, масло. Упаковки: ПЕТ, стакан, пюрпак, плівка. Нова категорія на молочному ринку України від ТМ „Галичина“ — традиційна карпатська маслянка.

Як товар в реальному виконанні – молочна продукція ЗАТ „Галичина” представлена наступними сегментами молочної продукції:

1.Живі йогурти “Галичина” виготовлені із чистого карпатського молока. Йогурти багаті на вітаміни, мінерали та корисні молочнокислі бактерії.

До складу питних йогуртів „Галичина“ входять цінні для організму людини молочнокислі бактерії L.casei, L.acidophilus та Bifidobacterium. Вони покращують травлення та пригнічують розвиток хвороботворних мікроорганізмів. Набір цих трьох бактерій не лише забезпечує потрійний захист, а і модулює захисні сили організму.

Окрім корисних молочнокислих бактерій та натурального молока, йогурти „Галичина“ містять шматочки фруктів, злаків чи шоколаду. А натуральний йогурт без цукру та наповнювачів дозволяє створити свій унікальний смак, або ж використати його для заправки салатів.

2.Карпатська маслянка — це традиційний кисломолочний продукт Галичини. З давніх часів у Карпатах готують цей напій, високо цінуючи його за багатий смак та корисність.

Господиня після приготування масла до первинної маслянки додавала молоко і витримувала напій кілька годин. Молочна компанія „Галичина” відродила старовинний галицький рецепт, поширивши культуру споживання цього напою по всій Україні.

Маслянка ТМ „Галичина“ містить вітаміни В1, В2, В6, В12, Е та аскорбінову кислоту. З мінеральних речовин у маслянці є кальцій, магній, калій, натрій, мідь.

3. „Галичина“ виготовляється там, де до природи ставляться як до святині, а культуру молочарства плекають віками.

„Галичина“ — це традиційні молочні продукти у сучасній ПЕТ-упаковці. Вони наповнені енергетикою Карпат, плекають народні традиції та звичаї, високу культуру молочарства, пританну Галичині здавна. Продукцію ТМ„Галичина“ високо цінують споживачі, які знають справжній смак карпатського молока, з ароматом гірських трав і лісів.

4. Нова лінія йогуртів «12 вітамінів» — це джерело життєвої енергії, здоров’я та молодості. Йогурт містить 25% денної норми основних життєво важливих вітамінів, необхідних для організму людини.

«12 вітамінів» від молочної компанії «Галичина» — це продукт, створений для активних людей. Завдяки комплексу вітамінів, він заряджає енергією на весь день, додає бадьорості, допомагає відновити сили, зберегти молодість та красу.

Вітаміни групи В, які містяться в йогурті, зберігають здоровою шкіру та волосся, зменшують негативний вплив стресів. Вітамін С — стимулює захисні сили організму, зміцнює імунну систему. Фолієва кислота необхідна для поділу клітин, росту і розвитку всіх органів та тканин. Особливо важлива вона під час вагітності для здорового розвитку плоду. Вітамін Е – природний антиоксидант, який сповільнює процес старіння клітин.

Як товар, який має надійне підкріплення – молочна продукція „Галичина” має наступні показники:

- товарна марка „Галичина” є зареєстрованим брендом, за яким легко відрізнити продукцію підприємства від продукції конкурентів (брендовий герб фірми та стилізований формат напису „Галичина”);

- проводяться спеціальні майстер-тренінги для спеціалістів 28 торгівельних представництв у всіх областях України;

- на головному підприємстві існує штат маркетинг - консультантів, які пройшли спеціальний курс навчання в Європі та США, та здійснюють підтримку маркетингових планів розвитку збуту в регіональнихї представництвах ЗАТ „Галичина” по Україні;

- ЗАТ „Галичина” має свій офіційний Інтернет-сайт, який працює в режимі інформаційно-рекламного цілодобового представника –консультанта продукції ЗАТ „Галичина”;

- торгівельні представництва в областях проводять самостійно доставку продукції з свого великооптового складу-холодильнику в обласному центрі своїм автотранспортом(холодильник) заказаними міні-партіями по графіку в торгові точки клієнтів роздрібної мережі області;

- торгівельні представництва ЗАТ „Галичина” в областях проводять консультаційні семінари з представниками роздрібних торгівельних мереж в областях по рекламі продукції ЗАТ „Галичина” та забезпечують оперативне вирішення рекламаційних питань по якості продукції, напрвленої в торгівельні мережі клієнтів.