Смекни!
smekni.com

Ситуаційний аналіз умов збутової діяльності Київського торгівельного представництва ЗАТ Галичина (стр. 9 из 14)

Контактні аудиторії в цілому позитивно впливають на діяльність ЗАТ „Галичина”.

Журнал «Фокус» опублікував національний рейтинг найпопулярніших українських брендів. До золотої 30-ки кращих увійшла і ТМ «Галичина».

У рейтингу представлені товари народного споживання, які продемонстрували найвищі показники за об’ємами роздрібних продажів на внутрішньому ринку України. Експерти оцінювали популярність виключно українських торгових марок. Варто відзначити, що «Галичина» на сьогодні — це фактично єдина українська компанія, яка входить до першого ешелону найпотужніших гравців молочного ринку

Продукція підприємства на основі незалежних досліджень, проведених Всеукраїнським центром досліджень, відзначена знаком якості “Вища проба”. Компанія також отримала такі нагороди, як: “Золота якість” .

3 Формулювання управлінської проблеми в збутовій діяльності КТП ЗАТ „Галичина” за результатами аналізу маркетингового середовища діяльності

Управлінська проблема в збутовій діяльності КТП ЗАТ «Галичина» за результатами аналізу впливу факторів маркетингового середовища на діяльність підприємства формулюється як утримання позицій на ринку збуту Київської області та пошук шляхів розширення ринків збуту (пошук «ніш ринку») в наступних напрямах:

- розширення мережі клієнтів («торгових точок») у малих містах та селищах Київської області за рахунок власної збутової мережі;

- відкриття спеціалізованих фірмових магазинів ЗАТ «Галичина» в малих містах Київської області;

- відкриття спеціалізованого магазину ЗАТ «Галичина» в м.Києві;

- відкриття спеціалізованих стендів продукції ЗАТ «Галичина» в продуктових гіпермаркетах «Метро», «Фуршет» та інш.

Як показав аналіз маркетингового середовища діяльності КТП ЗАТ «Галичина»:

1. Виробничi потужностi ЗАТ "Галичина" зосередженi на Радехiвському молокозаводi, де встановленi лiнiї з виробництва рiзних видiв цiльномолочної продукцiї. На сьогоднi вони дозволяють переробляти 300 тонн молока на добу, а пiсля реконструкцiї та будiвництва нових цехiв переробка збільшилась у 2009 році до 600 т на добу.

2. Продукцiя, яка виробляється ЗАТ "Галичина" реалiзується комiсiонером ТзОВ "Галмолторг" (один із акціонерів) - компанiєю, яка є ексклюзивним дистриб'ютором ТМ "Галичина" та управляє збутовою мережею групи. Дистрибуцiйна мережа складається з 26 торгових представництв в захiднiй, центральнiй, пiвденнiй та схiднiй Українi. Основними споживачами молочної продукцiї, яку реалiзує ТзОВ "Галмолторг", є суб'єкти пiдприємницької дiяльностi - невеликi компанiї (за результати 2008 року питома вага склала близько 60%), тодi як частка мережевих супермаркетiв серед споживачiв продукцiї Підприємства склала 27%.

Таблиця 3.1

Результати SWOT-аналіз для КТП ЗАТ «Галичина»

Сильні сторони · Реалізація продукції по системі «вентселінг» · Імідж торгової марки · Кваліфікований персонал · Фінансове забезпечення · Виробничі потужності · Конкурентна ціна Слабкі сторони · Велика відстань від заводу · Великі витрати на «вентселінг» · Неоптимізовані канали збуту · Відсутній місцевий логіст на філії · Збій поставок продукції через велику к-сть філіалів
Можливості · Виведення на ринок нової «дешевої» ТМ для жителів Київської обл. · Підвищення вхідних бар’єрів на продукцію конкурентів за рахунок введення в Україні державних норм ДСТУ, що регламентують європейські вимоги до якості сирого молока по нормам СОТ · Відкриття власної молочної ферми в Карпатському високо- гірному регіоні для отримання високоякісної молочної сировини · Об’єднання з компанією – конкурентом (КОМО) Загрози · Подорожчення молочної продукції за рахунок систематичного зменшення поголів’я молочного стада корів в Україні та катастрофічного обвалу курсу гривні по відношенню до курсу долара США та євро у листопаді- грудні 2009 року і унеможливлення імпорту сировини з Европейського Союзу · Падіння попиту на продукцію за рахунок зниження рівня доходів споживачів на фоні світової фінансової кризи 2008 -2009 років · Захват все більшої частини ринку конкурентною продукцією за рахунок поставок продукції з новітнього Білоцерковського ММК Київської області. · Підвищення виплат кредиту по відсоткам, вз’язку з подорожчанням валюти.

3. Київське торгівельне представництво (КТП) ЗАТ „Галичина” є організаційно структурним підрозділом всеукраїнської дистрибуційної мережі, створеної одним із акціонерів підприємства комiсiонером ТОВ "Галмолторг" (один із акціонерів) - компанiєю, яка є ексклюзивним дистриб'ютором ТМ "Галичина" та управляє збутовою мережею групи.

Кількість обслуговуємих клієнтів – роздрібних торгових точок (ТТ) по Київській області - 340, кількість торгових представників у КТП - 6.У середньому за день КТП обслуговує 25-30 ТТ в області.Поставка молочної продукції ЗАТ „Галичина” із заводу в м.Радехів Львівської області здійснюється автофурами кожний день на обладнаний холодильниками склад, орендований КТП за адресою Київ, вул.Бутлерова,6, база "Хозімпекс". Торгові представники КТП виїжджають щоранку на маршрут з молочною продукцією на автомобілях- холодильниках ГАЗ - 33021 (така система продажів називається "вентселинг").

4. Основними конкурентами підприємства ЗАТ «Галичина» на ринках Київської області є наступні:

- столичний ринок практично є закритим для продукції ЗАТ «Галичина»;

- на регіональному ринку районів Київської області основними конкурентами є Яготинський молочний комбінат (Яготинський район Київської області) та новітній Білоцерковський молочний комбінат (м. Біла Церков, запущений у 2008 на новітніх західних технологіях та імпортному обладнанні), які випускають весь асортиментний ряд молочної продукції