Смекни!
smekni.com

Характеристика асортименту та якісних показників ірису його митне оформлення (стр. 6 из 16)

На тару з ірисом для експорта маркування наносять незмиваючоюся чорною фарбою яка немає запаху,через трафарет або штампом на дві бокові сторони ящика.

Номер укладчика або зміни вказують на ярлику, вкладеному в середину коробки, пакетів або ящиків або проставляють штамами з зовнішньої сторони тари.

Транспортування і зберігання

Ірис транспортують всіма видами транспорту в критих транспортних засобах в відповідності з правилами перевезення грузів, діючими на даний вид транспорта.

При транспортуванні в пакетах висота штабеля не повинна перевищувати 3м.

Ірис повинен зберігатися в чистих, добре провітрюваних приміщеннях, не заражених шкірниками хлібних запасів при температурі (18+- 3)°С, і відносній вологості повітря не більше 75%.

Ірис неповинен піддаватися дії прямих сонячних променів. Не допускається зберігати ірис разом з продуктами, які мають специфічні запахи.

Ящики з ірисом при зберіганні на складах повинні бути встановлені штабелями висотою не більше 2м.

При зберіганні на піддонах висота штабеля неповинна перевищувати в метрах:

для ящиків з гофрованого картону:

- 2 на плоских піддонах;

- 4 стоячих для дощатих і фанерних ящиків;

- 3 на плоских піддонах;

- стоячих.

Між штабелями і стіною залишають проходи не менше 0,7м.

Відстань від джерела тепла, водопровідних і каналізаційних труб повинна бути не менше 1м.

Термін зберігання іриса, в тому числі який відправляється на експорт, при вказаних умовах зберігання і транспортування з дня виготовлення встановлюють наступна в місяцях:

- 6 для тираженого напівтвердого загорнутого;

- 5 для тираженого напівтвердого не загорнутого;

- 2 для литого напівтвердого і тиражиного м’якого згорнутого і не загорнутого, тягучого загорнутого, іриса з начинкою і іриса, який містить ядра горіхів і насіння масляних культур.

Вимоги до показників якостім, художнього оформлення, упаковки, маркування і терміни зберігання допускається змінювати в відповідності до вимог торгових організацій.

Висновки до розділу

Ірис являє собою різновидність молочних цукерок, але відрізняється від них технологією приготування, рецептурою і консистенцією. Його одержують, уварюючи цукор і патоку на молоці з додаванням харчових жирів. При виготовленні деяких видів ірису додають каву натуральну, какао-продукти, горіхи, арахіс, кунжут, сою, фруктово-ягідні напівфабрикати.

При виготовленні ірису рецептурну суміш піддають томленню при температурі 110-115ºС протягом 1 хвилини. При цьому білки і цукор молока вступають в реакцію меланоїдоутворення, чим зумовлюється коричневий колір, а також характерний смак і аромат ірису. Ірисну масу уварюють до вологості 6-10%.

У ірисі нормується оранолептичні (форма, смак і запах, структура, і консистенція.) і фізико-хімічні показники якості (вологість, масова частка редукуючих речовин, масова частка жиру, масова частка золи ).

Ірис виготовляють загорнутим і не загорнутим, фасованим ваговим і поштучним. Ірис загортають окремими шматками по кілька штук і плитками.

Ірис загортають в етикетку з підгорткою, етикетку з фольгою і підгорткою, етикетку з кашированої фольги і полімерних матеріалів.

Термін зберігання ірису, в тому числі який відправляється на експорт, при вказаних умовах зберігання і транспортування з дня виготовлення встановлюють наступна в місяцях:

- 6 для тираженого напівтвердого загорнутого;

- 5 для тираженого напівтвердого не загорнутого;

- 2 для литого напівтвердого і тиражиного м’якого згорнутого і не загорнутого, тягучого загорнутого, іриса з начинкою і іриса, який містить ядра горіхів і насіння масляних культур.

Асортимент ірису у магазинах Новоград-Волинського РСТ представлений наступними найменуваннями:

Þ Ірис "Шоколапка" ( Roshen )

Þ Ірис "Киць-Киць" ( Житомирські ласощі )

Þ Ірис "Еклер молочний" (Roshen )

Þ Ірис "Еклер шоколадний" ( Roshen )

Þ Ірис "Золотий ключик" ( Житомирські ласощі )

Þ Ірис "Жуйчик" ( Полтавакондитер ).

2 Товарознавча експертиза ірису

2.1 Організація експертизи ірису

Проведення експертизи товарів вітчизняних та імпортних виробників здійснюється згідно "Інструкції про порядок проведення експертизи товарів (продукції) експертами Торгово-промислової палати України", яка визначає порядок роботи експертів під час проведення товарознавчих експертиз і є обов'язковою для всіх Торгово-промислових палат України.

Задачею товарознавчої експертизи є вирішення таких питань:

- відповідність кількості даним товаросупровідної документації постачальника;

- причини браку товарів;

- відповідність споживних властивостей документам, стандартам, умовам контракту, зразка-еталону тощо);

- відповідність маркування, упакування вимогам стандартів, умовам контрактів;

- зниження сортності товарів у процесі виробництва, транспортування, зберігання;

- ідентифікація товарів;

- відповідність якості і ціни;

- відповідність товару коду товарної номенклатури ЗЕД;

- правильність уцінки або переоцінки товарів.

Підставою для призначення експертизи є заявка на експертизу і наряд на проведення експертизи. Роботи з експертизи виконує відділ експертизи Торгово-промислової палати на підставі угоди із замовником або гарантійного листа.

Дані, які вказуються в заявці на проведення експертизи

- відомості, необхідні для реєстрації заявки;

- назва, адреса і телефон замовника;

- назва, кількість і місцезнаходження товару;

- дані про постачальника;

- завдання експертизи;

- банківськіреквізити платника.

На підставі заявки оформлюється наряд, який підписується керівником скріплюється печаткою підрозділу.

Наряд - це документ, який дає експерту право на проведення експерті із висновком про якість, комплектність або кількість товару.

Етапи проведення експертизи.

- Вивчення нормативної документації, зразків-еталонів, описів та інших матеріалів;

- Ознайомлення з відповідними транспортними товарними і розрахунковими документами;

- Огляд приміщення, де зберігається товар;

- Перевірка робочого місця;

- Проведення експертизи;

- Оформлення результатів експертизи - складання акта експертизи.

При проведенні експертизи кількості товару перевіряється:

- відповідність його фактичної наявності даним, що містяться у транспортних, супровідних та розрахункових документах за даними маркування і пакування листів при відсутності супровідних і розрахункових документів;

- за фактичною наявністю при відсутності маркування і пакувальних листів.

Експертиза якості продукції та товарів здійснюється згідно з вимогами:

- стандартів;

- технічних умов;

- зразків (еталонів);

- договорів;

- інструкції про порядок приймання продукції виробничо-технічного

- призначення і товарів народного споживання по якості П-7;

- інструкція про порядок проведення експертизи експертами ТПП України.

Якщо експертом встановлена незадовільна якість товару і коли угодою, стандартом або умовами контракту для правильного визначення якості передбачено відбір зразків (проб), експерт відбирає контрольні зразки (проби) товару, призначеного для перевірки.

Відбір проб для лабораторного аналізу проводиться відповідно до вимог нормативних документів безпосередньо експертом або під його керівництвом представником замовника експертизи, оформлюється окремим актом відбору зразків відповідної форми, який направляється разом зі зразками в лабораторію.

Оформлення результатів експертизи

Результати експертизи оформлюються згідно з записами експерта, зробленими в робочому зошиті.

На підставі протоколу випробувань, в якому відображені результати проведення лабораторних випробувань, оформляється акт експертизи. Протокол випробувань є невід'ємною частиною акта експертизи.

Акт експертизи складається на бланках єдиної форми з додатком або на бланках Палати у довільній формі з додатками. Бланки повинні мати захисну сітку-гільйош, яка зробить видимими будь-які виправлення або підробки та захистить документ від фальсифікації.

Оригінальний екземпляр акта експертизи (далі - "оригінал") має бути складеним експертом українською мовою власноруч або надрукований чітко, без помилок та скорочень слів (за винятком загальноприйнятих).

При необхідності акт експертизи може бути перекладений на бажану для замовника мову. Акт експертизи складається з трьох частин: протокольної, констатуючої та заключення. При складанні акта експертизи експерт заповнює відповідні пункти форми акта.

В заголовній частині акта вказується номер акта експертизи, який відповідає реєстраційному номеру наряду.

Результати експертизи декількох партій товару, проведених за одним нарядом у одного замовника, експерт оформляє окремими актами, що мають реєстраційні номери у вигляді дробу, в чисельнику якого вказується реєстраційний номер наряду, а в знаменнику - порядковий номер акта.