Смекни!
smekni.com

Споживні властивості кисломолочних сирів показники їх якості (стр. 4 из 6)

Серед усіх показників якості для споживання кисломолочних продуктів найважливішими є їх смак і запах.

Специфічний кисломолочний смак і аромат кисломолочних сирів зумовлений утворенням ароматичних речовин при тепловій обробці молока, а також їх нагромадження у процесі життєдіяльності мікроорганізмів заквасок, формування типового смаку і запаху кисломолочних продуктів і заквасок, проходить, головним чином, в період сквашування, дозрівання і зберігання готових продуктів. Таким чином, вираженість їх запаху визначається складом і кількістю бактеріальних заквасок, режимом технологічного процесу і зберігання.

Молочна кислота і летючі жирні кислоти (серед яких переважає оцтова) надають продуктам виражений кислий смак; діацетил, ацетальдегід – специфічний кисломолочний аромат; спирт і вуглекислий газ – приємний освіжаючий смак. Різні смакові відтінки кисломолочних продуктів відчуваються головним чином завдяки різниці у вмісті ацетальдегіду і етанолу, а також співвідношення летючих жирних кислот [17, с. 31].

Для формування приємного типового смаку і запаху кисломолочних продуктів та заквасок особливо важливе співвідношення діацетилу і ацетальдегіду. Наприклад для аромоутворюючих заквасок оптимальним вважається співвідношення від 3:1 до 5:1. зрушення співвідношення у бік діацетилу надає сильно виражений аромат діацетилу, грубий, терпкий присмак, а у бік ацетальдегіду – різкий в’яжучий смак.

З фізико-хімічних показників у кисломолочних продуктах визначають: температуру, масову частку жиру, сухих речовин, вологи, кислотність, фосфатазу (таблиця 3.2).

Як видно з даних таблиці зниження жирності сиру зумовлює зростання її вологості і кислотності. Остання в 10 і більше разів вища у порівнянні зі свіжим молоком і в 2 з лишнім рази вища у порівнянні із сметаною і дієтичними кисломолочними напоями.

Таблиця 3.2. Фізико-хімічні показники якості кисломолочного сиру

№№ з/п Показник Норма для кисломолочного сиру
Жирного напівжирного нежирного
1. Масова частка жиру, %, не менше 18,0
0,5
9,0
0,5
-
2. Масова частка вологи, %, не більше 65,0
1,0
73,0
1,0
80,0
1,0
3. Кислотність, 0Т, не більше 210,0 225,0 250,0
4. Температура при випуску з підприємства, 0С, не вище 8,0 8,0 8,0
5. Фосфатаза (для сиру з пастеризованого молока) Не допускається

Серед всіх кисломолочних продуктів найвища кислотність допускається для нежирного сиру – 2500Т. Останнє зумовлено високим рівнем молочнокислого бродіння зумовленим кислотним способом виробництва цього сиру, а також найвищим вмістом білкових речовин, до складу яких входять амінокислоти кислого характеру (моноамідонодікарбонові кислоти).

За мікробіологічними і санітарно-гігієнічними показниками творог повинен відповідати вимогам, затвердженим у ГОСТі 248–90 «Сир із коров’ячого молока» [7]. З цього питання діючі стандарти на молоко і молочні продукти мають деякі недоліки, а саме в стандарті на питне молоко наводяться вимоги щодо мікробіологічних показників, а щодо вмісту токсичних елементів, афлотоксину М1 і пестицидів – дається посилання на відповідні норми безпечності (Сан Пін), затверджені Міністерством охорони здоров’я. Стандарт на кисломолочний сир нормує безпечність продукту і за мікробіологічними показниками, і за вмістом важких металів, однак ці норми не достатньо виражені, оскільки мікробіологічні показники нормуються без урахування виду сиру залежно від способу обробки молока. В таблиці 3.3 наведено мікробіологічні норми безпечності сиру відповідно до СанПін 2.3.2.560–96 [8].

Таким чином, в сирі, який виготовляється із сирого молока, бактерії групи кишкової палички (БГКП), які є показником санітарного стану виробництва, не допускаються в 0,001г продукту, а в сирі, виготовленому із пастеризованого молока, в 0,01г, тобто пастеризація молока зменшує забрудненість продукту бактеріями групи кишкової палички на цілий порядок [13, с. 41].

Таблиця 3.3. Мікробіологічні норми безпечності сиру

Назва показника Норма для сиру
жирного напівжирного нежирного
Титр бактерій групи кишкових паличок, г, не меньше 0,00001 0,00001 0,00001
Патогенні мікроорганізми, в т.ч. бактерії роду Сальмонела, в 25 г. продукту Не допускається Не допускається Не допускається
Масова частка важких металів, милини-1 (мг/кг), не більше
Свинцю 0,30 0,30 0,30
Кадмію 0,20 0,20 0,20
Ртуті 0,02 0,02 0,02
Міді 4,00 4,00 4,00
Цинку 50,00 50,00 50,00
Масова частка миш’яку, милини-1 (мг/кг), не більше1/4+1/2–01365 0,20 0,20 0,20

Вимоги СанПін щодо забруднення продукту патогенними мікроорганізмами, в тому числі збудниками харчових отруєнь, не залежать від способу обробки молока. Вимоги СанПін відносно рівня забруднення кисломолочного сиру і сиркових виробів шкідливими речовинами наведені в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4. Вимоги Сан Пін відносно рівня забруднення кисломолочного сиру і сиркових виробів шкідливими речовинами

Показники (шкідливі речовини) Рівень, який допускається, мг/кг, не більше Зауваження
Токсичні елементи:СвинецьМиш’якКадмійРтутьМідьЦинк 0,30,20,10,025,040,0
Мікотокеіни:Афлатоксин М1 0,0005 Контроль за сировиною
Пестициди:Гексахлорциклогексан(L, Y-ізомери)ДДТ і його метаболіти 1,251,0 Контроль за сировиною в перерахунку на жир; те ж саме
Антибіотики:(левоміцетин, тетрациклінова група, стрептоміцин, пеніцилін) Не допускаються Контроль за сировиною
Радіонукліди:Цезій – 137Стронцій – 90 5020 Бк/л. Контроль за сировиною

Нажаль, діючі в Україні СанПін, до цього часу не нормують вміст нітратів в молочних продуктах. Стандарти безпечності продуктів харчування західних країн давно вже нормують цей показник для всіх молочних продуктів. Фахівець-товарознавець ніколи не повинен забувати про те, що такі цінні за харчовими, дієтичними і органолептичними показниками як кисломолочний сир і сиркові вироби можуть бути небезпечними для здоров’я людини, якщо будуть забруднені шкідливими речовинами чи мікроелементами [15, с. 8].

4. Порівняльна оцінка якості кисломолочного сиру різних товаровиробників

Для експериментальних досліджень нами було обрано три види кисломолочних сирів 23% жирності – сирок кисломолочний «Простоквашино» (зразок №1), сирок дитячий «Слов’яночка» (зразок №2) та сирок солодкий з ваніліном «Щодня» (зразок №3).

Крім органолептичних показників продукту оцінювалась упаковка та маркування.

Упаковка.У наших дослідженнях приймали участь кисломолочні сири у двох видах упаковки. А саме: у фользі та підпергаменті – сирок «Простоквашино», а також пергаменті – сирки «Слов’яночка» та «Щодня».

Кожен вид упаковки має свої переваги. За упаковку оцінку «відмінно» одержав тільки сирок «Простоквашино» у фольговій упаковці та підпергаменті. Упаковка інших кетчупів оцінена на «добре» з наступними зауваженнями: упаковка стає липкою та не зберігає форму сиру.

Маркування.

Яскраво і гарно оформлена етикетка, безумовно, привертає увагу покупця, але, насамперед вона є носієм інформації про продукт. Тому основною вимогою при оцінюванні маркування продукції в наших дослідженнях є наявність повної інформації, причому викладеної в доступній для звичайного споживача формі.

Результати перевірки маркування наведені у таблиці 4.1.


Таблиця 4.1. Перевірка маркування

№№ з/п Дані, що зазначаються у маркуванні Сирок кисломолочний «Простоквашино» Сирок дитячий «Слов’яночка» Сирок солодкий з ваніліном «Щодня»
1 Найменування продукту Найменування продукту вказано чітко На упаковці зазначено «Сирок», що не вказує на приналежність продукту до кисломолочного сиру На упаковці зазначено «Сирок», що не вказує на приналежність продукту до кисломолочного сиру
2 Найменування підприємства-виробника та його адреса ВАТ «Галактон», Україна, 02660 м. Київ,вул. М. Раскової, 4 «ВАТ Вімм – Біль – Дан Україна»м. Вишневе, київської обл., вул. Промислова, 7 ДП «Молочний завод»ТОВ «Молочна фабрика«Рейнфорд»Україна, 10031,м. Житомир,вул. Ватутіна, 45
3 Склад продукту Сир кисломолочний, масло вершкове, цукор – пісок, ванілін Сир кисломолочний, цукор – пісок, масло вершкове, харчовий ароматизатор «ванілін» Сир кисломолочний, масло вершкове, цукор – пісок, ванілін
4 Місткість упаковки 100 г. 100 г. 100 г.
5 Номер стандарту, відповідно до якого виготовлено товар ТУ У 25027034–015–99 ТУ У 15.5 – 00445937.027–2002 ТУ У 25027034–015–99
6 Термін і умови зберігання При температурі (4±2)0С не більше 7 діб.не зазначено оптимальну вологість для зберігання. При температурі зберігання (4±2)0С – не більше 4 діб. Не зазначено оптимальну вологість для зберігання. Строк придатності 7 діб при температурі(4±2)0С.
7 Інформація про харчову та енергетичну цінність Поживна цінність 100 г. продукту: білки –9,0, вуглеводи –17,0г, жири -23,0 г Калорійність –311 ккал/100 г.Відсутня інформація про вміст вітамінів, макро – та мікроелементів. Маркування українською мовою не відповідає маркуванню російською Харчова цінність на 100 г. продукту: жири – 23,0 г, білки – 9,0 г, вуглеводи –14,2, калорійність –304,6 ккал/100 г. Відсутня інформація про вміст вітамінів, макро – та мікроелементів. Маркування українською мовою не відповідає маркуванню російською. Поживна цінність 100 г. продукту: вуглеводи – 17,0г,білки -9,0,жири -23,0гКалорійність –311 ккал/100г. Відсутня інформація про вміст вітамінів, макро – та мікроелементів. Маркування українською мовою не відповідає маркуванню російською
8 Мова, якою нанесене маркування Українська Українська Українська
ОЦІНКА: відмінно добре добре

Таким чином, сирок кисломолочний «Простоквашино» отримав оцінку «Відмінно» за маркування, сирки кисломолочні «Щодня» та «Слов’яночка» отримали оцінки «добре» за маркування, у них на упаковці зазначено «сирок», що не вказує на приналежність продукту до кисломолочних сирів, а також відсутня інформація про вміст вітамінів, білків, жирів.