Смекни!
smekni.com

Інформаційне забезпечення та маркування непродовольчих товарів (стр. 4 из 6)

Охарактеризуємо швейні вироби та їх інформаційне забезпечення на прикладі 3 зразків.

Зразок №1 «Пальто» - жіночий верхній одяг індивідуального пошиву (див. додаток 4).

Склад: 100% поліестр.

Колір – темно-синій з червоною ниткою.

Розмір – 44-46.

Даний виріб відповідає технічним умовам даного підприємства.

Матеріал виробництва виготовленого зразка відповідає вимогам нормативно-технічної документації на матеріали. В основу моделі взята комбінація кашеміру та натуральної шкіри. Виріб розкроєний в поперечному напрямі, має утеплюючу прокладку з синтипону, волокна якої не мігрують через матеріал верху; бортів та лацканів не має. Застібка даного зразка являю собою блискавку. Частота машинної строчки швів верху та підкладки близько 20 стібків на 5см, зовнішньої прострочки – 22 стібка. Витачки виробу мають однакову довжину та симетричне розташування. У низу рукавів по лінії підгибки та по низу виробу проложена підкладка з флізеліну. Підкладка відповідної довжини, без перекосів, має темно-синій колір, гармонює з верхом виробу. Підкладковий матеріал має стійкість фарбування до води, поту, прасування, хімічної чистки та прання. Дане пальто має напівприлягаючий силует та класичну форму без вторинних складних деталей. Пальто має ворот стійкою, який має прокладку парусини. Даний зразок має внутрішню кишеню, яка має застібку блискавку. Пояс, манжети та плечові деталі виготовлені з натуральної шкіри та прострочені ниткою в тон.

Маркування даного виробу містить маркувальні ярлики, що містять найменування виробу, його розмір, країну походження, підприємство-виробника та маніпуляційні знаки щодо прання, прасування, зберігання та носіння даної продукції ( максимальна температура прання - 40°, температура нижньої плити праски не більше 110°, хімічне чищення може здійснюватися із застосуванням усіх загальноприйнятих органічних розчинників, відбілювання засобами, які виділяють хлор, заборонено).

Зразок №2 «Блузка» - жіночий легкий одяг масового пошиву (див. додаток 5).

Склад: 90% - бавовна, 10% - спендекс.

Колір –червоний з ледь помітними стрічками бордового та ніжно-рожевого.

Розмір – 46.

Даний зразок відповідає вимогам технічних умов підприємства. Матеріали, з яких виготовляються вироби відповідають вимогам нормативно-технічної документації на матеріали платтяно-блузкового асортименту. Блуза вироблена з легкої бавовняної тканини з легким переплетенням нитки. Нитки пошиву відповідають кольору тканини. Всі зрізи з`єднуючих швів – бокових, плечових, пройми рукавів обметані. Тканина виробу має симетричні вертикальні полоси. Даний зразок характеризується рукавами-ліхтариками, фантазійною формою, вільним силуетом. Блуза має високою талію, що зібрана ланцюжком, який регулює її ширину. Горловина містить зібрану резинку, передбачено отвір для регулювання натягу резинки.

Маркування блузи містить найменування виробу, розмір, країну-виробника, маніпуляційні знаки догляду за нею (прання при максимальній температурі 50°,прасування при температурі нижньої плити праски не більше 150°, заборона відбілювання, хімічне чищення може здійснюватися з використанням усіх загальноприйнятих органічних розчинників, забороняється сушити в сушильній камері), склад тканини, серійний номер.

Зразок №3 «Брюки» спортивні чоловічі масового виробництва (див. додаток 6).

Склад: 100% поліестер.

Колір – чорний з сірими смужками.

Розмір – 56.

Даний зразок відповідає вимогам технічних умов підприємства. Матеріали виготовлення брюк відповідають технічно-нормативній документації. Виконані з тканини в дрібну сіточку, по боках вставленні спеціальні панелі для проникнення повітря. Виріб має підкладку з бавовни, задню кишеню з застібкою-близкавкою, строчену резинку та втягнутий ремінь для регулювання ширини талії. Брюки без викривлення низу, відповідні довжина та ширина. Строчки рівні без викривлень та переривів. На брюки нанесенні аплікації “GASP” та “89”.

Маркування зразку містить країну-виробника, розмір, склад тканини, фірму-виробника, серійний номер та умовні позначення по догляду за виробом: прання при максимальній температурі 40°, прасування при низькій температурі, заборона відбілювання, сушіння в сушильній камері, хімічне чищення може здійснюватися із застосуванням всіх загальноприйнятих органічних розчинників..

1.4 Комерційна інформація та особливості контролю якості швейних виробів на підприємстві торгівлі

Корінне реформування і становлення вітчизняної економіки, розви­ток ринкових відносин в умовах соціально-економічної кризи зумовили необхідність створення нових механізмів державного та ринкового ре­гулювання виробництва в Україні. В цих умовах принципово змінюється роль сертифікації продукції, процесів та послуг (далі – продукції), як засобу нетарифного регулювання, та її соціально-правові основи. Сьо­годні питання сертифікації продукції регулюються більш ніж 500 зако­нами, декретами і постановами Кабінету Міністрів України, указами Пре­зидента України та іншими нормативними актами. Аналіз найбільш важ­ливих з них дає можливість визначити мету, вимоги до сертифікації та основні недоліки розглянутих нормативних документів.

Основні положення, що стосуються сертифікації продукції, містяться в Декреті Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію».

Відповідно до даного Декрету сертифікація продукції здійснюється, насамперед, з метою захисту прав споживачів і поділяється на:

– обов’язкову;

– добровільну.

Обов’язкова сертифікація на відповідність вимогам нормативних документів по якості виробляється винятково в державній системі сертифікації. При позитивних підсумках сертифікації заявнику видається сертифікат і дається право маркірувати продукцію спеціальним знаком відповідності.

Обов’язкова сертифікація здійснюється уповноваженими на те орга­нами з метою:

– запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров’я та майна громадян і навколишнього природного середовища;

– сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції;

Наказом МЗЕЗторга України був затверджений Перелік служб, що видають сертифікати, що засвідчують відповідність технічних, фармакологічних, санітарних, фітосанітарних, ветеринарних, екологічних та гігієнічних (див. додаток 7) характеристик імпортованого товару нормам, установленим законодавством України.

Відповідно до існуючого порядку обов’язкової сертифікації підлягає продукція (у тому числі матеріали і комплектуючі вироби), при застосуванні якої може виникнути небезпека для здоров’я людини і навколишньої природного середовища, а також така, що відповідно до законодавства країн-імпортерів підлягає обов’язковим іспитам перед її допуском на внутрішній і зовнішній ринок.

Товари, зроблені в Україні, з іншого боку, можуть експортуватися в інші країни з пред’явленням сертифікатів, передбачених міжнародними договорами України.

Органи по сертифікації продукції підрозділяються на:

а) акредитовані в державній системі сертифікації;

б) функції, що прийняли на себе, по добровільній сертифікації.

Отже, кажучи про державну систему сертифікації, треба визначити, що Організаційну структуру Системи утворюють:

– Національний орган з сертифікації – Держстандарт України;

– науково-технічна комісія;

– органи з сертифікації продукції;

– органи з сертифікації систем якості;

– випробувальні лабораторії (центри);

– аудитори;

– науково-методичний та інформаційний центр;

– територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації Держстандарту України;

–Український учбово-науковий центр з стандартизації, метрології та якості продукції.

Сертифікація швейних виробів, як і інших товарів, є своєрідною гарантією споживачеві, що запропонований йому той чи інший швейний виріб відповідає існуючим вимогам нормативної документації та має заданий рівень якості.

Система сертифікації України (УкрСЕПРО) була створена згідно з Декретом Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993р. «Про стандартизацію та сертифікацію». Введення державної системи сертифікації в нашій країні зумовлено рядом причин, основними з яких слід вважати:

· підвищення вимог до якості продукції в умовах ринкових відносин;

· значне розширення імпортно-експортних операцій;

· загострення конкуренції на ринках збуту та ін.

Сьогодні сертифікація продукції стає невід`ємною частиною будь-якої інфраструктури з управління якістю в ринковій економіці, а сертифікат – основним критерієм оцінювання на внутрішньому і особливо зовнішньому ринку.

Основні принципи, структура та правила роботи державної системи сертифікації вітчизняної продукції регламентовані КНД 50-002-93 Система сертифікації УкрСЕПРО. Основні положення . згідно з цим документом, процедура сертифікації продукції передбачає підтвердження третьою стороною показників, характеристик і властивостей продукції на основі проведення її випробувань, атестації виробництва та сертифікації систем якості. Її результати письмово оформляються та звіряються документом – сертифікатом відповідності.

Загальні терміни та визначення в галузі сертифікації продукції регламентуються ДСТУ 2462-94 Сертифікація. Основні поняття. Цей стандарт установлює терміни та визначення понять, що стосуються сертифікації продукції, атестації виробництва, сертифікації систем якості, акредитації випробувальних лабораторій, акредитації органів із сертифікації продукції, акредитації органів із сертифікації систем якості й атестації експертів-аудиторів за зазначеними видами діяльності. Терміни, регламентовані в даному стандарті, обов`язкові для використання в усіх видах нормативної документації, у довідковій та навчально-методичній літературі, у комп`ютерних інформаційних системах, а також для робіт зі стандартизації в галузі сертифікації.