Смекни!
smekni.com

Стандарти якості сертифікація продукції та товарів (стр. 3 из 5)

Якщо фірма-виробник хоче придбати продукцію несертифікованого постачальника, її представнику варто відвідати його завод чи фабрику і ретельно вивчити його технологічні процеси, показники ефективності в минулому, відзиви робітників та інше, щоб упевнитися, що даний постачальник здатний забезпечити необхідний рівень якості продукції, що випускається і працювати відповідно до виробничого графіка. Не викликає сумніву, що набагато простіше, дешевше, швидше і юридично надійніше вибрати сертифікованого постачальника.

Для того щоб пройти сертифікацію, фірмі може знадобитися від 3…6 місяців до двох років. Процес сертифікації припускає підготовку і надання відповідних документів, проходження необхідних процедур і процесів і проведення внутрішніх аудитів. Іноді, при бажанні, після внутрішнього аудита у фірмі проводиться також аудиторська перевірка другою чи третьою стороною.

3. Система сертифікації УкрСЕПРО

Система сертифікації УкрСЕПРО (надалі – Система) – це державна система сертифікації продукції в Україні, призначена для проведення обов’язкової та добровільної сертифікації продукції (процесів, послуг) (Рис.3).


Рис. 3. Схема організаційної структури системи сертифікації УкрСЕПРО

Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України №46-93 від 10.05.93р. “Про стандартизацію і сертифікацію” обов’язкова сертифікація проводиться виключно в межах державної системи сертифікації. Система є відкритою для вступу до неї органів з сертифікації та випробувальних лабораторій інших держав за умовою визнання та виконання правил Системи.

Організаційну структуру системи утворюють:

Національний орган з сертифікації — Держстандарт України;

органи з сертифікації продукції;

науково-технічна комісія;

органи з сертифікації систем якості;

випробувальні лабораторії (центри);

експерти-аудитори;

науково-методичний та інформаційний центри;

територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації Держстандарту України;

Український учбово-науковий центр з стандартизації, метрології та якості продукції.

Загальне керівництво Системою, організацією та координацією робіт з сертифікації продукції (процесів, послуг) здійснює Національний орган з сертифікації – Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України).

Розподіл основних функцій між організаційними ланками Системи подано в таблиці 1.

Таблиця 1

Основні функції елементів оргструктури системи сертифікації УкрСЕПРО

Елемент структури Основні функції в Системі
Національний орган із сертифікації Розроблення стратегії розвитку сертифікації в Україні. Організація та координація робіт, що забезпечують функціонування Системи. Взаємодія з національними органами інших країн та міжнародними організаціями з сертифікації. Організація розроблення і вдосконалення організаційно-методичних документів Системи. Прийняття рішень щодо міжнародних систем і угод з сертифікації. Вдосконалення основних принципів, правил і структури Системи. Формування і затвердження складу науково-технічної комісії. Акредитація органів з сертифікації та випробувальних лабораторій (центрів). Атестація експертів-аудиторів. Здійснення інспекційного контролю за діяльністю органів з сертифікації, випробувальних лабораторій (центрів) та експертів-аудиторів. Ведення Реєстру Системи. Організація роботи з сертифікації продукції за відсутністю органів з сертифікації даного виду продукції. Затвердження переліків продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації. Розгляд апеляцій щодо виконання правил Системи. Організація інформаційного забезпечення діяльності з сертифікації у Системі.
Науково-технічна комісія Формування єдиної політики з побудови, функціонування і вдосконалення Системи. Розроблення і внесення пропозицій щодо взаємодії з національними органами інших країн та міжнародними організаціями з сертифікації.
Органи з сертифікації продукції Управління системою сертифікації продукції (за закріпленою номенклатурою). Розроблення організаційно-методичних документів з сертифікації закріпленої продукції. Акредитація за дорученням національного органу з сертифікації випробувальних лабораторій (центрів). Встановлення схеми і порядку сертифікації закріплених видів продукції. Атестація виробництва. Технічний нагляд за сертифікованою продукцією. Видання сертифікатів відповідності та атестатів виробництв.
Органи з сертифікації систем якості. Розроблення організаційно-методичних документів з сертифікації систем якості. Сертифікація систем якості. Атестація виробництв (за пропозицією органу з сертифікації продукції). Технічний нагляд за сертифікованими системами якості. Видання сертифікатів на системи якості.
Випробувальні лабораторії (центри) Проведення сертифікаційних випробувань в акредитованій галузі діяльності. Оформлення протоколів випробувань. Участь за пропозицією органу з сертифікації в атестації виробництва. Участь за пропозицією органу з сертифікації в технічному нагляді за сертифікованою продукцією.
Експерти-аудитори Виконання окремих робіт, що пов’язані з сертифікацією продукції.
Науково-методичний та інформаційний центр Розроблення і вдосконалення організаційно-методичних документів Системи. Підготування і внесення до Національного органу з сертифікації пропозицій і проектів законодавчих актів у галузі сертифікації. Аналіз можливостей підприємств і організацій виконувати функції органів з сертифікації продукції, випробувальних лабораторій (центрів) та внесення до Національного органу з сертифікації пропозицій щодо їх акредитації у Системі. Участь у підготовці органів з сертифікації продукції та випробувальних лабораторій (центрів) до акредитації.
Територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації Проведення за дорученням Національного органу з сертифікації інспекційного контролю за дотриманням правил Системи. Проведення за дорученням органів з сертифікації продукції технічного нагляду за сертифікованою продукцією. Методична допомога підприємствам при підготовці до акредитації їх випробувальних лабораторій (центрів), сертифікації продукції, систем якості та атестації виробництв.
Український навчально-науковий центр із стандартизації, метрології та якості продукції Навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів у галузі сертифікації.

Структура, принципи та правила побудови і функціонування Системи регламентовані керівними нормативними документами системи сертифікації УкрСЕПРО, а також законодавчими актами, що стосуються питань сертифікації.

Згідно з підписаними угодами про власне визнання результатів сертифікації видані у Системі сертифікати відповідності визнаються в таких країнах СНД:

Республіка Вірменія;

Республіка Бєларусь;

Республіка Грузія;

Республіка Казахстан;

Киргизька Республіка;

Республіка Молдова;

Російська Федерація;

Республіка Узбекистан;

Республіка Таджикистан;

Туркменистан.

Форму і розміри та технічні вимоги до національного знака відповідності, а також правила його застосування у системі сертифікації УкрСЕПРО встановлено державним стандартом ДСТУ 2296-93.

Встановлено такі зображення національного знака відповідності:

для продукції, яка відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів та вимогам, що передбачені чинними законодавчими актами України, за якими встановлено обов’язкову сертифікацію – рисунок 3 а;

для продукції, яка відповідає усім вимогам нормативних документів, що поширюються на дану продукцію – рисунок 3 б.

Знак відповідності, який зображено на рис. 3 б, застосовується також для позначення продукції, яка не підлягає обов’язковій сертифікації, проте сертифікована з ініціативи виробника, постачальника чи продавця продукції (добровільна сертифікація).

а) б)

Рис. 3. Національний знак відповідності

У системі ведеться реєстрація й облік акредитованих органів з сертифікації і випробувальних лабораторій (центрів), атестованих експертів-аудиторів, а також результатів сертифікації продукції.

Інформація про акредитовані у системі органи з сертифікації, випробувальні лабораторії (центри), атестованих експертів-аудиторів, видані сертифікати відповідності, сертифікати та системи якості та атестати виробництв, а також інформація про анулювання акредитації або сертифікатів періодично публікується Держстандартом у відкритих інформаційних виданнях.

Органи з сертифікації продукції (систем якості) та випробувальні лабораторії (центри) несуть відповідальність за забезпечення конфіденційності інформації, що становить комерційну або виробничу таємницю.

Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, затверджується наказом Держстандарту.

Згідно з наказом Держстандарту №95 від 30.06.93р., №35 від 21.02.94р. №44 від 06.02.95р. та №161 від 19.05.95р. в Україні обов’язковій сертифікації підлягають такі групи продукції:

побутове обладнання;

світлотехнічна продукція;

ручні електромеханічні машини та переносні верстати;

побутова радіоелектронна апаратурам;

відео-, телевізійна та дисплейна техніка;

електричний будівельно-монтажний інструмент;