Смекни!
smekni.com

Дослідження конкурентоспроможності підприємства та його продукції (стр. 5 из 7)

№ з/п Показники Одиниця виміру Характеристика,значення
2008 рік 2009 рік
1. Юридичний статус - Приватний підприємець
2. Форма власності - приватна
3. Спеціалізація - Промислова група
4. Обсяг реалізованої за рік продукції тис.грн. 43,52 50,68
5. Рентабельність % 80 80
6. Банківська заборгованість тис.грн. - -
7. Обсяг капіталовкладень тис.грн. 26,3 28,38
8. Відрахування у обовязкові та благодійні фонди тис.грн. 2400 2400
9. Рівень конкурентоспроможності продукції част.один 1 1
10. Ринки збуту продукції:Внутрішні регіональні смт. Гоща
Зарубіжні -
10. Вид попиту на продукцію Сезонний та повноцінний
11. Диверсифікація на діяльність Магазин має декілька видів продукції
12. Обслуговуючі банки -
13. Юридична адреса -
14. Телефон, факс, e-mail 096-654-35-23

Сутність товару: підприємець пропонує асортимент товару, для подарунків. Тобто діяльність магазину "Квіти" заключається в максимальному задоволені всіх запитів клієнтів смт Гоща, під час вибору подарунків. Додатково цей магазин надає послугу по оформленню подарунків та весільних букетів.

Фактичний товар: товар повинен задовольняти наступні потреби – хороша якість товару, відсутні механічних пошкоджень.

Додатковий товар: підприємець пропонує безкоштовну консультацію по догляду за вазонами.

Унікальні достоїнства: помірні ціни, постійні знижки та широкий асортимент.

2.2 Стан конкурентного середовища та ринкового потенціалу підприємства

Конкурентне середовище – це результат і умови взаємодії великої кількості суб’єктів ринку, що визначає відповідний рівень економічного суперництва і можливість впливу окремих економічних агентів на загальну ринкову ситуацію. Важливим є те, що конкурентне середовище утворюється не лише і не стільки суб'єктами ринку, взаємодія яких викликає суперництво, але в першу чергу – відносинами між ними.

Ринковий потенціал безпосередньо не пов'язаний з процесами

виробництва. Він визначається збутовою і маркетинговою політикою

підприємства, яка опосередкує свій вплив на процеси виробництва через товар - об'єкт ринкової торгівлі, що створюється.

Зовнішні чинники, що формують ринковий потенціал підприємства – чинники попиту і пропозиції, піддаються стимулюванню з боку підприємства, проте в ринкових умовах не можуть ним вичерпно визначитися.

Наш товар за класифікацією конкурентного середовища підпадає під:

конкурентне середовище товарів (конкурентне середовище засобів виробництва та конкурентне середовище предметів споживання (конкурентне середовище товарів тривалого та короткочасного використання)).

Територіальна ознака конкурентного середовища нашого товару:

місцеве або локальне (включає підприємства, які здійснюються діяльність в конкретно обумовленому місці). У нашому випадку це смт Гоща.

Для живих квітів товаром замінником являються вазони. Але так як вони є у продажі магазину то для нас це не являються загрозою. Також товаром замінником можуть бути цукерки. Але досить важко сказати наскільки легко покупці можуть передати перевагу товару-заміннику, адже люди досить важко змінюють свої вподобання, тобто не можуть легко надати перевагу товару-заміннику, так як ціни майже однакові.

Магазин з самого початку займається продажем вазонів та живих квітів, цей товар являється основним. Тому розглянемо життєвий цикл цього товару.

Рис. 1 Життєвий цикл товару вазони

1- етап впровадження

2- етап зростання

3- етап зрілості

4- етап спаду.

2.3 Стан конкурентоспроможності продукції

За комерційними умовами конкурентоспроможність товару визначається такими показниками: рівнем цін, терміном постачання, умовами оплати, рівнем митних зборів, податків і коштів, витрачених на придбання товару, ступенем відповідальності продавців за виконання зобов’язань і гарантій.

За організаційними умовами придбання та використання товару конкурентоздатність характеризується такими показниками, як доставка продавцями товарів до місць споживання, зручність розрахунків, забезпеченість машино-технічних товарів обслуговуванням у гарантійний та після гарантійний періоди. Вагому роль у конкурентоздатності товарів відіграє реклама.

Головними конкурентами, у смт Гоща, для магазину "Квіти" являються магазини: "Троянда" та "Зелений Світ", тому для визначення конкурентоспроможності продукції ми порівняємо наші товари з товарами конкурентів.

У магазинах "Квіти" та "Троянда" співпадають такі види товару: вазони, живі квіти та сувеніри.

Але у конкурента маленький асортимент вазонів, так як магазин більше спеціалізується на квітах та сувенірах.

Постачальники на товари: вазони та живі квіти у нашого магазину та магазину "Троянда" однакові; на сувеніри різні.

Ціни на вазони та живі квіти співпадають, на сувеніри у магазині "Квіти" нижчі, так як сувеніри закуповуються у іншої фірми з безкоштовною доставкою товару.

Умови оплати податків, доставки квітів та вазонів є однаковими.

У магазині "Квіти" можливий розрахунок у кредит, наші конкуренти цієї послуги не надають.

У магазинах "Квіти" та "Зелений Світ" співпадають товари: вазони та живі квіти. "Зелений Світ" закуповує свою продукцію лише у вітчизняного виробника, а "Квіти" у закордонних виробників, який має більший термін зберігання.

Умови оплати податків та доставки товару є різним, у нашому випадку він вищий, адже ми сплачуємо ще й митні збори.

Магазин "Зелений Світ" також не надає розрахунку у кредит.

У магазинах "Зелений Світ" та "Троянда" надається послуга безготівкового розрахунку. У магазині "Квіти" такої послуги не має, тому що у підприємця не має відкритого рахунку у банку.

2.4 Аналіз стратегії і тактики підприємства на ринку

Розрізняють диверсифіковане підприємство та однопрофільне підприємство.

Слідуючи з цього наш магазин "Квіти" підпадає під однопрофільне підприємство. Тому для нього найбільше підходить стратегія бізнесу та корпоративна стратегія.

Стратегія бізнесу – сукупність наступальних чи оборотних дій спрямованих на створення стійкого становища у галузі, з метою успішного подолання усіх чинників конкуренції і гарантування максимальної віддачі від інвестованого капіталу.

Магазин "Квіти" з самого початку займається продажем товару на подарунки: квіти, вазони, сувеніри (добриво, горщики для вазонів, грунт, листівки для привітання.). Ціни в магазині помірні. Такий товар може привернути увагу споживачів для яких потрібні товари для привітання. Постачається товар від виробників як з закордонних так і вітчизняних. Гарантії на такі види продукції не має.

Магазин користується такими стратегіями:

1.Залежно від стратегії життєвого циклу товарів фірми:

маркетингові стратегії на стадії насичення ринку;

2.За станом ринкового попиту:

стратегія синхромаркетингу;

Синхромаркетинг пов’язаний з хитким попитом. Це такий стан за якого структура попиту характеризується сезонними чи іншими коливаннями, що не збігаються у часі з структурою пропорцій товару. У цей період попит може значно перевищувати можливості виробництва чи обсяг виробництва цього товару може виявитись більшим за попит.

3.За ознакою конкурентних переваг (за Портером):

стратегія фокусування (концентрації).

Стратегія фокусування — одна із загальних конкурентних стратегій, спрямована на підвищення спеціалізації та концентрації діяльності підприємства, з урахуванням вимог певного сегменту без орієнтації на весь ринок.

У грудні місяці підприємець закуповує, сезонний, новорічний товар (ялинкові прикраси, новорічні сувеніри, новорічні листівки і т.п.), це підвищує прибуток магазину на зимовий період.

У цей період конкуренти також закуповують новорічний товар, тому підприємець намагається знайти постачальників з дешевшою або однаковою ціною на цю продукцію.

Так як цей товар є сезонний підприємець постійно намагається надавати знижки, що дає змогу підвищити конкурентоспроможність продукції та продаж товару.

У зимовий період підприємець привертає увагу майже усіх покупців. Тому що саме в цей період люди закуповують найбільше подарунків.


Висновки за розділом 2

Отже, магазин "Квіти" був відкритий у 2007 році, у Рівненській області, Рівненському районі, смт Гоща для продажу подарункових товарів. У смт Гоща є два подібних магазини, вони являються основними конкурентами, це магазин "Троянда" та магазин "Зелений Світ".

У магазині підприємець є продавцем, бухгалтером та директором.

Територіальна ознака конкурентного середовища нашого товару:

місцеве або локальне (включає підприємства, які здійснюються діяльність в конкретно обумовленому місці). У нашому випадку це смт Гоща.

Для живих квітів товаром замінником являються вазони. Але так як вони є у продажі магазину то для нас це не являються загрозою. Також товаром замінником можуть бути цукерки. Але досить важко сказати наскільки легко покупці можуть передати перевагу товару-заміннику, адже люди досить важко змінюють свої вподобання, тобто не можуть легко надати перевагу товару-заміннику, так як ціни майже однакові.

Головними конкурентами, у смт Гоща, для магазину "Квіти" являються магазини: "Троянда" та "Зелений Світ".