Смекни!
smekni.com

Дослідження конкурентоспроможності підприємства та його продукції (стр. 7 из 7)

Отже, за конкурентоспроможністю магазин "Квіти" займає 3 місце серед конкурентів магазину "Троянда" та магазину "Зелений Світ". Причиною цього є те, що магазин недавно працює на ринку, через що має менші обсяги реалізації та обсягу продукції.

Конкурентоспроможність основної продукції магазину, квіти та вазони є високою, товар відповідає міжнародним та національним стандартам якості, а сувеніри, нажаль, лише національним.

Зробивши SWOT – аналіз підприємства та продукції ми побачили слабкі (обмеженість капіталовкладень, залежність від постачальників і т.д.) та сильні (наявність власного приміщення, наявність постачальників і т.д.) сторони магазину "Квіти". Знайшли шанси та небезпеки магазину.

Для підвищення конкурентних можливостей підприємства і продукції ми запропонували наступний комплекс заходів: введення системи знижок, використання реклами у місцевій газеті та на радіо Трек. Також рекламу на місті продажу.

Введення нового, сезонного, товару фірми "Світязь". Що надасть додатковий прибуток на сезон весна-літо.


Загальні висновки

Розглянувши теоретичні та практичні аспекти оцінки конкурентоспроможності підприємства, можна зробити деякі висновки та запропонувати шляхи підвищення його рівня конкуренції в умовах ринкових відносин.

Поняття конкурентоспроможність фірми включає в себе великий комплекс економічних характеристик, які визначають розміщення фірми на ринку. Цей комплекс може включати характеристики товару, а також фактори, які формують в цілому економічні умови виробництва та збуту товару фірми.

Конкурентоспроможність продукції та конкурентоспроможність фірми-виробника продукції співвідносяться між собою як частина та ціле.

Конкурентоспроможність підприємства може бути оцінена шляхом співставлення конкретних позицій декількох підприємств на одному ринку. Обізнаність відносно інших підприємств-конкурентів визначається наступними параметрами: технологія; здатність обладнання; знання та практичний досвід персоналу; система управління; маркетингова політика; імідж; комунікації; можливість адаптуватися до мінливих умов конкуренції.

Таким чином, в цілому можна зробити висновок про невелике відставання підприємця Корсун від основних конкурентів на ринку за показниками обсяги реалізації та обсягу продукції, чистий прибуток. У зв’язку з цим на підприємстві потрібно вжити низку заходів щодо підвищення рівня конкурентоспроможності: введення системи знижок, надання реклами на радіо та газету, тощо.

Крім конкретних практичних висновків за кількісними показниками конкурентоспроможності підприємства можемо також зробити загальні висновки щодо конкурентної стратегії фірми на ринку.

Для даного підприємства найбільш прийнятною стратегією формування конкурентних переваг є стратегія стратегія фокусування. У випадку реалізації такої стратегії важливою є концентрація уваги на споживчі пріоритети та інтереси покупця. Стратегія фокусування передбачає в якості вихідної точки вивчення інтересів споживача. Для цього необхідно:

- чітко представити не просто те, хто є споживачем, але і те, хто приймає рішення з питань покупки;

- вивчити споживчі критерії, за якими робиться вибір при купівлі продукції;

- визначити фактори, які формують уявлення споживача про продукт (джерела інформації про властивості продукту, імідж).

На це повинні бути направлені зусилля стратегічного управління магазину "Квіти" паралельно з підвищенням обсягом реалізації та обсягом продукції, чистого прибутку, які є одними з основних показників його конкурентоспроможності.


Список використаної літератури

1. Гаркавенко С. С. "Маркетинг. Підручник" - К.; Ліба, 1998.

2. Гончаров С. М. "Маркетинг. Навчальний посібник", Рівне НУВГП, 2007.

3. Портер М. Е. "Стратегії конкуренції", Київ, Основи, 1998.

4. http://buklib.net/component/option,com_jbook/task,view/Itemid,36/catid,184/id,8011/

5. http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/PSPE/2008-4/Savchenko_408.htm

6. http:///17405

7. http://tourlib.net/books_ukr/nechauk833.htm.