Смекни!
smekni.com

Вибір маркетингової стратегії та оцінка її ефективності для ТОВ Rehau в Україні (стр. 2 из 7)


Таблиця 1.1 – Оцінка конкурентних переваг

Сфера конкурентних переваг Показники конкурентних переваг REHAU в Україні
Організаційні конкурентні переваги Розміри підприємстваДосвід діяльностіЕфективність менеджментуФінансова могутністьРозмір ресурсної бази Сьогодні концерн REHAU є одним з найбільших в світі виробників полівінілхлорид них виробів. Впродовж останніх років концерн постійно нарощує обсяги випуску продукції і валового доходу. Він присутній на всіх 5 континентах – в 53 країнах світу (42 заводи в 21 країні, 170 філій по всьому світі) співробітничає з багатьма підприємствами з різних частин світу, і продовжує освоювати нові іноземні ринки.У підприємства великий досвід – 60 років успішної діяльності.Вже більше 10 років існує на ринку УкраїниШирока номенклатура, освоєння нових перспективних видів продукції, а також широка географія поставок гарантує стабільні фінансові надходження, від яких залежить безперебійна робота підприємства, виплата заробітної платні персоналу, платежі до державного бюджету та ін.
Функціональні конкурентні переваги Маркетинг Імідж фірмиЗнання споживачівЕфективність маркетингових стратегій Маркетингова служба на підприємстві знаходиться на досить високому рівні. Нещодавно відбулася її переорганізація відповідно новітнім підходам .Компанія має стабільно високий імідж серед своїх партнерів завдяки високій якості продукції, тривалого періоду роботи на ринку та своєчасності виконання контрактів.Важливу роль у підтримці партнерів відіграють 6 представництв REHAU в регіонах України: Київ, Львів, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк, Сімферополь. Базуючись на обізнаності місцевого ринку і маючи кваліфіковану команду спеціалістів, професіонали REHAU надають оперативну допомогу у вирішенні технічних та економічних питань безпосередньо на місцях.
Виробництво ТехнологіяЯкість товарівЕфективність виробництв Компанія REHAU має унікальні для України технологічні можливості і оснащене сучасним устаткуванням. Треба зазначити, що на підприємстві розроблена, упроваджена і ефективно діє система управління якістю продукції, яка є частиною загальної системи управління виробництвом. Сьогодні система управління якістю включає всі елементи, регламентовані національними і міжнародними стандартами в цій області.
Кадри Кваліфікація персоналуДосвід практичної діяльності персоналу Чисельність працівників складає майже 100 чол. Серед яких 80% мають вищу технічну, юридичну, лінгвістичну освіту. Компанія створила єдину в даному виді на Україні Академію віконного бізнесу, орієнтована на комплексний підхід до процесу навчання, що включає як практичні так і теоретичні заняття як з підвищення кваліфікації кадрів, так і з навчання партнерів, архітекторів, проектувальників, будівних компаній тощо.
Переваги, які ґрунтуються на взаємовідносинах із зовнішніми організаціями Контроль за каналами збуту Важливу роль у підтримці партнерів відіграють 6 представництв REHAU в регіонах України: Київ, Львів, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк, Сімферополь. Базуючись на обізнаності місцевого ринку і маючи кваліфіковану команду спеціалістів, професіонали REHAU надають оперативну допомогу у вирішенні технічних та економічних питань безпосередньо на місцях.

1.3 Аналіз маркетингового середовища

Проведемо аналіз маркетингового середовища за допомогою SWOT та ПЕСТ – аналізу.

Для проведення SWOT- аналізу визначимо внутрішні сильні і слабкі сторони підприємства:

Сильні сторони ТОВ REHAU :

1. Діяльність в декількох напрямках

2. Відповідність продукції міжнародним стандартам

3. Великий досвід роботи на ринку

4. Виконання усього комплексу післяпродажного сервісу

5. Широкий асортимент продукції

6. Кваліфіковані кадри

7. Розвинена маркетингова служба

Слабкі сторони ТОВ REHAU:

1. Неповна завантаженість виробничих потужностей

2. Часта зміна вищого керівництва підприємства

3. Недостатня мотивація персоналу

Визначимо зовнішні ринкові можливості та загрози:

Ринкові можливості ТОВ REHAU

1. Створення та закупівля нових технологій для виготовлення ПВХ виробів

2. Завоювання нових ринків збуту

3. Співробітництво з іноземними фірмами

4. Можливість залучення додаткових інвестицій

Ринкові загрози ТОВ REHAU

1. Фінансова криза у світі

2. Розрив зв’язків з деякими партнерами в результаті політичної нестабільності

3. Велика кількість конкурентів

4. Промисловий шпіонаж

Будуємо матрицю SWOT- аналізу. Далі проводимо попарну бальну оцінку факторів за шкалою від -5 до +5: слабкі сторони підприємства та ринкові загрози оцінюються від -5 до 0, а сильні сторони та ринкові можливості від 0 до +5.

Розраховуємо сумарні оцінки за кожним фактором. Найбільш сильні ринкові можливості і сторони діяльності підприємства визначаються по максимальній сумі балів, а ринкові загрози та слабкі сторони діяльності – по мінімальній.


Таблиця 1.2 – Матриця SWOT- аналізу для ВАТ СНВО ім. М.В. Фрунзе.

Внутрішнє середовище Сильні сторони Слабкі сторони Сума 1 2 3 4 5 6
7 1 2 3 Можливості 1 3 5 3 4 1 2 0 1 0 -1 18 2 5 3 5 4 4 3 5 3 0 -2 30 3 5 5 3 4 4 3 1 0 -1 -1 23 4 5 3 5 4 5 4 5 0 -2 -1 28 Загрози 1
2 1 1 0 0 -2 1 -2 -4 -2 -5 2 -2 0 1 -2 -1 0 2 -3 -4 -2 -11 3 -1 -1 3 0 -2 1 0 -1 -5 -4 -10 4 -3 1 1 3 0 1 1 -3 -4 -3 -6 Сума 14 17 22 15 11 12 15 -5 -20 -16

Таким чином, аналізуючи дані отримані з матриці можна зробити наступні висновки:

Серед факторів зовнішнього середовища, найбільший вплив на ТОВ REHAU мають наступні ринкові можливості:

· Завоювання нових ринків збуту

· Залучення додаткових інвестицій

· Співробітництво з іноземними фірмами.

Аналізуючи ринкові загрози можна зробити висновок, що найбільший вплив мають наступні:

· Розрив зв’язків з деякими партнерами в результаті політичної нестабільності

· Велика кількість конкурентів

Серед факторів внутрішнього середовища найбільший вплив мають наступні сильні сторони підприємства:

· Великий досвід роботи на ринку, що сприяє формуванню довіри з боку потенційних та існуючих споживачів, а також велика кількість вже існуючих зв’язків допомагає сформувати сприятливий імідж підприємству.

· Широкий асортимент продукції

· Розвинена маркетингова служба. ТОВ REHAU має потужну маркетингову службу, яка об’єднана зі службою ЗЕД і займається вивченням ринків: виявленням їх нових сегментів, вивченням їх кон'юнктури і аналогічної продукції конкурентів, укладенням і реалізацією контрактів, а також само плануванням виробництва відповідно "портфеля" замовлень.

Серед слабких сторін ТОВ REHAU слід виділити:

· Часта зміна вищого керівництва. Даний фактор значно підриває стратегічну цілісність підприємства, оскільки кожен керівник веде свою політику і це негативно впливає на розвиток усього підприємства вцілому.

Отже однією з цілей керівництва об'єднання повинна бути подальше вдосконалення організаційної структури підприємства, яка відповідала б сучасним ринковим умовам, дозволяла окремимпідрозділам здійснювати самостійну політику, але була б вільнавід надмірної роздробленості.

Таким чином, проаналізувавши маркетингове середовище підприємства з допомогою SWOT - аналізу, можна стверджувати що підприємство має достатньо стійкі позиції, але і має проблеми, які має вирішити для підвищення своєї конкурентоспроможності.

Для оцінки маркетингового середовища ТОВ REHAU виконаємо ПЕСТ – аналіз – аналіз ринку за чотирма групами факторів макросередовища: політичні (вплив політики держави), економічні (вплив економіки), соціально-демографічні (соціокультурні тенденції), технологічні (рівень розвитку науки та техніки).

ПЕСТ – аналіз проводять у формі таблиці, поділеної на чотири сегменти. Кожен з факторів має відповідну вагомість (V) для даної галузі та відповідний вплив (В), який виражається за допомогою оцінок:

1 – незначний вплив оціночного фактора (майже до повної відсутності)

2 – фактор має деякий вплив на діяльність фірми

3 – фактор в значній мірі має вплив на діяльність фірми

Сила впливу (Р) кожного окремого фактора визначається за формулою:

Р = V * B (1.1)

Результати проведення ПЕСТ – аналізу представлені в таблиці.

Таблиця 1.3 – ПЕСТ – аналіз ТОВ REHAU

Політичні фактори V B P Соціальні фактори V B P
- Дійсне законодавство в країні- Міжнародне законодавство- Політична стабільність- Митні правила- Податки- Антимонопольні обмеження- Групи лобіювання 0,150,10,20,250,150,050,1 2233313 0,3 0,20,60,750,450,050,3 - Соціальна стабільність- Мобільність працюючого населення- Репутація підприємства, імідж- Зв’язки з громадкістю- Демографічна ситуація в країні- Міжнародна соціальна політика 0,250,10,250,10,10,2 323223 0,750,20,750,20,20,6
Сума 1 Сума 1
Середня оцінка впливу політичних факторів 2,4 Середня оцінка впливу соціальних факторів 2,5
Сила впливу політичних факторів 2,65 Сила впливу соціальних факторів 2,7
Економічні фактори V B P Технологічні фактори V B P
- Економічна ситуація- Інвестиційний клімат в галузі- Платоспроможний попит- Рівень інфляції- Рівень розвитку каналів збуту- Енергоносії- Специфіка виробництва- Сировина і матеріали- Міжнародні економічні зв’язки 0,20,050,150,10,10,150,050,050,15 332223233 0,60,150,30,20,20,450,10,150,45 - Рівень розвитку науки і техніки- Фінансування досліджень- Зміна і адаптація нових технологій- Виробнича ємність- Доступ до технологій, ліцензування, патенти- Проблеми інтелектуальної власності 0,20,10,250,10,250,1 322132 0,60,20,50,10,750,2
Сума 1 Сума 1
Середня оцінка впливу економічних факторів 2,6 Середня оцінка впливу технологічних факторів 2,2
Сила впливу економічних факторів 2,6 Сила впливу технологічних факторів 2,35

Таким чином, провівши аналіз маркетингового середовища ТОВ REHAU з допомогою SWOT та ПЕСТ – аналізу, можна заробити загальний висновок, що на діяльність підприємства найбільший вплив мають соціальні та економічні фактори макросередовища. Найбільші ринкові можливості пов’язані із можливістю залучення додаткових інвестицій та завоюванням нових ринків збуту. Ринкові загрози мають менший вплив, ніж можливості і складаються із наявності великої кількості конкурентів та можливості розриву зв’язків з деякими партнерами в результаті політичної нестабільності.