Смекни!
smekni.com

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства (стр. 7 из 11)

Конкурентний статус оцінює ресурсну забезпеченість та підготовленість підприємства до реалізацій стратегічних цілей та завдань, ступінь освоєння своїх потенційних можливостей, характеризує сприятливість умов зовнішнього середовища для створення та підтримки конкурентних переваг.

Оцінка конкурентного статусу підприємства проводиться в долях одиниці та використовується для характеристики його конкурентоспроможності. Наприклад, залежність позиції підприємства в конкурентній боротьбі від його конкурентного статусу може бути ідентифікована так:

0 < КСП < або = 0,4 - слабка позиція;

0,5 < КСП < або = 0,7 - середня позиція;

0,8 < КСП < або = 1,0 - сильна позиція,

де КСП – конкурентний статус підприємства.

Беручи до уваги аналіз показників, проведений в попередніх параграфах роботи, можна визначити конкурентний статус досліджуваного підприємства “Макро-Альфа” на рівні 0,7.

Перспективний конкурентний статус підприємства є узагальнюючою прогнозною оцінкою перспектив його розвитку в майбутньому.

Оцінка перспективного конкурентного статусу підприємства (КСПп) визначається шляхом коригування фактично досягнутого рівня (КСПф) на можливі зміни внутрішнього потенціалу та зовнішнього середовища:

КСПп = КСПф х Іп х Ізс , (2.5)

де Іп – індекс перспективних можливостей внутрішнього потенціалу підприємства;

Ізс – індекс впливу умов зовнішнього середовища.

Внутрішні перспективи зростання конкурентного статусу доцільно досліджувати за окремими функціональними сферами діяльності підприємства, насамперед: виробничої, фінансової, маркетингової, потенціалу трудових ресурсів, менеджменту. Необхідно експертно оцінити можливості удосконалення окремих напрямків діяльності підприємства. Для проведення кількісної оцінки може використовуватися метод балів, згідно з яким перспективи розвитку оцінюються певною кількістю балів.

Для оцінки можливостей розвитку окремих елементів стратегічного потенціалу ТОВ “Макро-Альфа” (табл. 2.17) використаємо 5-бальну систему, в основу якої покладені наступні критерії:

0 балів – перспективи розвитку відсутні;

1 – незначні можливості розвитку;

2 – помірні можливості розвитку;

3 – середні можливості розвитку;

4 – добрі (суттєві) можливості розвитку;

5 – відмінні можливості розвитку.

Таблиця 2.17

Бальна оцінка можливостей розвитку

окремих сфер діяльності ТОВ “Макро-Альфа”

Сфери діяльності підприємства Кількість балів
Виробнича 2
Фінансова 3
Маркетингова 3
Трудові ресурси 2
Система управління 4

Окремі елементи стратегічного потенціалу відіграють різну роль в формуванні перспективного конкурентного статусу підприємства. Оцінка коефіцієнта значущості кожного з них в загальній оцінці може бути проведена за допомогою певної шкали рангів.

Таблиця 2.18

Дослідження значущості окремих сфер діяльності

в оцінці перспектив розвитку підприємства “Макро-Альфа”

Сфери діяльності підприємства Значущість для загальної оцінки перспектив зростання
Виробнича 0,8
Фінансова 0,6
Маркетингова 0,7
Трудові ресурси 0,6
Система управління 0,8

Узагальнена оцінка перспектив зростання конкурентоспроможності підприємства може бути отримана за допомогою формули:

УО = , (2.6)

де БОі – бальна оцінка перспектив зростання і-го показника;

Зі – значущість і-го показника для загальної оцінки перспектив зростання;

n – загальна кількість показників оцінки.

Для досліджуваного підприємства узагальнена оцінка перспектив розвитку внутрішнього потенціалу становить:

УО = 2 * 0,8 + 3 * 0,6 + 3 * 0,7 + 2 * 0,6 + 4 * 0,8 = 9,9,

отже індекс перспективних можливостей внутрішнього потенціалу:

Іп = 0,99

Оцінка впливу зовнішнього середовища на зміну конкурентного статусу підприємства може бути проведена на базі використання наступної моделі:

Ізс = (К1 * К3)/К2 , (2.3)

К1 = Іс * КЗс, К2 = Ік * КЗк, К3 = Ір * КЗр ,

де К1, К2, К3 – коефіцієнти впливу попиту, умов конкуренції та джерел ресурсів;

Іс, Ік, Ір – прогнозні індекси росту попиту, умов конкуренції та джерел ресурсів;

КЗс, КЗк, КЗр – коефіцієнти значущості, які відповідно характеризують ступінь впливу попиту, умов конкуренції та джерел ресурсів на діяльність підприємства.

Для підприємства “Макро-Альфа” індекс впливу умов зовнішнього середовища становить:

Ізс = ((1,1 * 0,8) * (0,9 * 0,7)) / (1,05 * 0,7) = 0,88 * 0,63 / 0,735 = 0,75

Таким чином, перспективний конкурентний статус підприємства:

КСПп = 0,7 * 0,99 * 0,75 = 0,5

Отже, в перспективі очікується зниження конкурентного статусу досліджуваного підприємства, та все ж він залишиться на рівні середньої позиції підприємства в конкурентній боротьбі.

Але це не кінцеве і не обов’язкове значення показника конкурентного статусу в перспективі – при ефективному управлінні всіма наявними ресурсами та окремими сферами діяльності підприємства є можливість не допустити такого зниження, що потрібно врахувати при розробці заходів щодо підвищенні рівня конкурентоспроможності “Макро-Альфа”.

ІІІ. Напрямки підвищення рівня конкурентоспроможності підприємства ТОВ “Макро-Альфа”

3.1. Шляхи зростання обсягів діяльності

Одним з напрямків підвищення рівня конкурентоспроможності підприємства є зростання обсягів реалізації його продукції (товарів, робіт чи послуг) на ринку. Однак зростання обсягів реалізації саме по собі не дасть бажаних результатів, тому що при цьому на враховуються такі важливі результативні показники, як прибуток підприємства, величина витрат на реалізацію (яка зі збільшенням обсягів реалізації далеко не завжди зменшується) тощо.

Для планування обсягів реалізації, які б дозволили ТОВ “Макро-Альфа” не лише відшкодувати операційні витрати, але й одержати прибуток (а він є основним джерелом коштів для розширеного відтворення підприємства), доцільно застосувати систему взаємозв’язку, яка одержала назву “взаємозв’язок витрат, обсягів реалізації та прибутку” (Cost-Volume-Profit Relationships або CVP). Вона дозволяє виявити роль окремих чинників у формуванні прибутку від реалізації продукції (послуг) та забезпечити ефективне управління цим процесом.

У процесі управління обсягами діяльності за даним методом підприємство вирішує низку задач. Однією з перших є визначення обсягу реалізації послуг, при якому забезпечується беззбиткова діяльність підприємства. Цей обсяг реалізації може бути визначений на підприємстві за допомогою формули:

Р = ВОпост*100/(Рчд – Рвитр.зм.) (3.1)

Де ВОпост – витрати обігу постійні;

Рчд – рівень чистого доходу до виручки, %;

Рвитр.зм. – рівень змінних витрат обігу до виручки, %.

За даними звітності підприємства в І кварталі 2000 року показники витрат становили (додаток 6):

Взм = 8,1+46,1+58,65 = 112,85 тис.грн.

Рвитр.зм. = 112,85/1190 * 100 = 9,5%;

Впост = 16,2+20,4+58,65 = 95,25 тис.грн.

ВД – валовий дохід = 1190 - 799 = 391 тис.грн.

ЧД = ВД – Витр – ПДВ = 1190 – 799 - 191,2 = 199,8 тис.грн.

Рчд = 199,8/1190*100 = 16,8%;

Звідси обсяг реалізації, що забезпечує беззбитковість цієї реалізації повинен становити:

Р = 95,25*100/(16,8-9,5) = 9525/7,3 = 1304,79 тис.грн.

Таким чином, для досягнення беззбитковості реалізації послуг ТОВ “Макро-Альфа” його виручка від реалізації послуг повинна становити не менш, ніж 1304,79 тис.грн. на квартал при існуючій структурі цієї виручки.

Як свідчить звітність підприємства в І кварталі 2000 року його виручка склала лише 1190 тис.грн., що при існуючих величинах витрат призвело до одержання збитку від реалізації в сумі 8,3 тис.грн.

Таким чином, найближчим часом зусилля управління повинні бути направлені на досягнення точки беззбитковості. Для цього необхідне зростання виручки від реалізації послуг порівняно з І кварталом 2000 року на 114,79 тис.грн. за квартал. Економічний ефект від такого зростання буде виражений покриттям збитків, що на сьогодні є найбільш актуальним завданням підприємства. В подальшому можлива розробка заходів по досягненню запланованих величин прибутку підприємства.

3.2. Стратегічні заходи щодо підвищення рівня

конкурентоспроможності

Кінцевою метою підвищення конкурентноздатності підприємства є збільшення прибутку та прибутковості розширення ринку його збуту та забезпечення стійкості роботи фірми. Покращення фінансового стану фірми можна досягти за рахунок підвищення якості продукту, що пропонується (чим вища якість, тим вища ціна), реалізації політики ресурсозбереження, організаційно-технічного та соціального розвитку підприємства. Будь-які заходи з покращення цих сторін діяльності відображаються на зростанні прибутку фірми і, відповідно, її конкурентоспроможності.

З огляду на проведений аналіз, конкурентоспроможність досліджуваного підприємства можна підвищити за рахунок наступних заходів:

= підвищення частки власних коштів в структурі капіталу підприємства;

= збільшити обсяг реалізації до розрахованого рівня беззбитковості (на початкових етапах з подальшим підвищенням);

= скоротити частку позикових коштів відносно власних;

= збільшити обсяг рентабельних активів, за рахунок яких можна покрити короткострокові зобов’язання;

= після досягнення точки беззбитковості реалізації досягти планових обсягів прибутку, тим самим підвищити показники рентабельності.