Смекни!
smekni.com

Управління маркетинговою діяльністю (стр. 6 из 9)

Жовтень — грудень 2005 року.

При виробництві продукції ТМ "Наша Ряба" використовуються українські корми, вироблені з натуральних компонентів. На наших фабриках працюють найкращі українські спеціалісти. Тому можна бути впевненим в якості курятини ТМ "Наша Ряба". Про це ми повідомляли нашим споживачам за допомогою чергової рекламної кампанії протягом жовтня — грудня 2005 року.

Жовтень — грудень 2006 року.

В душі кожна жінка знає свій власний секрет того, як зробити для коханого чоловіка дорогу додому найприємнішим шляхом. Свій секрет відкрила героїня нового рекламного ролику від Нашої Ряби. Саме він став початком рекламної кампанії.

Квітень – грудень 2008

Унікальності новій рекламній кампанії надає поява в кадрі Юрія Косюка, власника компанії «Миронівський Хлібопродукт», що володіє брендом «Наша Ряба». Юрій Косюк, таким чином, гарантує, що при зовнішніх змінах, якість продукції та її натуральність залишаються на рівні найвищих стандартів. І цінності бренду, такі як родина, здорове харчування, активний спосіб життя залишаються незмінними. «Ми самі вирощуємо «Нашу Рябу», контролюємо всі етапи її виробництва — від першого зернятка в кормах до кожної упаковки на полиці. Ми робимо це для Вас і здоров’я Вашої родини», — запевняє споживачів Юрій Косюк з екранів телевізорів у новому рекламному ролику.

Квітень-жовтень 2009

На телебаченні з’явився новий рекламний ролик ТМ "Наша Ряба", який продовжує комунікацію натуральності продуктів. Але цього разу про натуральність говорять діти. І у них це виходить так природно! Вони просто кажуть «Дякую» своїм мамам, тому що їм смачно. А для мам це найбільша нагорода! І всі мами одразу розуміють, наскільки важливо, що ТМ «Наша Ряба» - це натуральна курочка з чудовим смаком!

Розглянемо основні інструменти PR, використовувані компанією.

2006 рік був оголошений Президентом України Віктором Ющенком роком захисту прав дітей. У реалізації етапів програми, присвяченої року захисту прав дітей в Україні, беруть участь не тільки державні служби, духівництво і громадські організації, але і соціально відповідальний бізнес.

Законодавча база і контроль над виконанням програми в першу чергу лежать на державі. "Але соціально відповідальний бізнес не повинен залишатися в стороні, - говорить Сергій Вікторович Малашенко, директор департаменту маркетингу ВАТ "Миронівський хлібопродукт". - Проблеми українських дітей настільки численні, що вирішити їх можна тільки спільними зусиллями. В першу чергу це стосується організації дитячого дозвілля".

Забезпечення можливості дітей брати участь в іграх і розважальних заходах є одним з основних принципів Декларації прав дитини. На сьогоднішній день в наший країні, особливо в невеликих містах, дуже мало хороших місць, де діти могли б гуляти, знайомитися і спілкуватися з однолітками. До рішення цього питання підключилася компанія "Миронівський хлібопродукт", ухваливши рішення про установку для дітей сучасних ігрових майданчиків від відомої торгової марки "Наша Ряба". Ігрові конструкції встановлені в зонах відпочинку невеликих міст, які, як правило, обділені увагою спонсорів. Перший майданчик дбайлива курочка Ряба відкрила 29 квітня в Дніпродзержинську. Потім були презентовані майданчики в Миколаєві, Черкасах, Сімферополі. На черзі - Вінниця. Відкриття майданчиків у всіх містах зібрали велику кількість юних глядачів, які тут же із захопленням випробували нові ігрові конструкції.

Дитячі майданчики дозволять дітям грати і спілкуватися один з одним, тим самим розвиваючись фізично і знаходячи важливі соціальні навики, які, поза сумнівом, стануть в нагоді малюкам, коли вони виростуть.

"Наша Ряба", як соціально відповідальний бренд, працює над суспільними проектами з червня 2004 року. [40]

Добродійна програма, яку реалізовує власник цього бренду компанія ВАТ "Миронівський хлібопродукт", носить назву "Наша Ряба - дітям!" і включає наступні етапи:

- організація свят в столичних школах-інтернатах і дитячих будинках.

- підтримка проведення міжнародного дитячого зльоту в "Артеку" .

- партнерство в організації дитячих "Ялинок".

- сприяння проведенню Дня Матері і Дня сім'ї в Києві, Донецьку і Дніпропетровську.

Приведемо рекламний бюджет ТОВ «Укрптахосервіс» на 2008 рік (таблиця 2.5)

Найбільша питома вага в структурі бюджету на пряму рекламу належить рекламі у пресі. Найменша частка доводиться на радіо.

Таблиця 2.5 Рекламний бюджет ТОВ “Укрптахосервіс” н на 2008 рік, грн.

Місяць 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Вартість
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Бюджет на пряму рекламу
ТБ 35000
Преса 60000
Радіо 2000
Виробництво 7000
Бюджет на рекламні акції і ПР
Рекламні акції 15000
ПР 3000
Виробництво 2500
Всього 124500

Проаналізуємо маркетингову збутову політику підприємства.

Сьогодні для багатьох з нас вже стало приємною звичкою купувати курочку в супермаркетах і фірмових торгових точках "Наша Ряба", які так зручно для покупців розташувалися на ринках і вулицях наших міст.

Дійсно, завжди якісна і свіжа продукція, високий рівень обслуговування, доступне місце розташування і, що важливо, усмішка продавця вигідно відрізняють фірмову мережу "Наша Ряба" від тисячі інших роздрібних крапок по торгівлі м'ясом, що, у свою чергу, вже було по гідності оцінено нашими покупцями. Адже на сьогоднішній день фірмова мережа "Наша Ряба" налічує більше 1000 торгових точок у всіх регіонах України і з кожним днем їх кількість все росте і росте.

Що ж привертає покупців у фірмових торгових крапках "Наша Ряба"?

Перш за все, це улюблена продукція, завжди свіжа і якісна, широко і в повному асортименті представлена в точках. Кожен ранок тисячі машин, оснащених спеціальним холодильним устаткуванням, що дозволяє підтримувати постійну температуру від 0 до +4, всього за 10-12 годин з моменту забою доставляють з птахофабрик на прилавки свіжу продукцію і того ж дня вона потрапляє на столи покупців.

Але не тільки якість продукції, представленої у фірмових торгових точках, привертає покупців. Високий рівень обслуговування, атмосфера доброзичливості і комфорту дають покупцям щось більше, ніж просто якісний продукт. А єдині уніфіковані правила оформлення торгових точок "Наша Ряба" і ведення роздрібної торгівлі дозволяють безпомилково виділити точки серед інших і приємно здивувати покупця в місці покупки.

Оскільки в багатьох регіонах України почали з'являтися підробки під "Нашу Рябу", необхідно запам'ятати декілька правил, які допоможуть безпомилково визначити, чи є торгова точка фірмової чи ні. : [40]

Для фірмової торгової точки ТМ "Наша Ряба" обов'язковим є:

· наявність холодильної вітрини і холодильної шафи, які дають можливість зберігати якість і представляти асортимент продукції "Наша Ряба" в кожній фірмовій торговій точці.

· викладення продукції, здійснюване відповідно до єдиного стандарту.

· наявність комплекту рекламних матеріалів, які формують єдиний фірмовий стиль і знайомлять зі всією широтою асортименту продукції, що випускається, а також допомагають з легкістю знайти місце розташування торгової точки. На всіх рекламних матеріалах обов'язково присутнє зображення логотипу "Наша Ряба".

· чистота і ідеальна санітарія в торговій точці, на прилавку і на прилеглій території.

· зручне для покупців розташування торгової точки.

· бездоганна робота продавця (адже саме його ввічливість, акуратність і розторопність в роботі, навіть просто щира усмішка створюють в торговій крапці атмосферу турботи і доброзичливості).

Документом, підтверджуючим істинність фірмової торгової точки "Наша Ряба" є Сертифікат фірмової торгової точки з нанесеним голографічним зображенням логотипу і індивідуальним порядковим номером.

Для підтримки високих стандартів якості обслуговування робота всіх торгових точок щодня контролюється представниками компанії на місцях, які разом з персоналом торгових точок приводять їх до стандартів роздрібної торгівлі фірмової мережі "Наша Ряба".

Слід звернути увагу на наступну структуру реалізації продукції:

· через крупно-оптові дистриб'юторські мережі — близько 30% продажів;

· через приватних підприємців, що здійснюють торгівлю з своїх машин і торгових точок, — близько 20%;

· через супермаркети і роздрібну мережу — 11-12%;

· через власні фірмові торгові точки і машини — близько 15%.


3. Напрямки вдосконалення управління маркетинговою діяльністю на підприємстві

3.1 Напрямки поліпшення планування рекламного бюджету

На підставі аналізу основних методів складання рекламного бюджету в другому розділі, використаємо дані методи при розрахунку рекламного бюджету на 2008 рік та оберемо оптимальний метод планування рекламних витрат.

Метод фіксованого бюджету

Враховуючи фінансові результати діяльності ТОВ „Укрптахосервіс”, що приведені в таблиці 3.1, керівництво встановлює щорічний рекламний бюджет розміром 100000 тис. грн.

Таблиця 3.1 Показники діяльності ТОВ „Укрптахосервіс” за 2008-2009 рр. (тис. грн.)

Показник 2008 р. 2009 р. Відхилення
абсолютне відносне
1 2 3 4 5
Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 7903,6 8539,7 636,1 108%
Податок на додану вартість 1307,2 1325,8 18,6 101%
Акцизний збір
Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 6566,4 7071,0 504,6 108%
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) 5147,6 6510,1 1362,5 126%
Валовий:
Прибуток 1418,8 560,9 -857,9 40%
Інші операційні доходи 378,2 1539,1 1160,9 407%
Адміністративні витрати 804,4 627,8 -176,6 78%
Витрати на збут 572,4 1512,5 940,1 264%
Інші операційні витрати 33,9 33,9
Фінансові результати від операційної діяльності:
Прибуток 420,2 -74,2 -494,4 -18%
Доход від участі в капіталі 0
Інші фінансові доходи 0
Інші доходи 1,5 219,6 218,1 14640%
Фінансові витрати 65,7 298,5 232,8 454%
Витрати від участі в капіталі 0
Інші витрати 0,9 5,1 4,2 567%
Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:
Прибуток 248,6 -231,8 -480,4 -93%
Податок на прибуток від звичайної діяльності
Фінансові результати від звичайної діяльності:
Прибуток 248,6 -231,8 -480,4 -93%
Чистий прибуток 248,6 -231,8 -480,4 -93%

Визначення бюджету на основі певного відсотка від продажів