Смекни!
smekni.com

Розробка плану маркетингу малого середнього підприємства (стр. 2 из 6)

1. масштаб (розмір),

2.ступінь складності,

3. строки реалізації,

4. обсяг ресурсів,

5. місце й умови реалізації.

Інвестиційний проект. Поняття "інвестиційний проект" вжи­вають у двох значеннях:

- справа, діяльність, захід, які передбачають здійснення ком­плексу певних дій, з метою досягнення визначених цілей,

- система організаційно-правових та розрахунково-фінансо­вих документів, необхідних для здійснення якихось дій, або таких, що описують ці дії.

Малі проекти. Невеликі за масштабами, прості, обмежені за обсягами (капвкладення до 10-15 млн доларів і трудовитрати у 40-50 тис. люд.-днів). Малі проекти припускають ряд спрощень у процедурі проектування і реалізації, формування команди проекту тощо.

Мегапроекти. Цільові програми, що включають багато про­ектів, об'єднаних на основі спільної мети, спільних ресурсів і часу. Такі програми можуть бути міжнародними, державними, регіональ­ними, міжгалузевими, галузевими і змішаними.

Мегапроекти характеризуються такими рисами:

· висока вартість (близько 1 млрд.),

· капіталоємкість - потреба таких проектів у фінансових кош­тах, як правило, вимагає нетрадиційних форм фінансування,

· трудомісткість (15-20 млн люд.-год. на будівництво і про­ектування), а також тривалість терміну реалізації (понад 5 років),

· вплив на соціальне-економічне середовище регіону, навіть країни.

Короткотермінові проекти.Звичайно реалізуються на під­приємствах по виробництву новинок різноманітного типу, у дослі­дних установах, відбудовних роботах терміном до одному року.

Якіснобездефектні проекти. У ролі домінуючого чинника використовують підвищену якість (атомні електростанції).

Мультипроекти.Це комплекс взаємопов'язаних проектів.

Монопроекти.Мають чітко окреслені ресурсні, часові та інші межі, реалізуються єдиною проектною командою і являють собою окремі інвестиційні, спеціальні та інші проекти.

Міжнародні проекти.Звичайно вирізняються великою вар­тістю, організаційною й технічною складністю, а також певною роллю в економіці та політиці тих країн, для яких їх розроблено.

1.2. Сутність управління проектами

Будь-який проект проходить у процесі реалізації ряд фаз (стадій, етапів). Для того щоб провести його через ці етапи, ним потрібно управляти (це можна віднести і до спорудження єгипетсь­ких пірамід, Великої Китайської стіни, і до розробки космічних польотів).

Сьогодні важко назвати хоча б один значний проект, який здійснювався б поза рамками методології управління проектами.

Найбільшою організацією в галузі управління проектами вва­жається ЮТЕІШЕТ - Міжнародна асоціація управління проекта­ми, що об'єднує більше ЗО національних товариств країн Європи та інших країн. З 1993 р. її членом стала Українська асоціація управління проектами (УкрНЕТ).

Управління проектами - дисципліна, що поєднує в собі як спеціальні знання, так і знання з інших сфер і галузей. Спеціальні знання відбивають особливості тієї галузі діяльності, до якої нале­жать проекти (будівельні, інноваційні, екологічні, дослідні, орга­нізаційні та ін.)

Методи управління проектами дозволяють:

· визначити цілі проекту, провести їхнє обґрунтування, дове­сти життєздатність,

· виявити структуру проекту (підцілі, завдання, необхідні роботи),

· визначити необхідні обсяги і джерела фінансування,

· підібрати виконавців, зокрема шляхом проведення конкурсів та процедур торгів,

· підготувати й укласти контракти,

· визначити терміни реалізації проекту, скласти графік його виконання, розрахувати необхідні ресурси,

· розрахувати кошторис і бюджет проекту,

· забезпечити контроль за ходом реалізації проекту тощо.

Наведемо найбільш загальне (але не єдине) визначення сут­ності управління проектом, запропоноване Інститутом управління проектами (США).

Управління проектом — мистецтво керівництва людськими та матеріальними ресурсами упродовж життєвого циклу проекту, здійснюване за допомогою системи сучасних методів і техніки управління з метою досягнення визначених проектом результатів щодо складу й обсягу робіт, вартості, часу, якості і задоволення учасників проекту.

Схеми управління проектами

Розрізняють такі варіанти схем управління проектом:

Основна схема.Керівник (менеджер) проекту є представни­ком (агентом) замовника, фінансової відповідальності за прийняті рішення не несе. Ним може бути будь-яка фірма - учасник проек­ту. У цьому випадку менеджер проекту відповідає за координацію та управління ходом розробки та реалізації проекту. Перевага системи: забезпечує об'єктивність дій менед­жера; недолік: покладає ризик за долю проекту на замовника.

Схема розширеного управління.Керівник (менеджер) проек­ту несе відповідальність за проект у межах фіксованої (кошторис­ної) ціни, забезпечує управління процесами та їхню координацію на основі угод, укладених з учасниками проекту в межах фіксованої ціни.

Схема "прискореного будівництва" ("під ключ").Керівник (менеджер) проекту - проектно-будівельна фірма, з якою замовник укладає контракт "під ключ" з обмовленням вартості проекту.

Життєвий цикл проекту

Проект сам по собі, без реалізації, мало чого вартий. Саме здійснення є критерієм оцінки як задуму проекту, так і його ре­зультату. Найважливішою категорією тут є результат виконання проекту, робота щодо його здійснення. Кожний проект, так само як і план, незалежно від його складності й обсягу ресурсів, має пройти у своєму розвитку певні етапи: від стану, коли "проекту ще немає", - до стану, коли "проекту вже немає". Ділові люди почат­ком проекту вважають початок його реалізації і вкладення коштів у його виконання.

Складнішим є етап, пов'язаний із закінченням існування про­екту. Досі таким вважався етап завершення робіт з його реалізації: запровадження в дію об'єкта, початок його експлуатації та викори­стання результатів проекту.

Організацію, що починає роботу над проектом, цікавить не проект як такий, а його результат, продукт, що буде вироблятися, отримуваний від реалізації цього проекту прибуток. Для інших організацій, що беруть участь у проекті в ролі виконавців окремих етапів або робіт, закінченням проекту частіше за все є закінчення цих робіт.

Узагальнюючи вищевикладене, можна дати таке визначення

життєвого циклу проекту: період часу між моментом ви­никнення проекту і моментом його ліквідації називаєть­ся життєвим циклом проекту (проектним циклом).

Життєвий цикл проекту - вихідне поняття для дослідження й аналізу проблем фінансування проектних робіт, а також прий­няття відповідних рішень.

Фази проекту

Будь-який проект має у своєму життєвому циклі певні фази (стани). їх ще називають етапами або стадіями.

Початкова (доінвестиційна) фаза.Вона включає в себе доінвестиційні дослідження і планування проекту. Виконуються такі роботи:

1. Вивчення прогнозів і напрямків розвитку країни (регіону,
міста).

2. Аналіз умов для втілення початкового задуму і розробка
концепції проекту.

3.Передпроектне обґрунтування інвестицій - оцінка життє­здатності проекту.

Інвестиційна фаза Її складають чотири значні блоки робіт: розробка проектної документації і підготовка до будівництва, проведення торгів, укладання контрактів, організація закупівель і поставок, будівельно-монтажні роботи, завершення проекту.

Розробка концепції проекту.На цьому етапі визначаються кінцеві цілі проекту і виявля­ються шляхи їхнього досягнення. Передбачається можливість фор­мування альтернативних цілей, з урахуванням поряд з економіч­ними політичних, соціальних і технічних чинників.

Оцінка життєздатності проекту.Цей етап пов'язаний зі стислим (попереднім) техніко-економічним обґрунтуванням. Розглядаються дві-три альтернативи, роз­роблені на попередньому етапі. Кожна альтернатива оцінюється за обраними критеріями. Встановлюються граничні умови, формуються конкретні цілі й обмеження, а також оцінюється вартість проекту (з точністю до 25- 40%).

Планування проекту. Визначивши ступінь життєздатності проекту та затвердивши рішення про початок його здійснення, складають план робіт. План являє собою структурно визначену послідовність етапів робіт. У ньому зазначаються роботи та їхні виконавці, характер робіт, тер­міни їх здійснення. План стає інструментом для роботи з усіма учасниками проекту, він є основою для складання докладного ка­лендарного графіка цих робіт і для більш точної оцінки вартості проекту.

Контрактна фаза. На цьому етапі переходять до складання так званих кваліф­ікаційних вимог, що є матеріалом для підготування контракту і проведення робочого проектування. З цією метою готується завдан­ня на проектування.

Фаза реалізації проекту. Ця фаза розбивається на дві підфази:

- детальне (робоче) проектування та постачання;

- будівництво.

На цій стадії піддається ризику найбільша сума грошей: ста­дія завершення проекту потребує значних витрат.

1.3. Створення проектної команди

Як уже відомо з попередніх розділів, для здійснення управ­ління проектами необхідна постійна проектна команда. Проект-менеджер і його команда мають бути єдиним цілим і працювати як добре налагоджений механізм. Створення професіональної коман­ди для нового проекту входить в обов'язок проект-менеджера вже на першому етапі його роботи. Цей процес потребує цілого комп­лексу навичок управління: вміння визначити та об'єднати у коман­ду спеціалістів з різних відділів та організацій.