Смекни!
smekni.com

Розробка плану маркетингу малого середнього підприємства (стр. 4 из 6)

· Здатність забувати о строках чи інших характеристиках мети робіт.

· Здатність самовіддано та аскетично виконувати ті види робіт, які викликають найбільший інтерес.

· Небезпечність підміни основної цілі роботи деякою скритою чи проміжною метою, коли замість того, щоб сформувати план маркетингових заходів по результатам дослідження, працівник концентрує всю увагу на деталях звіту о маркетингових дослідженнях.

Оскільки український народ постійно захищав свою землю та воював з сусідами, зараз це призвело до особливостей в плануванні проектом, тобто розвинута трудова битва та боротьба за якість роботи.

Наслідки цієї особливості Україні, ураховуючи управління проектом:

· Прагнення знаходити собі ворога, який заважає виконанню основних робіт, створює негативні умови для реалізації проекту. Особливо популярно в нашій країні в якості такого „загального ворога” згадувати органи державної влади.

· Прагнення розглядати мілкі внутрішні неприємності і нечіткості як результат дій внутрішнього ворога.

· Збільшення активності та ініціативи персоналу в ситуації, коли виникає зовнішня й внутрішня загроза процесу реалізації проекту.

· Здатність навіть явні прояви агресивної активності пояснювати виключно як примусові захисні заходи.

Якщо враховувати всі вище вказані особливості українського менталітету, покладатися на них, складати документи, прикази та звернення в рамках проекту, можна досягнути значного ефекту в управлінні персоналом проекту.

Покладаючись на великий вже досвід в області адаптації управління бізнесом, можна впевнено сказати, що в Україні можна адаптувати практично любе трохи грамотне й ефективне починання, якщо розуміти, як треба діяти в управлінні та плануванні проектами та брати до уваги особливості українського менеджменту. Це стосується й технологій управління проектами.

В таблиці 2.1. будуть показані відмінності управління бізнесом Україною та країнами на Ближньому Сході.

Таблиця 2.1. Різниця підходів що до управління проектами на Ближньому Сході і в Україні

Ознаки Підходи управління проектом на Ближньому Сході Підходи управління проектом в Україні
Управління Авторитарна направленість Відокремлення стилю управління та керівництва, адекватного ситуації
Організаційна структура Бюрократична, орієнтована на владу та особистість - направленість Децентралізовані структури, передача влади
Поведінка при прийнятті рішення Імпровізуюче планування і прийняття рішення у верхніх ешелонах підприємства Відточені методи планування, використання систем інформування менеджменту та аналітичний стиль поведінки в процесі прийняття рішень
Оцінка виконаної роботи та контроль Недолік системи контролю виконаної роботи, неформальний контроль Передові системи контролю, які включають до себе перевірку витрат і якості
Кадрова політика Перевага особистих й родинних зв’язків Заміщення позицій з точки зору кваліфікованості робітника та кадрової політики
Спілкування Строге виконання службової дробини зверху вниз й спілкування беручи до уваги займану соціальну позицію. Влада й національність, стислі особисті зв’язки Рівноправство в спілкуванні, вільні (не досить сильні) особисті зв’язки

Розгляд чужої культури управління проектами на фоні власної української показує нам, що вони значно відрізняються і в цьому є свої переваги.

Розділ ІІІ. Розробка плану управління проектом

кафе-бару “Незабудка”

3.1. Вступ

Пропонований до розгляду маркетинг-план розроблений з метою створення кафе-бару в Центральній частині Корабельного району для обслуговування жителів і гостей міста. Діяльність створюваного підприємства направлена на надання послуг у сфері громадського харчування для людей з середнім рівнем доходу.

Розвиток цього напряму має великі перспективи зважаючи на те, що з розвитком суспільства, розвивалося і його потреба у відпочинку і розвагах. У зв’язку з цим з’явилося безліч місць розваги: казино, ресторани, кафе, бари, нічні клуби. Тому директор з маркетингу провів аналіз позиції кафе-бару та підготувався до росту, використовуючи зростаючий рівень потреб суспільства.

Утворення кафе-бару “Незабудка” буде відрізнятися від конкурентів високим сервісом і якістю обслуговування при середній ціні пропонованих послуг та продукції.

Відвідайте кафе-бар «Незабудка», проведіть незабутній вечір в добрій компанії!

3.2. Резюме

Кафе-бар «Незабудка» пропануєтьсярозташувати за адресою пр. Жовтневий 310, в Корабельному районі. І буде працювати з 9:00 до 24:00. Такий час роботи буде зручний для всіх клієнтів.

Для фінансування проекту планується узяти пільговий кредит в сумі 325000 грн. строком на 1 рік під 10% річних в банку “Аваль” в рамках програми підтримки малого підприємництва, де громадське харчування є однією з пріоритетних галузей. Повернення засобів наданих в кредит планується здійснити (банківський відсоток 10%) за 3 роки.

Ми впевнені що доки економічні умови залишатимуться стабільними, будемо здатними зайняти на цьому ринку переважну частку. Кафе-бар планує зайняти 2% ринку за перший рік, 5% за другий рік і 7% за третій рік.

Основними конкурентами є бари “Париж” і “Зоряні корали”, які давно на споживацькому ринку і зуміли зарекомендувати себе, але вже не можуть зацікавити клієнтів і вичерпали всі свої стратегії та інновації.

Цілю даного плану є досягти протягом найближчих трьох років поширення меж власного ринка шляхом залучення нових потоків клієнтів, приваблення старих споживачів у конкурентів, збільшення норми прибутку.

Даний план специфікує, як же можна досягнути цього з інвестиціями у персонал і ресурси, без якихось додаткових капіталовкладень у будівлі та обладнання.

3.3. Ситуаційний аналіз

Аналіз ринку збуту

Визначаємо ємність ринку:

Численність населення Корабельного району – 80 тис. чоловік

З них:

- діти – 8,4 тис. чоловік

- пенсіонери – 17,8 тис. чоловік

- непрацююче населення – 4,7 тис. чоловік

- зайняті в народному господарстві – 44 тис. чоловік.

Потенційні споживачі = 80 тис. чол. - 8,4 тис. чол. - 17,8 тис. чол. - 4,7 тис. чол. - 44 тис. чол. = 5,1 тис. чол.

- потенційний споживач – 5,1 тис. чоловік

- середня вартість замовлення – 20 грн.

- кількість відвідувачів за 1 день – 50 чоловік.

V = 50 чол. * 20 грн.= 1000 грн.

1000 грн. – це сума, яку кафе-бар «Незабудка» планує одержувати в день на початку своєї праці.

За статистичними даними із потенційних споживачів, лише 30 % (1,53 тис. чоловік) відвідують кафе-бари щодня.

V = 1,53 тис.чол.* 20 грн. = 30 600 грн.

30 600 тис. грн. – сума грошей яку одержують в середньому кафе-бари в Корабельному районі щодня.

Частка ринку, яку займає кафе-бар «Незабудка» складатиме:

.

Стратегічні ринки

Необхідно визначити наші стратегічні ринки, тобто хто є споживачем пропонованих послуг або хто може стати ним в майбутньому. При цьому потенційніспоживачі повинні бути класифіковані по відносно однорідних групах відповідно до загальних характеристик на основі сегментів ринку.

Для отримання необхідних даних у ході дослідження використовуються наступні методи: спостереження і опитування. В процесі, якого буде сформована вибірка. Вибірка складатиметься з частини жителів Корабельного району. Одиницями вибірки будуть люди у віці до 20 і до 60 років. Планується провести опитування серед 1000 чоловік, що і складатиме об'єм вибірки. Інструментом дослідження буде анкета. Опитування проводитиметься при особистому контакті з потенційним клієнтом, а також за допомогою телефонного опитування.

Розіб'ємо споживачів послуг кафе-бару на сегментні групи.

1. Географічна ознака:

· місто

· район

· мікрорайон.

2. Демографічні (вік споживачів послуг):

· до 20 років

· 20 – 40

· 40 – 60

3. Соціально-економічні (рівень доходу):

· низький (<800 гривень)

· середній (800 гривень)

· високий (>800 гривень).

Географічне середовище

Кафе-бар буде створений в Центральній частині Корабельного району для обслуговування жителів і гостей міста. Тобто найбільшу частку стратегічного ринку буде надано мікрорайону в м. Миколаєві.

Демографічне середовище

Основними клієнтами кафе-бару «Незабудка» є люди середнього віку, молодь та зайняті люди. Але оскільки сьогодні в нашій країні спостерігається тенденція до зниження народжуваності і збільшення смертності, то ситуація, що склалася, може негативно вплинути на розвиток кафе-бару. Основнакатегорія споживачів – це люди, які проводять значну частину часу на роботі, практично не мають його на приготування їжі. Та і просто, молодь охоча провести приємно час.

Соціально-економічне середовище

Кафе-бар «Незабудка» розрахований на клієнтів з середнім рівнем доходу (середня заробітна платня 800 грн. на місяць) тому необхідно враховувати доступність цін та купівельну здатність клієнта.

Розбивши ринок на сегменти видно, що послуги Кафе-бару «Незабудка»направлені на людей проживаючих в Корабельному районі з середнім

рівнем доходу. По всіх вікових групах.

Ключові послуги та продукти

Перш ніж пропонувати послуги основним клієнтам необхідно розглянути їх на трьох рівнях.

На I рівні необхідно визначити, що одержує споживач від пропонованої послуги.

- можливість приємно провести час в затишній атмосфері і добрій компанії

- не затрачувати час на приготування їжі, а просто прийти і поїсти приготоване за замовленням блюдо.

Потім необхідно розробити послугу в її реальному виконанні (II рівень).

- швидкість і якість обслуговування (ввічливість офіціантів з клієнтами)