Смекни!
smekni.com

Відкриття міні пекарні ВАТ Костопільхарчопром (стр. 2 из 4)

Аналіз стану ринку Костопільського району мілкоштучних хлібобулочних виробів виявив, що в практику нашого повсякденного життя тільки починає вводитися широко використовуване за кордоном розмаїття хлібобулочної продукції на різні смаки. У магазинах з'явилися відділи з продажу свіжого хліба у прямому розумінні цього слова, належним чином упакованого, порізаного тощо, попит на який неухильно зростає. І якщо у великих містах така різноманітність вже не новина, то районні центри, а далі і сільська місцевість обділені такою можливістю.

Ринок збуту

Хлібобулочна продукція міні-пекарні ВАТ “ Костопільхарчопром” матиме необмежений стабільний попит на ринку Володимирецького району, тому що відносяться до групи якісних товарів нового покоління .

Їхніми споживачами можуть бути:

люди молодшого та середнього віку, що швидко реагують на новинки;

споживачі, що цінують якість продукції;

Стабільність споживання Хлібця дієтичного з висівками на ринку обумовлена необхідністю включення його у раціон навіть здорових людей, старших 45-ти років, для покращення травлення тощо.

Потенційний обсяг ринку

Відповідно до розрахунків річне виробництво хлібобулочних виробів міні-пекарнею буде становити на початковому етапі 10 % виробництва всіх хлібобулочних виробів підприємства. Це близько 103,3 т/рік. Зокрема для постачання на ринки інших районів – 25 т/рік.

Обґрунтування цін, цінова політика

Ринкова вартість хлібобулочних виробів міні-пекарні:

1 шт. Хлібець дієтичний з висівками - 0,95;

1 шт. Ріжок з повидлом “Круасан” - 1,25;

1 шт. Плетінка з маком - 1,60;

Роздрібна ціна на Хлібець дієтичний з висівками на 15-22 копійок нижче цін на аналогічну продукцію ВАТ “Рівнехліб” та на 10-12 копійок нижча ціни ТОВ “Поділляхліб”;

Ріжок з повидлом “Круасан” взагалі є нижчим за вартістю у 2-3 рази від імпортної продукції, що поставляється на український ринок (наприклад “7 Days”)

ВАТ “Костопільхарчопром” планує здійснювати рекламу нової продукції у виді: рекламних листків і газетних публікацій.

З метою успішного просування нової продукції на ринку передбачається збільшення засобів на рекламу.

4. Виробничий план

ВАТ “ Костопільхарчопром” реально спроможний організувати виробництво нової “мілкоштучної” продукції, продуктувати необхідну кількість товарів належної якості, а також має можливість придбати усі необхідні для цього ресурси.

Основні виробничі операції

(схема виробництва представлена у Додатку 3)

Машини та устаткування

Таблиця 4.1.

Машини та устаткування необхідні для виробництва

Найменування ділянки Закуповуване устаткування Вартість, грн. Постачальники
Ділянка для виробництва булочних виробів Ділитель тіста С-500М (для формування рогаликів), ІР2-ХМ (для формування плетінок)Шафа попередньої розстійки А2-ХLМ/2Піч РХС-25М Устаткування збірне. Загальна вартість – 190000. Фірма “TechCare Sistems Inc. (Італія)Представництво в Києві
Ділянка для виробництва хлібців Транспортерна лєнтаРозстійно-пічний агрегат Р6-ХРМПіч РХС-25М Устаткування збірне. Загальна вартість – 140000. Фірма “TechCare Sistems Inc. (Італія)Представництво в Києві

Сировина, матеріали:

Основою собівартості продукції є сировина (борошно), що складає 65 %. Підприємство для виробництва продукції використовує такі види борошна:

Борошно пшеничне вищого гатунку;

Борошно пшеничне 1 гатунку;

Борошно пшеничне обійне;

Борошно житнє тощо.

Представимо таблицю у якій наведена основна сировина для виробництва трьох видів “мілко-сортних” хлібобулочних виробів, що будуть виготовлятися підприємством ВАТ “ Костопільхарчопром” на початковій стадії запуску міні-пекарні.

Таблиця 4.2.

Основна сировина для виробництва хлібобулочних виробів

Вид продукції, що випускає ться Найменування сировинних матеріалів Ціна,.Грн /кг Постачальники
Хлібці дієтичні з висівками 0,4кг Борошно пшеничне 1гат.Висівки пшеничніСільМасло рослиннедріжджі 1,7040,150,213,082,5 ТОВ “Агропродінвест”смт. РафалівкаВолодимирецька РеалбазаТОВ “Бакалія-дріжджі-Сервіс”
Ріжок з повидлом “Круасан” Борошно пшеничне в/гДріжджіСільЦукорМаргаринПовидлоМасло вершкове 1,8962,50,213,173,893,7510,08 Дунаєвецький КХПТОВ “Бакалія-дріжджі-Сервіс”Володимирецький маслоробний комбінат
Плетінка з маком Борошно пшеничне в/гДріжджіСільЦукорМаргаринМакМолоко сухе знежиренеЯйця (шт) 1,8962,50,213,173,898,99,330,34 Дунаєвецький КХПТОВ “Бакалія-дріжджі-Сервіс”Володимирецький маслоробний комбінатЗдолбунівська птахофабрика

Виробничі і невиробничі приміщення

Приміщення для міні-пекарні – це будівля складу, площею до 50 кв.м. Для забезпечення роботи міні-пекарні підприємство буде використовувати і діючі приміщення: адміністративну будівлю, 2 склади тощо. Всі приміщення (крім адміністративного) забезпечені майданчиками для навантажувально-розвантажувальних робіт. Також у підприємства наявні транспортні засоби.

5. Організаційний план

Організаційна форма бізнесу - Відкрите акціонерне товариство “ Костопільхарчопром “. Така форма власності є доцільною в даному випадку і сприяє залученню інвестицій. Статутний фонд товариства становить 14904,75 грн. Статутний фонд поділено на 2839 простих іменних акцій номінальною вартістю 5,25 грн. кожна. Товариство випускає акції на весь розмір статутного фонду та проводить їх реєстрацію в порядку, передбаченому чинним законодавством. Акціонери Товариства без обмежень можуть розпоряджатися акціями Товариства, зокрема продавати чи іншим чином відчужувати їх на користь інших юридичних та фізичних осіб, якщо інше не встановлено чинним законодавством.

Прибуток Товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З балансового прибутку Товариства сплачуються проценти по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається в повному розпорядженні товариства. Порядок розподілу чистого прибутку та відшкодування збитків визначається вищим органом Товариства відповідно до статуту та чинного законодавства України.

Даний бізнес-план сформовано для вже діючого підприємства, тому наведемо таблицю планової чисельності персоналу міні-пекарні.

Таблиця 5.1.

Орієнтована чисельність персоналу міні-пекарні

№ п/п Посада Кількість Заробітна плата, грн.
1. Пекар-майстер 2 600
2. Пекарі 4 550
3. Тістоводи 4 500
4. Укладальники 4 450
5. Формовники 5 450

Головою правління ВАТ ” Костопільхарчопром” є Орденат М.С., Головний бухгалтер – Каращенко Т.І.

Всі відділи, підрозділи та служби підприємства на чолі зі своїми керівниками підпорядковуються безпосередньо керівнику підприємства (голові правління ВАТ).

Щодо міні-пекарні, то планова чисельність працівників тут склала 19 чоловік. Дане виробництво буде підпорядковане начальнику хлібобулочного цеху і буде складатися із 19 працівників.

Міні-пекарня буде мати дві бригади працівників, що підпорядковані пекарям-майстрам.

6. Оцінка ризиків

Оцінка чутливості проекту виконувалася шляхом визначення впливу на діяльність таких параметрів, як: обсяг додаткових капітальних вкладень, ціна продукції, операційні витрати, рівень обсягу виробництва.

Збільшення капітальних витрат

Проект не припускає збільшення капітальних вкладень у порівнянні з розрахунковими.

Скорочення платоспроможного попиту

Попит на хлібобулочні вироби, як показують проведені дослідження стабільний із загальною тенденцією до зростання. Хліб є найбільш доступним та необхідним продуктом, тому зважаючи на високу якість виробів досліджуваного підприємства вони реалізуються у м. Костопіль та Костопільському районі. А споживання продукції здійснюється у тому ж обсязі, у якому і виробляється.

Підвищення цін на енергоносії й інші матеріали

Всі печі італійського обладнання міні-пекарні працюють від електроенергії, вартість на яку постійно зростає. Вартість електроенергії закладена у калькуляцію собівартості кожного виробу підприємства і зростання вартості електроенергії призведе і до зростання ціни на хлібобулочні вироби, що у свою чергу може призвести і до ряду інших проблем.

Шляхом вирішення такої проблеми може слугувати перехід роботи підприємства у нічний час, коли вартість електроенергії за 1 кВт.год становить 15-16 копійок, що дасть змогу значно знизити витрати на електроенергію. Також підприємство повинно встановити контроль за витрачанням електроенергії на освітлення виробничих та адміністративних приміщень Тут також можна знизити витрати електроенергії шляхом її економії.

Зрив графіка випуску продукції

Проект залишається ефективним при максимальному зниженні рівня виробництва на ділянках по виготовленню продукції до 22% від проектного. Резерви спаду виробництва “Круасану” та дієтичного хліба – 10 % і 7 %, відповідно. Стійкість проекту забезпечує також висококваліфікований персонал, що має практику випуску продукції проекту на досвідченому виробництві і придбання високотехнологічного устаткування.

Зміна процентної ставки

Окупність проекту зберігається в межах заданого терміну реалізації проекту (3 роки) при збільшенні процентної ставки до 22 %. Отримані результати розрахунків можуть служити підставою для виділення інвестиційного кредиту з метою реалізації дійсного проекту.