Смекни!
smekni.com

Методи оцінки місткості ринку і прогнозування попиту (стр. 4 из 6)

Пивоварна група «САРМАТ»

Група «Сармат» входить до складу компанії «SABMiller»

ЗАТ «Сармат», ВАТ «Луганський пивоварний завод», ВАТ «Пиво безалкогольний завод «Крим»», ЗАТ «Фірма «Полтавпиво»», а також підприємство з виробництва солоду ЗАТ «Дніпропетровський пивоварний завод «Дніпро»». До асортимент продукції компанії входять бренди 'Сармат', 'Drive Мax', 'Дніпро', 'KaltenbergPils', 'Полтавське', 'Луганьпиво'.

«Оболонь»

Корпорація «Оболонь» - найбільшийнаціональний виробник пива,безалкогольних та слабоалкогольних напоїв,мінеральної води.До складу корпорації входять головний завод у Києві з віддаленими виробництвами в Олександрії та Чемерівцях Хмельницької області, два дочірніх підприємства – «Пивоварня Зіберта» (Фастів, Київська обл.) та «Красилівське» (Хмельницька обл.), а також підприємства з корпоративними правами в Охтирці, Севастополі, Коломиї та Бершаді. Загальна кількість працівників: 7 000. Частка компанії в експорті пива становить 80%. Продукція корпораціїекспортується у 33 країни світу.

Портфель компанії формують шість пивних торгових марок: «Оболонь», «Magnat», «Нike premium beer», «Zibert», «Десант», «Охтирське».

Регіональні пивоварні заводи

Інші 5% становлять невеликі пивзаводи, які все більше і більше регіональних пивзаводів вимушені скорочувати виробництво або закриватися. Якщо у 2002 році невеликі пивзаводи володіли 10,7% ринку, то в 2007 році це показник становив 4,3%, це притому, що український ринок пива щороку зростає на 15-20%.

Аналізуючи цінову структуру ринку, наведену на рисунку 2.2. , в якій розрізняють три сегменти: низький (до 4 грн 50 коп. за 0,5 л), середній (4,5 грн – 8 грн. за 0,5 л), високий (від 8 грн за 0,5 л), відзначимо, що впродовж останніх років розвиваються високий та середній цінові сегменти, що надає підстави стверджувати, що в країні зростає культура споживання пива.

Рис. 2.2. Цінова структура ринку пива

Частки крупних пивних гравців у цінових сегментах внутрішнього ринку України наведені у таблиці 2.3 . За результатами наведених ланих видно, що у кожному ціновому сегменті є свій лідер:

– ЗАТ «Оболонь» лідирує в середньому ціновому сегменті;

– «САН ІнБев Україна» – в низькому;

– «Славутич» (Carlsberg Group) – у високому сегменті.

У портфелі брендів SABMiller («Сармат») відсутня продукція середньогоі високого цінового сегмента.

Таблиця 2.3. Частки пивних компаній у цінових сегментах

За результатами аналізу споживчих смаків видно, що традиційно українці віддають перевагу світлому пиву. Його частка у споживанні складає не менше 70%, решта розподіляється між темними та нетрадиційними сортами, що становлять відповідно 20% і 10%. Структура споживання пива за його видами наведена на рисунку 2.3.

Найбільший рівень споживання пива спостерігається у віковій групі від 20 до 29 років (51,1% представників цієї групи споживають пиво); найменший рівень споживання – у віковій групі від 50 до 59 років – 26,9% представників (рисунок 2.4 ).

Рисунок. 2.4 Споживання пива у вікових групах

Частка споживачів пива зменшується по мірі зниження рівня доходу споживачів. Якщо частка споживачів пива серед багатих верств населення і з рівнем доходу вище за середній складає приблизно дві третини у кожній з цих груп (66.7% і 69.5% відповідно), то серед людей із середнім рівнем доходу частка споживачів пива дорівнює 50%, а серед людей з рівнем доходу нижче середнього і бідних вона складає відповідно 35,3% і 26.1%. Графічно рівень споживання пива в кожній з груп споживачів, сегментованих за критерієм рівня доходів, представлений на рисунку 2.5.


Рисунок 2.5. Рівень споживання пива залежно від рівня доходу, %

В Україні рівень споживання пива в різних регіонах неоднаковий: найбільший рівень споживання пива спостерігається в Києві (68% киян є споживачами пива); найменший – в північному регіоні – 26,4%. Рівень споживання пива в регіональному розрізі наведений на рисунку2.6.

Рисунок 2.6. Рівень споживання пива за регіонами

Реалізація пива в Україні має деякі особливості, пов'язані із сезонністю. Звичайно на початку сезону (приблизно середина квітня) продукція місцевого великого виробника забезпечує до 70% продаж пива в регіоні. Вже в травні пиво іноземних виробників починає більш активно надходити на регіональний ринок. У розпал сезону (липень-серпень) пиво місцевого великого виробника забезпечує вже не більш 30-40% продаж. Пов'язана така динаміка з цілком об'єктивними явищами: узимку обсяги реалізації пива падають у чотири-п'ять разів у порівнянні з теплим часом року, і оптовикам невигідно завозити іногороднє пиво в невеликих кількостях — висока вартість перевезення зробить його неконкурентним. Говорити про експорт пива з України майже рівносильне тому, що говорити про експорт ЗАТ "Оболонь". Його частка у загальноукраїнському експорті складає 80%. Щорічно обсяги експорту компанією збільшуються на 15-20%. На сьогодні частка експорту перевищує чверть виробництва "Оболоні". Найбільшим споживачем українського пива є Росія (лише ЗАТ "Оболонь" забезпечує 60% російського імпорту). Друге місце за обсягом експорту впевнено посідає SunInterbrew з часткою вивозу продукції 13%.

Обсяг ринку імпортного пива достеменно визначити не можливо. Це обумовлено досить значними обсягами контрабандного ввозу, проте на думку фахівців частка імпорту на ринку України є близько 2-3%. Ввозиться пиво майже усіх видів переважно у ціновому сегменті вище середнього, а також елітні марки.

Росія у зовнішній торгівлі пивом з Україною єнайбільшим постачальником імпортного. Основним імпортером на ринку України є "Балтика". Її частка у імпорті становить близько 75%. Незначна частка імпорту обумовлена не лише споживчими перевагами українських любителів пива, а й вибором іноземних компаній способу присутності на ринку. Ми маємо "свої імпортні" марки пива такі як Beck`s, Stella Artois, Tuborg. Це дозволяє іноземним компаніям зменшити ціну на свій продукт, економлячи на вартості імпорту, а також автоматично отримати цінову перевагу перед аналогічною продукцією інших іноземних виробників.


Розділ ІІІ

3.1. Планування маркетингових досліджень

Метою даного дослідження визначення реакції споживачів на підвищення цін на продукції, їх відданість конкретній торговій марці. В ході дослідження планується виявити сегмент споживачів, який з підвищенням ціни готовий буде перейти на іншу торгову марку.

Дослідження проводиться в місті Києві, загальною чисельністю 2 785 976чоловік (за даними на 1 квітня 2010 року).

Об’єктом дослідження є споживачі різних вікових категорій, матеріального достатку, роду занять.

В ході дослідження було розроблено анкету для опитування покупців пивної продукції, метою якої стало виявлення реакції споживачів на підвищення цін на пиво.

Методологія дослідження - проведення анкетування потенційних покупців даної продукції в різних точках продажу (супермаркетах, магазинах, в місцях, де продається пиво).

Анкета

(01) Ваша стать

[1] жіноча

[2] чоловіча

(02) Ваш вік

[1] 18 - 25

[2] 26 - 30

[3] 31 - 40

[4] 41 – 45

[5]46 – 60 років

[6] більше 60 років

(03) Чи п’єте Ви пиво?

[1] так

[2] ні (якщо ні, переходити до останніх двох питань)

(04) Як часто Ви споживаєте пиво?

[1] кожного дня

[2] 2-3 рази на тиждень

[3] 1 раз на тиждень

[4] раз на місяць

[5] декілька разів на рік

(05)Яка упаковка Вам здається найбільш привабливою?

[1] пластикова пляшка

[2] скляна пляшка

[3] жерстяна банка

[4] пиво на розлив (без фабричної упаковки)

(06) За один раз зазвичай купуєте пляшку об’ємом:

[1] 0,5 л

[2] 1 л

[3] 1,5 л

[4] 2 л і більше

(07)Пиву якого виробника Ви надаєте перевагу?

[1] вітчизняного

[2] іноземного

[3] не має значення

(08) Якому сорту пива Ви надаєте перевагу?

[1] темне

[2] світле

[3] нетрадиційне

[4] однакове ставлення до всіх сортів

(09) Пиво якої торгової марки Ви купуєте найчастіше?


[1] Хмільне

[2] StellaArtois

[3] Staropramen

[4] Brahma

[5] Beck's

[6] Сармат',

[7] Дніпро',

[8] Славутич

[9] Львівське

[10] Tuborg

[11] Carlsberg

[12] Балтика

[13] Арсенал

[14] Чернігівське

[15] Оболонь

[16] Янтар

[17] Рогань

[18] Перша приватна броварня

Інше_________(написати)


(10) Яку ціну Ви зазвичай сплачуєте за пиво (0,5 літрів)?

[1] до 4,5 грн.

[2]4,5 – 8 грн.

[3] 8 грн. і більше

(11) Чи будете Ви купувати пиво після деякого його подорожчання?

[1] так, в тій самій кількості

[2] так, але в меншій кількості

[3] ні, перейду на ту торгову марку, яка коштуватиме дешевше

[4] взагалі не купуватиму

(12) Чи погоджуєтесь ви з твердженням, що чим вища ціна, тим вища якість?

[1] так

[2] інколи

[3] ніколи

(13) При виборі товару за все звертаєте увагу на:

[1] ціна

[2] зручність упаковки

[3] смак

[4] престижність торгової марки

Де зазвичай купуєте пиво?

(14) супермаркети

(15) ринок

(16) кіоски

(17) пивний бар

(18) спеціалізовані пивні магазини

(19) Середньомісячний дохід на одного члена сім’ї складає:

[1] менше 1000 грн.

[2] 1001– 2500 грн.

[3] 2500 – 5000 грн.

[4] 5000 грн. і більше

(20) Який ваш рід занять зараз?


[1] студент

[2] військовослужбовець

[3] робітник