Смекни!
smekni.com

Информационный маркетинг (стр. 11 из 13)

На вітчизняному ринку присутні понад 200 фірм, які так чи інакше пов’язані з виробництвом програмних продуктів. Кількість працюючих у цих фірмах — від кількох осіб до кількох десятків. Приблизний процентний розподіл фірм за кількістю програмістів представлений [3, табл. 12.3].

Більше половини цих компаній займаються дистрибуцією програмних продуктів іноземних виробників. Розподіл найбільших фірм за напрямками діяльності на ринку ПЗ представлено у [3, табл. 12.4].

На внутрішньому ринку перспективним є створення різноманітних редакторів, драйверів і перекладачів, враховуючи вимоги до діловодства, поява інформаційних ресурсів різними мовами, збільшення прямих економічних зв’язків із зарубіжжям.

Чому на ваш погляд, найбільш перспективним напрямом є спільні розробки (особливо з Росією) інформаційних технологій у галузі телекомунікацій?

Зверніть увагу на використання офшорного бізнесу у програмуванні в Україні та інших країнах.

Дуже важливо для подальшого нормального розвитку ринку ПЗ мати засоби захисту програмних продуктів і програмістів. Механізм контролю за додержанням авторських прав розробників, що ефектив­но діє в інших країнах, особливо США, практично відсутній в
Україні. Нелегально розповсюджується майже 95 % загальної кількос­ті застосовуваного ПЗ. У зв’язку з цим постає питання про включення до ПЗ модулів захисту від несанкціонованого розповсюдження.

Ситуаційна вправа

Ви створили фірму, яка спеціалізується на розробці, продажу та впровадженні програмного забезпечення, зокрема Internet-додатків. Як вийти на ринок і завоювати стійку позицію на ньому? Якими будуть ваші пропозиції?

Дайте відповіді на запитання

1. Які особливості визначення ємності ринку ПЗ?

2. Які особливості насичення ринку ПЗ?

3. Окресліть чотири стадії економічного механізму присут­ності ПЗ на ринку.

4. Яка сегментація ринку ПЗ?

5. За якими ознаками ваша фірма здійснює вибір цільового сегмента ринку ПЗ?

6. Які найбільші світові компанії-виробники ПЗ присутні на вашому ринку?

7. Які прогнози щодо розвитку інформаційних технологій у світі?

8. Створення яких ПЗ є найперспективнішим на внутрішньому ринку?

9. Що заважає розвитку української індустрії ПЗ?

10. Які вади, притаманні інформаційним галузям усіх країн однаково, можуть завдати непоправної шкоди інформаційній індустрії в цілому?

11. Чи могли б ви зайнятись офшорним бізнесом у програмуванні?

12. Яким чином ви захищаєте розробника ПЗ?

13. Як ви захищаєтесь від вірусів?

14. Якими антивірусними пакетами ви користуєтесь?

15. Чи даєте корисні поради покупцям програм?

16. Які програми ви підбираєте для початківців бізнесу?

13

Дослідження ринку інформаційних
ресурсів І послуг

13.1. Формування та особливості ринку інформаційних ресурсів

13.2. Формування та особливості ринку інформаційних послуг

13.3. Особливості ринку інтерактивних послуг

13.4. Сегментація ринку інтерактивних послуг

13.5. Світовий та вітчизняний ринки інтерактивних послуг

Формування інформаційних ресурсів та використання їх у різних сферах відрізняються. Однак найчастіше розв’язуються такі інформаційні та інформаційно-аналітичні завдання:

· пошук інформації;

· класифікація;

· переклад текстів;

· реферування текстів;

· аналіз змісту текстових джерел на сумісність, суперечливість і новизну;

· формування аналітичних оглядів, довідок та ін.

Інформаційні ресурси, як і інформаційні продукти, з безкоштовних інформаційних послуг не так давно перейшли до категорії інформаційного товару і стали предметом купівлі-продажу, тобто об’єктами ринку.

Інформаційні послуги — це такий самий товар, як комп’ютер­на техніка, оскільки вони теж спрямовані на задоволення людських потреб, виробляються, купуються і використовуються. Однак інформаційні послуги як товар мають ряд особливих рис, що визначають їх певний статус на ринку. Зверніть на це увагу. Послуги можуть пропонуватися покупцеві як частина товару або як самостійний товар.

Найпоширеніші послуги стосуються обслуговування обчислювальної техніки і додаткових пристроїв:

· установка та настроювання ПЗ і додаткових пристроїв, їх ремонт і модернізація;

· комплексне обслуговування техніки і ЛОМ;

· захист даних від втрат і несанкціонованого доступу, антивірусний захист і профілактика;

· послуги з технічної експертизи комп’ютерної техніки в державних організаціях для оцінки її залишкової вартості і списання, інші види послуг.

Модернізація (upgrade) ПК — послуга, в цінності якої в більшості користувачів сумнівів не виникає. Організаціям, що мають ЛОМ, економічно вигідніше укладати договір на комплексне обслуговування, оскільки проблем у ході експлуатації мережі все одно не уникнути, а вартість послуг у пакеті може бути вдвічі дешевшою. Проблема відновлення інформації нерідко виникає в ІC з великими масивами даних. Першими замовниками цих послуг були видавництва, зараз — банки, бухгалтерії, торгові фірми.

Виберіть інформаційний ринок для вашої фірми. З’ясуйте, які інформаційні продукти і послуги присутні на вашому ринку.

Hові інформаційні технології надають користувачеві не тільки інформаційний продукт, але й засоби для пошуку та обробки інформації. Ця можливість є інформаційними послугами, поява яких поширила попит на інформаційні продукти, оскільки сприяла їх наближенню до користувача.

Інтерактивні служби є центральною ланкою індустрії інтерактивних послуг, які бувають комутовані, спеціальні, міжсистемні. Зверніть увагу на те, яким чином будуються взаємовідносини між виробниками баз даних (БД) та інтерактивними службами, а також взаємовідносини інтерактивних служб з користувачами, стосовно яких вони повинні мати власну ринкову стратегію. Необхідно також визначити свої ринкові сегменти.

За характером інформаційної діяльності користувачі поділяються на проміжних і кінцевих. Можна виокремити такі сегменти ринку інформаційних послуг: споживацький; споживачів з великими сподіваннями; корпоративний; споживачів-експертів.

Для кожного сегмента ринку інформаційних послуг обирають одну з таких стратегій маркетингу: стратегія масового ринку, стратегія корпоративної ниші, стратегія посередницької ниші.

Зверніть увагу на особливості формування та розвитку світового і вітчизняного ринків інтерактивних послуг, створення та розвитку автоматизованого банку даних (АБД), перехід на комер­ційне обслуговування користувачів.

Розгляньте угоду про відкриття ринків телекомунікаційних послуг для закордонного капіталу, які країни її підписали, що вона передбачає, як вона вплине на розвиток телекомунікацій у світі. Яке ставлення різних країн до цієї угоди? Що дасть ця угода пересічним користувачам? вашій фірмі?

Ситуаційна вправа

Ваша фірма планує спеціалізуватися на продажу інформації про будівельні матеріали, що продаються на території країни. Які ваші пропозиції відносно того, що треба зробити для виходу на інформаційний ринок і подальшого завоювання стійкої позиції на ньому?

Дайте відповіді на запитання

1. Які інформаційні ресурси або послуги є продукцією вашої фірми?

2. Структура ринку інформаційних продуктів і послуг та його особливості.

3. На який з трьох основних секторів ринку інформації виходить ваша фірма?

4. До якого класу інформаційних послуг належать ваші послуги?

5. Які інтерактивні послуги надає ваша фірма?

6. Як будуються відносини між виробниками БД та інтерактивною службою?

7. Які джерела інформації використовує ваша фірма для актуалізації БД? Хто є постачальниками інформації?

8. Як будуються взаємовідносини інтерактивних служб з користувачами?

9. Як відбувається сегментація ринку інтерактивних послуг?

10. На якому сегменті ринку інтерактивних послуг надає послуги ваша фірма: споживацькому, сегменті споживачів з великими сподіваннями, корпоративному, сегменті споживачів-експертів?

11. Хто є конкурентами вашої фірми на ринку інтерактивних послуг?

12. Яку стратегію маркетингу на ринку інтерактивних послуг використовує ваша фірма: стратегію масового ринку, стратегію корпоративної ниші, стратегію посередницької ниші?

13. Як боротися з відставанням вітчизняної індустрії інтерактивних послуг?

14. Яких основних вітчизняних виробників БД ви знаєте?

15. Які інформаційні послуги пропонуються на ринку України?

16. Які інформаційні потреби споживачів не задовольняються у повному обсязі?

14

Дослідження ринку
Internet-послуг

14.1. Класифікація Internet-послуг

14.2. Використання Internet у рекламній діяльності фірми

14.3. Використання Internet у збутовій діяльності фірми

14.4. Використання Internet у маркетинговій діяльності фірми

14.5. Послуги Internet-провайдерів

14.6. Перспективи розвитку світового ринку Internet-послуг

14.7. Ринок Internet-послуг в Україні

Internet складається з кількох систем різного призначення і способів взаємодії з користувачами. Але з цих ресурсів реально використовується лише незначна частина: електронна пошта (e-mail), електронні конференції (news groups), списки розсилки (mailing lists), електронна служба WWW (World Wide Web), факс через Internet, експрес-пошта через Internet, IP-телефонія, pass-time (для дозвілля), підключення до ноутбука чи настільного ПК мобільного телефону з виходом в Internet.

Маркетинг за допомогою SMS

SMS (Short Message Service — послуга коротких повідомлень) — технологія доставки текстових повідомлень на мобільні пристрої. Завдяки цій технології користувачі мобільних телефонів у всьому світі можуть отримувати і відправляти короткі текстові повідомлення. Головна особливість SMS — дуже «особистий» характер цього каналу поширення повідомлень, що відрізняє його від усіх доступних сьогодні методів спілкування з клієнтом. Дедалі більше компаній використовують цю технологію як середовище для реалізації маркетингових завдань, оскільки вона відрізняється невисокою ціною за наявності високого рів­ня «відповідей»; дозволяє придбати нових клієнтів і втримувати тих, що вже є; просувати і продавати товари і послуги; посилювати роль брендів на ринку і створювати умови для поліпшення ставлення клієнтів до компаній і їх товарів.