Смекни!
smekni.com

Аналіз маркетингових заходів для підприємства ЗАТ Чобіток (стр. 1 из 6)

Зміст

Вступ

1. Мета, завдання, характеристика маркетингової діяльності підприємства

2. Розробка гіпотези маркетингової стратегії підприємства

3. Товарна політика підприємства

4. Цінова політика підприємства

5. Збутова політика підприємства

6. Політика просування нових товарів на ринок

7. Оцінка проведених маркетингових досліджень для перевірки сформульованої гіпотези та запропонованих заходів для ЗАТ "Чобіток"

Висновки

Список використаної літератури

Додатки


Вступ

В умовах ринкової стабілізації економіки України і міста Луцька зокрема виникають актуальні проблеми дослідження ефективності ведення господарської діяльності по реалізації продукції підприємствами різних сфер діяльності. Реалізація продукції передбачає насамперед вивчення маркетингового середовища підприємства як внутрішнього, так і зовнішнього. Оцінка всього середовища називається комплексом маркетингових заходів.

Метою нашої роботи є аналіз маркетингових заходів для підприємства ЗАТ "Чобіток", яке займається пошиттям чоловічого і жіночого зимового і весняно-осіннього періоду.

Комплекс маркетингових заходів для ЗАТ "Чобіток" полягають в оцінці потреб, запитів і попиту споживачів, що допомагають створенню програми їх задоволення, ідентифікації та визначенню як проблем, так і можливостей фірми здійснити та оцінити свою маркетингову діяльність.

Мета методів маркетингових досліджень для ЗАТ "Чобіток" – виявити можливості фірми посісти конкурентні позиції на конкретному ринку, знизити міру невизначеності і ризику, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності.

Основним завданням методів маркетингових досліджень для ЗАТ "Чобіток" є:маркетинговий товарний ціновий збутовий

- розрахувати величину попиту та пропозиції;

- встановити умови досягнення оптимального співвідношення між попитом та пропозицією;

- дослідити поведінку споживачів;

- оцінити діяльність фірми та її конкурентів;

- визначити конкурентні позиції продукції ЗАТ "Чобіток";

- зорієнтувати виробництво на випуск товарів, збут яких забезпечений наявними на ринку умовами і дає можливість фірмі отримати запланований прибуток;

- розробити та здійснити програму маркетингу.

Предметом дослідження в роботі постає маркетинг, реалізація продукції підприємства на ринку.

Об’єктами дослідження є стратегії маркетингу підприємства, методи його діяльності, способи просування нового товару на ринок збуту тощо.

Практичне значення роботи полягає в отриманні і використанні набутих знань при дослідженні подальшого функціонування ЗАТ "Чобіток" на ринку області.


1. Мета, завдання, характеристика маркетингової діяльності підприємства

Підприємство ЗАТ "Чобіток" засноване колективом працівників, які були звільнені з Луцької взуттєвої фабрики у 1997 році. Діяльність даного підприємства: виготовлення жіночого та чоловічого взуття для зимового та весняно-осіннього періоду.

На підприємстві працює 90 чоловік (станом на 01.01.2007 рік). Підприємство зазнавало втрат протягом 1997-2003 років, так як його матеріально-технічна база була недосконалою. В 2004 році керівником підприємства було обрано іншу людину. Новий керівник змінив організаційну структуру управління, під його керівництвом була розроблена ефективна система матеріальної мотивації, вчасно виплачувалась заробітна плата, розширились ринки збуту, зокрема, на Завокзальному ринку у м. Луцьку, була удосконалена матеріально-технічна база, закуплено нові моделі взуття, більш сучасні і дешевші тощо.

Працівники підприємства організовані на працю, віддаючи підприємству всю свою енергію і силу, талант і вміння, професіоналізм. В колективах існує повна довіра і взаємодопомога. Відчутна тісна співпраця робітників і керівництва.

Фінансове становище підприємства з 2004 року покращується. Рентабельність зростає на 2-2,5 відсотка щороку. Прибутки підприємства зростають, також зменшуються витрати.

Підприємство не має підтримки від державних органів місцевої влади, зате тісно співпрацює із пресою, постійно рекламуючи свою продукцію, запрошуючи журналістів з різних вагомих газет і бізнес-журналів для подання інформації про постійне зростання підприємства як фінансово, так і психологічно (створено імідж виробника сучасного, модного, зручного взуття за доступними цінами).

Останнім часом торгову марку ЗАТ "Чобіток", представлену нижче, впізнають. Є покупці, які віддають перевагу саме цьому взуттю і купляють його постійно, рекомендують знайомим і родичам.

Асортимент підприємства такий: зимове чоловіче і жіноче взуття, весняно-осіннє чоловіче і жіноче взуття. Розміри взуття – від 36 до 46.

Недоліком асортименту є те, що підприємство практично не працює в літній період, так як не випускає літнього взуття; не виробляє взуття 35 і 42 розміру для жінок, не виробляє дитячого взуття.

Основними конкурентами ЗАТ "Чобіток" є Луцька взуттєва фабрика, Львівська фабрика з виготовлення взуття "Прогрес". Незначними конкурентами є мережа майстерень, які займаються індивідуальним пошиттям взуття.Постачальниками сировини та матеріалів підприємству є Київський шкірзавод (шкіра), Львівська взуттєва фабрика "Прогрес" (допоміжні матеріали), фірма "Хімбуд" (підошва).

2. Розробка гіпотези маркетингової стратегії підприємства

Гіпотеза ринкової стратегії підприємства ЗАТ "Чобіток" полягає в наступному:

- розширення існуючих ринків;

- проникнення на нові ринки;

- підтримка рівня збуту на існуючих ринках;

- концентрація комерційних та маркетингових зусиль на нинішній кількості ринків з метою ефективного використання обмеженого числа ресурсів, які компанія може виділити на здійснення маркетингової діяльності. Весь ринок збуту продукції ЗАТ "Чобіток" ділиться на два великих сегменти: регіональний та загальнодержавний. Характеристика в відсотках регіонального та загальнодержавного сегментів відображена у табл. 2.1.


Таблиця 2.1Загальна характеристика сегментів ринку

Сегменти Обсяг споживання Попит на товар Розмір замовлень Наявність конкурентів
Регіональний 16 % Зростаючий Великий Середня
Загальнодержавний 84 % Зростаючий Великий Середня

Загальнодержавний ринок для продукції ЗАТ "Чобіток" складається з торговопосередницьких організацій Південного, Північного, Східного, Центрального та Західного регіонів (табл. 2.2).Регіональний ринок сегментується за демографічною ознакою: за рівнем забезпеченості населення та його статтю (Додаток 1).

Таблиця 2.2Характеристика сегментів загальнодержавного ринку по регіонах

Сегменти (регіони) Обсяг споживання Попит на товар Розмір замовлень Наявність конкурентів
Західний 18 % Зростаючий Середній Велика
Південний 12 % Низький Низький Середня
Північний 20 % Середній Середній Середній
Східний 28 % Великий Великий Середня
Центральний 22 % Вище середнього Великий Вище середнього

Життєвий цикл продукту ЗАТ "Чобіток" посезонний і триває 3-4 місяці, оскільки через деякий час продукт витісняється з ринку більш досконалим і модним продуктом.

3. Товарна політика підприємства

Продукція підприємства та її характеристика наведені у табл. 3.1.

Таблиця 3.1Характеристика продукції

Вид продукції Вид підошви Вид застібки Розмір
Взуття чоловіче (зимове) Танкетка Шнурівки, замок 41-46
Взуття жіноче (зимове) Танкетка, каблук Шнурівки, замок 36-41
Взуття чоловіче (осінньо-весняне) Танкетка Шнурівки, замок 41-46
Взуття жіноче (осінньо-весняне) Танкетка, каблук Шнурівки, замок 36-41

Переваги продукції ЗАТ "Чобіток" полягають у наступному:

- взуття виготовляється тільки з натуральної шкіри, що запобігає швидкому псуванню взуття у вигляді тріщин на шкірі;

- підошва на взутті виготовляється з м’якого каучуку та його похідних, що значно покращує експлуатаційний термін користування;

- взуття має високу якість, широкий асортимент, виготовлене у сучасному стилі та доступне для більшості населення.

Недоліками взуття є:

- відсутність маленьких розмірів жіночого взуття (розм. 35) та великих розмірів (42), що передбачає виникнення незадоволеного попиту жінок;

- відсутність літнього взуття для чоловіків, жінок і дітей;

- відсутність дитячого взуття;

- відсутність гарантійного талону більше 1 міс.

ЗАТ "Чобіток" використовує відповідне до високої якості взуття обладнання. Підприємство користується як вітчизняною, так і зарубіжною технікою. До імпортного обладнання належать:

- швейна машина (Німеччина);

- верстат для клепання (Польща);

- колодки для затягування (Словенія).

Проте, для збільшення продуктивності виробництва та зменшення витрат підприємству необхідно поновити вітчизняне обладнання та придбати додаткове. Серед необхідно таке:

- поновити верстат для розкрою;

- придбати обладнання для виготовлення підошви власне на ЗАТ "Чобіток";

- придбати нові зразки моделей сучасного взуття.

Найбільш конкретним методом оцінки конкурентоспроможності продукції є її розрахунок на основі головних параметрів продукту, тобто на базі даних продукції ЗАТ "Чобіток":