Смекни!
smekni.com

Маркетинговые иследования кока-кола (стр. 1 из 3)

Мікросередовище

Підприємство

Як випливає з інформації, представленої на сайті всесвітньо відомої компанії Кока-Кола, вона існує, щоб приносити користь і освіжаючий задоволення. Заснована в 1886, Компанія є провідним виробником і розповсюджувачем безалкогольних напоїв, концентратів та сиропів, використання яких дозволяє виробляти майже 400 марок напою. Штаб-квартира Компанії знаходиться у Атланті, має представництва в більш ніж 200 країнах світу.

Торгова марка Кока-Кола була зареєстрована в Патентному Бюро США 31 січня 1893 Сироп для Кока-Коли за даними компанії був створений фармацевтом з Атланти (штат Джорджія) доктором Джоном тіть Пембертоном 8 травня 1886. В суміші з содовою водою сироп перетворився на новий напій, названий Кока-Кола.

Якщо Пембертон був батьком напою, то Аза Кендлер став батьком компанії Кока-Кола. Для розвитку бізнесу потрібні дві речі - гарний продукт та гарна реклама. Аза Кендлер почав першу в історії Кока-Кола рекламну кампанію під гаслом: «Пийте Coca-Cola! Прекрасну і освіжаючу! »

Влітку 1928 року американська команда привезла 1000 ящиків Кока-Кола на Олімпійські ігри в Амстердам. Незабаром Кока-Кола і спорт стали нероздільними поняттями. Кока-Кола постійний спонсор Олімпійських ігор, Світового чемпіонату з хокею, Кубку ФІФА з футболу, світових тенісних турнірів і інших спортивних змагань.

В даний час для управління бізнесом Компанія розділена на 2 сектори: Бізнес-сектор Північної Америки та Міжнародний Бізнес-сектор. Бізнес-сектор Північної Америки складається з Coca-Cola USA (в США), Coca-Cola Ltd. (У Канаді) і Coca-Cola FOODS, що знаходиться в Х'юстоні і виробляє соки та сокові напої.

Система виробників The Coca-Cola Company є найбільш великою і розгалуженою виробничою і дистриб'юторською мережею у світі.

У 1991 році Coca-Cola Company відкрила своє представництво в Москві. За обсягами продажів у Росії вона спочатку програвала PepsiCo в співвідношенні 1:10 (Pepsi з'явилася в СРСР майже на 20 років раніше завдяки вибору М. С. Хрущова). До 1998 року Система Кока-Кола в Росії мала у своєму розпорядженні вже одинадцятьма заводами - від Владивостока до Санкт-Петербурга. В кінці 2001 року була завершена найбільша угода в історії Компанії в Росії: всі 11 заводів системи Кока - Кола і виняткові права на розлив напоїв The Coca Cola Company були придбані найбільшим загальноєвропейським боттлерів - Coca Cola Hellenic Bottling Company. У 1998 році обсяги продажів напоїв Coca Cola в три рази перевищили ті ж показники головного конкурента Компанії - Pepsi.

У 2003 році сумарні інвестиції Кока-Кола в російську економіку склали 850 мільйонів доларів.

Постачальники

Постачальники - особи, організації, що забезпечують підприємство матеріальними ресурсами, необхідними для виробництва товарів.

Постачальники продають компанії все: від складових інгридієнтів до упаковки, а також обладнання для офісів ...

Що стосується Кока-Коли, то підприємство розглядає якість товару, гарантії, прийнятні ціни для споживачів, надійність поставок. Підприємство використовує якісне обладнання - миючу, що заповнює машину 3in для пиття. Ця машина відповідна для продукції розлиття напоїв Кока-Коли, Фанти, Спрайт, мінеральної води. Вона має наступні характеристики: 1) Всі частини даного обладнання зроблені з нержавіючої сталі. Так воно узгоджене зі стандартом санобробки еди.2) Машини облаштовано гумою, яка відповідає знезаражуванню. 3) Усі процеси проконтрольовані датчиком і т.д. напої випускаються на основі чистої природної води з використанням ароматизаторів, наданих відомими зарекомендували себе постачальниками.

Високоякісні натуральні й ідентичні натуральним ароматизатори дозволяють випускати смачні напої.

Посередники

Посередники - фірми або окремі особи, які беруть на себе або допомагають передати комусь іншому право на конкретний товар або послугу на їх шляху від виробника до споживача. Розрізняють: торговельних посередників, фірми, що здійснюють руху товару; агентства маркетингових послуг і фінансових посередників. Під фінансовими посередниками в маркетингу розуміють банки, кредитні, страхові та інші організації, надають підприємствам-виробникам фінансові послуги та страхують їх від ризиків, обумовлених купівлею-продажем товарів.

Посередниками фірми компанії Кока-Коли з виробництва газованих напоїв здійснює через мережу торгових центрів, а саме:

-супермаркети

-ларьки

-кафе

-ресторани

-клуби

-автомати

-МакДональдс тощо.

Конкуренти

Якщо в 20-ті роки ХХ століття у Компанії Coca Cola не було реальних конкурентів, то до кінця 30-х рр.. безпосереднім конкурентом світовим Coca Cola стала компанія PepsiCо. Запекла боротьба між двома найбільшими і найстаршими виробниками прохолодних напоїв часто приймає досить химерні форми. Іноді може здатися, що Coca Cola і PepsiCo просто не переносять один одного. У колишньому СРСР специфіка їхньої боротьби балу пов'язана з різними термінами появи на ринку їх фірмових напоїв. «Пепсі-кола» стала продаватися в СРСР ще в 1974 р.: за міжурядовою угодою компанія поставляла свій концентрат новоросійському заводу в обмін на горілку «Столичная». У 80-х «Пепсі» вже сприймалася як звичний радянський напій, тоді як «Кока» продавалася виключно в системі магазинів «Берізка» та «Альбатрос» і здавалася атрибутом західного способу життя.

У період 1991-1998 рр.. компанія Coca Cola інвестувала в розвиток свого російського бізнесу більш ніж 750 млн доларів, побудувавши в два рази більше підприємств, ніж PepsiCo.

Висока кваліфікація менеджерів Coca Cola дозволила їм вибрати більш вдалу стратегію в організації роботи з покупцями. Як правило, вітчизняні компанії, сформувавши дилерську мережу, зупиняються на досягнутому, але Coca Cola безперервно продовжує роботу з її розширення. Крім того, своїм торговим партнерам компанія забезпечує доставку продукції, пропонує зручні для них форми співпраці. Відіграє свою роль і гнучкий підхід у ціноутворенні.

Однак останні п'ять років для Coca Cola були далеко не найкращими. За цей час загальні обороти компанії збільшилися лише на 2,3% (у основного конкурента, компанії PepsiCo, оборот збільшився на 3,8%). Частка ринку Coca Cola в США скоротилася за останні роки з 50 до 44%. При цьому операційний прибуток тільки в 2003 році по всьому концерну скоротилася на 4%. Акції компанії за останні шість років подешевшали з 80 до 53 доларів за штуку. Крім того, на продажах брендів Coca Cola негативно відбився невдалий запуск виробництва у Великобританії води Dasani. У березні 2004 р. англійські перевіряючі органи зафіксували в Dasani підвищений вміст шкідливої речовини бромат. Coca Cola була змушена відкласти загальноєвропейське впровадження мінеральної води на невизначений термін.

Перевага Кока-Коли асоціює себе зі святом, стало бути - з неробством. Її новорічні ялинки і яскраві феєрверки, чарівні поїзда і ліси - все це прикмети чарівної країни, з Різдвом, відпочинком, тобто з сімейними цінностями, які ніколи не будуть у минулому. Кока-кола, для початку, це - дитинство, чари, неробство.

Зовсім не так у Пепсі. Її рекламні ролики перевантажені мигтіння активності. Тут немає розслабленої медитативність першого бренду. Швидше за марнота та швидкість. Зазвичай підлітки - стурбовані, що поспішають, що добиваються. Ключовий код - спорт.

Якщо Кока-кола ірраціональна, то Пепсі абсолютно раціоналістично, практичний навіть. Якщо Кока-кола замислена і мрійлива, то Пепсі апелює до успіху. Ще один аспект - Кола індивідуалістична. Пепсі командна.

Чистий прибуток Coca-Cola за підсумками другого кварталу 2009 року склала 2,037 мільярда доларів, йдеться в звіті компанії. Це на 377 мільйонів доларів більше чистого прибутку, отриманого головним конкурентом Coca-Cola компанією PepsiCo. Причиною зниження прибутку PepsiCo стало скорочення попиту на деякі види напоїв, вироблених компанією, включаючи негазовані напої Gatorade.

Як відзначають експерти Огляд ринку безалкогольних газованих напоїв. Coca Cola і Pepsi - давно вже не просто напої. Це - символи епохи, які ще до недавнього часу були невід'ємно пов'язані з Америкою, з американським способом життя.

Споживачі

Сьогодні 70% українців споживають безалкогольні газовані напої, при цьому 93% з них більше подобаються лимонади з фруктовими смаками, а 82% - зі смаком коли. На думку експертів, смак напою, є головним чинником, що визначає вибір споживача (далі по значущості йдуть ціна і популярність торгової марки).

Розподіл марок прохолодних напоїв по споживчими перевагами

На рис. показано, що найбільш відомими марками прохолодних напоїв є ті, які регулярно рекламуються на ТБ: це міжнародні бренди "Coca-cola", "Sprite", "Pepsi-cola", "Fanta" На ринку найбільше серед споживачів безалкогольних напоїв людей у віці 25-44 років: серед споживачів напоїв, що містять колу, частка людей у віці 25-34 роки становить близько 19%, а у віці 35-44 року - близько 18%; для газованих напоїв з фруктовими смаками ці показники змінюються місцями.

Лідером серед напоїв з фруктовим смаком по даним на 2003 р. була і залишається Fanta, яку п'є майже половина - 48% - споживачів фруктової газованої води. Активно рекламований напій Sprite (ТОВ «Кока-Кола ЕйчБіСі Євразія») споживають близько 39% респондентів, На рис. 2 і 3 (за даними дослідницької компанії «Комкон-СПб») представлені переваги споживачів за марками коласодержащіх безалкогольних газованих напоїв, 2003 рік).

Взаємовідносини марок Coca Cola і PepsiCo практично повністю повторюють ситуацію у всіх країнах світу: Coca Cola - на півкроку попереду, PepsiCo, хоча і з'явилася значно раніше, дещо відстає.

Сьогодні світова імперія Coca Cola виглядає таким чином: 11 великих компаній-боттлерів, що працюють у масштабах декількох держав, і кілька десятків окремих підприємств-неконсолідованих боттлерів. Наприклад, Coca-Cola Enterprises Inc. працює в США (де виробляє приблизно 70% споживаних американцями напоїв) і в ряді країн Західної Європи. У 1996 році компанія придбала концентратів на 1,6 млрд доларів. Інший великий боттлерів-Coca-Cola Amatil Ltd. займає аналогічні позиції в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону. У країнах Східної Європи працює Coca-Cola Helenic Botling Company.