Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз фінансових результатів (стр. 11 из 12)

Сопоставление оборотов дебета и кредита за отчетный период показывает конечный результат отчетного периода. По окончании года годовой бухгалтерский отчет счета 80 «Прибыль и убытки» закрывается.

Учет операций по использованию прибыли ведется по счету 81 «Использование прибыли». По окончанию отчетного года при составлении бухгалтерского отчета этот счет закрывается.

Формирование финансовых результатов рассмотрим на плакате № 1, где четко излагается порядок формирования финансовых результатов в условиях рыночной экономики, от качества которого зависит получение максимальной прибыли.

Для подтверждения достоверности информации о финансовых результатах на предприятии является финансово-экономический анализ.

При проведении анализа определено влияние факторов на объем реализованной продукции и финансовые результаты.

В результате проведенного анализа уровня, динамики и структуры финансовых результатов определено, что предприятие в 1998 году в сравнении с 1997 годом достигло значительных результатов.

Балансовая прибыль увеличилась в 1998 году против 1997 года на 72,7 тыс.грн. или в 2,7 раза за счет увеличения объема реализации продукции.

Факторный анализ прибыли от реализации продукции (плакат № 2) показал, что наибольший удельный вес в получении балансовой прибыли является прибыль от реализации продукции, которая составляет в общем объеме 115,5 тыс.грн. или 99,23%.

Увеличение прибыли (плакат № 3) произошло за счет изменения фактических цен на продукцию (89,1 тыс.грн.), изменения объема продукции (108,1 тыс.грн.), снижения себестоимости (81 тыс.грн.) и изменения структуры затрат (-43,6 тыс.грн.).

Анализ рентабельности показал, что несмотря на снижение рентабельности (плакат № 4) в 1998 году по сравнению с 1997 годом за счет уменьшения удельного веса прибыли от реализации продукции (в 1997 году – 100% - 42,9 тыс.грн. балансовые и получено от реализации 42,9 тыс.грн., а в 1998 году – 116,4 тыс.грн., а от реализации 115,5 тыс.грн. – 99,23%, уровень рентабельности на предприятии положительный) о чем свидетельствует увеличение уровня рентабельности.

Анализ деловой активности(плакат № 5) показывает:

К – коэффициент общей оборачиваемости капитала занижен в 1998 году против 1997 за счет инфляционного роста цен;

К2 – фондоотдача основных средств. Увеличение за счет эффективного использования основных средств;

К3 – коэффициент оборачиваемости собственного капитала снизился за счет недвижимости собственного капитала.

Для проверки показателей финансовых результатов и использование прибыли на предприятии проводится контроль аудита.

Цель проверки: финансовый результат полученный от реализации продукции, работ, услуг; позареализационных доходов и расходов, а также правильность эффективного использования прибыли. В 1998 году аудит предприятие не проверял.

Несмотря на то, что на предприятии используется частично автоматизация учета, предлагаемая программа Excel позволила предприятию усовершенствовать бухгалтерский учет, сократив бухгалтера, ввести в штатное расписание оператора, но работу его совмещать будет бухгалтер и получать зарплату по совместительству.

Таким образом, экономический годовой эффект составит 1217 грн.

Кроме программы Excel, предлагаю внедрить электронные платежи «клиент-банк», которые позволяют с экономить время главному бухгалтеру за счет трех расходов –

Использование бланков –

Стоимость программы –

Общий экономический эффект –

Кроме того, резервы увеличения прибыли (плакат № 6) даст экономию по снижению зароб. –

Увеличения объема –

Таким образом, из плаката № 7 видно, что предприятие работает стабильно, используя дополнительные предложения по улучшению своих финансовых результатов.

Предложения находятся в стадии разработки.

Спасибо за внимание!

VI. ЗАХОДИ ПО УДОСКОНАЛЕННЮ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ.

6.1. Резерви збільшення прибутку.

Резерви росту прибутку – це кількісне вимірювання можливості його збільшення за рахунок росту обсягу реалізації продукції, зниження витрат на її виробництво і реалізацію, не допущення позареалізаційних збитків, удосконалення структури продукції.

На ТОВ “Кредон” визначення резервів росту прибутку базується на основі науково обгрунтованій методиці їх розвитку, мобілізації і реалізації. Використовується три етапа цієї роботи: аналітичний, організаційний, функціональний.

На першому етапі виявляють і кількісно оцінюють резерви; на другому етапі розробляють комплекс організаційних заходів; на третьому етапі практично реалізують заходи і ведуть контроль за їх виконанням.

При розрахунках резервів росту прибутку за рахунок можливого росту реалізації використовуються результати аналізу реалізації продукції.

Таким чином, на підприємстві джерелами збільшення прибутку є:

- збільшення росту обсягу реалізації продукції;

- зниження комерційних витрат.


Схема № 6.1. Резерви збільшення сум прибутку.

6.1.1. Сума резерву прибутку за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції визначається по формулі:

, [26 стор. 31]

де РПВ – можливе збільшення обсягу (резерв росту) реалізованої продукції;

П10 - фактичний прибуток від реалізації продукції;

РП1 – фактичний обсяг реалізованої продукції

6.1.2. Сума резерву прибутку за рахунок зниження комерційних витрат визначається по формулі:

РсПв(РП1 + РПв), [26 стор. 32]

де Зв - можливе зниження комерційних витрат на 1 гривню реалізованої продукції;

РП1 – фактичний обсяг реалізованої продукції за звітний період;

РПв – можливе збільшення обсягу реалізованої продукції

РсП = 0,003

(15774 тис.грн.+11329,7 тис.грн.)=-81,3тис.грн.

6.2. Впровадження розрахунків в системі платежів “Клієнт-банк” на ТОВ “Кредон”.

6.2.1. Поняття, суть системи “Клієнт-банк”.

Розвиток міжнародної системи обліку і розрахунків створює необхідність перегляду даної діючої системи господарювання, тобто необхідність переглянути не тільки системи цправлінського, фінансового і бухгалтерського обліку, а і систему розрахунків на підприємстві.

Це один з найбільш актуальних питань сьогодення. Від своєчасної і повної оплати товарів, послуг, робіт, залежить не тільки суб’єкт економіки, але й економіки в цілому. У всіх країн організації грошових рохрахунків приділяють неало уваги:

- розробляються розрахунково-платіжні системи;

- організовуються роботи грошово-кредитних закладів.

В теперішній час на Україні розроблена нова форма розрахунків, визначаюча нововведення у сфері розрахунків, такі як розрахунки в системі електронних платежів і пластикові картки.

Розробка правильної і найбільш райіональної розрахункової політики повинна проводитись на кожному підприємстві. Це один з етапів на шляху на покращення їх фінансування.

Успішне завершення практично кожної операції залежить від правильності вибору форми розрахунків, способу платежів та ін.

На ТОВ “Кредон” безготівкові розрахунки здійснюються згідно інструкції № 7 “Про безготівкові розрахунки у господарському обороті України”.

В основному використовується форма розрахунку платіжними дорученнями. Способи платежів використовуються різні (стопроцентна оплата, попередня оплата та інші) у відповідності з умовами договору.

В діючій формі розрахунку є деякі недоліки:

- скорочений операційний день банку, установлений НБУ з 8.30 до 15.00 годин, клієнту цього банку не дає можливості одержати своєчасно банківські виписки і інші первинні документи;

- збільшення собівартості за рахунок;

- транспортних витрат для постачання документів у банк та витрат на використання форм платіжних документів;

- використання багато часу на оформлення платіжних документів робітниками бухгалтерії і інші.

Враховуючи недоліки даної системи, для поліпшення бухгалтерських фінансових результатів, пропоную ТОВ “Кредон” впровадити в дію електронно-платіжну систему “Банк-клієнт”.

На відміну від минулої системи, електронно-платіжна система “Банк-клієнт” має такі переваги:

- при проведенні розрахунків в системі електронних платежів згідно законодавству України установлено операційний день банку для роботи з клієнтами з 8.30 до 17.00 годин, а самого банку до 20.00 годин.Збільшення операційного дня в банку на 5 годин дасть можливість клієнту в любий час одержати платіжні документи. Бухгалтери за рахунок економії часу зможуть його використати для якісного оформлення звітів та аналізу фінансових показників. Бухгалтер в любий час зможе проконтролювати рух грошових коштів, як по Д-т 51 рахунку (надходження документів від контрагента) так і К-т 51 рахунку (витрат);

- знизиться собівартість за рахунок відсутності траспортних витрат та потреб на господарські витрати (купівля форм, бланків, платіжних документів та ін.).

6.3. Запропонований порядок розрахунків в системі електронних платежів “Клієнт-банк” на ТОВ “Кредон”.

При здійсненні розрахунків ТОВ “Кредон”, може використати нову систему електронних платежів “Клієнт-банк”, яка забезпечить:

- передачу повідомлень, інформацій між клієнтом і банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифіційних коштів захисту;

- автоматичне ведення протоколу (і захисту цього протоколу від модифікацій) передачі розрахункових документів між банком і клієнтом як у банк, так і в автоматизований робочий час (далі АРМ) клієнта. [28]

- автоматичне архівірування протоколів у кінці дня.