Смекни!
smekni.com

Застосування флуренізиду в комплексному лікуванні виразкової хвороби: вплив на клініко-лабораторні показники і варіабельність серцевого ритму (стр. 3 из 5)

Порівняння ефективності ерадикації Нр виявило, що у хворих дослідної групи вдалося досягнути ерадикації у 86,7% осіб, а в контрольній групі ерадикація Нр була успішною лише в 78,5% досліджуваних.

Нижчий відсоток ерадикації в контрольній групі хворих, очевидно, зумовлений наявністю антибіотикорезистентності до клациду, а оскільки флуренізид застосовується з цією метою вперше, то антибіотикорезистентність до нього ще не виникла.

Аналізуючи наявність і частоту побічних ефектів препаратів в обох групах, відзначено, що у хворих дослідної групи частота й важкість побічних дій препаратів, які входили до ерадикаційної схеми, були нижчими (5,0%), порівняно із такими ж в контрольній групі (10,8%).

Очевидно, це зумовлено тим, що флуренізид належить до малотоксичних сполук і не викликає побічних ефектів, а саме, не має гепатотоксичного впливу, не зумовлює алерґійних реакцій, не виявляє негативного впливу на кров, завдяки чому можна не призначати додатково гепатопротекторних препаратів, а відсутність ембріотоксичних, тератоґенних, мутаґенних і канцероґенних властивостей у флуренізиду дозволяє застосовувати його у вагітних жінок та матерів-годувальниць, які хворіють на ВХ ДПК, асоційовану з Нр.

Загалом у дослідній групі вдалося досягнути повної клінічної ремісії в 96,6% хворих, а ерадикація Нр інфекції була успішною у 86,7% осіб. У контрольній групі клінічно ремісія захворювання спостерігалася в 90,8% осіб, а ерадикації Нр вдалося досягнути в 78,5%.

Дослідження ВСР на другому етапі проведено у два кроки. Спершу вивчали особливості ВСР у хворих на ВХ ДПК, асоційовану з Нр, а відтак – зміни параметрів ВСР під впливом модифікованого стандартного й запропонованого нами комплексного лікування із застосуванням флуренізиду.

За результатами дослідження (до призначення курсового лікування) у пацієнтів як дослідної, так і контрольної груп спостерігались певні специфічні особливості параметрів ВСР.

Дослідження загальної спектральної потужності, яка дає сумарну характеристику ВСР, в осіб І групи під час фонової проби виявило різке зниження TP у 33,4% досліджуваних, ще у 23,3% TP характеризувалося відносно високими значеннями, а в решти 43,3% хворих коливалося на середньому рівні. Аналіз ортостатичної проби виявив різке зниження TP в 46,6% досліджуваних осіб, у 40,1% загальна спектральна потужність коливалася на середньому рівні і лише у 13,3% утримувалася на відносно високому рівні. В осіб ІІ групи під час фонової проби параметри TP характеризувалися як різко знижені в 46,6% досліджуваних, як середні – у 36,8%, і у 16,6% хворих досягали високого рівня. Параметри TP під час ортостатичної проби в 53,3% досліджуваних були різко знижені, у 10,0% – характеризувалися як високі, а в решти 36,7% осіб – коливалися на середньому, доволі невисокому рівні.

В абсолютних значеннях параметри загальної спектральної потужності під час фонової проби коливалася від 331 до 2876 мс2 (в середньому 1651,2 мс2)в осіб І групи та від 422 до 3196 мс2 (в середньому 1199,7 мс2) в осіб ІІ групи. Під час проведення ортостатичної проби в пацієнтів І групи TP становила від 260 до 2638 мс2, в середньому 1230,4 мс2, а в осіб ІІ групи коливалась від 273 до 2907 мс2 і в середньому становила 1024,4 мс2.

Під час проведення аналізу спектроґрам досліджуваних осіб в обох групах у внутрішній структурі спектра виявляли домінування коливань дуже низької частоти (VLF в середньому становила 53,1% у фоновій пробі та 53,2% в ортостатичній пробі в пацієнтів І групи і 54,3% та 51,1% відповідно в осіб ІІ групи). У пацієнтів обох груп відзначалися знижені параметри коливань низької частоти, а саме, у дослідній групі LF в середньому становила 28,2% та 31,9% у фоновій та ортостатичній пробах, у контрольній групі параметри LF в середньому становили 30,6% та 32,6% відповідно. Майже в усіх хворих відзначалось різке зниження параметрів коливань високої частоти, а саме, HF в середньому становила 18,8% та 11,5% у фоновій та ортостатичній пробах у дослідній групі, та 14,6 % і 11,3% відповідно у хворих контрольної групи.

Переважання VLF-хвиль у структурі спектра хворих на ВХ свідчить про напруження центральної нейро-гуморальної реґуляції, а саме, переважання в реґуляції серцевого ритму центральних та гуморально-метаболічних механізмів, які не здатні швидко забезпечувати гомеостаз. Зниження симпатичних (LF) і парасимпатичних (HF) впливів, указує на відставання процесів відновлення як на метаболічному, так і функціональному рівнях.

Отже, за результами оцінки ВСР у хворих на ВХ, асоційовану з Нр, відзначається значне напруження реґуляційних систем із порушенням веґетативного балансу та надмірною активацією центральних гуморально-метаболічних впливів, що свідчить про перехід реґуляції серцевого ритму з рефлекторного веґетативного рівня на нижчий – гуморально-метаболічний, який не здатний швидко забезпечувати гомеостаз.

Через один місяць після проведення курсового лікування у хворих контрольної групи, які отримували в комплексному лікуванні омепразол, де-нол, орнідазол та клацид, відзначали підвищення параметрів загальної спектральної потужності порівняно з відповідними показниками до лікування. Так, під час аналізу фонової проби у 30,0% хворих спостерігалося підвищення TP до високого рівня, у 46,7% досліджуваних загальна спектральна потужність коливалася на середньому рівні, а у 23,3% залишилася на низькому та дуже низькому рівнях. Дослідження ВСР під час ортостатичної проби виявило, що в 40,0% хворих TP залишилося на низькому та дуже низькому рівнях, у 43,4% коливалося на середньому рівні і лише в 16,6% осіб досягло високого рівня. Загальна спектральна потужність під час фонової проби коливалася від 621 до 4329 мс2 і в середньому становила 1875,2 мс2, під час ортостатичної проби коливалася від 493 до 5509 мс2, у середньому – 1502,1 мс2.

Під час порівняння внутрішньої структури спектра в пацієнтів контрольної групи, незважаючи на поліпшення параметрів загальної спектральної потужності, як і до лікування, спостерігався дисбаланс між різними реґуляційними ланками. У структурі спектра переважали коливання дуже низької частоти та відзначався веґетативний дисбаланс.

Аналіз ритмоґрам у хворих контрольної групи виявив зниження параметрів стандартного відхилення середньої величини RR інтервалу (SDNN) та відсотка пар сусідніх кардіоциклів, які відрізняються більше ніж на 50 мс (pNN 50%) як до, так і після лікування.Ці параметри відображають ефективність варіабельності та характеризують ефективність парасимпатичних впливів на синусовий вузол. Після проведення курсового лікування ефективність варіабельності за показниками SDNN та pNN 50% не підвищилася.

Після проведеного курсового лікування з включенням флуренізиду у хворих дослідної групи значно підвищилися показники загальної спектральної потужності у фоновій та ортостатичній пробах. Під час фонової проби у 66,7% осіб TP після лікування досягала високого і навіть дуже високого рівня, у 30,0% досліджуваних коливалася в середніх межах і лише у 3,3% залишилася на низькому рівні. Дослідження параметрів ВСР під час ортостатичної проби виявило підвищення TP до високого рівня у 33,3% досліджуваних, ТР середніх значень відзначалася в 50,0% осіб і у 16,7% характеризувалася відносно низькими значеннями. Так, у фоновій пробі TP коливалася від 642 до 6377 мс2 і в середньому становила 2813,2 мс2, а під час ортостатичної проби коливалася від 787 до 4115 мс2 і в середньому становила 1816,8 мс2.

Відбулися вагомі зміни у внутрішній структурі спектра, а саме, різко знизилася частка коливань дуже низької частоти та підвищилася частка коливань високої частоти. Нормалізувався веґетативний баланс, а відповідно знизився вплив центральних гуморально-метаболічних чинників на реґуляцію серцевого ритму.

За результатами аналізу параметрів ритмоґрам (SDNN та pNN 50%) до та після лікування із застосуванням флуренізиду можна стверджувати про підвищення ефективності варіабельності.

Після проведеного лікування з включенням флуренізиду, в реґуляції серцевого ритму домінували веґетативні (парасимпатичні і симпатичні) впливи, а рівень гуморально-метаболічних впливів різко знизився, тобто реґуляція серцевої діяльності відбувалася на вищому – рефлекторно-веґетативному рівні.

Результати проведеного дослідження після лікування свідчать про те, що пацієнти дослідної групи, які в лікувальному комплексі отримували флуренізид, порівняно з хворими контрольної групи, які отримували модифіковане стандартне ерадикаційне лікування, мали більш виразне покращання параметрів ВСР, тобто за цими показниками лікування було ефективнішим. Зокрема, у хворих дослідної групи, які в комплексному лікуванні впродовж 14 днів отримували флуренізид, значно зросли показники загальної спектральної потужності під час фонової та ортостатичної проб. Відбулися вагомі зміни у внутрішній структурі спектра, а саме, різко знизилася частка коливань дуже низької частоти і відповідно підвищилася частка коливань високої частоти. Нормалізувався веґетативний баланс та знизився вплив центральних гуморально-метаболічних чинників на реґуляцію серцевого ритму.

В осіб контрольної групи, які отримували модифіковане стандартне ерадикаційне лікування, теж відбулися певні позитивні зміни параметрів ВСР, а саме, відзначено зростання показників загальної спектральної потужності у фоновій та ортостатичній пробах. Проте, незважаючи на покращання параметрів загальної спектральної потужності, і надалі спостерігався веґетативний дисбаланс, у внутрішній структурі спектра переважали коливання дуже низької частоти, а показники коливань високої частоти залишилися доволі низькими. У реґуляції серцевого ритму таких хворих, як і до лікування, продовжували домінувати центральні гуморально-метаболічні впливи, а рівень симпатичних і парасимпатичних впливів залишився низьким. За показниками ритмоґрам ефективність ВСР як до, так і після проведеного курсового лікування залишалася низькою.